Paket sürümlerini düşürmek

Başlatan guopx, 18 Temmuz 2012 - 13:32:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

guopx

Durum biraz karışık. Ubuntu tweak üzerinden 'x updates' ve 'xorg-edgers fresh x *****' ppalarını  eklemiştim fakat bilgisayar saçma sapan bir hal aldı ???. Ubuntu tweak üzerinden 'x updates' ppasını kaldırdım ve gerekli paket sürümlerini düşürdü. Fakat  'xorg-edgers fresh x *****' ppasını kaldırmak istediğimde 'PPA'yı güvenli bir şekilde temizlemek için şu paketlerin sürümlerinin düşürülmesi gerekiyor.' diyor tamam diyorum paket bulunamadı diyor hata veriyor. Bir türlü kaldıramadım. Synaptic üzerinden git sürümlerini normal sürüme zorla dediğimde bir sürü önemli paket listeliyor ve bunların da kaldırılması gerekli diyor. halbuki kaldırmasını değil sürüm düşmesini istiyorum. bunun bir çözümü var mı? sıfırdan kurulum yapacağım yoksa :-\
Sevdiklerine sevdiğini söyle çok geç olmadan.

heartsmagic

Genelde forumda öneri yaparken buna değinmeye çalışıyorum. Sisteme temel bileşenleri değiştiren PPA'lar eklerken iki defa düşünmeliyiz. Buna örnek senin eklediğin X/Xorg verilebilir. Bir diğer örnek Unity, bir diğer örnek Gnome. Zira PPA'dan memnun kalmayınca sürüm düşürmek sancılı olabiliyor ki forumda başka örneklerini de yaşadık.

Şu an yapabileceğin şeyi sana söyleyeyim, sıfırdan kuruluma gidip gitmemeye kendin karar ver. xorg-edgers ile gelen paketleri kaldırıp depodan tekrar kurdurmayı deneyeceksin. Fakat söylediğimiz üzere bu paketler öyle paketler ki, sistemde diğer bazı bileşenler bunlara göbekten bağlı. Haliyle onlar da kaldırılmak istenecek. Bir başlıkta bağımlılıkları kaldırmadan sadece kendilerini kaldırtmayı denemiştik fakat o da olmuyordu diye hatırlıyorum. Kaldırdığın paketleri tek tek not almalı ve sonra bunları tekrar kurdurmalısın. Senin durumunda mesele X olunca haliyle bir dünya paket kalkacaktır, bunlara masaüstü bileşenleri de dahil. Uçbirimden tek tek yaparım diyorsan çalışmaya başlayabilirsin.

Benzer bir konu: http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=32693.0

Tabi ben böyle konuşuyorum belki ama hiç gerek yoktur. Gördüğün hatayı buraya geçersen daha net yorum yapabiliriz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

stratovarius

Şu şekilde bir deneyiniz.

sudo apt-get install ppa-purge

Sonra eklediğiniz depoyu şu şekilde kaldırmaya çalışınız;

sudo ppa-purge ppa:xorg-edgers/ppa

guopx

@heartsmagic
zamanım var zor da olsa dediğini yapmaya çalışacağım zaten paketleri kaldırdıkça bağlı kaldırılması gereken paket sayısı da azalır.
@stratovarius
dediğin yöntem sadece ppa yı kaldırdı. paket sürümlerini düşürmedi ama gerçekten çok işime yaradı çünkü ppa sız kalan paketler synapticte kurulu (yerel ya da eski) bölümünde listelendi oradan da kolayca heartsmagic'in dediği gibi sürüme zorla diyebilirim.

stratovarius

Normalde ppa-purge ile depodan alınan güncellemelerinde normal sürümlerine indirgemesi lazım. Diğer depolardan kalan artıklar olabilir.

Dediğiniz gibi sürüme zorla diyerek düşürme işlemlerini yapabilirsiniz.

Şayet sorunsuz bir şekilde sürüm düşürmelerini yaparsanız , başlığa çözüldü ifadesini eklemeniz iyi olacaktır.

heartsmagic

Eğer ppa-purge bu işi kotarıyorsa benim anlattığım zahmete girmene bile gerek kalmaz @guopx. Yine eğer ppa-purge bu konuda başarılıysa benim eski yöntem olan sources.list dosyasına PPA ekleme huyumdan vazgeçmem gerekir tez zamanda.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

guopx

@ heartsmagic
ppa-purge bende sadece ppa yı sildi ve ppa sız kalan paketler synapticte kurulu (yerel ya da eski) kategorisine alındı. yani paket kaldırmadı ya da sürüm düşmedi. gerçi benim durumumu baz almak yanlış olur bence. normal bir ppa olayında @stratovarius'un dediği gibi paketleri de kaldırabilir. ppa silmek için güncelleme yöneticisi de kullanılabiliyor.
ha bu arada sorun sıfırdan kurulumla çözüldü :) uzun yöntemi deniyordum ancak xorg edgers ppa paketlerini kaldırırken bir anda internet bağlantım kesildi (3g modem ile bağlanıyordum) ve ne yaptıysam tekrar bağlanamadım eksik paketlerden dolayı mı yoksa modemin azizliğine mi uğradım bilmiyorum. internet olmadığı için kaldırdığım paketlerin önceki sürümlerini de kuramadım. bilgisayarı yeniden başlattım ancak önemli paketler eksik olduğu için ubuntu açılmadı mor ekranda kaldı. hastayı kurtaramadık :)
sorun yeniden kurulumla çözülmüştür ilginiz için teşekkür ederim  :)

decent

[Çözüldü] etiketi kaldırıldı.
Yeniden kurulum yapıldığı için etiketsiz kilit.