[Çözüldü] USB den okunamama

Başlatan zembela, 16 Mayıs 2012 - 22:47:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 9 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zembela

Merhaba,

Ubuntu ISOsunu parmak belleğe (USB) basıp canlı (live) olarak açmam gerekiyor. Evde iki bilgisayarımda USBden açılabilme (boot edebilme) yeteneğine sahip. Fakat bu bilgisayarlarımdan bir tanesi, bir USB modeli varki (DataTraveler G3) onu görmüyor. Aynı USB modelinden 2 tane var. USByi FAT (FAT32 değil) formatladım. Yine bir fayda etmedi. Bunun sebebi nedir? Böyle USB olmaz olsun! :) USB satın almam gerekiyor dışardan. Alacağım USB nin her tarafta açılabilmesi için hangi standardı desteklemesi gerek?

Teşekkürler!

burk

@zembela bu Data Treveller G3 model USB bellek kaç senelik? Ayrıca formatı bir de ext4 olarak deneyin.

zembela

Alıntı yapılan: burk - 16 Mayıs 2012 - 22:52:33
@zembela bu Data Treveller G3 model USB bellek kaç senelik? Ayrıca formatı bir de ext4 olarak deneyin.

Çok eski değil. Ben bir yıl önce almıştım yanlış hatırlamıyorsam. Eskitecek kadarda çok sık kullanmıyorum. Ama dediğim gibi; bir makinem bu USB yi sorunsuz açıyor. Diğer makinem açmıyor. Ama açmayan makine, bu USB dışındaki elimde bulunan tüm USB leri açıyor.

Yani; "bazı USB'ler, bazı bilgisayarlar tarafından açılmıyor" :) ama neden? ne zaman?...

(Açıkçası ext formatlamak istemiyorum. Ubuntuyu live olarak sürekli yanımda taşıyorum. Aynı zamanda dosya transferi de yapmak için onları kullanıyorum windows üzerinde.)

burk

USB'nin açamadığı makinenin marka ve modeli nedir? Ayrıca hangi işletim sistemi yüklü onda? Duruma göre uçbirim çıktılarıyla sorunu eşeleyebiliriz.

zembela

Alıntı yapılan: burk - 16 Mayıs 2012 - 23:15:31
USB'nin açamadığı makinenin marka ve modeli nedir? Ayrıca hangi işletim sistemi yüklü onda? Duruma göre uçbirim çıktılarıyla sorunu eşeleyebiliriz.

O makinada iki işletim sistemi kurulu fakat bunlarla ilişkili bir durum olacağını sanmıyorum. Zira BIOS ile ilgili bir durum bu. USB yi önyüklemeden (boot etmekten) bahsediyorum.

burk

Peki boot sorunu dışında örneğin Ubuntu'da makine USB belleği görüyor mu açıldıktan sonra?

zembela

Alıntı yapılan: burk - 16 Mayıs 2012 - 23:30:41
Peki boot sorunu dışında örneğin Ubuntu'da makine USB belleği görüyor mu açıldıktan sonra?

Evet hem windows hem Ubuntu, ikisinde de, iki makinedede sorunsuz tüm USB ler.

burk

Görmeyen makinenin marka-model var mı?

zembela

Alıntı yapılan: burk - 16 Mayıs 2012 - 23:48:49
Görmeyen makinenin marka-model var mı?

Sadece "Data Treveller G3 USB", Gigabayt anakartlı bilgisayarım tarafından açılmıyor. Masaüstü bilgisayarım diğer tüm USB'leri boot edebiliyor.

İşletim sistemi açık halde ise hiçbir makinede sorun yok.

burk

Pek bir şey bulamadım @zembela.

zembela

Alıntı yapılan: burk - 17 Mayıs 2012 - 00:22:34
Pek bir şey bulamadım @zembela.

Sağlık olsun :) İlginiz için teşekkürler :)

burk

Rica ederim @zembela. Ancak bu USB belleğin bir farkı var ki diğerleri gibi bilgisayar tarafından başlangıçta okunamıyor. Garip bir durum. :) Bellek formatıyla bir deneme yapılabilir aslında. :) Ne yazık ki başka bir şey gelmiyor aklıma.

qolt45

Acaba belleğinizde otomatik başlangıçta çalışan bir ".exe" uzantılı program var mı bilgisayara belleği tanıtmak için ? Belki o yüzden linux ortamında belleğinizi tanıtamıyor olabilirsiniz

if

Parmak belleği taktıktan ve bağladıktan sonra sudo fdisk -l
dmesg | tail
çıktılarını buraya geçin.

zembela

Alıntı yapılan: qolt45 - 17 Mayıs 2012 - 18:58:54
Acaba belleğinizde otomatik başlangıçta çalışan bir ".exe" uzantılı program var mı bilgisayara belleği tanıtmak için ? Belki o yüzden linux ortamında belleğinizi tanıtamıyor olabilirsiniz

Linuxun tanımaması değilki konu. Lütfen konuyu baştan sona okuyun.

