Ice Cream Sandwich Telefonumu USB'den Bağlayamıyorum

Başlatan fatihkocatrk, 27 Temmuz 2012 - 12:18:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fatihkocatrk

Merhabalar;

Dün kendime Maxi Plus 5 telefon aldım içerisinde Ice Cream Sandwich 4.0 android var ve bir türlü bilgisayara bağlayıp göremedim. Sadece şarj ediyor, 12.04 ubuntu var bilgisayarımda. Hiçbir şekilde dosya transferi gerçekleştiremiyorum. Konuyla ilgili yardımcı olabilir misiniz?

sem

"USB bağlandı" bildirimini (bildirim alanında bilgisayara taktıktan sonra bildirim alanında çıkan kısım) tıkladıktan sonra "USB Belleği Bağla" demiş miydiniz?
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

fatihkocatrk

Öyle bir bildirim çıkmıyor yalnız, daha önceki versiyonlarda vardı sanırım bu MTPS ile ilgili bir durum Ice Cream Sandwich'le birlikte bazı sorunlar oluyormuş, internette aradım ama hep İngilizceydi sonuçlar.

Şu anda kendi bilgisayarıma taktığımda şarj cihazı gibi görüp sadece şarj ediyor, yalnız Windows ya da Mac OS olan bir bilgisayara yüklediğimde herhangi bir sorun olmaksızın aktarabiliyorum verileri.

sem

".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Burası dünya?

fatihkocatrk

Bu kadar zor olmak zorunda mıydı yahu? Yani ben şimdi bunların hepsini tek başıma yapabilecek kadar ne bu makaleden anlayacak kadar ingilizcem, anlasam bile uygulayabilecek kadar yeterli tecrübem var...

Şimdi bununla ilgili olarak Türkçesini anlatabilecek biri var mı yardım edebilecek?

ct

Aslında göründüğü kadar karmaşık değil, yazılış tarzı böyle karmaşık yapmış. Büyük yazılanları terminale yazacaksınız. gksu gedit ile başlayan komutların hemen ardından geleni o açılan dosyanın içine kopyalayım kaydedeceksiniz. Şurası karışık gelebilir:

mtp-detect | grep idVendor
mtp-detect | grep idProduct

Bunun çıktısı olan id değerlerini aşağıdaki satırları değiştirerek düzenlemeniz, dosyaya eklemeniz ve ardından dosyayı kaydetmeniz gerekiyor.

SUBSYSTEM=="usb",
ATTR{idVendor}=="VENDORID",
ATTR{idProduct}=="PRODUCTID",
MODE="0666″

Samsung telefonumda benzeri bir işlemi yapıyordum burada ek olarak iki adım daha eklenmiş. Çok sorun olacağını düşünmüyorum. Yardımcı olmaya çalışacağım.

fatihkocatrk

Anlamakta zorlandığım tarafı şimdi Ubuntu ve Android'in birbirleriyle Mac OS, Windows'la çalıştığından daha uyumlu çalışması lazım ancak konuyla ilgili olarak herhangi bir şekilde adım atılmamış gibi durması garip değil mi? Yani hem basit kullanıcı düzeyindeki insanların da Ubuntu kullanabileceğini söyleyip arkasından da bir dosya tarayıcısını bile açmak için kırk takla atmak garip bence.

ct

Ben de Windows'da çok zorlanıyorum. Yok korsan yazılım bul yok durduk yere çalışmasın. Android geliştirme araçlarını kurmak Ubuntu'ya kurmaktan kat kat zorlamıştı beni. Garip sürücüler kurmak durumunda kalmıştım diye hatırlıyorum. Bunlar biraz da alışkanlıkla alakalı aslında. Arayüzde bir şeylere tıklamaktansa bir dosyaya ekleme yapmak bana daha kolay geliyor. Sürüm yükselince değişen arayüzlerle uğraşmak zorunda kalmıyorum.

Google Ubuntu ilişkisine gelirsek, Google çok uluslu bir şirket, Google'un Ubuntu'yu destekleme gibi bir amacı yok. Tek amacı kar oranını arttırmak. Özgür yazılımı destekliyorsa çıkarı için destekler. Harhangi bir şirketten (Microsoft, Apple) farkı yok o yüzden.

matrax_41

2.3 sürümünde yukarıdan açılan münüde usb bağlantı ikonuna tıkladığınızda usb belleği bağla butonuna basarak depolama aygıtı olarak bağlayabiliyorsun. İce cream hiç kullanmadım ama çok farklı olmaması lazım. Olmazsa bir de air droid programını alternatif olarak düşünebilirsiniz.

fatihkocatrk

mtp-detect | grep idVendor

çıktısı olarak hiçbir sonuç elde edemiyorum, hiçbirşey yapmıyor

lsusb

verdiğimdeyse:

Çıktı olark şunları alıyorum

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 003: ID 19d2:1351 ZTE WCDMA Technologies MSM

sem

ZTE modem miydi?

