Codelite Derleme Sorunu

Başlatan SilverW, 28 Mayıs 2012 - 00:14:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 9 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

SilverW

Merhaba arkadaşlar. Codelite programını kurdum Ubuntu 12.04'e ama compile edemiyorum derleme yapamıyorum bir türlü. Kodlar vs. * her şey çalışıyor bir püf noktası var sanrsam. Forumda da pek * bir şey bulamadım, yardımcı olur musunuz?

Önüme hata vs. çıkmıyor "build penceresine" tıkladığımda alttaki hiçbir şeye tıklanmıyor.

Yeni proje açıp kodları oraya attım yine aynısnı yaptı.

Saygılar...

Uyarı: Lütfen başlık ve ileti kurallarına uyunuz ve Türkçe kullanımına özen gösteriniz.

empax

Daha önce Codelite yazılımını kullanmadım ama alttaki bağlantıda bahsi geçen gcc,g++ ve build-essential paketleri sisteminizde kurulu mu?
Ayrıca son mesajda verilen resmi Codelite ile karşılaştırın.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=18914.0
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

SilverW

Ben de öyle bir pencere yok.

travego0403

Sisteminizde gcc/g++ derleyicisi kurulu mu?
gcc -v
g++ -v

komutları versiyonları hakkında bir çıktı veriyor mu?
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

SilverW

Bunlar

www@ubuntu:~$ gcc -v
Yerleşik özellikler kullanılıyor.
COLLECT_GCC=gcc
COLLECT_LTO_WRAPPER=/usr/lib/gcc/i686-linux-gnu/4.6/lto-wrapper
Hedef: i686-linux-gnu
../src/configure -v --with-pkgversion='Ubuntu/Linaro 4.6.3-1ubuntu5' --with-bugurl=file:///usr/share/doc/gcc-4.6/README.Bugs --enable-languages=c,c++,fortran,objc,obj-c++ --prefix=/usr --program-suffix=-4.6 --enable-shared --enable-linker-build-id --with-system-zlib --libexecdir=/usr/lib --without-included-gettext --enable-threads=posix --with-gxx-include-dir=/usr/include/c++/4.6 --libdir=/usr/lib --enable-nls --with-sysroot=/ --enable-clocale=gnu --enable-libstdcxx-debug --enable-libstdcxx-time=yes --enable-gnu-unique-object --enable-plugin --enable-objc-gc --enable-targets=all --disable-werror --with-arch-32=i686 --with-tune=generic --enable-checking=release --build=i686-linux-gnu --host=i686-linux-gnu --target=i686-linux-gnu
seçenekleriyle yapılandırıldı.
Evre modeli: posix
gcc sürümü 4.6.3 (Ubuntu/Linaro 4.6.3-1ubuntu5)
www@ubuntu:~$ g++ -v
Yerleşik özellikler kullanılıyor.
COLLECT_GCC=g++
COLLECT_LTO_WRAPPER=/usr/lib/gcc/i686-linux-gnu/4.6/lto-wrapper
Hedef: i686-linux-gnu
../src/configure -v --with-pkgversion='Ubuntu/Linaro 4.6.3-1ubuntu5' --with-bugurl=file:///usr/share/doc/gcc-4.6/README.Bugs --enable-languages=c,c++,fortran,objc,obj-c++ --prefix=/usr --program-suffix=-4.6 --enable-shared --enable-linker-build-id --with-system-zlib --libexecdir=/usr/lib --without-included-gettext --enable-threads=posix --with-gxx-include-dir=/usr/include/c++/4.6 --libdir=/usr/lib --enable-nls --with-sysroot=/ --enable-clocale=gnu --enable-libstdcxx-debug --enable-libstdcxx-time=yes --enable-gnu-unique-object --enable-plugin --enable-objc-gc --enable-targets=all --disable-werror --with-arch-32=i686 --with-tune=generic --enable-checking=release --build=i686-linux-gnu --host=i686-linux-gnu --target=i686-linux-gnu
seçenekleriyle yapılandırıldı.
Evre modeli: posix
gcc sürümü 4.6.3 (Ubuntu/Linaro 4.6.3-1ubuntu5)

travego0403

Yeni bir workspace oluşturup onun altında yeni bir proje oluşturup deneyiniz. Az önce bende kurdum programı ve bu şekilde bir proje oluşturup derleyebildim. Varsayılan olarak oluşturulan Merhaba Dünya projesini derleyebiliyor musunuz?

