Program & Programcılık & Programlama Dilleri

Başlatan Barış Can, 25 Haziran 2012 - 17:19:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Barış Can

 Makale 3 Ana, 7 Alt Bölümden Oluşmaktadır.

+ Program
+ Programcılık
– + Programcı Bir İnsanın Nitelikleri
+ Programlama Dilleri
– + Assembly Programlama Dili
– + C Programlama Dili
– + C++ (C Plus Plus) Programlama Dili
– + C# (C Sharp) Programlama Dili
– + Visual Basic Programlama Dili
– + Python Programlama Dili



Program

Kelime olarak belirli şartlara ve belirli bir düzene göre yapılması ön görülen işlerin bütünü anlamına gelmektedir. Mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisi olarak tanımlanır. Bir mekanizmanın istediğimiz bir işlevi yapması için tasarlanmış komutlar zinciri olarakta tanımlayabildiğimiz bu madde günümüzde her alanda kullanılmakta ve gün geçtikçe büyümektedir.
Program türleri 3′e ayrılmaktadır:
Sistem programları; Her program bir işletim sistemi üzerinde çalışmaktadır ve işletim sistemi diğer programların çalışması için gerekli ortamı ve kaynağı sağlamaktadır.
Sürücüler; Donanım aygıtları ve işletim sistemi arasındaki iletişimi sağlayan programlardır. Örneğin mouse hareketlerini bilgisayarımızın algılayabilmesi için, mouse sürücümüzün yüklenmesi gerekmektedir.
Uygulamalar; Kullanıcıların ihtiyaç duyduğu işlevleri yerine getiren programlardır.


Programcılık
Dünya üzerinde Programcılık kelimesi çoğu zaman "Bilgisayar manyakları" kelimesi ile eş değer anlamda kullanılmıştır. Lakin böyle bir şeyin olanağı yoktur. Her bilgisayar tutkunu programcı sıfatına layık görülemez. Fakat bundan programcılar "Bilgisayar manyakları" değildir anlamı da çıkarılamaz. Programcı teknoloji dilinde; belli ihtiyaçlara göre hizmet sunan, programlama dillerine hakim insan demektir.


Programcı Bir İnsanın Nitelikleri
Programcı bir insanın öncelikle sabırlı olması gerekmektedir. Sürekli kendini geliştirmeli, yeni programlama dillerinden haberdar olmalı ve teknolojiyi sürekli takip edip ona ayak uydurmalıdır. Araştırmacı olmayan bir programcı sadece yerinde sayar ve aynı kodlar arasında dönüp durmak zorunda kalır. Her zaman aynı algoritmalardan oluşan aynı döngüleri ezberleyen acemi bir coder sıfatında kalır. Programcı araştırmacı olmalıdır, gerek yeni programlama dilleri, gerekse yakın teknolojiye ayak uydurabilecek yeni algoritmalar üretmeli, yeni programlama dilleri keşfetmelidir.
Programcılık, üretmektir. Programcılık sabaha kadar kararlı ve sabırlı bir şekilde kod yazmak ve bundan zevk almaktır. Var olan tekniklerle hayal gücünüzü birleştirerek neler yaratacağınızı kodlara dökerken aldığınız haz, zevk ise; programcısınız demektir. Programcı insan asosyaldir. İlk zamanlarda delirir, hata yapar, ayıklar, araştırır. Yılmadan, usanmadan sabaha dek araştırır. Gerektiğinde gecelerce, gerektiğinde günlerce. Çünkü her programcı kodların gizemli dünyasına adım attığı an asosyal olmayı ve uykusuz kalmayı seçmiştir.


Programcılık terimi 3 grupta incelenmektedir:

Mimar; Programların yazılması için gerekli teknolojiyi belirleyen kişidir, araştırmayı yapar ve sunar.
Geliştirici; Mimar'dan aldığı bilgilerle programı yazan kişidir.
Analist; Programın yazılma aşamasında hataları bulan ve geliştiriciye raporlayan kişidir.
Bunların hepsi aynı kişiden oluşabilmektedir.


Programlama Dilleri
Programları bilgisayara komutlarla göndermek için programlama dilleri kullanılmaktadır. Programlama dilleri kişinin bilgisayara ne yapmasını istediğini söylemesinin en etkili yoludur.Programlama dilleri, programcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar. Şu ana kadar 2500′den fazla programlama dili yapılmıştır.

3 Temel Grupta Sınıflandırılabilmektedir:

Alt Seviye Programlama Dilleri; Makine koduna oldukca yakın programlama dilleridir.Makina hakimiyeti oldukca gelişmiştir.Bu programlama dillerini bilen kişilerin mikro işlemciler hakkında bilgi sahibi olması gereklidir.(Assembly programlama dili gibi)
Orta seviye programlama dilleri; Oldukça esnek olan bu diller hem üst hem alt seviye programlama yapabilirler. Alt seviye dillere oranla biraz daha anlaşılırdır. (C programlama dili gibi.)
Üst seviye programlama dilleri; Olay tabanlı programlama dilleri olarak da adlandırılırlar yalnız bu programlama dilleri sadece belirli fonksiyonlar etrafında çalışırlar ve programlama hakimeyitini azaltırlar. En hızlı ve en etkili programlama dilleri bu kategoridedir. (visual basic ve pic basic pro gibi) Diğer programlama dillerine kıyasla daha kolay öğrenildiği ve uygulandığı için yeni başlayanlara en uygun diller üst seviye programlama dilleridir.


