[Çözüldü] Ubuntu 12.04'ü Sorunsuz Kurabilir Miyim?

Başlatan liverya, 19 Mayıs 2012 - 13:07:52

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

liverya

Merhaba Özgür Yazılımın Gönüllü Erleri

Sizlere birkaç sorum olacak. Windows sistemini artık kullanmak istemediğimden dolayı Linux işletim sistemine geçmeyi düşünüyorum. Biraz piyasa araştırması yaptım ve tavsiyeler aldım. Yeni başlayacaksan Ubuntu veya Mint ile başlayabilirsin driver sorunun olmaz gibisinden önerilerde bulundular. Bu ikisi arasında hız ve performans açısından baskın olarak Ubuntu deniyor. Deneyimi olan arkadaşlar bu konuda daha aydınlatıcı bilgi verirse sevinirim.

Daha önce bir linux deneyimim olmadı. Fakat özgür yazılım kullanmak istiyorum.

Dizüstü Bilgisayarımın Özellikleri Şu Şekilde
Intel Core 2 Duo 1.66Ghz
2GB Ram
VIA Ses Bileşenleri
VIA Chrome9 HC IGP Family Ekran Bağdaştırıcısı
VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter
Realtek RTL8187 Wireless 802.11 USP 2.0 Network Adapter

Bu bağlamda sizlere 2 sorum olacak:
Birincisi: Ubuntu 12.04'ü kursam sürücüler konusunda bir sorun yaşar mıyım? Wifi kartı başta olmak üzere hepsini tanır mı?
İkincisi: Şu anda winXP kullanmaktayım. Ubuntu'un bu son sürümü hız ve performans olarak XP'den üstün müdür? Sistemimde kasma gibi bir sorun meydana getirir mi?

Yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar.
İyiki Linux var! Keyifli Linuxlar...

burk

@liverya öncelikle hoşgeldiniz diyeyim. :) Forumda tek konu altında birden fazla konu konuşmuyoruz. Ancak sizi sorularınızın cevapları kısa olduğu için buradan geçeyim. Öncelikle kartınızla ilgili birkaç sorun başlığına denk geldim ama denemeden bilemeyiz. O yüzden kurmadan önce sistemi canlı CD ile çalıştırın.

XP konusunda ise Ubuntu 12.04 XP'den hafif bir sistem değildir, malûm XP kaç sene önceki bilgisayarlar için tasarlanmıştı. Eğer hafif bir dağıtım isterseniz Lubuntu veya Xubuntu denemenizi tavsiye ederim.

liverya

Alıntı yapılan: burk - 19 Mayıs 2012 - 13:14:40
@liverya öncelikle hoşgeldiniz diyeyim. :) Forumda tek konu altında birden fazla konu konuşmuyoruz. Ancak sizi sorularınızın cevapları kısa olduğu için buradan geçeyim. Öncelikle kartınızla ilgili birkaç sorun başlığına denk geldim ama denemeden bilemeyiz. O yüzden kurmadan önce sistemi canlı CD ile çalıştırın.

XP konusunda ise Ubuntu 12.04 XP'den hafif bir sistem değildir, malûm XP kaç sene önceki bilgisayarlar için tasarlanmıştı. Eğer hafif bir dağıtım isterseniz Lubuntu veya Xubuntu denemenizi tavsiye ederim.
Cevaplama nezaketinde bulunduğun için teşekkür ederim. Xp kadar hafif olmasa da sistemim rahat çalıştırır sanırım. Canlı Cd'yi çalıştırdığımda mevcut sistemim üzerinde olumsuz bir etki meydana getirmez değil mi? Birde Bu canlı cd'yi nereden indireceğiz?

decent

@liverya, hoşgeldin.

@burk gibi Canlı sistem denemesi öneriyorum..
Alıntı yapılan: burk... O yüzden kurmadan önce sistemi canlı CD ile çalıştırın. ...

Ubuntu indirmek için şu bağlantıya bakabilirsiniz, 32 bit yüklemeniz önerilir.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33286.0

liverya

Alıntı yapılan: decent - 19 Mayıs 2012 - 13:26:24
@liverya, hoşgeldin.

@burk gibi Canlı sistem denemesi öneriyorum..
Alıntı yapılan: burk... O yüzden kurmadan önce sistemi canlı CD ile çalıştırın. ...

