BIOS sonrası siyah ekran - Grub Rescue

Başlatan MoShic, 20 Mayıs 2012 - 00:06:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MoShic

Merhaba,

Nedenini ve sorunu çözmeye nereden başlayacağımı bilmediğim için bu konuyu açmam gerektiğini düşündüm.

Masaüstü bilgisayarımı açtığımda BIOS ekranının ardından siyah ekran geliyor -kullanıcı giriş ekranı gelecekmiş gibi, gelmeden kapatıyor-. Bir ara nasıl yaptığımdan emin değilim -f8 ile kurtarma kipin > dpkg (bozuk paket onar)- bilgisayara girdim, normal kullandım ...Kapattım. Bir sonraki açışımda aynı döngü, yine ve yine. Birçok kez resetleyip açtım.. üstteki yöntemi bir kez daha tekrarladım, olmadı. Bu sefer grub (ön yük. güncelleme) dedim. --birkaç gün öncesinde--
--

Invalid extent
grub rescue> _
karşıma çıkan şuan bu.

DVD Boot -11.04- (ki şuan 11.10 kurulu) ederek sistemimi açtım, normal çalıştı. Türkçe karakter sorunundan dolayı işlem yapmakta zorlanıyorum, mesela;
- ye basıyorum = çıkıyor, işaretleri kullanamıyorum. noktaya bastığımda / çıkarıyor vs. Terminali de bu yüzden kullanamıyorum.

grub rescue komutları nedir, nereden başlamalıyım;

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=13415.msg165408#msg165408

(bilgisayarım şuan açık 11.4 dvd siyle)
Eski ID: Mar yJuana

burk

MoShic

- Grub rescue komut satırına ''acpi=off'' yazdım, diğer herhangi denemelerim gibi ''unknow command'' uyarısı vermedi, bir şey de yazmadı.

- Boot dvdsindeyse F6 menüsünü göremedim.

Bir sorun daha var; F8'e ısrarla basıp, 3 kez resetleyip denememe rağmen diğer kipleri göremedim ki dpkg yapayım ..

gecegezen

resetlemeler sonuçu harddisk bölümlerinin uuid'ler değişmiş olabilir.
gedit /media/UBUNTUNUN_KURULU_OLDUĞU_YER/boot/grub/grub.cfg
içindeki ubuntu'nun uuid değeri ile blkid'den çıkan sonuçları bir kıyaslarsanız.
eğer değerler farklı ise uuid değerini blkid deki ile değiştirin ama dosya yazma hakkını almalısınız önce sağ tuş özelliklerden yapabilirsiniz
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

heartsmagic

@Mar yJuana, aslında sorununu tam anlayamıyoruz fakat en azından Grub sağlam olsun ki sistem nerede hata veriyor görebilelim. Grub başlığını en başından uygulayacaksın. Hangi yöntemi istiyorsan onu dene. Eğer klavye İngilizce olursa (ki sistemi Türkçe olarak açarsan DVD'den Türkçe olması lazım) ve sen yine bulamazsan harflerin, karakterlerin yerlerini uçbirimden şu komutu uygula:

setxkbmap tr

Klavye Türkçe olacaktır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

MoShic

@gecegezen, dediğini yaptım ancak karşıma tamamen boş bir sayfa çıkarttı.

@heartsmagic,  Yöntem 1'de sudo mount /dev/sda5 /mnt 'command not found'

Y2'de, kurulu bölümü nasıl bulacağım yerini? ki bağlayayım.. hadi bunlar olmadı, dedim 3.yü deneyeyim ancak bu kez de son kod

sudo boot-repairde kaldı ve 'command not found' yazdı.

Bu durumda ne yapmalıyım ....?

if

@Mar yJuana, anlatımda
Alıntı YapÖrneğimizde, bu alanın /dev/sda5 olduğunu kabul edelim.
denmiş. Sizin dahili bellekte Ubuntu'nun kurulu olduğu bölümü yazmalısınız /dev/sda5 yerine.

MoShic

Evet, 'dev/sda5' zaten, nereye tıklayacağımı bilemedim, canlı cd den açtıktan sonra diyor sistemi bağlamamı söylüyor ama nereye tıklayacağımı anlamadım

if

@Mar yJuana, şu an canlı medya üzerinde misiniz?

