[Çözüldü] Kullanıcı Grubu Sorunu

Başlatan zeusmaster, 07 Temmuz 2012 - 14:48:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zeusmaster

@arpia, atlıyorum evap verirken. Evet hocam kurulumları yaptım ve tekrardan başlattım ssh'ı ve tekrar denedim ama olmadı. Aslında ssh'la bağlandığımda bile root olmam gerekiyor bunun içinde komut giriyorum. Ben işte direk bağlandığım an root olayım ve su komutunu girmeden her istediğimi yapayım istiyorum sanırım. Çünkü Dosya>Server'a Bağlan ile bağlandığımda komut giremediğim için root olamıyorum ve istediklerimi yapamıyorum :)
Up and Running...

arpia

O zaman /etc/ssh/sshd_conf içinde "PermitRootLogin" kısmını tekrar yes yapalım :) Kusura bakma.
sudo serivce sshd restart
Bunlar sunucu tarafında...

zeusmaster

@arpia, o kısım şuan no zaten :)
bahdem@zeus:~$ sudo service sshd restart
sshd: unrecognized service
Up and Running...

arpia

ssh olacaktı sshd değil pardon :)

zeusmaster

Up and Running...

arpia

Benim kullanım şeklim aşağıda ki gibidir,

Aynı mıyız?

Birde sunucu tarafında,
iptables -L
çıktısını alabilir miyim?

Ek: Birde yine sunucu tarafında,
dpkg -l | grep ssh
çıktısına bakabilir miyiz?

zeusmaster

@arpia, hocam aynıyız. Aynı benim anlatmaya çalıştığım şey :)
root@zeus:~# iptables -L
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target     prot opt source               destination         

Chain FORWARD (policy ACCEPT)

Chain OUTPUT (policy ACCEPT)

ssh portum açık durumda. Eğer kapalı olsa sanırım konsol üzerinden de bağlanamam. Geçenlerde yanlışlıkla kapatmıştım ordan biliyorum :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Temmuz 2012 - 17:45:44

root@zeus:~# dpkg -l | grep ssh
ii  openssh-client                       1:5.9p1-5ubuntu1                    secure shell (SSH) client, for secure access to remote machines
ii  openssh-server                       1:5.9p1-5ubuntu1                    secure shell (SSH) server, for secure access from remote machines
ii  ssh                                  1:5.9p1-5ubuntu1                    secure shell client and server (metapackage)
ii  ssh-import-id                        2.10-0ubuntu1                       securely retrieve an SSH public key and install it locally

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Temmuz 2012 - 17:54:39

Ekstradan /home dizinin sahibi ben olursam sorun çözülür dedim ama olmadı.
root@zeus:~# chown bahdem /home/

Yaptım. Dosya sahibi olarak 1000 gözüküyor. Doğru mu acaba?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Temmuz 2012 - 17:59:08

Nihayet çözdüm sorunumu diyecektim ki büyük bir hata yaptım:)
root@zeus:~# chown -hR bahdem:root /home/

komutu ile dizin altındaki tüm dosyaların sahibi ben oldum. Ama unuttuğum nokta diğer kullanıcılar bu dosyalara eişemeyecek :) Şimdi ben bunu nasıl düzelteceğim :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Temmuz 2012 - 18:08:26

Kullanıcılara tek tek haklarını verdim. Uzun oldu ama yeni bir şey daha öğrenmiş oldum :)
root@zeus:~# chown -hR eren:0 /home/eren/
Up and Running...

cagriemer

Gecmis olsun :) Elle diger kullanicilara izinlerini geri vermeniz lazim.

Ekleme: Gec kalmisim, duzeltmissiniz zaten. Sunu anlayamadim, nautilus uzerinden root olarak mi baglaniyorsunuz sunucuya?

heartsmagic

Benim sormak istediğim şu @bahdem. Sen bağlanmaya çalıştığında neden root ile bağlanamıyorsun?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

zeusmaster

@heartsmagic, bende bunu merak ediyorum :) root olabilmek için konsoldan ssh ile bağlandıktan sonra komut vermem gerekiyor.
bahdem kullanıcısı direk root haklarına neden sahip değil admin olmasına rağmen?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Temmuz 2012 - 18:20:25

root@zeus:~# usermod -a -G root bahdem
root olduğum halde diğer kullanıcı dosyalarını nautilus ile bağlanınca değiştiremiyorum.
Up and Running...

cagriemer

root ayri bir kullanicidir. bahdem kullanicisi adm(admin) grubunda tanimli oldugu icin bazi yonetimsel isleri yapabilir. root kullanicisinin grubu root'tur.

