Sunucuyu sunucu yapan nedir?

Başlatan zeusmaster, 20 Temmuz 2012 - 18:26:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zeusmaster

Herkese merhaba.
Sunucuyu diğer bilgisayarlardan ayıran nedir? İşlemcisi ise artık normal bilgisayarlardaki işlemcilerde yeterince hızlı. Sabit disk ise artık "Solid disk" ler yeterince hızlı normal pc ile "Solid disk" kullanılabilir. Yani sormak istediğim normal bir bilgisayarı sunucu olarak kullanırsam sorunlar yaşar mıyım?( örneğin hız gibi)
Up and Running...

ersinkandemir

Sunucuları öne çıkaran şey "RAM" olsa gerek.
Where there's a shell, there's a way.



Barış Can

Sanırım website sunucusunu soruyorsunuz, cevaplayayım;

Tüm donanımlarınızı aktif ettiğinizi, onların da iyi performans sergilediğini varsaysak bile;
Kesinti sorunu yaşayabilirsiniz. Sunucuların gerek ek donanımları, gerekse jeneratör sistemleri hali hazırda ve hemen bulunabiliyor. Çünkü mevzu bahis site erişimi ve kesilmesi gerek seoyu gerekse site hitini etkileyebiliyor. Özellikle google bunu önemsiyor. Örneğin sitem 5 gün kapalı kaldığı vakitte, yeniden aktif ettiğimde google tarafından 3 gün gibi uzun bir süre içerik indexlemesi almadı. Diyeceğim o ki, ilçenizde uzun bir elektrik kesintisi sitenizde kesintiye sebep olacaktır, bu yüzden ek donanım, güç kaynağı ve jeneratörler devamlı aktif olmalıdır.

Söyleyebileceklerim bunlar sanırım. :)
» genelde hiçbir şey planladığım gibi gitmez.
» kişisel blog.

furkankalkan

Bence en iyi ayrımı yüksek depolamalı RAID diskleri ve monitorlerinin olmaması. (Windows Server kullanmıyorsa :D) Yoksa küçük ev tipi serverlarda işlemci  ve belleğin yükserk olmasına gerek yok.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

zeusmaster

@Ersin Kandemir Normal bilgisayara da nerdeyse 32 gb bellek kullanabiliyorum. Sunucudaki belleklerinde çalışma frekansları, normal bilgisayardakiler ile aynı diye biliyorum.
@ryuzaki, hocam kocaman bir ups im var 140 kVA kadar :) Kesinti sorun olmuyor :)
Up and Running...

Barış Can

Alıntı yapılan: bahdem - 20 Temmuz 2012 - 18:38:43
@ryuzaki, hocam kocaman bir ups im var 140 kVA kadar :) Kesinti sorun olmuyor :)

Şayet olur da kurarsanız, başarılar dileyelim o halde sayın @bahdem. :)
» genelde hiçbir şey planladığım gibi gitmez.
» kişisel blog.

zeusmaster

@ Ryuzaki, hocam "workstation" im var. Ben bunu server olarak kullanıyorum zaten :) Ama çok büyük fark varsa bir sunucu alacağım :)
Up and Running...

krwlng

Ayrıca ek olarak, sunucularda kullanılan Raid sistemi, 4'lü 5'li yedekleme kapsülleri, gibi etmenler, bilgilerin zarar görme riskini çok aza indiriyor. Ayrıca donanım değil de yazılım olarak bakarsak, alan adı yönetim sistemi, değişik paylaşım araçları ve web sunucuları gibi özelliklerin birbirine uyumlu ve bir arada gelmesi sunucu için ayrı bir güzellik.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

zeusmaster

@ krwlng, hocam yazılım olarak forumdan çok şey öğrendim ve kendi ufak sunucumu kurdum :) İlerletmek içindi bu sorum :)
Up and Running...

krwlng

Benim de hali hazırda açık bir sunucu konum var, gelişim devam ettiği için konuyu kapatmadım, zamana yaymaya karar verdim :)
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

heartsmagic

"Sunucu" sadece bir kavram aslında. Elindeki herhangi bir makineyi sana yetecek ölçülerde bir "sunucu" haline sokabilirsin. Forumun derinlerindeki bir başlıkta fikir yürütmüş, tartışmıştık aslında. Benim aklıma sunucu denildiğinde bir şeye hizmet eden makine geliyor. Birisi forumda "sunucuma kuracağım" dediğinde evindeki makinesinden bahsettiğini, aslında tam sunucu olmadığını falan söylemiştim. Sonra itirazlar geldi, birileri daha fikir yürüttü ve orta yolda buluştuk :)

Ancak, arkadaşların söyledikleri gibi sunucular üzerinde bazı özel donanımlar ve/veya yazılımlar kullanılabilir. RAID bunların en belirgin örneğidir. Fakat sen elindeki makinede de bal gibi RAID kullanabilirsin :) Kısacası yaparsan olur. Elindeki makine "sunacağın" şey için yeterliyse güle güle kullan gitsin :) Tabi burada şunu göz ardı etmemek gerekmekte. Çuval parayla alınan marka sunucular aslında boş yere alınmıyorlar. Bu markalar bu sunucuları kendileri tasarlıyor ve donanımından soğutmasına kadar en ince ayrıntıları düşünüyorlar. Haliyle bu nedenle bir dünya şirket ve kurum bu sunuculara para veriyorlar. Zaten vermeseler sunucu pazarı diye bir şey olmaz :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

canosayan

hani serkan demeseydi bende soğutma falan diyecektim.

