Ucbirim'de Dolasmak ile Ilgili Yardim

Başlatan tyrael5, 23 Temmuz 2012 - 17:01:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tyrael5

Hangi satirda olursam olayim cd / komutunu yazdigimda basa donuyorum, acaba herangi bi satirda iken mesela /bin da oldugumu dusunelim, su komutu yazsam cd /Downloads/ gidemiyorum acaba benmi yanlis birsey yapiyorum yoksa assagiya inerken tek tek yukari cikarken 3 er 5 er mi cikabiliyorum sadece? yani cd /home/mlh/Downloads yazmak yerine /bin klasorunden direk olarak cd /Downloads yazip oraya ziplamak istiyorum.

Ek olarak: Masaustunden Mouse ile Downloads klasorunde Epica klasorunun icinde 2012 albumunun icinde geldim, ucbirimi direk actigim zaman bu klasorun bulundugu yere hizlica gelme olanagim nedir? yani cd /home/mlh/Downloads/Epica/2012 yazmak yerine 2 saat direk normal masaustunden acayim sonra terminali acayim hoop direk otomatik yazilmis halini alayim o klasorun yani /2012/ olarak

Bilmiyorum sacma olabilir sorularim ama hemen hemen butun islerimi ucbirimden yapmayi ogrenmeye calisiyorum yardim ederseniz cok memnun olurum.

krwlng

İlk olarak, dizinlere erişmek isterken dizin ismi başına "/" koymayın, ayrıca ev dizininde bir yere gidecekseniz nerede olursanız olun cd ~/Downloads gibi kullanmanız lazım komutu.
Herhangi bir dizinde direkt terminal açmak için sudo apt-get install nautilus-open-terminal komutu ile nautilus-open-terminal uygulamasını yükleyip oturumu veya nautilus'u kapatıp açabilirsiniz, sonrasında fare sağ tuşuna tıklayınca uçbirim açmak için eklenti görünecektir. İstedikleriniz saçma değil ama çoğunluğu forumda daha önce konuşulmuş konular, ayrıca google'da arayınca hemen karşınıza çıkabilecek şeyler. Biz yardım etmekten mutluluk duyuyoruz fakat bazen zaten olan şeyleri tekrar anlatmak, gerçekten önemli olan konuların es geçilmesine yol açıyor tek sorun bu.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

hitokiri

Birde üst dizin için;
cd ../dizin/dosya
bulunulan dizin içinse;
cd ./dosya/dizin
Şeklindeki kullanımlar kolaylık sağlayabilir.

arpia

Alıntı yapılan: tyrael5 - 23 Temmuz 2012 - 17:01:14
Hangi satirda olursam olayim
cd /
komutunu yazdigimda basa donuyorum
Bu verdiğiniz komut sizi kök dizine gönderir. Bu yüzden nerede kullanırsanız kullanın, kök dizine gidersiniz.

acaba herangi bi satirda iken mesela /bin da oldugumu dusunelim, su komutu yazsam
cd /Downloads/ gidemiyorum acaba benmi yanlis birsey yapiyorum
Burada kök dizin altında Downloads dizinine gitmek istiyorsunuz ama öle bir dizin olmadığı için gidemiyorsunuz.
cd /home/kullanıcı_adı/Downloads
şeklinde yada,
cd ~/Downloads
şeklinde kullanırsanız ulaşırsınız.

cd /Downloads yazip oraya ziplamak istiyorum.
Dediğim gibi ,
cd ~/Downloads

Linux sistemlerin dizin yapılarını incelemenizi öneririm.

