[Çözüldü] Kurulum ve disk bölümü sorunum var

Başlatan p0lat_09, 12 Haziran 2012 - 15:43:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

p0lat_09

Merhaba üstadlarım,
ben ilk defa ubuntu kuracağım yeltendim bir bolca araştırma da yaptım fakat benim hard diskim;
----Toplam----Boş
C: 227 GB--- 200 GB
D: 8,24 GB-- 84 MB
E: 214 GB--- 14,2 GB
Kurulum sırasında isimleri göremediğimden dolayı emin de olamıyorum nereye kuracağımı. Ben Win7 yi bilgisayarımda istemiyorum yani C: ye kurmak istiyorum ubuntuyu. Kurulum sırasında başka * bir şey bölümünden;
--------Boyut----------Kullanılan
sda1: 12 884 mb---11 187 mb
sda2: 3 758 mb-----1 074 mb
sda3: 104 mb---------35 mb
sda5: 243 845 mb---28 689 mb
sda6: 8 857 mb-------8 764 mb
sda7: 230 652 mb----215 352 mb
çıkıyor. Tahminimce sda 5 e yükleyeceğim fakatm D ve E sürücümde 200 gb yedeğimin kaybolmamasını istiyorum onlar benim herşeyim.
NEREYE YÜKLEYEYİM? NASIL EDEYİM BİR YARDIM DOSTLAR!?
"Bu denli hastalıklı bir topluma iyi eklemlenmiş olmak, sağlıklı olmanın bir ölçüsü olamaz."
--Jiddu Krishnamurti--

cagriemer

Bilgisayarinizi kurulum CD'sinden "Ubuntu'yu Dene" diyerek baslatip asagidaki komutun ciktisini aktarabilir misiniz?

sudo fdisk -l

p0lat_09

Alıntı yapılan: cagriemer - 12 Haziran 2012 - 15:51:23
Bilgisayarinizi kurulum CD'sinden "Ubuntu'yu Dene" diyerek baslatip asagidaki komutun ciktisini aktarabilir misiniz?

sudo fdisk -l

Uploaded with ImageShack.us

Bu arada Flash Diskle yükleme yapıyorum CD mevcut değil
"Bu denli hastalıklı bir topluma iyi eklemlenmiş olmak, sağlıklı olmanın bir ölçüsü olamaz."
--Jiddu Krishnamurti--

cagriemer

/dev/sda1 Windows kurtarma bolumu (Birincil)
/dev/sda2 Compaq'in kendi araclari (Birincil)
/dev/sda3 MBR bolumu (Birincil)
/dev/sda4 Uzatilmis bolumu tutan kisim (Uzatilmis)
--/dev/sda5 C olarak isimlendirdiginiz bolum (Mantiksal)
--/dev/sda6 D olarak isimlendirdiginiz bolum (Mantiksal)
--/dev/sda7 E olarak isimlendirdiginiz bolum (Mantiksal)

Eger Compaq araclariyla ve Windows kurtarma bolumuyle bir daha isiniz olmayacaginiz dusunuyorsaniz, o bolumleri silmenizde bir sakinca yok. Ubuntu'yu C olarak isimlendirdiginiz yere kurmak icin /dev/sda5'i secmelisiniz. /dev/sda3 denilen yerde de MBR bulunuyormus. GRUB2 isimli onyukleyiciyi bu kisima yukleyebilirsiniz.

p0lat_09

Alıntı yapılan: cagriemer - 12 Haziran 2012 - 16:37:25
/dev/sda1 Windows kurtarma bolumu (Birincil)
/dev/sda2 Compaq'in kendi araclari (Birincil)
/dev/sda3 MBR bolumu (Birincil)
/dev/sda4 Uzatilmis bolumu tutan kisim (Uzatilmis)
--/dev/sda5 C olarak isimlendirdiginiz bolum (Mantiksal)
--/dev/sda6 D olarak isimlendirdiginiz bolum (Mantiksal)
--/dev/sda7 E olarak isimlendirdiginiz bolum (Mantiksal)