Ekleme: Az once bahdem kullanicisini da root grubuna dahil etmissiniz verdiginiz komutla. Asagidaki komut ile kontrol edelim.

groups bahdem

zeusmaster

@cagriemer, hocam karman çorman yaptım etrafı :)
root@zeus:/home/bahdem# groups bahdem
bahdem : bahdem root adm cdrom sudo dip plugdev lpadmin sambashare
Up and Running...

heartsmagic

@cagriemer ekleme yapmış ama ben de sorayım. Bu sistemde root sensin değil mi? Eğer öyleyse öntanımlı olarak root hesabı açık değildir zaten. Sen bağlandıktan sonra sudo -i falan kullanıyorsundur normal olarak. root hesabını açmak için parola atayıver.

sudo -i
passwd

Tabi ben sormadım ama, root hesabını açmak istiyor musun istemiyor musun diye :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

arpia

Alıntı yapılan: heartsmagic - 09 Temmuz 2012 - 18:28:11

sudo -i
passwd

Tabi ben sormadım ama, root hesabını açmak istiyor musun istemiyor musun diye :)
@bahdem :) ne diyeyim bilemedim canım arkadaşım :)

zeusmaster

@heartsmagic, bazen başka kullanıcıların dizinlerine kendi bilgisayarımdan dosya kopyalamam gerekiyor. Bunun için konsol kullanmak yerine nautilus kullanayım diyorum. root hesabını açtım.
kullanıcı adı olarak root yazıyorum, şifreyi giriyorum ama olmuyor :)
Up and Running...

arpia

@bahdem, her ihtimale karşı @heartsmagic'in verdiği ki komutu girebilir misin. Çıktısını da görelim :)

zeusmaster

root@zeus:~# awk -F":" '{ print "Kullanici_adi: " $1 "\t\tAd_Soyad: " $5 }' /etc/passwd
Kullanici_adi: root Ad_Soyad: root
Kullanici_adi: daemon Ad_Soyad: daemon
Kullanici_adi: bin Ad_Soyad: bin
Kullanici_adi: sys Ad_Soyad: sys
Kullanici_adi: sync Ad_Soyad: sync
Kullanici_adi: games Ad_Soyad: games
Kullanici_adi: man Ad_Soyad: man
Kullanici_adi: lp Ad_Soyad: lp
Kullanici_adi: mail Ad_Soyad: mail
Kullanici_adi: news Ad_Soyad: news
Kullanici_adi: uucp Ad_Soyad: uucp
Kullanici_adi: proxy Ad_Soyad: proxy
Kullanici_adi: www-data Ad_Soyad: www-data
Kullanici_adi: backup Ad_Soyad: backup
Kullanici_adi: list Ad_Soyad: Mailing List Manager
Kullanici_adi: irc Ad_Soyad: ircd
Kullanici_adi: gnats Ad_Soyad: Gnats Bug-Reporting System (admin)
Kullanici_adi: nobody Ad_Soyad: nobody
Kullanici_adi: libuuid Ad_Soyad:
Kullanici_adi: syslog Ad_Soyad:
Kullanici_adi: mysql Ad_Soyad: MySQL Server,,,
Kullanici_adi: messagebus Ad_Soyad:
Kullanici_adi: whoopsie Ad_Soyad:
Kullanici_adi: landscape Ad_Soyad:
Kullanici_adi: sshd Ad_Soyad:

@arpia, @heartsmagic'in veridği komut root kullanıcısının şifresini değiştiriyor bende bunu yaptım. doğru mudur :) Bende kişi kullanıcıları hariç kullanıcıları listeledim.
Up and Running...

arpia

Üzgünüm ama başka bir şey gelmiyor aklıma. :) Çalışmaması için bir sebep yok gibi ki bende çalışıyor şuan. Çözen bir arkadaş çıkacaktır elbet.

