[Çözüldü] Ubuntu 12.04'ü Sorunsuz Kurabilir Miyim?

Başlatan liverya, 19 Mayıs 2012 - 13:07:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 25 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

liverya

Alıntı yapılan: burk - 20 Mayıs 2012 - 00:01:50
@liverya MD5 kontrolünü yaptınız mı imaj dosyasının? Ayrıca tam olarak nerede bu hata ile karşılaştınız?
Onu yapmamıştım ama şimdi yaptım şöylr bir değer çıktı: a0307761af5a0e3374f65959366d1dcb
Bunu neyle karşılaştıracağız Ubuntu TR'den indirirken sadece Ubuntu'ların MD5 değerleri verilmiş.
İyiki Linux var! Keyifli Linuxlar...

DoGuKaN

Alıntı yapılan: liverya - 20 Mayıs 2012 - 11:13:11
Onu yapmamıştım ama şimdi yaptım şöylr bir değer çıktı: a0307761af5a0e3374f65959366d1dcb
Bunu neyle karşılaştıracağız Ubuntu TR'den indirirken sadece Ubuntu'ların MD5 değerleri verilmiş.

http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/12.04/release/MD5SUMS adresinden MD5 kontrolü yapabilirsiniz fakat Lubuntu'nun hiçbir kalıbı sizin yazdığınız MD5 değerine sahip değil gibi gözüküyor. Muhtemelen indirdiğiniz CD kalıbında bir sorun oluşmuş.

liverya

Alıntı yapılan: DoGuKaN - 20 Mayıs 2012 - 11:24:12
Alıntı yapılan: liverya - 20 Mayıs 2012 - 11:13:11

http://cdimage.ubuntu.com/lubuntu/releases/12.04/release/MD5SUMS adresinden MD5 kontrolü yapabilirsiniz fakat Lubuntu'nun hiçbir kalıbı sizin yazdığınız MD5 değerine sahip değil gibi gözüküyor. Muhtemelen indirdiğiniz CD kalıbında bir sorun oluşmuş.
Olabilir neden kaynaklanır anlamış değilim. Aynı zamanda Ubuntu 12.04 de indirdim onun MD5 kodu da: d791352694374f1c478779f7f4447a3f  bakıyorum kodlar arasında bu da yok. Bunu nasıl düzeltebiliriz?

DoGuKaN

İlginç gerçekten, indirme işlemlerinin sorunsuz tamamlandığına emin misiniz? Mümkünse bir de torrent üzerinden indirmeyi deneyin bence.

liverya

Alıntı yapılan: DoGuKaN - 20 Mayıs 2012 - 11:35:06
İlginç gerçekten, indirme işlemlerinin sorunsuz tamamlandığına emin misiniz? Mümkünse bir de torrent üzerinden indirmeyi deneyin bence.
Evet indirme işlemlerinde herhangi bir sıkıntı çıkmadı Chrome üzerinden indirdim.

heartsmagic

@liverya, Chrome veya bir internet tarayıcı üzerinden değil bir indirme yöneticisi ile indirmeyi dene ISO'ları. MD5'ler mutlaka tutmalı.

Ayrıca senin sistemin için bence Lubuntu gereksiz olur. Grafik kartı yok bilgiler arasında ancak ben o sistemle rahatlıkla Ubuntu kullanılacağını düşünüyorum. Dediğim gibi sadece grafik kartı meselesi var. Bazı kartlar sorunlu olabiliyor fakat Unity olmaz, Unity2B olur, Gnome Shell olur, bir başkası olur. LXDE denemek için illa Lubuntu kurmak zorunda değilsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

liverya

Alıntı yapılan: heartsmagic - 20 Mayıs 2012 - 14:36:27
@liverya, Chrome veya bir internet tarayıcı üzerinden değil bir indirme yöneticisi ile indirmeyi dene ISO'ları. MD5'ler mutlaka tutmalı.