Ubuntu indirmek için şu bağlantıya bakabilirsiniz, 32 bit yüklemeniz önerilir.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33286.0
Çok teşekkür ederim.
Dediğiniz gibi Canlı sistemde denesem öncelikle daha sağlıklı olur. Bu canlı sistem mevcut sistemim üzerinde bir değişikliğe (başlangıç vs) yol açmaz değil mi? Canlı cd indirme linki nerede bu arada?

burk

@liverya herhangi bir değişikliğe yol açmaz elbette, RAM üzerinden çalışır. İndireceğiniz o imajla kurulum ekranından çalıştırma seçeneğini seçebilirisiniz. Ayrıca; http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29698.0

decent

Rica ederiz.
http://releases.ubuntu.com/12.04/ubuntu-12.04-desktop-i386.iso bağlantısındaki dosyayı indirip CD ye yazmak yeterlidir.

Sistem açılırken CD/DVD ile başlat seçeneğinden başlatıp Ubuntu ekranına gelebilirsin.

liverya

Alıntı yapılan: decent - 19 Mayıs 2012 - 13:33:30
Rica ederiz.
http://releases.ubuntu.com/12.04/ubuntu-12.04-desktop-i386.iso bağlantısındaki dosyayı indirip CD ye yazmak yeterlidir.

Sistem açılırken CD/DVD ile başlat seçeneğinden başlatıp Ubuntu ekranına gelebilirsin.
Çok sağolasın şu anda indiriyorum.
Mevcut sistemimde kasma gibi problemler yaratır mı sizce? En düşük sistem gereksinimleri nedir Ubuntu'nun? Birkaç yerde de önerilen daha hafif ve hızlı olsun diyosanız Lubuntu kurun diyorlar. Lubuntu kurulumu daha mı iyi olur?

burk

@liverya Lubuntu 128 MB RAM tüketimi ile çalışabilen, en güncel sürümü 11.10 olan ve masaüstü yöneticisi olarak  LXDE kullanan hafif bir Ubuntu dağıtımıdır, tecrübeme istinaden; https://denemeciyim.wordpress.com/2012/01/01/lubuntu-sana-sigindim/

decent

Ubuntu 12.04 için sisteminiz yeterli seviyededir.
En kötüsünü söylemek gerekirse, Ubuntu 2D veya Gnome Klasik ile rahatça kullanabiliriz.

liverya

Alıntı yapılan: burk - 19 Mayıs 2012 - 13:40:13
@liverya Lubuntu 128 MB RAM tüketimi ile çalışabilen, en güncel sürümü 11.10 olan ve masaüstü yöneticisi olarak  LXDE kullanan hafif bir Ubuntu dağıtımıdır, tecrübeme istinaden; https://denemeciyim.wordpress.com/2012/01/01/lubuntu-sana-sigindim/
İncelediğime göre oldukça düşük sistem gereksinimler var ve sistemi yormayan bir versiyonu. Güzel bence bu ama Ubuntu ile görsel yönü haricindeki artı ve eksileri tartışılabilir.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Mayıs 2012 - 14:07:51

Alıntı yapılan: decent - 19 Mayıs 2012 - 13:43:03
Ubuntu 12.04 için sisteminiz yeterli seviyededir.
En kötüsünü söylemek gerekirse, Ubuntu 2D veya Gnome Klasik ile rahatça kullanabiliriz.
Peki. Çok teşekkür ederim. Ubuntu'yu direk yüklediğimizde içerisinde Gnome görsel tabanıyla beraber geliyor sanırım değil mi? Herhangi bir eklentiye gerek yok.
Bu arada Lubuntu da kafama yatmadı değil yani :)

decent

Alıntı yapılan: liverya - 19 Mayıs 2012 - 14:05:38
Peki. Çok teşekkür ederim. Ubuntu'yu direk yüklediğimizde içerisinde Gnome görsel tabanıyla beraber geliyor sanırım değil mi? Herhangi bir eklentiye gerek yok.
Bu arada Lubuntu da kafama yatmadı değil yani :)

Şu bağlantıyı inceleyebilirsin. »>»> http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33285.0
Tercihe göre istediğin masaüstü ortamını (LXDE, XFCE vs.) veya Gnome kabuğunu (Gnome Shell, Unity vs..) yükleyebilirsin.

burk

liverya

Alıntı yapılan: burk - 19 Mayıs 2012 - 16:08:35
@liverya son kararınız nedir? :)
Şu anda Ubuntuyu Cd üzerinden deniyorum ve Ubuntudan yazıyorum. Cd'den çalıştığı için haliyle biraz program açmalarında yavaşlık oluyor. Sürücü bağlamında birtek yazılımsal sürücü yüklemesi diye pencere geldi fazla karıştırmadım :) Wifi kartını otomatik tanıdı.

burk

Muhtemelen, kesin değil, sorun çıkmadan kullanırsınız öyleyse. :)

liverya

Alıntı yapılan: burk - 19 Mayıs 2012 - 16:39:39
Muhtemelen, kesin değil, sorun çıkmadan kullanırsınız öyleyse. :)
Kesin değil derken? :)
Birde şöyle bir durum var CD'den dene modunda açtığımdan mı böyle bilmiyorum Türkçe değil şu anda sistem. Üstteki çubukta Ubuntu Desktop yazıyor mesela...

