İki toshiba modelinin linux ile uyumluluğu hakkında

Başlatan onuragtas, 03 Ağustos 2012 - 14:56:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

onuragtas

Selamlar, arkadaşlar iki notebook arasında tercih yapmak istiyorum ama kartların linux ile uyumluluğunu bi foruma sormak istedim. Notebooklar;

http://www.toshibatr.com/ProductDetail.aspx?ProductID=111 SATELLITE L750-1MM
http://www.toshiba.com.tr/satellite-l755-14d-p45.html SATELLITE L755-14D

ikisininde ekran kartı NVIDIA® GeForce® GT 525M bununla ilgili pek bi' sorun göremedim ben ama yine de sormak istiyorum. Ekran kartı dışında bi bir kartın sorun çıkaracağını sanmıyorum linuxta. 2-3 seneden fazladır linux kullanıyorum. Windows kullanamıyorum. Bunun yüzünden gayet iyi bi' tercih yapmam gerek windows kullanmak zorunda olmamak için. Yorumlarınız ya da olursa önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

Düzenleme Notu: Lütfen "bi" yazmak yerine bir yazın.
System.out.println("Hadi gülüm yandan yandan.");

noktakom

Ben yeni bir düzüstü alacak olsam, canlı usb ile gider cihazı güzelce denerdim. . .

onuragtas

Hmm benim şuan harddisk bozuk flasha kurup öyle kullanıyorum pcyi eğer olanak olursa incelerim böyle. Ama acaba internette sorun çıkarmıyor gibi duruyor ya herhangi bi sorun bulabilir mi beni? Mesela o kartla ilgili bi sorun görmedim başka bi nootebookda çıkar mı diye düşünüp duruyorum...

matrax_41

Sorun olursa sadece optimus sorun olur sanırım. Ama bumblebee ile kullanılabiliyor.

onuragtas

Alıntı yapılan: matrax_41 - 03 Ağustos 2012 - 18:43:00
Sorun olursa sadece optimus sorun olur sanırım. Ama bumblebee ile kullanılabiliyor.

Ekran kartlarından pek anlamıyorum L750-1MM modeli için verdiğim linkte ekran kartı bölümünde şunlar yazıyor ;

CUDA™ teknolojisini destekleyen NVIDIA® GeForce® GT 525M / Bellek kapasitesi : 1.024 MB ayrılmış VRAM / Kullanılabilir grafik belleği, TurboCache™ teknolojisi ile sistem belleği kullanılarak genişletilebilir: yüklü 4 GB sistem belleğine sahip en fazla 2.806 MB ve 8 GB sistem belleğine sahip en fazla 4.095 MB (önceden yüklenmiş 64 bit işletim sistemiyle birlikte). Bellek türü : DDR3 Video RAM (sırasıyla Video RAM ve sistem belleği birleştirilmiş) / Bağlı veri yolu : PCI Express®
Anladığım kadarıyla optimusla alakası yok? CUDA diyor optimusla alakası var mı? Ayrıca bir sorum daha olacak bumblebee ile kullanılabiliyor dediniz acaba bu performans düşünüklüğüne sebep olur mu? Şimdi bu NVIDIA® GeForce® GT 525M ekran kartı sorun çıkarır mı? Hala kafamda net bi şey oluşmadı :)

heartsmagic

Galiba o makinelerde Optimus meselesi yok, en azından öyle görünüyor. Grafik kartları haricinde de detay yok sayfalarında. Google'da modele göre arama yapabilirsin ancak Toshibalarda modellerde bir garip, bizdeki model sanırım bize özel. Benzer modelleri bulabilirsin fakat aynı donanıma sahip olduklarından emin değilim. Örnek:

http://forums.computers.toshiba-europe.com/forums/thread.jspa?threadID=64093&tstart=0
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

onuragtas

Haklısınız öyle görünüyor. Evet detay yok ama ben genel olarak bi ekran kartının ciddi sorunlar çıkardığını gördüm. Googlede karta göre modele göre arama yaptım ama pek bi şey çıkmadı.. Ya da ben bulamadım bilemiyorum ama bildiğim bi şey varsa da o laptop almaya korktuğum :) elimde patlamasını istemem.. Daha fazla arama yaparım. Bi de sizin önerebileceğiniz, ubuntu ile arası yine en iyi olan markalar nelerdir? Kartlara göre değişir elbette ama en az sorun çıkaran bi marka olmalıdır diye düşünüyorum? Ne dersiniz?

noktakom

Marka olarak benim pek bilgim yok en azından araştırmadım şimdiye kadar; ancak şunu söyleyebilirim. Alacağınız ürün avrupada amerikada satılan modellerden olsun ki yaygın olan donanımlar barındırsın üzerinde. Benim sahip olduğum dizüstü sanırım Asus'un Türkiye ve diğer geri kalmış ülkeler için ürettirdiği  bir model ( ürettiği demiyorum dikkat ederseniz ). Üzerinde ne olduğu belli olmayan donanımlar mevcut. Böyle olunca o donanımların Linux desteği de sıkıntılı oluyor malesef.

onuragtas

Alıntı yapılan: noktakom - 03 Ağustos 2012 - 21:55:29
Marka olarak benim pek bilgim yok en azından araştırmadım şimdiye kadar; ancak şunu söyleyebilirim. Alacağınız ürün avrupada amerikada satılan modellerden olsun ki yaygın olan donanımlar barındırsın üzerinde. Benim sahip olduğum dizüstü sanırım Asus'un Türkiye ve diğer geri kalmış ülkeler için ürettirdiği  bir model ( ürettiği demiyorum dikkat ederseniz ). Üzerinde ne olduğu belli olmayan donanımlar mevcut. Böyle olunca o donanımların Linux desteği de sıkıntılı oluyor.