Ayrıca senin sistemin için bence Lubuntu gereksiz olur. Grafik kartı yok bilgiler arasında ancak ben o sistemle rahatlıkla Ubuntu kullanılacağını düşünüyorum. Dediğim gibi sadece grafik kartı meselesi var. Bazı kartlar sorunlu olabiliyor fakat Unity olmaz, Unity2B olur, Gnome Shell olur, bir başkası olur. LXDE denemek için illa Lubuntu kurmak zorunda değilsin.
Anlıyorum. Ubuntu kurayım o halde. S3 Graphics VIA Chrome9 HC IGP Family diye geçiyor. Belleği 256 MB kasma veya donma olur mu acaba?

heartsmagic

İşte, en önemli noktalardan biri grafik kartı. S3 sürücü sağlamıyor bizim tarafa, 3B desteği yok ne yazık ki. Haliyle Unity3B kullanamayacaksın. Gnome Shell ne durumda bilemiyorum ama Unity2B kullanabilmen lazım.

liverya

Alıntı yapılan: heartsmagic - 20 Mayıs 2012 - 16:13:27
İşte, en önemli noktalardan biri grafik kartı. S3 sürücü sağlamıyor bizim tarafa, 3B desteği yok ne yazık ki. Haliyle Unity3B kullanamayacaksın. Gnome Shell ne durumda bilemiyorum ama Unity2B kullanabilmen lazım.
Anladım. Ne yapmam gerekiyor o halde benim Ubuntu'yu kurduktan sonra? Veya başka birşey mi kurmalıyım, Xubuntu Kubuntu Lubuntu? Bana en uygun hangisi olur?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Mayıs 2012 - 16:33:50

@heartsmagic Ubuntu'yu kurduğumda üzerinde Gnome 3 arayüzüyle geliyor değil mi? Biz bu Gnome 3'ü silip başka bir arayız yüklememiz gerekicek anlaşılan. Hangisi benim ekran kartıma uyumluluk sağlar? Veya diğer farklı arayüzlü sürümlerinden hangisi uygun olur?

heartsmagic

Evet, senin bir şey yapmana gerek kalmayacak. Unity3B ve Unity2B kuruludur, sen 2B'ye yönleneceksin. Gnome Shell kurulu değildir, kurmak gerekir.

liverya

Alıntı yapılan: heartsmagic - 20 Mayıs 2012 - 17:17:19
Evet, senin bir şey yapmana gerek kalmayacak. Unity3B ve Unity2B kuruludur, sen 2B'ye yönleneceksin. Gnome Shell kurulu değildir, kurmak gerekir.
Gnome Shell kurulu değil kurmanın da bi anlamı yok o halde. Fakat anlamadığım nokta "Unity 2B'ye yönleneceksin" derken biryerlerde benim seçim yapmam mı gerekiyor?

heartsmagic

Hayır, sistem seni kendisi yönlendirecektir oraya.

liverya

Anladım. Çok teşekkür ederim yardımınız için.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Mayıs 2012 - 17:37:32

@heartsmagic kurulum ile ilgili son bir sorum olacak.
Forumda araştırdım ama sorumun cevabını bulamadım. Kurulum esnasında belli bir disk alanını (örneğin C'yi) biçimlendirip devam ettiğimizde Takas-swap olar bir yer belirlenmesi isteniyor. ilk bölüm 50 GB sistem kurulacak alan. Ben diğer kalan 70GB olan verilerin yüklü olduğu kısmı D'yi takas bölümü olarak göstermemin bir mahsuru olur mu yoksa ayrı bir bölüm oluşturulması mı gerekir?

matrax_41

70 gb'lık bölümü swap yaparsan 70 gb tamamen swap olarak kalır. İstersen ayrı bir bölüm açabilir, istersen hiç ayırmayıp swap alanını dosya olarak ( windowstaki pagefile gibi) kurulum sonrası ekleyebilirsin.

