Google Alternatifleri

Başlatan XRumer, 14 Nisan 2012 - 12:51:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

XRumer

Google ürünlerini, Google'ın yeni politikasından dolayı bundan sonra kullanmamayı düşünüyorum. Fakat Google hayatımıza o kadar girdi ki, yerine ne koyacağız? Eğer benim gibi Google'dan vazgeçen arkadaşlar varsa, Google yerine ne koyacağımızı konuşalım istedim. Ben Google'a alternatifler aramaya başladım. Genelde web hizmetleri paketler olarak sunuluyor. Tek bir üyelikle pek çok şeyden faydalanılıyor. Kısaca anlatayım.

Google Paketi: Arama motoru, Gmail, Google Translate, Google Docs, Picasa Web Albümleri, Youtube, Google Reader, News, Gtalk, Takvim, Haritalar vs.

Microsoft Paketi: Bing, Bing Translator, Bing Maps, Office Web Apps, Skydrive, Msn ve tabii ki Windows uygulamaları.

Yahoo Paketi: Yahoo Search, Mail, Gruplar, Haberler, Flickr, Messenger.

Yandex Paketi: Arama motoru, Yandex Mail, