Parmakizi konusunda

Başlatan haritsu, 11 Eylül 2008 - 02:22:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

haritsu

Merhaba arkadaşlar,

Tonca site ve portal gezdim. Ancak Ubuntu üzerinde parmak izi olayını çözebilene rastlamadım. Fprint yazılımı depolarda yok. Neden yok bilmiyorum :)

Parmakizini çözen, bilen anlayan varsa yardımlarını bekliyoruz.

saygılar.

haritsu

Bu konuda cevap verebilecek kimseler yok mu acep :)

haritsu

fprint depodan kaldırılmış, göremedim :) Konsol tabanlı çalışan bir yazılım buldum. Ancak kararlı çalışmıyor o da :)

Sypro

Fprint'in demosuna ulaşabildim, isterseniz bir bakın. İş görmezse yeniden arayalım.

--
--

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

haritsu

Adresler sıkıntılı sanırım :) Açılmadılar.

Sypro

Evet siteler sıkıntılıymış, kaldırıyorum.

Ana sayfası burasıymış, bir incelemek gerek: http://reactivated.net/fprint/wiki/Main_Page

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

haritsu

Koskoca linux dünyasında parmakizi mevzusuna program yazan yok mu yahu :)

BYK

Ben bir süredir diz üstü bilgisayarımda FPrint ve PAM kimlik doğrulama modüllerini kullanıyorum. gksudo'nun bir kaç saçmalığı dışında bir problem yaşamadım(özellikle de donanımın çalışması konusunda). Tam olarak nasıl bir sorun yaşıyorsunuz? FPrint kurulumu çok zor değildi çünkü?

haritsu

Yazılıma ulaşamadım :) ne deb paketi ne de apt-get depolarında yok :)

BYK

Sanırım ben paketlerin olduğu site kapanmadan önce yetişmişim :) Yine de sorun yok http://reactivated.net/fprint/wiki/Installation adresinde kaynak kodların derlenmesi ve kurulumu anlatılıyor. Eğer sorun yaşarsanız ve benim de vaktim olursa belki bir .deb paketi hazırlayabilirim.

FUBU

Bu programı yükleyebilirsek login ekranına yerleşecek mi?
yani login ekranı açıldığında direk parmak izi okutup girebilecek miyiz bilgisayara?

BYK

PAM modülleri konfigürasyon dosyasında yaptığınız ufak bir değişiklikle evet, giriş yaparken parmak izi kullanabileceksiniz. Yalnız şöyle bir sıkıntıyla karşılaştım, temel kullanıcı giriş ekranı yerine temalı, Ubuntu'nun kendi giriş ekranını kullandığımızda parmak izi okutmamızla ilgili uyarı mesajını giriş ekranında göremiyoruz. Sistem parmak izi okutmanızı bekliyor ancak size yazılı ya da görsel bir geri bildirimde bulunmuyor. Temel giriş ekranındaysa "Please swipe your right index finger" ya da benzeri bir mesajı görebiliyorsunuz. Temel giriş ekranından kastım tema olmayan, Debian logosunun bulunduğu giriş ekranı.

FUBU

temel giriş ekranından ne kastettiğini tam olarak anlamadım ama programı kurmayı başabiribilirsem sonraki adımlar için geri dönecem.
teşekkürler.. :)

BYK

Dediğim gibi bu tatil zamanı vaktim olursa belki bir deb paketi hazırlamakla uğraşabilirim PAM ayarını da değiştiren :)

BYK

Arkadaşlar baktım repository adreslerinin olduğu site uçmuş ama repository adresi hala çalışıyor gibi. Buyrun rahat rahat kurun :)
deb http://ppa.launchpad.net/madman2k/ubuntu hardy main restricted universe multiverse

FUBU

@BYK
teşekkürler, kodu software list e ekledim, 20 güncelleme çıktı yükledim.
şimdi ne yapıyoruz? :)

kusura bakmayın, araya bayram girdi ancak ilgilenebildim bu başlıkla..

BYK

Kusura bakma bir süredir cevap yazmadım bu başlığa. Şu an Ubuntu makinamda değilim ancak ona geçtiğimde PAM yaarlarında nasıl değişiklikler yapılacağını ve kendi PAM config dosyamı buradan paylaşacağım. O zamana kadar FPrint'i kurmuş olanlar program aracılığıyla parmak izlerini kaydetmeye başlayabilirler.

Program okunan verinin parmağa ne kadar benzediği ya da görüntü kalitesi gibi konularda sizi uyarmayacak bu yüzden taranan resme bakın ve her parmağınızı okuttuktan sonra en az 3 kere başarılı doğrulama yapın ki sonra sorun çıkmasın.

BYK

Evet sonunda vakit bulabildim :)

F-Print'i kurup parmak izlerimizi güzelce kaydettikten sonra /etc/pam.d/common-auth dosyamızı açıp etkin kısmını(yorum olmayan kısmı yani) aşağıdaki gibi yapıyoruz:

auth       required pam_env.so
auth       sufficient   pam_fprint.so
auth       sufficient   pam_unix.so try_first_pass likeauth nullok_secure
auth       required pam_deny.so

Bunu yaptıktan sonra yönetici onayı vs. gibi her türlü işlem için önce parmak iziniz istenecek. Eğer geçerli bir parmak izi okutmazsanız şifreye dönecek. Sistemin tek dez avantajı ne temalı login ekranının ne de gksu programının konsoldan gelen mesajı size göstermemesi. Bu yüzden yönetici onayı isteyen bir işlem yaptığınızda önceden karşınıza çıkan parola ekranı başlangıçta çıkmayacak, sadece aşağıda görev çubuğunda bu programın çalıştığını göreceksiniz. Bunu takiben parmak izinizi okuttuğnuzda eğer onaylanırsa direk işleme devam ederken onaylanmazsa önceden gördüğünüz parola giriş kurusunu göreceksizin.

Bir problem yaşarsanız daha da yardımcı olabilirim. Koaly gelsin :)