Assembly Programlama Dili
Assembly dili alt seviye programlama dilleri sınıfına girmektedir ve karmaşık programları yazmak için kullanılır. İnsanlar tarafından anlaşılması güç makinelerin sayı terimlerinin kodlanmasında kullanılır.
Assembly dil programları, genellikle platformdan bağımsız olan üst seviyeli programlama dillerinin aksine bir hedef bilgisayar mimarisine sıkı sıkıya bağlıdır.Assembly kullanmanın amacı, ilk bilgisayarlarda yazılan programların daha az hata içermesi ve daha az zaman almasını sağlamaktır.
Geçmişte çok sık kullanılan assembly dili günümüzde popülaritesini yitirmiştir.


C Programlama Dili
1970′lerin başında Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX İşletim Sistemi için 1972 yılında geliştirilmiş bir C programlama dili , günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinde kullanılmaktadır. Dünya'nın en çok kullanılan sistem programlama dilidir.
İlk olarak 1969 ve 1974 yılları arasında AT&T Laboratuvarları'nda gelişme göstermiş, Ritchie'ye göre en yaratıcı devre 1972 olmuştur. Dilin pek çok özelliği "B" adlı bir dilden türediği için bu yeni dile "C" adı verilmiştir.
Günümüzde yazılmakta olan programların büyük bir kısmı ANSI C standartlarına uygun olarak yazılmaktadır.


C++ (C Plus Plus) Programlama Dili
1980′lerin başlarında Bjarne Stroustrup tarafından geliştirilen C 'yi kapsayan ve çok paradigmalı, yaygın olarak kullanılan, genel amaçlı bir programlama dilidir. Genel olarak her C programı aynı zamanda bir C++ programıdır, ama her C++ programı bir C programı değildir. C++'ı C 'den ayıran ve C++'ın nesne yönelimli bir dil olmasına da olanak sağlayan en temel özellik, sınıflardır. Sınıflar sayesinde yeni veri türleri yaratılabilir ya da varolan türlerden yenileri türetilebilir.
C++ Program kaynak kodlarının derlenmesi üç aşamadan oluşur: Önişlemci, kodun dönüştürülmesi ve bağlama. İlk aşama olan önişlemciyi basit bir yorumlayıcı olarak görülebilir. Bu aşamada, bir takım direktifler yardımıyla derlenecek kodlarda basit sözcüksel değişiklikler yapılabilir. Önişlemci direktifleri # karakteriyle başlar, bu karakterden sonrası önişlemci tarafından yorumlanır ve bu özel karakterden önce beyaz boşluk(tab ve boşluk) dışında bir şey olmaması gerekir. Bu direktifler yardımıyla derlenecek kodlar üzerinde bir takım kurallar belirlenebilir. Ayrıca dosyaya bir başka dosyayı dahil etmek veya işlemciye özel direktifler vermek gibi işlemler içinde kullanılabilir.


C# (C Sharp) Programlama Dili
Microsoft'un geliştirmiş olduğu yeni nesil dillerden biridir. Bu dilin tasarlanmasına Pascal, Delphi derleyicileri ve J++ programlama dilinin tasarımlarıyla bilinen Anders Hejlsberg liderlik etmiştir.
Birçok alanda Java'yı kendisine örnek alır ve C# da java gibi C ve C++ kod sözdizimine benzer bir kod yapısındadır. .NET kütüphanelerini kullanmak amacıyla yazılan programların çalıştığı bilgisayarlarda uyumlu bir kütüphanenin ve yorumlayıcının bulunması gereklidir. Bu, Microsoft'un .Net Framewok'u olabileceği gibi ECMA standartlarına uygun herhangi bir kütüphane ve yorumlayıcı de olabilir. Yaygın diğer kütüphanelere örnek olarak Portable.Net ve Mono verilebilir.
Özellikle nesne yönelimli programlama kavramının gelişmesine katkıda bulunan en aktif programlama dillerinden biridir. .NET platformunun anadili olduğu bazı kesimler tarafından kabul görse de bazıları bunun doğru olmadığını savunur.


Visual Basic Programlama Dili
VB, Microsoft tarafından Basic programlama dili üzerine geliştirilmiş olay yönlendirmeli üst seviye nesnel yönetimli bir programlama dilidir.
Değişik Türevleri Bulunmaktadır:
VBA (Visual Basic for Applications); Microsoft Office gibi, değişik yazılımlar içerisinde çalışabilecek yazılımlar geliştirilmesinde kullanılır.
VBScript ; Internet Explorer, ASP ve Windows Script Host üstünde Visual Basic betikleri çalıştırılmasında kullanılan türevi.
Visual Basic.NET ; Visual Basic 6.0 Platformunun varisi olmakla birlikte farklı bir yapıdır ve .NET Framework üzerinde çalışır ve geriye doğru, Visual Basic 6.0 ve öncesi sürüm kodlarla uyumsuzdur.


Python Programlama Dili
Geliştirilmeye 1990 yılında Guido van Rossum tarafından Amsterdam'da başlanmıştır. Günümüzde Python Yazılım Vakfı çevresinde toplanan gönüllülerin çabalarıyla sürdürülmektedir.
Nesne yönelimli, modüler bir programlama dili olan Python girintilere dayalı basit söz dizimi ile dilin öğrenilmesini ve akılda kalmasını kolaylaştırır. Hemen hemen her tür platformda çalıştırılabilmekte ve Linux dağıtımlarında mevcut halde bulunmaktadır.
Python ile sistem programlama, kullanıcı arabirimi programlama, ağ programlama, uygulama ve veritabanı yazılımı programlama gibi birçok alanda yazılım geliştirebilirsiniz.


Kaynak ; http://ryuzaki.in/program-programcilik-programlama-dilleri/



» genelde hiçbir şey planladığım gibi gitmez.
» kişisel blog.