x86 ile 64bit kurulum sorunu?

Başlatan ByHunter, 03 Mayıs 2012 - 22:04:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ByHunter

Arkadaşlar dün ubuntu x86 kurdum.. Güzel bir işletim sistemi ama ekran kartında sorun çıkattı. (En son sürümü kurdum.) Daha önceki sürümleri kurduğumda sorun olmamıştı. Neyse o sorun bir köşede dururken dün forumda bir yazı okudum ve x86'tı da 3gb ram'den fazlasını görmüyormuş Benim laptop 8 gb ddr3 rami var bende 64 bit kurayım dedim ama kurulmuyor. Daha yeni ubuntu64, kubuntu64, xubuntu64, lubuntu64leri tek tek indirim 2 dvd 2 cd ye çektim. Aralarındaki farkları anlamak için. Kubuntudan başlayım dedimki kurulmadı. Ubuntuyu denedim gene olmadı. Bunların arasındaki farkları ve ekran kartı sorunumu nasıl halledeceğimi yazarsanız iyi olur, teşekkürler.

alquirel

Forumumuza hoş geldiniz.

Bilmeniz gereken ilk husus, burasının gönüllülerden oluşan bir topluluk olması.
Kısacası, burada 8 dakika içerisinde size hemen cevap verilmemiş olması kadar doğal bir şey yok.

Bir sorundan bahsetmişsiniz, ama eksik bahsetmişsiniz. Ekran kartı sorunum var diyorsunuz ama ekran kartınızın bilgisi yok. Nasıl halledeceğinizi kim neye göre söyleyecek size?

Ayrıca indirdiğiniz ISO kalıplarının MD5 bütünlemesini ihmal etmeyin, ve CD/DVD'ye en düşük hızda yazdırın.

ByHunter

MD5 bütünlemesi nasıl yapılır bilemiyorum. Forumda araştırdım ama resimli anlatım veya tam açıklayıcı bir anlatım yok. Bilgisayarımın özellikleri:
İşlemci : Intel Core i7-2720QM, İşlemci Hızı 2.20 GHz, Intel Turbo Boost Teknolojisi İle Maksimum 3.30 GHz, 6 MB Intel Akıllı Belek (NoteBook'u Windowsta 64bit'te kullanıyorum)
Ram : 8 GB DDR3 (x86 kurarsam sadece 3 gb ram mi kullanabiliyorum?)
Ekran Kartı : 3 GB Ati Radeon HD6610 Switchable Graphics Ekran Kartı -2 GB Ayrılmış Bellek (Windowsta bu ekran kartı kullanımı kolay, ister 1 gb kullanıyorum, ister 2gb ama linux de öğle olmuyor. Cd ve Dvdlere acımıyorum. Yeterki şu windowstan kurtulayım..) (Takıldığım forum sitelerinde çok hızlı cevap gelmesinden dolayı aceleci davrandım herhalde.)

if

@ByHunter, 64bit'ler kurulmuyor ama ne oluyor? Canlı cd'den başlattıktan sonra nereye kadar gelebiliyorsunuz? Kurulum sırasında mı bir hata verip çıkıyor? Sorunu daha detaylı açıklar mısınız?

ByHunter

64bitlerin hepsinde en başta kuruluma başlamak için (kuruluma başla) ya tıklıyorum sonra siyah ekranda imleç yanıp sönüyor hiç bir faaliyet yok? 32bitte böyle bir sorun yok ama.. 32bit te ramimin sadece 3gbsinimi kullanabilirim?

if

@ByHunter, "nomodeset" çekirdek önyükleme seçeneğini1 kullanarak başlatmayı deneyin.

1 http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=31554.0

ByHunter

1:bunu 64 bit kurarken mi yapmam gerekiyor?
2:32bit te bu laptop düzgün çalışmazmı (ekran kartı gibi)
3:Ubuntu, xubuntu, kubuntu ve lubuntu arasındaki farkları söyleyebilirmisin?
Teşekkürler.

if

1. Evet.
2. Çalışır.
3. Forumda var:)

ByHunter

Seri cevapların için minnettarım ama 3.sorumun cevabını tam olarak alamadım.  :) Şaka bir yana araştırdım ama bulabildiğim tek link http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=260.0 bundada açıklama yok.

if

Rica ederim:)

Temel fark orada açıklanmış aslında. Bu saydığınız dağıtımların herbiri farklı masaüstü yöneticileri ve dolayısıyla kullanılan masaüstlerine ait uygulamalar ve ayarlamalarla gelmektedir fakat yapabilecekleriniz %99 aynıdır. Tercih, kullanıcının hangi ortamda kendi bilgisayar ve işletim sistemi/arayüz kullanma alışkanlıklarını/tercihlerini daha verimli kullanıp kullanmamasına göre değişecektir. Temel farkların dışındaki farkları anlatmak hem bana hem size zûl olur:) Bu dağıtımların her birinin sitesi vardır. Sitelerinden genel bir fikir edinebilirsiniz. Olmadı kurup denersiniz.

ByHunter

Çok yardımcı oldun, tekrar teşekkürler.

if

Rica ederim. "nomodeset" parametresini deneyip geri bildirim yaparsanız memnun olurum.

ByHunter

Nomodeseti kullandım yanında bir çarpı çıkıyor, sonuç gene aynı kurulum olmuyor. Zaten 64 bit kurmaya çalışmamın sebebi ekran kartımı yükleme sorunu ve ram ile ilgili.
1)32bit kurarken böyle bir sorun yok ken 64bit te neden var?
2)32bit'te 8gb ramimin tamamını kullanabilirmiyim?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Mayıs 2012 - 21:59:23

Hocam müsayit sen yardımcı olurmusun? Sorularıma cevap verebilir misin?

if

@ByHunter, sabır:)

2) 32 bit'de 8 GB RAM'in tamamını kullanamazsınız.

İndirdiğiniz 64bitlik medyanın md5 bütünlük denetimini yapmış mıydınız? Kurulumda nereye kadar geliyor?

ByHunter

md5 kontrolü yapmadım, gene aynı şekilde kurulum hiç başlamıyor.

carisma

İsterseniz bir de USB Flash Bellek cihazına yükleyerek deneyebilirsiniz
Windows üzerinde Unetbootin programı ile yapabilirsiniz
http://unetbootin.sourceforge.net/

matrax_41

Bir de "noacpi" ve diğer parametrelerle kurulum ekranını açmaya çalışın.

if

@ByHunter, 12.04 pae çekirdeğiyle geldiği için 8 GB RAM kullanabilirsiniz.

ByHunter

En son sürümün 32 biti kurulu şuanda. Sistem bilgisinde ram 8 gösteriyor. Eğer bilgisayar gerçektende 8 gb ram kıullanıyoruda bu ram sorunum ortadan kalkmış olur, ama ekran kartı sürücümü kuramıyorum bide bu sorun var tabii. :) Ekran kartı bilgilerimi yukarda verdim. Ek sürücülerde 2 kurulum oluyor;1.yi kurduktan sonra yedin başlatıyorum sonra 2.yi kurmaya başladığımda hata veriyor ve 1.kurulumda yüklenmemiş gözüküyor. Ekran kartı sorununu nasıl halledebilirim?

ByHunter

Ben windows'a geri döndüm hocalar. Herkese teşekkürler. :)