İşlemci fanım hep çalışıyor? Pil şarjını durdurabilir miyim?

Başlatan matomik, 25 Nisan 2012 - 17:24:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

matomik

Herkese merhaba. Dell İnspiron 5110 N serisi laptop aldım. İlk işim  D den 100 Gb ayırıp ubuntu kurmak oldu. Şuan ubuntu 11.10 kulllanıyorum.  Ancak kurulumdan bu yana çok fazla işlem yapmasam da işlemci fanım çok çalışıyor. Sebebi veya çözüm yolu varmıdır acaba.? Pardus altında herhangi bir problem yok ancak ubuntu kullanmak istiyorum lakin bu sebepten dolayı farklı dağıtıma geçmek istemiyorum.

Bir sorum daha var. kullandığım dizüstünün pil şarjını durdurma özelliği var. Bunu windows altında rahatlıkla kullanıyorum. Zira gerekmedikçe windowsa geçmiyorum.  Bunu ubuntu da yapmak mümkün mü?

Cevap verecek veya çözüm yolu önerecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Herkese iyi günler.
... ve yaşarsın, yaşadığını sanırsın, TAMAM böyle kalsın...

if

@matomik, işlemcinin fazla çalışmasına bir çok etken sebeb olabilir. Forumda arama yaptığınız takdirde venzer konulara ulaşacaksınız. Önerilerden ugyun olanı denersiniz. Halâ sıkıntı yaşarsanız buraya neler yaptığınızı geçen bir ileti atarsınız.

Pil sarjını nasıl durduruyordunuz? Bir tuşa mı basıyorsunuz başka bir şey mi yapıyorsunuz?

matomik

Alıntı yapılan: if - 25 Nisan 2012 - 17:36:49
@matomik, işlemcinin fazla çalışmasına bir çok etken sebeb olabilir. Forumda arama yaptığınız takdirde venzer konulara ulaşacaksınız. Önerilerden ugyun olanı denersiniz. Halâ sıkıntı yaşarsanız buraya neler yaptığınızı geçen bir ileti atarsınız.

Pil sarjını nasıl durduruyordunuz? Bir tuşa mı basıyorsunuz başka bir şey mi yapıyorsunuz?

önerinizi dikkate alırım.

pil şarjını durdurmak için windows altında bir program yüklüyorum. program dellin kendi programı tabi. programın adı dell pil ölçer. windowsun güç seçeneklerine adapte oluyor.

burk

@matomik bahsettiğiniz program sanırım işlemci gücünü, ekran parlaklığını vs. güç tüketen işlemleri ayarlıyordur. Öncelikle bu kadar çok çalışarak bataryanın tükenmesine neden olan şeyi bulmak gerek, o yüzden lütfen forumda arama yapın, örneğin;

Alıntı YapBatarya çok çabuk bitiyor

matomik

Alıntı yapılan: burk - 30 Nisan 2012 - 10:18:10
@matomik bahsettiğiniz program sanırım işlemci gücünü, ekran parlaklığını vs. güç tüketen işlemleri ayarlıyordur. Öncelikle bu kadar çok çalışarak bataryanın tükenmesine neden olan şeyi bulmak gerek, o yüzden lütfen forumda arama yapın, örneğin;

Alıntı YapBatarya çok çabuk bitiyor
bilgisayarı bataryadan değil prizden kullanıyorum. ama bu esnada batarya sürekli doluyor. bahsine ettiğim program pilin ömrünü arttıran bir program. sadece şarjı durdurmak istiyorum anlayacağınız.

burk

@matomik yani siz bu programın GNU/Linux muadilini mi arıyorsunuz?

aurora

Batarya konusunda çok iyi bulduğum bir yazı var. Okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim. Böylece pil ömrünün nasıl uzun olacağıyla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olup bahsettiğiniz tarz programlara bakış açınız gelişebilir. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Özellikle şu kısım sizin isteğinizin otomatik olarak yapıldığını gösteriyor. Yani bunun için bir yazılıma ihtiyacınız yok;

Alıntı YapPil tam olarak şarj olduğunda, pile giden akım dahili bir koruyucu devre (şarj kontrol) tarafından kesilir. Koruyucu devre pilin güvenli limitleri aşacak kadar şarj olmasını veya boşalmasını engeller.

matomik

Alıntı yapılan: burk - 30 Nisan 2012 - 12:07:42
@matomik yani siz bu programın GNU/Linux muadilini mi arıyorsunuz?

yani var mı acaba öyle bir program. öyle bir muadil olursa çok işime yarayacak doğrusu. bildiğim kadarıyla dell  firması açık kaynak yazılımlara destek veren bir firma konu açmadan önce biraz taradım forumları ama işime yarar veya bahsine ettiğim tarz bir program bulamadım. hani konuyu bu yüzden dell kısmında açtım.

burk

matomik

Alıntı yapılan: burk - 01 Mayıs 2012 - 00:38:20
@matomik programın adını biliyor musunuz?