liverya

Alıntı yapılan: matrax_41 - 20 Mayıs 2012 - 17:53:36
70 gb'lık bölümü swap yaparsan 70 gb tamamen swap olarak kalır. İstersen ayrı bir bölüm açabilir, istersen hiç ayırmayıp swap alanını dosya olarak ( windowstaki pagefile gibi) kurulum sonrası ekleyebilirsin.
Swap alanını kurulum sonrası dosya olarak eklemek için forumda inceleyebileceğim bir bölüm varsa linkini yazarsanız sevinirim.

matrax_41

heartsmagic

@liverya, bölümleme tamamen sana bağlı. Önce şunu unutma, bir diskte dörtten fazla birincil bölüm olmaz. Dörtten fazla birincil bölümün olacaksa üçüncüsünü veya dördüncüsünü uzatılmış yap, altına istediğin bölümleri aç.

Kurulum için şunlar gerekiyor.

Bir adet kök bölüm, ortalama 20-30 GB. Kurulumda bağalanacak yer -> /
Bir adet takas alanı. 2GB yeter. Kurulumda kendisi bağlar.

Eğer başka bölümlerin varsa ve bağlamak istiyorsan onları da seçersin şu şekilde elle yazarsın bağlama bölümü olarak -> /media/yedek_bölüm

Eğer bu bölümlerin biçimlendirilmesini istmeiyorsan işaret koymazsın. Kurulum belgelerine bakarsan daha iyi fikir edinirsin. Yine de diskinde hayati verilerin varsa ne olur ne olmaz diye yedekle. Ubuntu sen istemedikçe silmez bir şey, ancak dikkatsizlik ve bilgi eksikliği siler.

liverya

Alıntı yapılan: heartsmagic - 21 Mayıs 2012 - 00:06:53
@liverya, bölümleme tamamen sana bağlı. Önce şunu unutma, bir diskte dörtten fazla birincil bölüm olmaz. Dörtten fazla birincil bölümün olacaksa üçüncüsünü veya dördüncüsünü uzatılmış yap, altına istediğin bölümleri aç.

Kurulum için şunlar gerekiyor.

Bir adet kök bölüm, ortalama 20-30 GB. Kurulumda bağalanacak yer -> /
Bir adet takas alanı. 2GB yeter. Kurulumda kendisi bağlar.

Eğer başka bölümlerin varsa ve bağlamak istiyorsan onları da seçersin şu şekilde elle yazarsın bağlama bölümü olarak -> /media/yedek_bölüm

Eğer bu bölümlerin biçimlendirilmesini istmeiyorsan işaret koymazsın. Kurulum belgelerine bakarsan daha iyi fikir edinirsin. Yine de diskinde hayati verilerin varsa ne olur ne olmaz diye yedekle. Ubuntu sen istemedikçe silmez bir şey, ancak dikkatsizlik ve bilgi eksikliği siler.
Kurulumda takas alanı göstermeden devam ettim. Fakat Ubuntu sistemi biraz kastı xp'ye göre. Pencere açılış kapanışları falan biraz yavaş işliyor ve arada bu işlemleri yaparken mause tekliyor nadiren. Bir de gözüme şu çarptı bir klasörü açtığımda aygıtlar kısmında sadece diğer sistemin kurulu olmadığı harddiskin diğer yarı alanını görüyorum böyle mi olması gerekiyor yoksa sistemin kurulu olduğu disk bölümü de görünmesi mi gerekiyor?
Bir de diskin diğer kısmı ntsf biçiminde durması sistem açısından bir sorun yaratır mı?

burk

Alıntı YapBir de gözüme şu çarptı bir klasörü açtığımda aygıtlar kısmında sadece diğer sistemin kurulu olmadığı harddiskin diğer yarı alanını görüyorum
Bu ne demek anlamadım ve NTFS bölüm elbette sorun yaratmaz. 12.04 sürümünün XP'ye göre daha ağır olacağını da zaten söylemiştik. Bunun dışında bilgisyarda kasılma olduğunu düşünüyorsanız forumda öncelikle ekran kartı ile ilgili bölümlere bakın lütfen. Ayrıca bu konu ile ilgili aramalar da iş görebilir.