EK: Bu çıktıları telefon USB ile bilgisayara takılı iken almaya çalışmanız gerekiyor.
Burası dünya?

fatihkocatrk

Hayır Turkcell Maxi Plus 5, Turkcell'in ZTE'ye ürettirdiği bir telefon olduğundan böyle görüyor. Çıktıları aldım ama hala bağlayamıyorum bilgisayarıma! Bu kadar zor olmamalı!

sem

Bence de bu kadar zor olmamalı.

USB Computer Connection

işlemini yapmış mıydınız?;

Media Device (MTP)

opsiyonunu işaretleme aşamasını yani?
Burası dünya?

if

@fatihkocatrk, şikayetiniz varsa üreticiye yapın. "Bu kadar zor olmamalı" diyerek bir yere varamayız. mtp-detect | grep idVendor
çıktılarını geçin ki size yardımcı olmaya çalışanların işini zorlaştırmayızn.

fatihkocatrk

Evet yaptım,

gksu gedit /etc/udev/rules.d/51-android.rules

dosyasını Çıktılardan yola çıkarak

SUBSYSTEM=="usb", ATTR{idVendor}=="19d2", ATTR{idProduct}=="0307", MODE="0666″

yaptım sonrasında internet sitesinde yazdığı gibi telefonu usb kablosundan çıkartıp

sudo service udev restart
    sudo mkdir /media/MaxiPlus
    sudo chmod a+rwx /media/MaxiPlus
    sudo adduser fatih fuse

komutlarını uyguladım

gksu gedit /etc/fuse.conf

komutuyla dosyası açtıktan sonra en sondaki

"#user_allow_other"
satırının başındaki # işaretini sildim.

Bilgisayarımı yazılı olduğu gibi tekrar başlattım ve

fatih@fatih:~$ echo "alias android-connect=\"mtpfs -o allow_other /media/MaxiPlus\"" >> ~/.bashrc
> echo "alias android-disconnect=\"fusermount -u /media/MaxiPlus\"" >> ~/.bashrc
fatih@fatih:~$
fatih@fatih:~$ source ~/.bashrc
"alias: command not found
"alias android-
-u: command not found
"alias: command not found
"alias android-disconnect="fusermount -u /media/MaxiPlus"

çıktısını alıyorum

hitokiri

Tırnak işareti gerektiği gibi yazılmamış ekrana o yüzden bu hatanın nedeni aşağıdaki şekilde deneyebilirsin veya tırnakları tab tuşunun üstündeki işaretçiyle değiştirerek deneyebilirsin,

echo "alias android-disconnect=\"fusermount -u /media/MaxiPlus\" >> ~/.bashrc
echo "alias android-connect=\"mtpfs -o allow_other /media/MaxiPlus\" >> ~/.bashrc

fatihkocatrk

Yine olmadı :(

fatih@fatih:~$ echo "alias android-disconnect=\"fusermount -u /media/MaxiPlus\" >> ~/.bashrc
> echo "alias android-connect=\"mtpfs -o allow_other /media/MaxiPlus\" >> ~/.bashrc
fatih@fatih:~$     android-connect
android-connect: command not found
fatih@fatih:~$ android-connect
android-connect: command not found

ct

sudo android-connect

şeklinde şifrenizle deneyebilir misiniz?

heartsmagic

Alıntı YapAgain, do re-type the quotes in each command after you've copied, otherwise the command won't work.
Yani diyor ki "tırnak işaretlerini yeniden yazın". Sorun oradaki sitede tırnak işaretlerinin yanlış basılıyor olması. Şöyle olacak kısacası:

echo "alias android-connect=\"mtpfs -o allow_other /media/GalaxyNexus\"" >> ~/.bashrc
echo "alias android-disconnect=\"fusermount -u /media/GalaxyNexus\"" >> ~/.bashrc

Şu an ICS 4.0.4 kullanan bir telefonum var ve bunları yapmadan Ubuntu'ya bağlayabiliyorum. Tek yaptığım Geliştirici Seçenekleri ayarlarından "USB Hata yakalama" seçeneğini açmak oldu. Kısacası, telefonda varsa böyle bir ayar bakınmanı öneriyorum.

Tabi bu durum dört dörtlük bir seçenek sağlamıyor zira telefona dosya gönderebiliyor ancak dizinleri boş görüyorum. Bilgisayardan telefona bir şey aktaracağım zaman USB kullanıyorum. Ancak, ilgili yerde de anlatıldığı üzere Google'ın USB'yi terk edip MTP'ye geçmesi olayları karıştırdı. Tabi bu durumda bu aygıtları MTP üzerinden rahatlıkla yönetebileceğimiz bir uygulama ben de görmek isterim Ubuntu'da. Şimdilik eğer telefondan bir şeyler alacaksam Air Droid isimli uygulamayı kullanıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

heartsmagic

Bir önceki iletimde yakındığım "telefondaki dosyaları görememe" durumunu da şöyle aştım, en azından dahili bellek için. Telefondaki USB bağlantı bölümündeki ayarı MTP'den PTP'ye (Kamera) çektim. Böylece en azından bazı dizinlere ulaştım. Örneğin DCIM dizini, Download dizini, markanın kendi dizini gibi. Fakat uygulamalara ait dizinler hâlâ piyasada yok. Ancak genelde uygulama dizinlerinden bir şey alınmayacağı veya oraya bir şey yüklenmeyeceği için sanırım MTP yerine PTP olarak bağlamak daha pratik.