öncelikle ilginiz için teşekkürler. programın adı dell pil ölçer. zannedersem asus ve lenovonun da benzer programları var.

cagriemer

matomik

Alıntı yapılan: cagriemer - 01 Mayıs 2012 - 08:41:55
Fn+F3 tusuna bastiginizda bir degisiklik oluyor mu?
nerde ubuntuda mi yoksa windowsta mı? sorunuzu tam anlayamadım.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 01 Mayıs 2012 - 10:41:59

Programa ait ekran görünsünü paylaştım. İlgili resme buradan bakabilirsiniz.

cagriemer

apocuk

ubuntu da  dediğiniz teknoloji  bulunuyor.
Bende asus n53sn kullanıyorum windowsta
pil %95'in üzerinde dolunca otomatik olarak
pili şarj etmeyi durduruyor. Benzer şekilde ubuntuda
pili dolunca şarj etmeyi bırakıyor ve direkt kablodan gelen
enerji ile besleniyor böylece piliniz yıpranmıyor.
Mecburiyet Esaretin Diğer Adıdır.....
http://abdurrahmanakturk.wordpress.com/

burk

@matomik kullandığınız programın İngilizce adı "Dell Battery Meter". Biraz tarama yaptım ancak bizim tarafra bu şekilde bir uygulama bulamadım. Onun yerine şunun gibi bir program var. http://www.omgubuntu.co.uk/2011/02/battery-applet-status-ubuntu/

matomik

Alıntı yapılan: burk - 01 Mayıs 2012 - 13:17:36
@matomik kullandığınız programın İngilizce adı "Dell Battery Meter". Biraz tarama yaptım ancak bizim tarafra bu şekilde bir uygulama bulamadım. Onun yerine şunun gibi bir program var. http://www.omgubuntu.co.uk/2011/02/battery-applet-status-ubuntu/
acaba şarjı durdurabiliyor mu. Depodan bakiyim var mı?

burk

Depoda yok, eklenerek kuruluyormuş;
sudo add-apt-repository ppa:iaz/battery-status && sudo apt-get update
sudo apt-get install battery-status

Ancak sizin istediğiniz özellikler var mı bilmiyorum.

if

İşlemci için: sudo apt-get install cpufrequtils
sudo modprobe acpi-cpufreq
sudo modprobe cpufreq_ondemand
sudo  cpufreq-set -c 0 -g ondemand

Sherlock Holmes

Alıntı yapılan: matomik - 30 Nisan 2012 - 11:53:16
sadece şarjı durdurmak istiyorum anlayacağınız.

ibm thinkpad için var olan tp_smapi çekirdek modülü dışında,
verilen tavsiye pili ÇIKARTmakmış, bulduğum kadarı ile...

matomik

yaklaşık bir saattir pil seviyesi %77 civarında nasıl oldu bilmiyorum ama. pil şarjını windows ortamında durdurup yeniden ubuntuyu başlatınca öyle oldu. bunu keşke ubuntu üzerinden de yönetebilseydim. ama yakında buna da bir çözüm bulunabileceğini umuyorum. zira optimus teknolojisi yeni olduğu gibi bu teknoloji de yeni. sanırım dell haricinde lenovonun da yeni modelleri bunu destekliyor.

s.corpara

hocam forumda arama yaparken konuya geldim nasıl yaptınız acaba :) http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33779.0 şöyle bir konuda açtım ama eğer siz naısl yaptığınızı daha sonradan öğrenebildiyseniz onunda yardımı olacaktır inanıyorum .. amacım pili en iyi şekilde kullanabilmek

burk

@s.corpara diğer konuda verdiğiniz bağlantı sizin istediğiniz şeyi karşılıyor gibi duruyor.

s.corpara

@burk hocam açıkcası link biraz eski üzerine daha güncel daha stabil bişeyler varmı acaba derdindeyim, birde yükledim ama hata aldım  nedense tekrardan kontrol edicem ...