Anladım ona dikkat ederim, teşekkürler.

blcksprt

matrax_41

Model bazında bir bilgim yok fakat İntel'in sandybridge mimarisiyle birlikte gelen harici ekran kartlarında genelde optimus oluyor. Bumblebee konusuna bakabilirsin. Bumblebee'nin yapmış olduğu şey nvidia ekran kartını devre dışı bırakıp bir komutla aktif hale getirmek.

onuragtas

Alıntı yapılan: blcksprt - 03 Ağustos 2012 - 22:16:13
http://ark.intel.com/products/53469/
http://ark.intel.com/products/52224/Intel-Core-i5-2410M-Processor-(3M-Cache-up-to-2_90-GHz) İki işlemcide de dahili grafik kartı görünüyor. Verimli çalışacağını zannetmiyorum ben.

Dahili grafik kartının herhangi bi dezavantajı mı var yani? Bunu pek anlayamadım? DAha artık alabilecek bi notebookda kalmadı :) Var mıdır bildiğiniz toshiba marka sorun çıkarmayan yeni bir model?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Ağustos 2012 - 00:03:40

Alıntı yapılan: matrax_41 - 03 Ağustos 2012 - 23:46:58
Model bazında bir bilgim yok fakat İntel'in sandybridge mimarisiyle birlikte gelen harici ekran kartlarında genelde optimus oluyor. Bumblebee konusuna bakabilirsin. Bumblebee'nin yapmış olduğu şey nvidia ekran kartını devre dışı bırakıp bir komutla devre dışına almak.

Anladım sağolun :) artık optimusa bulaşırsam bu aklıma gelir.

blcksprt

Benim dizüstü bilgisayarımda da intel ve amd grafikleri var. Vidyo oynatırken windowstaki kadar verimli çalışmadı ve aşırı ısınma oluyordu bu yüzden linux kullanamadım. Çift ekran kartlı modellerden uzak durmanızı önermek isterim ama sanırım yeni bilgisayarların neredeyse tamamı çift ekran kartlı. Linux için en iyisi masaüstü toplamak sanırım.

onuragtas

Masaüstü ha.. Çok sıkıcı gibi duymak.. şuan masaüstünden yazıyorum ama sıkıcı çok :)) Neyse madem belli olmuyor L750-1MM'yi alırım sanırım. Daha artık başımıza ne geldiyse bi yolunu buluruz belki... Teşekkürler.

ct

@by_system,

Bende Asus K53SV var. i5 ve bana yetiyor. Programlama (Java, Android vb), sanal makineler kurmak, Windows tarafında yeni oyunlar oynamak ve diğer günlük kullanımlarım için ideal. Sanırım Asus olduğundan dolayı ısınma problemim de yok. Yani 2000 lira verip son modeli almak da çok mantıklı gelmiyor. 1300 liraya almıştım sanırım. İhtiyaçlarımı belirleyip ona göre makine almaya çalışıyorum. Şu an Ubuntu 12.04 kullanıyorum, ekran kartı için bişi yapmadım kendisi tanıdı. Sadece kurarken bir hata verdi onun da çözümü buradaydı. Şu an kararlı bir şekilde çalışıyor sistemim.

onuragtas

Alıntı yapılan: ct - 04 Ağustos 2012 - 02:12:39
@by_system,

Bende Asus K53SV var. i5 ve bana yetiyor. Programlama (Java, Android vb), sanal makineler kurmak, Windows tarafında yeni oyunlar oynamak ve diğer günlük kullanımlarım için ideal. Sanırım Asus olduğundan dolayı ısınma problemim de yok. Yani 2000 lira verip son modeli almak da çok mantıklı gelmiyor. 1300 liraya almıştım sanırım. İhtiyaçlarımı belirleyip ona göre makine almaya çalışıyorum. Şu an Ubuntu 12.04 kullanıyorum, ekran kartı için bişi yapmadım kendisi tanıdı. Sadece kurarken bir hata verdi onun da çözümü buradaydı. Şu an kararlı bir şekilde çalışıyor sistemim.

Notebookunuzu inceleyemedim. Modeller hep K53SV-xxx gibi... Haklısınız ihtiyacları karşılayacak bi notebook gayet yeterli, yoksa o kadar para vermeye gerek yok. Ama ben bi masaüstü pc kullanıyorum uzun zamandır. Çok kötü çok berbat çok ağır.. Bu eskilikten dolayı yeni çıkan bir notebook almak istiyorum. Bu belki ego tatmini emin değilim ama var bi şeyler :) Ayrıca ekran kartınız nedir acaba? Ayrıca dell'İn linuxla arası iyi söyleniyor doğru mudur?

ct

@by_system,

Ekran kartım Nvidia GT 540M tam olarak şöyle:

lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108 [GeForce GT 540M] (rev a1)

Dell'i bilmiyorum.

onuragtas

Anladım peki teşekkürler. Daha alırız bir tane ne yapalım. Ne oldukları belli bile değil.