Bide Settings->Build settings altında gcc ve g++ derleyicileri gözüküyor mu?

SilverW

Onlar  gözüküyor ama build penceresindeki hiçbir şeye tıklanmıyor oranın fotorafını çekemedim

http://e1205.hizliresim.com/x/w/6zb3w.png

travego0403

Bende de öyle oldu. Soldaki pencereye sağ tıklayıp New Workspace ardından bu workspace sağ tıklayıp yeni bir proje ekleyin. böylece proje derlenebilecektir. Şu an kodlar da renksiz gözüküyordur muhtemelen.

SilverW

ÖYle build penceresi oldu fakat bu sefer hiçbirşey yapmıyor build'e tıkladığımda

Windows yüklü bilgisiyara geçtim

vlc.h diye bir dosya istiyor

ben size projeyi atsam siz derlermisin ?

travego0403

Eğer basit bir şekilde "Merhaba Dünya" programlarını derleyebiliyorsanız bir sorun yoktur Codelite ile alakalı. Sizde bulunan projenin derlenememesi hakkında bir fikrim yok. Çünkü bir çok nedeni olabilir, bazı kütüphanelerin bağlanması gerektiği, özel derleme parametreleri gibi. Projeyi kim oluşturduysa onunla görüşseniz daha iyi olur.

Şu an için o kadar boş vaktim yok.

Hasb-el Lüzûm

Benzer bir sorun yaşadığım için ayrı bir konu açmamayı tercih ettim.
Text editor ile de Geany ile de denediğimde  #include <conio.h> yazmama, en son kısma da getch() ya da getche() fonksiyonlarını eklememe rağmen terminal sabit durmuyor.
Sebebi ne olabilir, ne yapmam gerekiyor ?

Bir ikincisi Eclipse yazılımını da yükledim; fakat c dosyasını Eclipse içersine bir türlü aktaramadım. Varsayılan program seçme listesinde Eclipse gözükmüyor da.
Eclipse ile bir c dosyası bile açamadım. Acaba Eclipse ile bir C dosyası oluşturlabilmesi için eklenti mi yüklenmesi gerekiyor ?

Ve son olarak, internetteki aramalarımda bu konulara ilişkin sonuç verir bir çözüm yoluna rastgelmedim.

Bilgisi olanların çözüm önerilerini rica ediyorum. 

Kadir Can

conio.h Windows içindir.Bence sorun conio.h kullandığınız için oluyor; çünkü normalde program çalıştıktan sonra terminal kapanmaz, yeni satıra geçer.
İşe yaramazsa biraz detaylı olarak sorunu tekrar yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

Hasb-el Lüzûm

Hmm...
Peki #include<stdio> vs.. onlar da mı hep sadece Wİndows'a ait oluyor? Sanırım evet..?
Peki Lİnux'ta en basitinden bir c dosyası nasıl başlar ve nasıl biter?

Kadir Can

Hayır, sadece conio.h Windows'a özgüdür.Onun yaptığı işi Linux'ta Ncurses yapar.Ama o kütüphanelerin işi terminalin kapanmasını engellemekten ziyade klavye tabanlı arayüzler oluşturmaktır.Bahsettiğim şey Arch, Slackware gibi dağıtımların metin tabanlı kurulumlarındaki arayüzdür.
Programların başlangıç ve bitişleri aynıdır.Eğer #include'un görevinden emin değilseniz önişlemci komutlarını araştırabilirsiniz.
conio.h'ı çıkardığınızda sorun çözüldü, değil mi?

travego0403

Alıntı yapılan: Hasb-el Lüzûm - 03 Temmuz 2012 - 22:36:34
Hmm...
Peki #include<stdio> vs.. onlar da mı hep sadece Wİndows'a ait oluyor? Sanırım evet..?
Peki Lİnux'ta en basitinden bir c dosyası nasıl başlar ve nasıl biter?
En basitinden merhaba dünya örneği şu şekildedir.
#include <stdio.h>
int main(){
printf("Merhaba Dünya\n");
return 0;
}

Normalde Linux için konuşursak program çalışıp bittikten sonra uçbirim kapanmaz. Fakat Windowsta program bittikten sonra uçbirim kapanır, bunu engellemek için yukarıda bahsettiğiniz yöntem kullanılır. Aslında yukarıdaki conio.h kütüphanesi ve getch() fonksiyonun asıl amacı bu değildir. Hatta bazı C/C++ programcıları bu şekilde bir kullanıma şiddetle karşı çıkarlar.
Programın kapanması CodeLite tan kaynaklanıyor olabilir, belki kendi ayarlarıyla ve kullandığı uçbirimden kaynaklanıyor olabilir.

