[Çözüldü] PHP Türkçe Karakter Sorunu

Başlatan maydin95, 31 Temmuz 2012 - 09:30:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

maydin95

Bu konuyu açmadan önce forumda araştırdım ancak bulamadım bir türlü sebebini.

PHP, Apache ve MySQL kurdum sonra localhost dizinini farklı bir dizine atadım. Tarayıcıdan o dizindeki bir dosyayı çalıştırınca PHP falan çalışıyor sorun yok yani. PHPMyAdmin de çalışıyor. (Şimdilik sorgu denemedim ama giriş yapabiliyorum en azından)

Sorunum 10.10 kullanırken tüm php ayarlarımı yaptım ve o zaman
<?
print "ğşçı";
?>

gibi bir kod yazıp çalıştırdığımda doğrudan Türkçe karakterler görünüyordu. Hiç bir sorunu yoktu.

Şimdi php.ini dosyasında karakter setini "iso-8859-9" ve "utf-8" yaptım ve apache'yi yeniden başlattım ancak yine Türkçe karakterler görünmüyor.

Dediğim gibi eskiden dosyaya ilave komutlar eklemeden normal görünüyordu ancak şimdi böyle bir sorunum var.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 31 Temmuz 2012, 09:44:51

İnternette araştırınca httpd.conf dosyası ayarlarını yaptın mı diye çoğu kişiye çözüm tavsiye etmişler.

Ben de /etc/apache2/httpd.conf dosyasını açtım ve içine
AddDefaultCharset UTF-8
ekledim sonra Apache'yi yeniden başlattığımda düzeldi.

Ayrıca meraktan /etc/apache2/conf.d/charset dosyasını açıp AddDefaultCharset UTF-8 önündeki diyezi (#) kaldırdığımda da aynısı oldu.

Bu arada php.ini dosyasındaki default-charset değerim UTF-8 olarak duruyordu alakası var mı bilmem.
Din; ilimle birleşirse nefaset, cehaletle birleşirse rezalet, siyasetle birleşirse de felaket olur.

if

@heartsmagic, müsadenle konuyu tekrar açıyorum. @maydin95'in Bu arada php.ini dosyasındaki default-charset değerim UTF-8 olarak duruyordu alakası var mı bilmem. sorusuna da yanıt alalım öyle kilitleyelim.

MehmetNuri

Yönetici hakları ile gedit i konsoldan şu komutla açıp aynı işlemi yapabiliriz.
sudo gedit /etc/apache2/conf-available/charset.conf

Burda AddDefaultCharset UTF-8 yazısının önündeki # işaretini kaldırıp kaydettikten sonra apache2 serveri

sudo service apache2 restart

komutu ile yeniden başlatığımızda sorun hal olmuş oluyor.