USB deki avi dosyasını bilgisayar açılınca otomatik açılmasını nasıl yapabilirim

Başlatan mrtkg, 12 Mayıs 2012 - 01:34:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mrtkg

Ubuntu oturumu açıldıktan sonra otomatik olarak usb'den .avi formatındaki filmi full screen tam ekran olarak VLC playerda medya oynatıcısında veya herangi bi oynatıcıda açmasını nasıl yapabilrim?

Düzenleme Notu: Lütfen yazım kurallarına uyunuz.

if

@mrtkg, parmak bellek (usb) bağlı iken aşağıdaki komutları ctrl+alt+t ile açacağınız uçbirime giriniz ve çıktılarını bruaya [code][/code] etiketi içerisinde aktarınız.

sudo fdisk -l
sudo blkid

mrtkg

[code][/code] etiketi  nerde? Ben acemiyim rica etsem detaylı anlatırsan sevinirim.  sudo fdisk i yazdım bunlar çıktı:

fdisk: geçersiz seçenek -- 1
Usage:
fdisk [options] <disk>    change partition table
fdisk [options] -l <disk> list partition table(s)
fdisk -s <partition>      give partition size(s) in blocks

Options:
-b <size>             sector size (512, 1024, 2048 or 4096)
-c[=<mode>]           compatible mode: 'dos' or 'nondos' (default)
-h                    print this help text
-u[=<unit>]           display units: 'cylinders' or 'sectors' (default)
-v                    print program version
-C <number>           specify the number of cylinders
-H <number>           specify the number of heads
-S <number>           specify the number of sectors per track

Düzenleme Notu: Lütfen yazım kurallarına uyunuz.

if

@mrtkg, bu1 bağlantıda etiketi nasıl kullanacağınız anlatılmakta.

Komutu yanlış vermişiniz. Komuttaki parametre 1 (bir) değil; l (küçük L harfi)'dir. Verdiğim komutları kopyala yapıştır yapabilirsiniz.

1 http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29525.0

mrtkg

mert@mert:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 250.1 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders, toplam 488397168 sektör
Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x97835457

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *        2048    20482047    10240000    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2       265785344   488394751   111304704    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3        20484094   265785343   122650625    5  Ek
/dev/sda5        20484096   261875711   120695808   83  Linux
/dev/sda6       261877760   265785343     1953792   82  Linux takas / Solaris

Disk bölümleme tablosu girdileri diskteki sırasında değil

Disk /dev/sdb: 8004 MB 8004304896 bayt
35 heads, 21 sectors/track, 21269 cylinders, toplam 15633408 sektör
Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x00000000

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sdb1              32    15633407     7816688    b  W95 FAT32
mert@mert:~$ sudo blkid
/dev/sda1: LABEL="WINRE" UUID="4444F3EE44F3E11A" TYPE="ntfs"
/dev/sda2: LABEL="Yeni Birim" UUID="1A5EF3285EF2FB79" TYPE="ntfs"
/dev/sda5: UUID="454aeae1-7e25-4c67-866c-b4dee65a28db" TYPE="ext4"
/dev/sda6: UUID="fa65c835-3bbb-486c-9925-619126dfff3b" TYPE="swap"
/dev/sdb1: UUID="0764-EED2" TYPE="vfat"

bunları nereye atıcam peki

heartsmagic

@mrtkg, @if'in bir üstteki cevabında kod etiketini nasıl kullanacağın anlatılıyor. Lütfen o başlığa göz gezdir.

Her açılışta belirli bir videonun mu açılmasını istiyorsun yoksa her seferinde sen mi değiştireceksin bunu?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mrtkg

Her açılışta belirli bir video tam ekran olarak oyanamaya başlasın istiyorum. Bir nevi ortam oynatıcıları gibi.

if

@mrtkg, iletilerinizde yazım kurallarına uyarsanız memnun olurum.

Önce bu parmak belleğin açılışta bağlanmasını sağlamalıyız. Bunun için gksu gedit /etc/fstab ile açılacak dosyanın içerisine UUID="0764-EED2"  /media/filmlik vfat defaults,rw,utf8=1,umask=000,gid=46 0 0 satırını yazıp kaydediniz. Sonra sudo mkdir /media/filmlik komutunu vererek parmak belleği bağlayacağınız dizini oluşturunuz.

mrtkg

Ben bunları pek beceremedim lakin windows'ta başlangıç dosyası içerisine       

@ ECHO off
tittle
start wmplayer.exe e:\filmin adı.uzantısı fullscreen
exit

bat dosyası olarak attık. Her bilgisayar açılışında direk parmak bellekteki dosyanın adını algılayıp otomatik açıyor.

Aynı bunun gibi basit bir yol önerebilir misiniz yada daha detaylı anlatabilir misiniz Ubuntu'da nasıl yapabileceğimi ?

Düzenleme Notu: Lütfen yazım kurallarına uyunuz.Komut ve çıktıları için kod etiketi kullanınız.

if

mrtkg

Birde şöyle bir şey var ben ubuntu için uçbirime şunu yazdım:

vlc -- fullscreen fdisk film.avi

diye yazdım ama sadece vlc player açıldı. Ben dediğim gibi usb'den filmin otomatik açılmasını istiyorum vlc player ile mesela.