Hasb-el Lüzûm

Anlıyorum. Şu kısaltılmış ifadelerin açılımlarının tek tek neler olduğunu öğrenebilsek zaten ufkumuz asıl o zaman açılacak ya neyse, konu değil.
Include hakkında bilgim var bu arada.
Arkadaşlar gerekli düzenlemeyi yapmama rağmen terminal yine sabit durmuyor. Hâlbuki herbirimiz Ubuntu'nun aynı sürümünü kullanıyoruz.
Bu arada ben Codelite isimli programı değil Geany isimli programı kullanıyorum. Başka bir öneriniz var mı ya da gözden kaçırdığınız bir nokta?

travego0403

Geany kurup denedim. Herhangi bir sorun yok program, uçbirim kapanmıyor. Yukarıdaki basit örnekte de sorun devam ediyor mu? Bir mahsuru yoksa kodlarınızı görebilirmiyiz? En temel olarak bir IDE kullanmadan uçbirim kullanarak derleme yapabiliyor musunuz?

Hasb-el Lüzûm

Senin verdiğin örneği aynen uyguladım, terminal yine de sabit durmadı.
Ben henüz herhangi kayda değer birşey yapmış değilim. Taa en başından beri terminal bir türlü sabit durmadı
Gedit'de de denedim, yine aynı.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 03 Temmuz 2012 - 23:45:38

Bu arada şunu da belirteyim, belki aksilik oradadır.
Masaüstünde mesela.c adında bir dosya oluşturdum diyelim, ilk etapta üzerinden C yazan bir görünümü varken, dosya düzenlendeğinde üzerindeki C harfi kayboluyor,  bir text dosyası haline geliyor. Bu normal mi değil mi?

Kadir Can

Terminal sabit durmadı derken tam olarak ne kastetildiğini anlayamadım.
İkinci soru için şöyle söyleyeyim:İlk başta dosyanın içi boş olduğu için türü gösteriliyor, dosya düzenlendiğinde içindekileri gösterir.Sorun değildir, hoş gözükmesi içindir, bir nevi özelliktir.

Hasb-el Lüzûm

"Compile the curren file" seçeneğine tıklamadığım için çalışmıyormuş.
Gerekeni yaptım, o uzantılı bir dosya oluştu, Dosyayı çalıştırmak istediğimde bu dosyayı çalıştırabilecek bir uygulamanın yüklü olmadığı hatasını döndürüyor. 
Bu dosyayı hangi programla çalıştırmayı denemem gerekiyor?

Kadir Can

O dosya çalıştırılabilir değildir.O dosyayı bağlayıcı(linker) ile bağlayıp çalıştırılabilir dosya elde etmen gerekir.
ld'yi araştırabilirsin.

Hasb-el Lüzûm

Şu anda Windows XP'ye geçtim. Bu konuyla daha sonra ilgileneceğim.
Yardımların için teşekkür ediyorum Kadir Can. Diğer arkadaşa da teşekkür ediyorum. Sağolun, varolun.

Kadir Can

Rica ederim.
Ayrıca bir sonraki denemenizde konsoldan derleme yapmanızı tavsiye ederim.
Belki eski kafalıyım ama bana daha pratik geliyor. :)
Hatta en güzeli de makefile'lardır.

Hasb-el Lüzûm

Eclipse programını kurdum ve Fİle, new, c project, Hello World ANSI C Autotools Project yolunu takip ettim. Ana klasör içersindeki source isimli klasör içersinde yer alan oluşturmuş olan dosyayı derlenmiyor. Tek başına oluşturulmuş herhangi bir c uzantlı dosyada da aynı hataları veriyor.
Bu hataların neyin nesi olduğunu ve ne şekilde ortadan kaldırabileceğini çözemedim, sorunun çözümünü başka herhangi bir yerden de bulamadım.
Hatalar şöyle ;
Error 127 occurred while running autoreconf ---> Type: configure problem
make: *** No rule to make target 'all'.   ---> Type: C/C++ Problem

sem

@Hasb-el Lüzûm

Hello Worl uygulaması yazdığınızda, yani Eclipse ile yeni  bir proje oluşturulup Hello World uygulamasını kodlayıp derlediğinizde de bu hatayı alıyor musunuz?
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?