Ubuntu Kurulum için Tavsiye İstiyorum

Başlatan gypso, 19 Mayıs 2012 - 11:09:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gypso

Herkese selamlar arkadaşlar, 2008 den buyana linux dan uzak kaldım, yaşadığım sıkıntılar yüzünden ubuntuyu kaldırdım ve  yaklaşık 4 yıldır uzak kaldım, ve bildiğim ne varsa unuttum :(.  Bugün aklıma düştü ve tekrar ubuntuyu kullanmaya karar verdim.
   Şimdi birinci sorum ubuntu en son sürümü nereden indirebiliriz ? CD den mi USB den mi yüklemeyi tavsiye edersiniz ?
   Diğer bir sorum ise windows 7 kullanıyorum, hardiskim 4 bölümden oluşuyor, bu bağlantıda resim 3 de olduğu gibi http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29698.0  '' ubuntu yu diğer işletim sistemlerinin yanına kur '' diye bir seçenek var, onu seçip devam edersek herhangi bir bölümleme işlemi yapmadan C: bölümüne windows 7 nin yanına kurulum olacakmı ?
   Yani kısacası zaten hardiskim 4 parçaya bölümlenmiş durumda, tekrar bölümleme yapmak istemiyorum . Saygılar !!

decent

Alıntı yapılan: gypsoŞimdi birinci sorum ubuntu en son sürümü nereden indirebiliriz ?
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33286.0

Alıntı yapılan: gypsoubuntu yu diğer işletim sistemlerinin yanına kur '' diye bir seçenek var, onu seçip devam edersek herhangi bir bölümleme işlemi yapmadan C: bölümüne windows 7 nin yanına kurulum olacakmı ?
Bu maddeyi seçip devam ettiğimizde C:\ diskinden ayrılacak olan, Ubuntu için hazırlanan bölümün boyutunu ayarlayabileceğimiz bir seçenek gelecektir.
Diskin C:\ bölümü kaç GB?
Ubuntu için ne kadar bir alan düşünüyorsun ? (En az 15 GB önerilir.)

Alıntı yapılan: gypsoCD den mi USB den mi yüklemeyi tavsiye edersiniz ?
Hangisi kolayımıza geliyorsa ve imkanlarımız neye izin veriyorsa onu tavsiye ederiz.

gypso

Teşekkür ederim hızlı cevap için :) . C: bölümü 98 Gb, bir sorum daha olacak, donanımı oldukça yüksek bir pc kullanıyorum, mesela intel i7 işlemci 8 Gb ram vs. gibi, yüksek donanımlı bir makine için donanımın tamamını kullanabileceğimiz özel bir sürüm gerekiyormu ? win 7 de 64 bit gibi mesela !

decent

Alıntı yapılan: gypsoC: bölümü 98 Gb,
Ubuntu için 15-20 GB bir alan ayırdıktan sonra Windows 7 nin iyi çalışabilmesi için de belirli  miktarda boşluğun kalması gerektiğini hatırlatmama gerek yok sanırım :)
Örnek olarak C:\  bölümünde 50 GB ve üzeri boş yer var mı ?

Alıntı yapılan: gypsodonanımı oldukça yüksek bir *bilgisayar kullanıyorum, mesela intel i7 işlemci 8 Gb ram vs. gibi, yüksek donanımlı bir makine için donanımın tamamını kullanabileceğimiz özel bir sürüm gerekiyormu ? win 7 de 64 bit gibi mesela !
32 bit kesinlikle tavsiye etmem. Sistem 64 bit Ubuntu olmalı.

http://releases.ubuntu.com/12.04/ubuntu-12.04-desktop-amd64.iso 698 Mb

ByPolsi

bende ubuntu 32 bit yüklüydü de 64 bit e mi geçeyim peki ? çok yüksek bir donanım istiyor mu

gypso

Teşekkürler, indirme başladı bundan sonra sık görüşücez inşallah :), gece çalıştığım için yatmam gerekiyor, herkese kolay gelsin hayırlı günler !!

decent

Alıntı yapılan: ByPolsi - 19 Mayıs 2012 - 11:53:22
bende ubuntu 32 bit yüklüydü de 64 bit e mi geçeyim peki ? çok yüksek bir donanım istiyor mu

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=31248.0
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=31778.0

gibi konulara gözatabilirsiniz.