DoGuKaN

Aynı sorunu Samsung Galaxy Tab 7.7'de yaşamıştım. MTP ile beraber USB Debugging Mode veya Türkçesi ile USB Hata Ayıklama seçeneğini işaretlediğimde sorun kalmadı. Tabii bu çözüm sizde işe yarar mı bilmiyorum, sadece benzer bir sorunu nasıl çözdüğümü aktarmak istedim :)

nuked

mtp sorununu güncel libmtp pakedi yükleyerek aşabilirsiniz. eğer cihazınız güncel libmtp tarafından görmedi ise pakede vid/pid numaraları eklemek gerek
mtp-detect komutunu çalıştırmak için mtp-tools pakedi yüklü olmalı

ppa depomda mtp ile ilgili güncel paketleri sağlıyorum faydalanabilirsiniz
https://launchpad.net/~olci/+archive/ppa1

eğer ki depodaki libmtp paketi de sorununuza çare olmadı ise
lsusb ve mtp-detect dökümlerinizi paylaşırsanız pakede ekleyebilirim.

ekleme:
mtp-tools pakedini kurmak için : sudo apt-get install mtp-tools
ppa deposunu eklemek ve güncellemek için : sudo apt-add-repository ppa:olci/ppa1 && sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
lsusb ve mtp-detect dökümleri için
lsusb > lsusb.txt
mtp-detect > mtp-detect.txt

txt dosyalarını paylaşmanız yeterli.

heartsmagic

@nuked, öncelikle eline sağlık.

Bu güncel paketler tam olarak hangi sorunu çözüyoruz? Başlığı açan arkadaşımız geri dönüş yapmadığı için aslında tam anlayamadık olayı. Bizlerin çoğunda USB ayıklama kipi gibi kiplerle aslında telefonlar bağlanıyor. Arada yaşanan pürüzlere değinmeye çalıştık. Benim merakım güncel olarak sağladığın paketler tam olarak neyi çözüyor?

nuked

linuxta mtp nin daha doğrusu libmtp pakedinin çalışma mantığı aygıtların bilgileri koda eklenmeli yoksa oto olarak görme yada bağlanma özelliği ne yazık ki yok
örneğin hata ayıklama modu açılarak sorunu çözebildiğinizi söylediniz. cihazlar bağlantı ayarına göre farklı vid/pid usbid numaraları alıyor.
zamanında biri libmtp geliştiricilerine o telefonun sadece hata ayıklama+mtp modunda vid/pid dökümünü mtp-detect vasıtasıyla bildirdiyse hata ayıklama olmadan ki dökümü vermediği sürece sadece hata ayıklamalı olarak mtp bağlanabilir.
örnek olaraktan kaynak kodunda usb id noları şuan için şu şekilde : http://libmtp.git.sourceforge.net/git/gitweb.cgi?p=libmtp/libmtp;a=blob;f=src/music-players.h;hb=HEAD

bir cihaza bağlı olarak libmtp koduna ekstra sadece gerek duyulan uyumluluk işaretleri eklenmek zorunda bu listede olan : http://libmtp.git.sourceforge.net/git/gitweb.cgi?p=libmtp/libmtp;a=blob;f=src/device-flags.h;hb=HEAD

üreticiler telefondaki mtp uygulaması için tek tip mtp referans kodu almıyor ne yazık ki herkez ayrı telden çalıyor
örneğin sony ericsson xperia serisi 2.3.4 androidde farklı mtp kodu kullanmış buda libmtp de alerji yapıyor deyim yerindeyse ama 4.0.4 güncellemesi ile standart google mtp stackını kullanmaya bağladığında libmtp ile daha iyi anlaşabilir oldu

güncel pakedin espirisi ufak tefek hata düzeltmeler artı olarak cihaz listesine ekleme yapılması
pakedin güncelliği korunmalı çünkü birçok cihaz var ve daha da geliyor birçoğu listede bile yok

biraz uzun bir yazı oldu ama idare ediverin gari :)

heartsmagic

@nuked, uzun olması güzel bile oldu. En azından bu konudaki detayları öğrenmiş olduk, zira kimimizde çalışıyorken kimimizde çalışmama sebebini en azından kendi adıma ben bilmiyordum. Tekrar teşekkürler.