Format atmak

Başlatan spider909, 22 Haziran 2012 - 22:11:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

spider909

Arkadaşlar benim bilgisayarımda önceden windows yüklüydü oyun falan oynuyordum sonra ubuntuya geçtim şimdi ikiye bölüp hem ubuntu hem windows kullanmak istiyorum. Ubuntu yu kaldırmadan windows yükleme şansım var mı yani ubuntudaki eklentileri falan baştan yüklemek istemiyorum aslında. Ama malesef harddisk de bölümleme yapmadım yani tek parça ubuntu kurdum.

Eğer tamamen formatlamam gerekiyorsa Thunderbird'ü yeniden kurduğumda ayarlarımı oraya almam mümkün mü yani işte adres defteri güvenilen adresler gibi şeyleri her seferinde mail geldiğinde "içeriği göster" demekten bıktım açıkcası.
I don't want to believe. I want to know. -Carl Sagan

umutubuntu

Her zaman için tavsiyemiz kolaylık açısından önce Windows kurulmasıdır,
çünkü sonrasında kurulan Ubuntu'nun açılış yöneticisi olan Grub Windows'u rahatlıkla görerek seçim hakkı veriyor.
Windows'un açılış yöneticisi MBR sıkıntılıdır. Lakin son dönemde değişiklikler olduysa bilemiyorum, bir süredir uzağım çünkü.

Thunderbird yedekleme : http://askubuntu.com/questions/114015/how-do-i-back-up-thunderbird-emails
Thunderbird harici içeriği gösterme : http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=32528.0

Erdi

Ubuntu'yu kaldırmadan Windows yükleme şansın var ama bence bu süreç biraz sancılı. Windows'u kurduktan sonra Ubuntu bölümüne ulaşmak için MBR denen şeyle uğraşman gerekiyor diye biliyorum.

Ben senin yerinde olsam Ubuntu'ya sanal makine kurup içinde Windows çalıştırırdım. VirtualBox isimli program bu konuda işini görecektir.

Ya da arkadaşında belirttiği gibi dosyaları yedekleyip önce Windows sonra Ubuntu kurabilirsin.

spider909

oyun oynayacağım için virtualbox sorun çıkartabilir tam ekran olsun bizim olsun   ;D

arpia

Karar sizin tabi ama arkadaşlarımızın dediği gibi, tüm diski Ubuntu yaptığınız için daha önce, gparted gibi bir programla diskte yer açmanız gerekecek, daha sonra açtığınız alana Windows kuracaksınız ve kurulum bittiğinde bilgisayar açılmayacak. Canlı cd ile açıp grubu tekrar yazdıracaksınız ama içine birde Windowsu ekleyeceksiniz. Biraz zorlu bir süreç olacak. Onun yerine yedek alıp önce Windows daha sonra Ubuntu kurmanız çok daha kolay olacaktır.

gecegezen

* tabi ki mümkünse önce yedeğinizi alın. thunderbird ayarlarını yedeklemek için (aslında hemem hemem ben tüm ayarları yedeklemek için bu yöntemi kullanırım.) home dizini içinde .thunderbird isimli dosyayı kopyalayıp yeni sisteme yapıstırmanız yeterli olacaktir diye tahmin ediyorum.
Sonra en basitinden ubuntu live cd veya usb ile bilgisayarı açın ordan gparted açın. Tek parça olduğunu varsayarak onu sağ taraftan kücültün(sağ taraftan kücütmek daha hızlı oluyor.). olusan boş alana yeni bir ntfs disk oluşturun, birincil. Bunları kaydedin ve bilgisayarı yeniden başlatın windowsu bu yeni oluşturduğunuz ntfs alana kurun.(kesinlikle ilk alana dokunmayın ntfs önemli nota)Windows ubuntuyu yok sayıp kendisi ile açılacaktır. Bu yüzden yine ubuntu live cdveya usb ile açıp eski sistemi grub kurtarmalısın bunuda asağıdaki yöntemlerden birisi ile yapabilirsin.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=13415.0

Eğer grub2 menüsünde windowsu göremezsen ubuntu aç ve terminele "sudo update-grub" komutunu girip tekrar dene
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

spider909

valla bunlar bana çok karışık geliyor açıkcası en iyisi ben dediğiniz gibi yapayım home dizininden yedek alayım kurayım böyle daha rahat olacaktır. yani burada kastedilen .home dizini windows'da ki bir nevi program files klasörü gibi oradan alıp başka bir yere attığımda onda da direk çalışacaktır. :)

heartsmagic

Şöyle ki, aslında az çok bilgin varsa yeniden kuruluma ihtiyacın yok.

1. Gparted ile Ubuntu kurulu bölümü küçültür Windows'a yer açarsın.
2. Windows'u kurarsın.
3. Yeniden Grub2 Kurulumu başlığımızdan yararlanarak Grub kurulumu yaparsın.
4. grub-update ile güncellersin işletim sistemleri listesini.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

spider909

Alıntı yapılan: heartsmagic - 23 Haziran 2012 - 11:07:51
Şöyle ki, aslında az çok bilgin varsa yeniden kuruluma ihtiyacın yok.