liverya

Alıntı yapılan: burk - 22 Mayıs 2012 - 00:00:56
Alıntı YapBir de gözüme şu çarptı bir klasörü açtığımda aygıtlar kısmında sadece diğer sistemin kurulu olmadığı harddiskin diğer yarı alanını görüyorum
Bu ne demek anlamadım ve NTFS bölüm elbette sorun yaratmaz. 12.04 sürümünün XP'ye göre daha ağır olacağını da zaten söylemiştik. Bunun dışında bilgisyarda kasılma olduğunu düşünüyorsanız forumda öncelikle ekran kartı ile ilgili bölümlere bakın lütfen. Ayrıca bu konu ile ilgili aramalar da iş görebilir.
Yani sistemin kurulu olduğu disk bölümünü değil de diğer ntfs olan kısmı sadece görünüyor. Sistemin kurulu olduğu bölüm windowstaki yerel disk c gibi olan kısım görünmüyor.

burk

@liverya bizim tarafta disk bölümleri harflerle gösterilmez, dev/sda1 gibi adresleri vardır, forumda disklerle ilgili birçok konu mevcut, araştırmanızı öneririm.

liverya

Alıntı yapılan: burk - 22 Mayıs 2012 - 00:17:29
@liverya bizim tarafta disk bölümleri harflerle gösterilmez, dev/sda1 gibi adresleri vardır, forumda disklerle ilgili birçok konu mevcut, araştırmanızı öneririm.
Teşekkür ederim. Disklerin o şekilde adlandırıldığını biliyorum. Bir klasör açtığımda solda sadece ntfs olarak biçimlendirmediğim disk kısmı görünüyor. Sistemin kurulu olduğu bölüm gösterilmeye gerek duyulmamış sanırım.
Birşey daha sormak istiyorum ubuntu biraz kastı demiştim lubuntu da çok basit kaçacak sisteme acaba bunların arası birşey var mı? Sistem gereksinimlerine göre Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu ve Lubuntu'yu sıralayabilir misiniz?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Mayıs 2012 - 18:36:39

Yanlış değilse araştırmalarıma göre şu şekilde Lubuntu< Xubuntu< Kubuntu< Ubuntu< Sistem gereksinimleri sıralaması...

Quaoar

Alıntı yapılan: liverya - 22 Mayıs 2012 - 18:24:16
Alıntı yapılan: burk - 22 Mayıs 2012 - 00:17:29
Teşekkür ederim. Disklerin o şekilde adlandırıldığını biliyorum. Bir klasör açtığımda solda sadece ntfs olarak biçimlendirmediğim disk kısmı görünüyor. Sistemin kurulu olduğu bölüm gösterilmeye gerek duyulmamış sanırım.
* bir şey daha sormak istiyorum ubuntu biraz kastı demiştim lubuntu da çok basit kaçacak sisteme acaba bunların arası * bir şey var mı? Sistem gereksinimlerine göre Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu ve Lubuntu'yu sıralayabilir misiniz?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 22 Mayıs 2012 - 18:36:39

Yanlış değilse araştırmalarıma göre şu şekilde Lubuntu< Xubuntu< Kubuntu< Ubuntu< Sistem gereksinimleri sıralaması...
Aslında Kubuntu Ubuntu'dan daha yüksek sisteme ihtiyaç duyuyor olmalı.Nasıl olsa KDE :) (Görselliği çok iyidir KDE'nin fakat bir o kadar da sistemi sömürür.)
Bir de bunların arası olarak Xubuntu'yu deneyebilirsiniz.

liverya

Sistem gereksinimlerine göre sıralama yapabilecek biri yok mu arkadaşlar?

DoGuKaN

Alıntı yapılan: liverya - 22 Mayıs 2012 - 19:28:07
Sistem gereksinimlerine göre sıralama yapabilecek biri yok mu arkadaşlar?

Kesin bir şey söylenemez fakat genel olarak en fazladan en aza doğru sıralarsak:

• Ubuntu - Kubuntu
  • Xubuntu
  • Lubuntu