Alıntı yapılan: gypso - 19 Mayıs 2012 - 11:55:23
Teşekkürler, indirme başladı bundan sonra sık görüşücez inşallah :), gece çalıştığım için yatmam gerekiyor, herkese kolay gelsin hayırlı günler !!

Rica ederiz.
Bilirim gece çalışmanın zorluğunu, Allah kolaylık versin.

heartsmagic

Ben ufak bir not düşeyim. Diskte zaten dört bölüm varsa yeni bir bölüm açamazsın. Uzatılmış bölüm oluşturup onun içine Ubuntu kuracağın bölümü oluşturman lazım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

zeusmaster

@decent, bide gece gündüz çalışanlar var ,helyum uçup gitmesinde deney bitsin diye:)

@heartsmagic, başka linux dağıtımlarında 4 ten fazla bölüm ayrılıyordu sanırım. O nasıl oluyor acaba?
Up and Running...

if

@bahdem, o bölümlerin bir kaç tanesi genişletilmiş alan içindedir.

decent

Alıntı yapılan: bahdem - 21 Mayıs 2012 - 01:03:12
@decent, bide gece gündüz çalışanlar var ,helyum uçup gitmesinde deney bitsin diye:)

İstisnalar bozmaz kaideyi :)

heartsmagic

Alıntı yapılan: bahdem - 21 Mayıs 2012 - 01:03:12
@heartsmagic, başka linux dağıtımlarında 4 ten fazla bölüm ayrılıyordu sanırım. O nasıl oluyor acaba?

@if'in söylediği şekildedir. Bu dört birincil bölüm olayı işletim sistemine bağlı değil, disklerin yapısı ile alakalı yani.

gypso

Slmlar,Selamlar, valla arkadaşlar kafam karıştı biraz :), Ya Windows'u bozmadan en garanti nasıl atarım Ubuntu'yu ? İndirdim balıyayım(?) diyorum artık.

Düzenleme Notu: Yazım kurallarına uyunuz. Forum kurallarını okumanız faydanızadır.

apocuk

öncelikle imla kurallarına uymanızı tavsiye ederim. Anlaşılabilirlik açısından
sorunuza gelince en garantiden kastınız nedir açıklayabilir misiniz ?
Mecburiyet Esaretin Diğer Adıdır.....
http://abdurrahmanakturk.wordpress.com/

heartsmagic

sudo fdisk -l çıktısı veya disk yönetim aracından bir görüntü bize fikir verecektir.

gypso

Öncelikle herkesten özür diliyorum dikkatsiz imla hatalarım için.  @apocuk arkadaşım demek istediğim şu ; gördüğüm kadarıyla ubuntuyu kurmamızın bir kaç yolu var tabi yanılmıyorsam ! bunların içersinden windows 'a zarar vermeme açısından en sağlık olan yöntem hangisi ise o yöntemi denemek istiyorum.

Buyrun buda disk yönetimi

NightBlue

Windowsa zarar vermemek istiyorsanız ve boş bir bölümünüzde yoksa yanına kur seçeneği ile istediğiniz bölümden ubuntu için yer açıp orayı ext 4 biçiminde  biçimlendirebilirsiniz

heartsmagic

Alıntı yapılan: heartsmagic - 20 Mayıs 2012 - 17:08:37
Ben ufak bir not düşeyim. Diskte zaten dört bölüm varsa yeni bir bölüm açamazsın. Uzatılmış bölüm oluşturup onun içine Ubuntu kuracağın bölümü oluşturman lazım.

Durum bu söylediğimiz şekilde, haliyle istesen bile yeni bir bölüm açamazsın. Yapabileceklerin:

1 . Diskindeki bir bölümü boşaltırsın, artık bunu nasıl yapacağın sana kalıyor. Diğer bölümlere aktarırsın verilerini ya da bir harici diske, kısacası bir bölümün boşaltılması gerekiyor çünkü sileceksin. Sildikten sonra yeni bölüm oluşturacaksın fakat kendisi uzatılmış alan olacak. İşte o uzatılmış alanın içine istediğin kadar bölüm açabilirsin. Diliyorsun sadece Ubuntu için değil, yedek bölüm de açıp taşıdığın verilerini onlardan birine geri koyarsın. Fakat haliyle yanına Ubuntu için bir adet kök, bir adet de takas bölümü ayırman lazım.

2. Ubuntuyu Wubil ile Windows'un içine kurarsın. Bölüm ayırmana gerek olmaz.