Bir de şu var tabi. datacenter dediğiniz yerlerin yüksek internet çıkıları var. mesela işyerinde kullanılan firmanın datacenter 21gbit çıkışlı. eski işyerinde kullandığımız sunucu grubunun kendine has 1gbit çıkışı vardı. hani donanım kadar sunucyu yapılandırdığınız yer, hatların sağlamlığı falanda önemli.
Dünyanın süper bilgisayarını alır sunucu kurarsınız ama internet yoksa gazete okuyamazsınız.

Sunucu dediğimiz kavran bir çok etmenin bir araya gelmesi. yoksa benim netbooktada var apache.
Chmod bizim işimiz.

zeusmaster

Şu an bir dell iş istasyonu ile yaptığım sunucunun işlemci sıcaklığı sürekli sabit 50 derece. Bir derece arttığını görmedim :) Sahip olduğu internet 300 mbit. Şu ana kadar internetten dolayı bir sorun yaşamadım. İş istasyonunun durduğu oda sürekli olarak 18 derece sıcaklığa sahip.
Şöyle birşey daha sorsam o zaman ben :) Artık "Solid disk"ler var. Sunucularda normal manyetik disk yerine bu "Solid Disk"leri kullanmak mantıklı mıdır? Çünkü "Solid Disk" daha hızlı olarak biliyorum. Teorik olarak neredeyse 3 gb/s yazma hızları var.
Up and Running...

burk

Ben de şöyle bir bağlantı vereyim, belki araştırmanızda başka şeyler de keşfedersiniz; http://goo.gl/AaDWk

krwlng

@bahdem, sunucularda katı disk kullanılabilir, fakat maliyetleri çok yüksek olmasından dolayı, sadece ilk disk olarak düşünülebiliyor şuan için, raid sistemine girdiğimiz zaman 4 raidli bir sistemin bütün raid disklerinin katı olması demek çok büyük maddi külfet demek, bu sunucu bir de veri depolama için kullanılıyorsa, iş daha da karışır, çünkü belli bir büyüklükten sonra katı disk yok şuan için, en yükseğinin fiyatına da 3-4 tane 2 terabyte disk alabiliyorsunuz.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

heartsmagic

@bahdem fazlaca diske ihtiyacın yok sanırım :) @krwlng'nin dediği gibi olay şu an maddi külfete uzanıyor. Öteki türlü elbette herkes SSD diskleri kullanmak ister. Fakat sen çoklu disk yapısı kullanacak bir sistem düşünmüyorsan ve elinde SSD disk varsa elbette kullanabilirsin.

Ancak, yaptığın iş hayati ise, diskin bozulması durumunda telafisi yoksa mutlaka ama mutlaka yedekli bir yapı düşünmen gerekmekte. Eğer sunucuda dönecek iş anlık olarak hata "toleransına" sahip değilse zaten Raid gibi bir sistemden başka (varsa da muadili) şansın yok. Kısacası tek disk ile çalşmaman lazım, biri sorun yaptığında diğerlerinin rahatlıkla iş yükünü kaldırabilmesi, verileri kurtarabilmesi lazım. Yok, anlık olarak hata payı kabul edebiliriz diyorsan bir başka diske elle veya yazacağın bir betikle aptal bir yedekletme yaptırabilirsin.

Bu arada @bahdem, sanırım seni orada hem fizikçi hem de sistem yöneticisi yapmışlar :) Zira bu işler sizin orada mevcut bulunan (tabi varsa) sistem yöneticilerinin her gün yaptığı, üzerinde çalıştığı, peynir ekmek yeme rahatlığında kotardığı meselelerdir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

zeusmaster

@ heartsmagic, hocam bizim buralarda işler kendin pişir kendin ye tarzı:) Yedeklemeye ihtayaç duyuyorum aslında. En iyisi şu zamanda manyetik diskler gibi duruyor.(@ krwlng de dediği gibi maddiyattan dolatı :) )
@ burk, hocam google' a sormak en kolay iş. Ama ben sizlerin fikirlerini önemsediğim için konu açma gereği duydum. Bundan sonra google'a sorar işin içinden çıkamazsam başlık açarım. Teşekkür ederim.
Up and Running...

heartsmagic

Diskler çoğalacaksa hepsi SSD olamaz tabi, kimse o kadar bonkör değildir sanırım :) Eğer çoklu disklerin olacaksa ve yapacağın işlemler sürekli disklere yazma çizme içerecekse yani işin büyük bölümü diskler üzerinde olacaksa sanırım melez sistem de düşünebilirsin. Manyetik disklerin kullanıldığı, katı disklerin ise önbellekleme amacı ile kullanıldığı sistemler yani. Hani en azından elinde varsa katı disk, bu şekilde yararlanabilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.