DoGuKaN

Alıntı yapılan: liverya - 19 Mayıs 2012 - 16:43:59
Birde şöyle bir durum var CD'den dene modunda açtığımdan mı böyle bilmiyorum Türkçe değil şu anda sistem. Üstteki çubukta Ubuntu Desktop yazıyor mesela...

CD'den çalıştırırken yarım yamalak Türkçe olur sistem. Sisteminizi kurarken internet varsa gerekli olan Türkçe paketleri indirir Ubuntu merak etmeyin.

liverya

Alıntı yapılan: DoGuKaN - 19 Mayıs 2012 - 16:54:17
Alıntı yapılan: liverya - 19 Mayıs 2012 - 16:43:59

CD'den çalıştırırken yarım yamalak Türkçe olur sistem. Sisteminizi kurarken internet varsa gerekli olan Türkçe paketleri indirir Ubuntu merak etmeyin.
Anladım sağolasın. İnternet bağlantısı kurulum esnasında yoksa bağlandığında dil seçeneklerini türkçeye çevirebilirmiyiz?
Bu arada sizin de görüşünüzü alayım. Benim sistemim yukarıda yazıyor. Normal Ubuntuyu mu kursam iyi olur Lubuntuyu mu? LXDE tabanlı olmasından dolayı Lubuntu daha işlevsel ve hızlı çalışır diyorlar. Lubuntu kursam görsellik haricinde Ubuntudan ne kaybederim?

DoGuKaN

Alıntı yapılan: liverya - 19 Mayıs 2012 - 17:03:20
Anladım sağolasın. İnternet bağlantısı kurulum esnasında yoksa bağlandığında dil seçeneklerini türkçeye çevirebilirmiyiz?
Bu arada sizin de görüşünüzü alayım. Benim sistemim yukarıda yazıyor. Normal Ubuntuyu mu kursam iyi olur Lubuntuyu mu? LXDE tabanlı olmasından dolayı Lubuntu daha işlevsel ve hızlı çalışır diyorlar. Lubuntu kursam görsellik haricinde Ubuntudan ne kaybederim?

Kurulumdan sonra internet bulduğunuz her yerde dili istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. "Benim için görsellik önemli değil işlevini en hızlı şekilde gerçekleştirsin yeter" diyorsanız Lubuntu daha iyi olacaktır. Arayüz dışında Lubuntu'nun Ubuntu'dan farkı yoktur.

liverya

Anladım çok teşekkür ederim.
Ubuntu'nun görselliğine çıkmasa da Lubuntu'nun kendi arayüzü gene de işlevseldir sanırım.

DoGuKaN

Arayüzlerin yapabildiği şeyler aynıdır, sadece yapma şekilleri farklıdır. Lubuntu'da işlevsellik adına bir sıkıntı yaşamazsınız. Kurduktan sonra sonucu buraya yazarsanız seviniriz.

liverya

Alıntı yapılan: DoGuKaN - 19 Mayıs 2012 - 17:49:33
Arayüzlerin yapabildiği şeyler aynıdır, sadece yapma şekilleri farklıdır. Lubuntu'da işlevsellik adına bir sıkıntı yaşamazsınız. Kurduktan sonra sonucu buraya yazarsanız seviniriz.
Deneyimlerimi aktarırım.
Tekrardan yardım eden arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Mayıs 2012, 20:06:20

Arkadaşlar Lubuntu'yu indirdim kalıp dosyasını CD'ye çektim. Sabit Diske Kurmadan Dene kısmından denemek istediğimde aşağıdaki gibi komut satırı çıkıyor karşıma, daha da ilerlemiyor ne yapmam gerekiyor acaba?

To run a command as adminisrator (user "root"), use "sudo <command>".
See "mean sudo_root" for details.

ubuntu@ubuntu: ~$

zeitgeist

Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

liverya

burk

@liverya MD5 kontrolünü yaptınız mı imaj dosyasının? Ayrıca tam olarak nerede bu hata ile karşılaştınız?