[Çözüldü] Grub sorunu ve takip eden sorunlar

Başlatan ArdentAnarchY, 03 Temmuz 2012 - 09:26:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ArdentAnarchY

Merhabalar arkadaşlar.
Öncelikle grub'a neden girmek istediğimi aktarayım.
Ubuntu'yu kurdum ve kurarken hdd'yi ikiye ayırdım. Kişisel dosyalarım için ayırdığım bölüm "root" olarak izinli. Bunu düzeltmek için forumda araştırdığım bir kaç komutu girince sodu gitti. Sonra bilgisayarı yeniden başlatınca Kullanıcı Hesaplarında kullanıcımı göremiyorum.
sudo'yu düzeltmek için "sudo pisudo" komutunu kullanmamımı tavsiye etmiş bir çok kullanıcı ama; sudo çalışmıyor. Kısaca pisudo'yu da çalıştıramıyorum.
grub'dan kurtarma modunda aç dediler. Fakat grub ekranı gelmiyor. İngilizce wiki.ubuntu'da bios ekranı sonrasında "esc"ye bas deniliyor fakat defalarca basmama rağmen normal başlangıç açılıyor (grub açılmıyor).
Sanırım bu konuda ilk halletmem gereken durum grub'un açılması. Bu konu hakkında yardımcı olabilirseniz diğer sorunlarımla ilgilenebileceğim.
Bilgisayar'da donanımlarım şu anda tam anlamıyla çalışmıyor (ses, kablosuz internet gibi [bilgisayarımda ethernet portu da yok] [bu nedenle başka bir bilgisayar üzerinden yazıyorum] ).
Ubuntuyu kullanmak istiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim.

bytan

Bilgisayar açılış sırasında shift tuşuna basılı tutarsan grub ekranına ulaşabilirsin. Pisudo ile kastettiğin visudo olabilir mi? Sudo kullanamama nedenini ve öncesinde kullandığın komutları buraya aktarabilirsen daha fazla yardımcı olabiliriz.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

ArdentAnarchY

Öncelikle grub ile ilgili verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Grub'u açabildim.
pisudo ile kastettiğim visudo. Yanlış hatırlamışım.

Bilgisayarı kurduktan sonra hdd'ye izin verebilmek için chmod'larla oynadım. Yazdığım kodları tam olarak hatırlamıyorum fakat bunların içinde bu soruna yol açan muhtemelen izinlere "/usr/"'yi de eklememdi.
Eğer sorunu algılayabilmek için benden yapmamı istediğiniz birşey varsa hemen yapabilirim.

İlginiz için teşekkür ederim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 03 Temmuz 2012 - 09:59:37

Şimdi yeni bir kullanıcı oluşturmaya çalıştım "root" ile.
sudo adduser ahmet
Yeni grup "ahmet" ekleniyor (1001) ...
groupadd: /etc/group kilitlenemiyor: daha sonra tekrar deneyin.
adduser: "/usr/sbin/groupadd -g 1001 ahmet" 10 hata kodu döndürdü. Çıkılıyor.

hatası veriyor.

furkankalkan

Bence artık en kolay yöntem canlı cd ile önemli dosyalarınızı yedek alıp format atmanızdır. Çünkü anladığım kadarıyla sisteminiz açılmıyor yetki sorunları var ve /usr/ dizinine chmod atmışsınız. Eğer özel bir nedenden dolayı devam etmek istiyorsanız chroot yöntemiyle bazı sorunları halledebiliriz.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

ArdentAnarchY

Yeni bir format geliyor. USB'den format çekebiliyormuşum. Şimdi USB üzerinden başlıyorum format işlemine.
O zaman son olarak sormak istediğim birkaç şey var (bilgisayara 2 günde 4 format attım. biraz garantileyeyim kendimi :) )
1-) Sistemi kurduktan sonra bir yedekleme sistemi kullanabilir miyim ve bu yedekleme sistemi bu tür durumlarda bana yardımcı olabilir mi?
2-) HDD'mi ikiye ayıracağım. Kişisel dosyalarımı tutacağım bölümü hangi dizine ayırmamı önerirsiniz? (chmod'larla uğraşmak istemiyorum hiç :) "Cısss" moduna soktular beni iki günde :) )

furkankalkan

Alıntı yapılan: ArdentAnarchY - 03 Temmuz 2012 - 10:13:19
Şu an sistemi yeni kurduğum için bütün dosyalarımı almıştım. Fakat yeni bir format için yarını beklemem gerekecek. Zira bilgisayarda cd sürücüsü yok, ethernet yok.
O zaman son olarak sormak istediğim birkaç şey var (bilgisayara 2 günde 4 format attım. biraz garantileyeyim kendimi :) )
1-) Sistemi kurduktan sonra bir yedekleme sistemi kullanabilir miyim ve bu yedekleme sistemi bu tür durumlarda bana yardımcı olabilir mi?
2-) HDD'mi ikiye ayıracağım. Kişisel dosyalarımı tutacağım bölümü hangi dizine ayırmamı önerirsiniz? (chmod'larla uğraşmak istemiyorum hiç :) "Cısss" moduna soktular beni iki günde :) )

Benim sıkça kullandığım yöntem şu:

Başka birşey deyip devam ediyoruz.

Tüm bölümleri silip yeni bölüm oluşturuyorsunuz. Sonra ekle deyip önerilen değerden 100 gb (artık siz ne kadar isterseniz siliyoruz. Türü ext4 seçip  / konumuna bağlıyoruz.
sonra 100 gb lık 2. bölüme de ekle deyip türü (bir sakıncası yoksa ext4) olarak seçip /media/DEPO olarak konumuna bağlıyoruz.

(Eğer 2. bir işletim sistemi kullanacaksanız (Mesela Windows) İlk önce Windowsu kurup ubuntu bölümlerini sonra düzenlemenizi öneririm. )
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

ArdentAnarchY

Çok teşekkür ederim dewilman.
Yoluma windows olmadan devam etmek istiyorum. Eğer Windows kurarsam bir sorun çıktığında kolaya kaçıp windows dan devam edebilirim. Hdd'nin birinci bölümüne 30 gb vermeyi düşünüyorum. İkinci bölüme de 290 gb. olarak vereceğim. Bağlarken de /home'a bağlamayı düşünüyordum ama tavsiyenize uyup /media/DEPO olarak bağlayacağım. Tür olarak da ext4'ü seçmemin bir sakıncası olmayacak. Zaten Windows kullanmayacağım için fat veya ntfs kullanmamı gerektirecek bir nokta yok. Madem olacak, tam uyumlu olsun.

İlginiz için ayrıca teşekkür ederim.