MoShic

if

MoShic

ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x00019e5d

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1       38149   306425856   12  Compaq diagnostics
/dev/sda2           38149       38914     6142977    5  Extended
/dev/sda5           38149       38914     6142976   82  Linux swap / Solaris
ubuntu@ubuntu:~$ mount
aufs on / type aufs (rw)
none on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
none on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
/dev/sr0 on /cdrom type iso9660 (ro,noatime)
/dev/loop0 on /rofs type squashfs (ro,noatime)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
none on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /var/run type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755)
none on /var/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
gvfs-fuse-daemon on /home/ubuntu/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=ubuntu)
ubuntu@ubuntu:~$

if

@Mar yJuana, , /dev/sda5 swap. Dolayısıyla oraya grub kurulamaz.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/os-prober/+bug/48068/comments/6

"Compaq diagnostics" nedir diye biraz bakındım. Şu durumda yapmanız gereken önce verileriniz kaydetmek. Sonra bilgisayarı aldığınız hale geri getirmek. Bunu sanırım windows7 cd'si ile yapacaksınız ya da bilgisayar üreticisinin size sağladığı cd ile. İlk aldığınız hale getirdikten sonra sitemin yedeğini alın. Bu işlemden sonra Ubuntu canlı medya ile açıp bilgisayarı Gparted kullanarak dahili belleği iki tane birincil bölüm bir tane genişletilmiş alan ve genişletilmiş alan içinde bir tane swap alanı olacak şekilde biçimlendirin. Sonra Ubuntu kurulumuna geçin.

MoShic

Tüm cevaplar için teşekkür ediyorum. Sanırım yolum format atmak.

-Dosyalarımın yedeğini nasıl alabilirim ?

-invalid extent. Grub Rescue>_ 'da girebileceğim bir komut yok mu ?

bytan

Dosyalarının nerede olduğunu göremiyoruz ki. :) En azından şu Compaq hikayesi nedir ne değildir anlamak lazım. Eğer canlı cd ile açtığında verilerini görebiliyorsan, kopyalayabildiğini kopyala başka bir ortama.

Disk tablosu bu hale nasıl geldi anlamak güç. Orada kurulu bir ubuntu olmalı ancak şu anki durumda bunu göremiyoruz. Ya tablo gerçeği yansıtmıyor ya da bir şekilde bozulmuş.

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

MoShic

Dosya Sisteminde bulamadım. Erişemiyorum. Ubuntuda göremiyorsam Win7 cdsi ile denersem görebilir miyim?

http://acikfikir.org/2011/08/grub-rescue-hatasinin-cozum-yontemleri/

burada da anlatmış ve tekrar ederek uyguladım; administrator kısmında kaldım, nereye kuruyor?? sudo üzerinden nasıl başlatacağım

---

ubuntu@ubuntu:~$ sudo blkid
/dev/loop0: TYPE="squashfs"
/dev/sda1: UUID="4dcfa8b2-c88d-449f-8771-a27266fdf03e" TYPE="ext4"
/dev/sda5: UUID="d72cbf63-4bdc-4298-b454-1253b1bb63d1" TYPE="swap"
/dev/sdd1: SEC_TYPE="msdos" LABEL="FOTO" TYPE="vfat"

grub.cfg ye girdiğimde boş çıkıyor. Normalde yazması gereken şeyi bana verseniz ve ben kopyalayıp kaydetsem ,blkid değerini de değişsem işe yarar mı diyorum. @gecegezen'in dediği gibi.

Soruma cvp alamadım; Grub Rescue'da kullanacağım kodlar neler ve ne işe yarar?

burk

@Mar yJuana disk tablosunda Ubuntu görünmüyor, o yüzden kurulacak yeri de göremiyoruz. O yüzden;
Alıntı yapılan: if - 20 Mayıs 2012 - 23:11:16
Şu durumda yapmanız gereken önce verileriniz kaydetmek. Sonra bilgisayarı aldığınız hale geri getirmek. Bunu sanırım windows7 cd'si ile yapacaksınız ya da bilgisayar üreticisinin size sağladığı cd ile. İlk aldığınız hale getirdikten sonra sitemin yedeğini alın. Bu işlemden sonra Ubuntu canlı medya ile açıp bilgisayarı Gparted kullanarak dahili belleği iki tane birincil bölüm bir tane genişletilmiş alan ve genişletilmiş alan içinde bir tane swap alanı olacak şekilde biçimlendirin. Sonra Ubuntu kurulumuna geçin.