Eger Compaq araclariyla ve Windows kurtarma bolumuyle bir daha isiniz olmayacaginiz dusunuyorsaniz, o bolumleri silmenizde bir sakinca yok. Ubuntu'yu C olarak isimlendirdiginiz yere kurmak icin /dev/sda5'i secmelisiniz. /dev/sda3 denilen yerde de MBR bulunuyormus. GRUB2 isimli onyukleyiciyi bu kisima yukleyebilirsiniz.
Hocam benim hard diskin başına gelmeyen kalmadı 2 defa film/müzik arşivimi geri çağırmak zorunda kaldım tekrar öyle birşey yaşamak istemiyorum bu yüzden anladığımı teyid ettireyim.
Sda5 e yükleyeceğim ubuntu'yu,
sda3 ü önyükleyici olarak ayarlayacağım,
sda2 yi sileceğim doğru mu anladım?
--Jiddu Krishnamurti--

cagriemer

sda2'yi silip silmemek sizin tercihinize kalmis. Onun disinda dogru anlamissiniz.

p0lat_09

Alıntı yapılan: cagriemer - 12 Haziran 2012 - 16:46:07
sda2'yi silip silmemek sizin tercihinize kalmis. Onun disinda dogru anlamissiniz.
Sda2 ye dokunmadım sda5 i seçtim ext4 dedim biçimlendir dedim "/" dedim önyükleyici olarak sda3 ü seçtim bu sefer takas alanı dedi... ötesine geçemiyorum.
--Jiddu Krishnamurti--

cagriemer

sda5'ten 2GB'lik (aslinda RAM'iniz kadar) bir alan ayirabilirsiniz.

p0lat_09

Aynen dediğin gibi yaptım kurulurken 3 gb ı ayırdım sda5 ten. Hata verdi tekrar geri dedim birşeyler oldu kuruldu. Yeniden başladı benden işletim sistemi seçmemi istedi ubuntuyu seçtim ve açtım windows'ta C diye tanımlı olan bölgeyi hiç göremedim. Tekrar yeniden başlattım acaba Windows hala kurulu mu? diye windows seçeneğini seçtim geri yükleme ekranı çıktı hemen çıkış dedim. Şimdi de;
eror: unknown filesystem
grub rescude>
diyor vallahi soğudum artık lütfen bilmiyorum bu sistemi şansımı zorlayacam ubuntu kullanmak istiyorum sadece windowstan kurtulmak istiyorum. Böyle olursa atarım tekrar format win7 ye devam ederim. 2 gündür bununla uğraşıyorum.
--Jiddu Krishnamurti--

cagriemer

Bir kere Ubuntu kurulumu yaptiniz yani degil mi? C'ye kurulum yaptiginiz icin o bolumu gorememeniz normal. / (root) denilen bolum oluyor orasi. Yeniden Grub2 yukleme diye aratirsaniz forumda Grub'i yeniden nasil yukleyeceginizi anlatan bir yazi cikacaktir. Onu takip edebilirsiniz. Emin olmak adina tekrar sorayim. Ubuntu bir kere acildi degil mi?

p0lat_09

Evet açıldı kesinlikle şu an tekrar kuruyorum eğer yine problem olursa  Grub2 yi deneyeceğim.
--Jiddu Krishnamurti--

cagriemer

Tamam, o halde "yeniden grub2 kurulumu" basligi isinizi gorecektir.

p0lat_09

Alıntı yapılan: cagriemer - 12 Haziran 2012 - 19:05:08
Tamam, o halde "yeniden grub2 kurulumu" basligi isinizi gorecektir.
şu an tekrar kurdum ve problemim yok çok teşekkür ederim herşey için uğraştınız vaktinizi aldım. Tek bir soracağım daha var bu windows hala daha duruyor. Açılışta İşletim sistemi soruyor windowsu açınca da geri dönüşüm felan açılıyor nasıl kurtulacağım bundan?
--Jiddu Krishnamurti--

if

@p0lat_09, Windows'un kurulu olduğu bölümü sildikten sonra sudo update-grub2 komutunu yürütmeniz yeterli.

p0lat_09

Alıntı yapılan: if - 12 Haziran 2012 - 20:30:08
@p0lat_09, Windows'un kurulu olduğu bölümü sildikten sonra sudo update-grub2 komutunu yürütmeniz yeterli.
Önerdiğini beceremedim ama başka bir fikrim var harici hard diske uzun zamandır ihtiyacım vardı en kısa zamanda bir tane edinip bütün dosyalarımı oraya attıktan sonra harddiski tamamen formatlayacağım. O kesin çözüm olacaktır :)
Herşey için çok teşekkürler bir ubuntu kullanıcısı daha kazanmış olduk @if @cagriemer
--Jiddu Krishnamurti--

if

Rica ederim @p0lat_09. Hayırlı olsun. Etiket için teşekkür ederim.