Not: Doğrudur root kullanıcısının şifresini değiştirir ama Ubuntu'da sistemde ilk bu komutu uyguladığın zaman root kullancısını da kolay yoldan aktif etmiş olur diyelim. Eğer o komutları kullanmadıysan, root kullanıcısını görmen bir şey ifade etmeyecektir. O yüzden ısrarla kullanmanı istedik. Kullanıcı var ama aktif değilse bir işe yaramaz.

zeusmaster

@arpia, /home dizininin altında değişiklik yapıyorum ama /home/eren dizini altında değişiklik yapamıyorum :)
Up and Running...

cagriemer

root grubunu ilk grubunuz yapalim. Baglantiyi kesip tekrar baglanmayi deneyin ardindan.

usermod -g root bahdem

zeusmaster

@cagriemer,
root@zeus:/home/bahdem# groups bahdem
bahdem : root adm cdrom sudo dip plugdev lpadmin sambashare

gene hiçbir kullanıcının hiçbir dosyasını değiştiremedim :) Şunuda hatırlatayım az önce bütün /home dizininin altındaki dizinlerinin sahibini bahdem yaptım. Değiştirmek için ise
chown -hR serkan:0 /home/serkan/
yaprım. Bundan kaynaklı olabilir mi acaba?
Up and Running...

cagriemer

Kullanicilarin dizinlerinin gruplarini root'a versek duzelecek gibi. serkan:root seklinde deneyebilirsiniz. Fakat bu guzel bir yontem olmadi. Hem bahdem kullanicisina cok fazla izin verdik hem de root girisini actik. Bunu yapmanin daha guzel bir yolu ekip icin bir grup olusturup her kullanicinin dizininin grup sahipligini bu yeni gruba vermek olurdu.

zeusmaster

@cagriemer, hocam peki bu sefer her kullanıcı, oluşturduğumuz bu gruptaki, diğer kullanıcı dosyalarını değiştiremeyecek dimi :) Sadece bahdem herşeyi yapsın ve diğer kullanıcılar sadece /home/kullanıcı içindeki dosyalrı değiştirsinler :)

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Temmuz 2012 - 19:03:37

groupadd nano
chown -hR serkan:nano /home/serkan/

Serkan'ı nano grubuna dahil ettmiş oluyorum değil mi?
Up and Running...

cagriemer

Bu yeni tanimladigimiz gruba sadece bahdem'i uye yapip oyle olmasini saglayabilirdik. Dolayli yoldan su an yapmaya calistigimiz da o zaten tek farki root'u kullanmamiz bu is icin.

Ekleme: Evet nano grubuna eklemissiniz. Su sekilde kontrol edebilirsiniz.

ls -al /home

zeusmaster

@cagriemer, hocam sanırım bir yerde yanlış yaptım ben. Şuan herkes root grubunda gözüküyor. Bu bir sıkıntı doğurur mu?
bahdem@zeus:~$ ls -al /home
toplam 72
drwxr-xr-x 15 bahdem  root    4096 Tem  9 18:44 .
drwxr-xr-x 24 root    root    4096 Tem  2 17:44 ..
drwxr-xr-x  2 aysevil root    4096 Tem  2 17:22 aysevil
drwx------  7 bahdem  root    4096 Tem 10 10:04 bahdem
drwxr-xr-x  8 deniz   root    4096 Tem  9 17:57 deniz
drwxr-xr-x  3 bahdem  root    4096 Tem  2 17:14 .ecryptfs
drwxr-xr-x  4 eren    bahdem  4096 Tem  9 18:03 eren
drwxr-xr-x  2 huseyin root    4096 Tem  2 17:23 huseyin
drwxr-xr-x  3 isilay  root    4096 Tem  9 18:14 isilay
drwx------  2 bahdem  root   16384 Tem  2 17:05 lost+found
drwxr-xr-x  6 muge    root    4096 Tem  7 17:43 muge
drwxr-xr-x  3 oguzhan root    4096 Tem  5 09:15 oguzhan
drwxr-xr-x  2 ozge    root    4096 Tem  2 17:25 ozge
drwxr-xr-x  3 serkan  root    4096 Tem  4 23:36 serkan
drwxr-xr-x  2 seyyare root    4096 Tem  2 17:25 seyyare

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 10 Temmuz 2012 - 10:12:24

Dikkati çeken nokta şu oldu
drwx------  7 bahdem  root    4096 Tem 10 10:04 bahdem
bahdem kullanıcısı dizin grubundaki kullanıcıların hiçbir doyasına birşey yapamıyor :)
Up and Running...