Ek olarak: Normal arayuzden Downloads klasorunde Epica klasorunun icinde 2012 albumunun icindeyim terminali direk actigim zaman bu klasorun komutuna hizlica gelme olanagim nedir? yani cd /home/mlh/Downloads/Epica/2012 yazmak yerine 2 saat direk normal masaustunden acayim sonra terminali acayim hoop direk otomatik yazilmis halini alayim o klasorun yani /2012/ olarak
Bu konuda ne yazık ki bilgim yok, olan bir arkadaş yardımcı olacaktır. Tek diyebileceğim,
cd ~/Downloads/Epica/2012
olarak kullanabilirsiniz.
Downloads yazarken yada Epic, hepsini yazmanıza gerek yok Dow yazdıktan sonra "TAB" tuşuna basın kendisi tamamlar.

tyrael5

Gercekten cok tesekkur ederim bukadar hizli ve yardimci oldugunuz icin, emin olun baslik acmadan internette arama yapiyorum hatta direk yabanci forumlarda dahil siradan okuyorum ama yeni oldugum icin nasil ariyacagimida bilemiyorum acikcasi ornek olarak 2 kere basligi 3 kerede yazdiklarimi degistirdim ama terimleri ve unix sistemini daha fazla ogrendikce cevaplari aramam daha kolay olacak heralde :) Tesekkurler.

cd . ile cd .. farkini tam anlamadim biraz arastirayim

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Temmuz 2012 - 17:40:15

Birde Downloads klasorunde sorunsuz calisti ancak cd home/mlh/Downloads/epica/2012 yerinecd ~/2012 yazdim gitmedi neden?

arpia

Alıntı yapılan: tyrael5 - 23 Temmuz 2012 - 17:27:00
Gercekten cok tesekkur ederim bukadar hizli ve yardimci oldugunuz icin, emin olun baslik acmadan internette arama yapiyorum hatta direk yabanci forumlarda dahil siradan okuyorum ama yeni oldugum icin nasil ariyacagimida bilemiyorum acikcasi ornek olarak 2 kere basligi 3 kerede yazdiklarimi degistirdim ama terimleri ve unix sistemini daha fazla ogrendikce cevaplari aramam daha kolay olacak heralde :) Tesekkurler.
Rica ederiz :)

cd .
Böyle bir kullanım yok sadece bir alt dizine düşmek için,
cd ..

cd ~/2012 yazdim gitmedi neden?
Bu komut kullanıcı dizini içinde 2012 klasörüne gitmeye çalışır yeni bu komutun karşılığı/aynısı,
cd /home/mlh/2012
demek oluyor. Sanırım buradan çıkarabilirsiniz.

Doğrusu,
cd ~/Downloads/epica/2012
şeklinde kullanımıdır.

hitokiri

cd . ile cd .. farkini tam anlamadim biraz arastirayim

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Temmuz 2012 - 17:40:15

Kullanım için örnek komutlarda vereyim o zaman.

anakin@anakin-GA-MA74GM-S2H:/usr/share/pixmaps$ cd /usr/share/help
anakin@anakin:/usr/share/help$ ls
ar   C   el     eu  he  it  lt  nb  ps     sl        ta  uk     zh_TW
ast  ca  en_AU  fi  hi  ja  lv  nl  pt     sq        te  uz
az   cs  en_CA  fo  hr  kk  mg  oc  pt_BR  sr        th  vi
bg   da  en_GB  fr  hu  kn  ms  pa  ru     sr@latin  tr  zh_CN
bs   de  es     gl  id  ko  my  pl  sk     sv        ug  zh_HK
#bulunduğumuz dizinden tr/ dizinine
anakin@anakin:/usr/share/help$ cd ./tr/
#tr/ dizininden üst dizindeki id/ dizinine
anakin@anakin:/usr/share/help/tr$ cd ../id
anakin@anakin:/usr/share/help/id$

arpia

Alıntı yapılan: hitokiri - 23 Temmuz 2012 - 18:19:01
Kullanım için örnek komutlarda vereyim o zaman.
@hitokiri, hem teşekkür ederim bilgilendirme için, hem de kusura bakma yazını görmemişim. Benim içinde iyi oldu sağ ol :)

hitokiri

Önemli değil yahu , araya girmek istemezdim.Sen yazarken ben göndermişim kırıcı bir hâlde alabilrdi bu habersizlik  asıl sen kusura bakma :)

arpia

ironic

bir önceki dizine dönmek için

cd -

Ayrıca pushd ve popd var ki işleri oldukça kolaylaştırıyor. pushd komutuna verilen dizin adı bellekte saklanıyor. popd ile istenildiği zaman bellekteki dizine geri dönülebiliyor. Burdan hareketle daha kullanışlı bir bash fonksiyonu yazdım.