Alıntı yapılan: if - 18 Mayıs 2012 - 00:22:12
Parmak belleği taktıktan ve bağladıktan sonra sudo fdisk -l
dmesg | tail
çıktılarını buraya geçin.

sudo fdisk -l
Disk /dev/sda: 22.4 GB, 22429040640 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 2726 cylinders, total 43806720 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x0003d24c

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *        2048    43804671    21901312   83  Linux

Disk /dev/sdb: 4009 MB, 4009754624 bytes
23 heads, 23 sectors/track, 14804 cylinders, total 7831552 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xc3072e18

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *        8064     7831551     3911744    6  FAT16

dmesg | tail
[  119.345983] sd 3:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[  119.345986] sd 3:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 23 00 00 00
[  119.354997] sd 3:0:0:0: [sdb] No Caching mode page present
[  119.355000] sd 3:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[  119.409293] sd 3:0:0:0: [sdb] No Caching mode page present
[  119.409296] sd 3:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[  119.418534]  sdb: sdb1
[  119.472601] sd 3:0:0:0: [sdb] No Caching mode page present
[  119.472606] sd 3:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[  119.472612] sd 3:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk

Felâsife

Eğer dd if komutu ile USB leri hazırlıyorsanız ve komutun sonunda ki /dev/sdb gibi USB aygıt ismini değiştirin.
Yani /dev/sdb1 gibi alt bölüm olsun veya tersi.
**Dikkat, aygıt ismi sizde ne ise onu kullanın yoksa diskinizi silersiniz**

Bazı USB bellekleri aygıt ismi ile boot oluyor bazıları da alt bölümle boot olabiliyor, sebebini bilmiyorum bende 2 kingstoon bellek var.
Biri /dev/da0 ile
Diğeride /dev/da0s1 ile boot oluyor.

Tabii ben BSD kullandığım için son verdiğim disk isimleri değişiktir, şaşırmayın.

da0 ------> sd(x) ---> Aygıt adı
da0s1 ---> sd(x)1---> Aygıt alt bölüm adı

tekabül eder.
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

zembela

@Felâsife son verdiğiniz mesajdan bir şey anlayamadım :)

USB'leri "dd if" komutu ile hazırlamak nedir bilmiyorum. USB'leri hem windows hem de Ubuntu üzerinden formatlayarak denedim, her ikisi de işe yaramadı.

Anladığım kadarıyla aygıt ismi, sadece o aygıtın Ubuntu'ya takıldığında, aygıtın aldığı isimdir. Bu durumda Ubuntu için aygıt ismini değiştirmem, BIOS'un o aygıtı görmesine yardımcı olamayacak. Yanlış mı düşünüyorum?

Felâsife

@ zembela
dd if kullanmıyorsanız dediklerim işinize yaramaz o yüzden bir şey diyemeyeceğim.
Ama aygıt ismi değiştirince işe yarıyor onu vurgulamak istedim.
Ubuntu altında deneyen başka arkadaşlar varsa yardımcı olacaklardır.
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

if

@zembela, nasıl oluşturuyorsunuz bu canlı cd'yi? FAT32 olarak biçimlendirin. Farklı girişler kullanın.

zembela

Alıntı yapılan: if - 18 Mayıs 2012 - 20:47:29
@zembela, nasıl oluşturuyorsunuz bu canlı cd'yi? FAT32 olarak biçimlendirin. Farklı girişler kullanın.

Canlı CD 5 yıldır yaptığım şekilde Ubuntu ISO kalıbını Unbootin ile USB ye açarak yaptım. Hem windowstaki, hem Ubuntu'daki Unbootin ile denedim.

Üstteki mesajlarımda yazdığım gibi FAT16 (FAT), FAT32, NTFS üçü ile hem Ubuntu hem de windowstan biçimlendirerek denedim işe yaramadı.

Farklı girişlerden kastınız nedir anlayamadım.

if

Alıntı YapFarklı girişlerden kastınız nedir anlayamadım.

USB girişleri demek istedim.

zembela

Alıntı yapılan: if - 18 Mayıs 2012 - 21:11:08
Alıntı YapFarklı girişlerden kastınız nedir anlayamadım.

USB girişleri demek istedim.

Denedim. İşe yaramıyor.

Kötü olan elimde aynı USB'den 2 tane var. :( Satın alacğım USB'lerin de bu şekilde olmasından korkuyorum.

odyssey

Eğer faydası olacak ise önerim şu olabilir.
Bende Kingston Data Traveller ile sorun yaşıyordum ve Sandisk aldım sorun kalmadı.
Anakartım ECS marka.

if

@zembela, bazı parmak bellekler hard disk olarak tanınıyor. BIOS'tan önyükleme seçeneklerini tek tek deneyin, birisinin görmesi gerek parmak belleği. Yalnız FAT32 kullanın dosya biçimi olarak.

zembela

Alıntı yapılan: if - 18 Mayıs 2012 - 21:26:13
@zembela, bazı parmak bellekler hard disk olarak tanınıyor. BIOS'tan önyükleme seçeneklerini tek tek deneyin, birisinin görmesi gerek parmak belleği. Yalnız FAT32 kullanın dosya biçimi olarak.

Ben her dosya formatı ile, BIOS'taki tüm seçeneklerle tekrar tekrar denedim.