1. Gparted ile Ubuntu kurulu bölümü küçültür Windows'a yer açarsın.
2. Windows'u kurarsın.
3. Yeniden Grub2 Kurulumu başlığımızdan yararlanarak Grub kurulumu yaparsın.
4. grub-update ile güncellersin işletim sistemleri listesini.
o zaman dosyalarımı yedekleyip bunu deneyeyim olmaz sa format atarım tamamen

heartsmagic

sudo fdisk -l çıktısını bir görelim o halde.

spider909

Alıntı yapılan: heartsmagic - 23 Haziran 2012 - 11:16:46
sudo fdisk -l çıktısını bir görelim o halde.
Disk /dev/sda: 1000.2 GB, 1000203804160 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 121601 cylinders, toplam 1953523055 sektör
Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x0001eab1

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *        2048  1945137151   972567552   83  Linux
/dev/sda2      1945139198  1953521663     4191233    5  Ek
/dev/sda5      1945139200  1953521663     4191232   82  Linux takas / Solaris

Bir de bu takas alanı nedir ne işe yarar kaç mb koysam yeterli olur takas alanı için?

if

@spider909, canlı medya ile açıp /dev/sda1'i yeniden boyutlandıracaksınız.

laser1999

Takas alanı bir çeşit ram uyku gibi olaylar oraya taşınıyor olması lazım

spider909

Alıntı yapılan: laser1999 - 23 Haziran 2012 - 12:42:39
o zaman standart büyüklük yeterlidir yani fazla büyütmeye gerek yok  ;D

arpia

Alıntı yapılan: spider909 - 23 Haziran 2012 - 12:54:27
Alıntı yapılan: laser1999 - 23 Haziran 2012 - 12:42:39
o zaman standart büyüklük yeterlidir yani fazla büyütmeye gerek yok  ;D
Genelde RAM'in iki katını önerirler alan olarak.

heartsmagic

Takas alanı için aslında son zamanlardaki sistemlerle gerek bile olmayabilir, yeterli belleklerle bazen hiç gerek olmuyor oraya. Kendisi malum belleğin yetmediği durumlarda devreye giren bir şey ancak sistemi çok yavaşlatır o gibi bir durumda. Son zamanlarda ise @laser1999'un ifade etmeye çalıştığı işlemler için de kullanılabiliyor. Bazı sistemlerde uyutma ve askıya alma gibi meseleler için en az bellek boyutu kadar takas alanı gerekiyor.

Benim dikkatimi çeken başka bir şey oldu. Disk yapısı olarak çok güzel bir durumda değil bence senin sistem @spider909. Zira tek bir bölüme ve neredeyse diskin tamamına Linux kurmuş, hemen ardından küçük bir ek alan oluşturmuşsun. Onun altına da takas alanını açmışsın. Mesela senin iki adet bölüme daha ihtiyacın olsa sıkıntı yaşayacaksın zira bir diskte en fazla dört birincil bölüm olur. İşte bu sıkıntıyı atlatmak için ek (uzatılmış bölüm) kullanılır. Fakat sen bu bölümü çok küçük tutmuşsun. Tabi şu durumda sorun yaşar mısın? Hayır. Ne zaman ki dört adet bölümden fazla bölüme ihtiyacın olacak o zaman sıkıntı yaşayacaksın.

spider909

Alıntı yapılan: heartsmagic - 23 Haziran 2012 - 15:14:09
Takas alanı için aslında son zamanlardaki sistemlerle gerek bile olmayabilir, yeterli belleklerle bazen hiç gerek olmuyor oraya. Kendisi malum belleğin yetmediği durumlarda devreye giren bir şey ancak sistemi çok yavaşlatır o gibi bir durumda. Son zamanlarda ise @laser1999'un ifade etmeye çalıştığı işlemler için de kullanılabiliyor. Bazı sistemlerde uyutma ve askıya alma gibi meseleler için en az bellek boyutu kadar takas alanı gerekiyor.

Benim dikkatimi çeken başka bir şey oldu. Disk yapısı olarak çok güzel bir durumda değil bence senin sistem @spider909. Zira tek bir bölüme ve neredeyse diskin tamamına Linux kurmuş, hemen ardından küçük bir ek alan oluşturmuşsun. Onun altına da takas alanını açmışsın. Mesela senin iki adet bölüme daha ihtiyacın olsa sıkıntı yaşayacaksın zira bir diskte en fazla dört birincil bölüm olur. İşte bu sıkıntıyı atlatmak için ek (uzatılmış bölüm) kullanılır. Fakat sen bu bölümü çok küçük tutmuşsun. Tabi şu durumda sorun yaşar mısın? Hayır. Ne zaman ki dört adet bölümden fazla bölüme ihtiyacın olacak o zaman sıkıntı yaşayacaksın.
valla benim tek ihtiyacım Windows ve Linux başka bölümlemeye ihtiyacım yok önemli dosyalarım için dropbox kullanıyorum ubuntu one açılsa iyi olacak ama açamıyorum belki bir HDD alırım ekstra

heartsmagic

Dediğim gibi makine senin, karar senin. Dilediğin gibi yap bölümlemeyi.

spider909

Alıntı yapılan: heartsmagic - 23 Haziran 2012 - 20:14:43
Dediğim gibi makine senin, karar senin. Dilediğin gibi yap bölümlemeyi.
teşekkür ederim o zaman herkese yardımları için :)