http://gitorious.org/bash-scripts/bash-scripts/blobs/master/dond.func

Kullanımı:
fonksiyonu ev dizininde bulunan .bashrc dosyanıza ekleyin.

# Mevcut dizini saklamak için:
dond .
# ya da
dond -

# Eklenmiş dizinleri listelemek için:
dond listele
# ya da
dond -l

# Eklenen dizinlerin dizisini sıfırlamak için:
dond sıfırla
# ya da
dond -s

# Eklenen dizinler arasında geçiş için:
dond dizin_sıra_numarası #ör: dond 1

hitokiri

Eline sağlık @ironic betik gibi bir fonksiyon olmuş :)
/(kitap anlamında betik XD )

cagriemer

Ben de getopts nasil kullaniliyor ogrenmek adina soyle bir sey yazdim. Listeyi temizleme ile ilgili bir sorunu var ama henuz cozemedim.

declare -A kisaltma_listesi=( ["ev"]=~ )

function gezin() {
local OPTIND
while getopts ":g:e:tl" opt
do
case "$opt" in
g)
if [[ "${kisaltma_listesi[$OPTARG]}" ]]
then
echo "Gecilen dizin: $OPTARG"
cd "${kisaltma_listesi[$OPTARG]}"
else
echo -e "$OPTARG tanimlanmamis."
fi
;;
e)
if [[ ${kisaltma_listesi[$OPTARG]} ]]
then
echo -e "$OPTARG zaten tanimlanmis.\ngezin -g $OPTARG ile tanimli dizine gecebilirsiniz."
else
kisaltma_listesi[$OPTARG]="`pwd`"
echo -e "$OPTARG listeye eklendi."
fi
;;
t)
unset kisaltma_listesi
echo "Listedeki kisaltmalar silindi."
;;
l)
for kisaltma in "${!kisaltma_listesi[@]}"
do
printf "%s -- %s\n" "$kisaltma" "${kisaltma_listesi["$kisaltma"]}"
done
;;
\?)
echo "Boyle bir islem bulunmuyor."
;;
:)
echo "Kisaltma unutuldu."
;;
esac
done
shift $(( $OPTIND - 1 ))
}

# Icinde bulunulan dizini <kisaltma> adina atamak icin (-e ekle'den geliyor)
gezin -e <kisaltma>

# <kisaltma> ile belirtilen dizine gecmek icin (-g git'ten geliyor)
gezin -g <kisaltma>

# Listeye alinmis butun kisaltmalari gormek icin (-l listele'den geliyor)
gezin -l

# Listeyi temizlemek icin (-t temizle'den geliyor)
gezin -t

arpia

Güzel bir başlık oldu :)
@cagriemer ve @ironic, güzel paylaşımlar oldu gerçekten, ellerinize sağlık :)

heartsmagic

@tyrael5, sıkıntı yaşadığın konunun temelinde dosya sistemini anlayamamış olman var bence. Şuraya göz gezdirmen fayda verecektir:
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Linux_Dosya_Sistemi_Hiyerar%C5%9Fisi

Zaten birçok arkadaş izah etmiş nerelerde hata yaptığını fakat meselenin temelini anlayamazsan aynı hatalara tekrar düşersin. Dosya sistemini gözünde canlandırdığında uçbirim üzerinde dizinler arasında rahatlıkla gezinebilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

tyrael5

Tamam cok tesekkur ederim hemen arastirmaya devam ediyorum, bu komutlara gecmem icin biraz erken oldu sanirsam bir hafta olmadi daha ubuntuya baslayali.