Başlangıç uygulamalarından yapılır mı onu çözemedim?

if

@mrtkg, başlangıç uygulamalarına bilgisayarın her açılışında parmak bellekteki filmi oynatacak komutu gireceğiz ama bundan önce bu parmak belleği bağlamamız gerek. Bilgisayarın her açılışında bu parmak bellek de açılsın ki filmi oynatabilelim. Tekrar sorayım, anlamadığınız nokta neresidir?

mrtkg

gksu gedit /etc/fstab yazdım sonra fstab sekmesi açıldı en sonunda 0  yazıyo onun yanınamı yazıcam UUID="0764-EED2"  /media/filmlik vfat defaults,rw,utf8=1,umask=000,gid=46 0 0
kodunu ?

if

@mrtkg, komut ve çıktılarını aktarırken bu[1] konudan öğreneceğiniz [code][/code] etiketini kullanınız.

cat /etc/fstab komutunun çıktısını buraya aktarın, ben dosyayı düzenleyip size vereyim.

[1]http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=14283.0

mrtkg

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=454aeae1-7e25-4c67-866c-b4dee65a28db /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=fa65c835-3bbb-486c-9925-619126dfff3b none            swap    sw              0       0

if

@mrtkg, /etc/fstab içeriği aşağıdaki gibi olacak. gksu gedit /etc/fstab komutu ile açarsınız, gerekli değişikliği yapıp kaydedersiniz.
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=454aeae1-7e25-4c67-866c-b4dee65a28db /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=fa65c835-3bbb-486c-9925-619126dfff3b none            swap    sw              0       0
#usb
UUID="0764-EED2"  /media/filmlik vfat defaults,rw,utf8=1,umask=000,gid=46 0 0

mrtkg

teşekkür ederim ama sudo mkdir/media/filmlik yazdım terminale fakat bana [code]mkdir: /media/filmlik' dizini oluşturuklamıyor : Dosya var diyorşimdi ne yapmalıyım

if

@mrtkg, dosya varmış zaten. O komutu vermişiniz daha önce. Şimdi, açılmasını istediğiniz filmin yolu nedir? Yani film, usb içerisinde hangi dosya içerisinde bulunuyor?

mrtkg

film parmak belleğin içinde direk. filmin adıda "tanıtım" .  avi formatıda.  /media/0764-EED2      içinde      tanıtım.avi .anlatamıyorsam özür dilerim yeni yeni öğreniyorum.

if

@mrtkg, anlatabiliyorsunuz:) İki farklı yol var. Ben ilk yolu uygulamanızı salık veririmç

1- gksu gedit /etc/rc.local belgesi açılır. İçine, en altına 0 (sıfır)'dan önce (sleep 10 && vlc --fullscreen /media/filmlik/tanıtım.avi) & yazıp kaydedin. Bir dahaki oturumda açılacaktır. Tabi parmak belleğin takılı olması gerek.

2- Kullanıcı ev dizini altında bir yerde başlat adında bir metin belgesi oluşturun. Diyelim ~/Belgeler/başlat olsun yolu. İçerisine vlc --fullscreen /media/filmlik/tanıtım.avi yazıp kaydedin. Sonra üzerine sağ tıklayıp Özellikler>Erişim Hakları>Çalıştırma>Dosyayı bir program gibi çalıştırmaya izin ver'i işaretleyin. Sağ üst köşede bulunan dişli simgesine tıklayın, Başlangıç Uygulamalarını seçin, istediğiniz adı verdikten sonra Gözat'a basıp oluşturduğunuz ~/Belgeler/başlat belgesini seçip Ekle deyin. Bir sonraki oturumda filmin başlaması gerek.

mrtkg

2. yol ile açıldı çok zaman ayırdığın için çok teşekkürler yinede bir kaç sorum olcak.

en ustteki görev cubuğu ile yandaki uygulama çubuğu nasıl kalkar hani windowsta gizle yapardık onun gibi

birde ben diyelimki başka bir bilgisayarımda ubuntu 0 dan kurdum ve bu 2. yoldan başlangıç uygulamalrından yaptım yine parmak bellekten direk çalışır mı?yoksa yine parmak belleği tanıtmak zorundamıyım ?

if

@mrtkg, rica ederim.

En üstteki çubuğun adı "global-menü"dür. Hemen hemen tüm uygulamaların seçkelerinin (menü) tek bir alanda toplanması gibi algılayabilirsiniz. Yine yandaki çubuk Unity'dir. Bu tasarım Ubuntu'nun öntanımlı sunduğu Gnome3 üzerindeki arayüzüdür. Eğer bu masaüstünü beğenmiyorsanız, sudo apt-get install gnome-shell ile Gnome-Shell ve Gnome-Fallback arayüzlerini kullanabilirsiniz.

Sıfır kurulumdan sonra ya yukarıdaki yöntemle parmka belleğin başlangıçta bağlanmasını sağlarsınız, ya da kurulum sırasında parmak belleği takılı tutar ve dik bölümlendirme ekranında parmak bellek için bağlanacak bir dizin seçersiniz. Aynı yola çıkar ikisi de.

Son olarak, lütfen yazım kurallarına uyunuz.

mrtkg

Çok sağol birde birşey daha sormak isterim.Mesela saat 9 da otomatik kapanmasını istiyorum onu nasıl yapabilirim komutu nedir ve yine başlangıç uygulamalarınamı ekleyeceğim bu arada ubuntu hakkında yardımcı olduğun için tekrardan teşekkür ederim.

if

@mrtkg, sudo shutdown -h 21:00 "Bilgisayar kapanıyor"

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Shutdown

Başlangıç uygulamalarına eklemenize gerek yok.

Gerçi başlangıç uygulamalarına da ekleyebilirsiniz isterseniz.

mrtkg

Geri başlangıç uygulamalarını nasıl bulabilirim aradım fakat bulamadım.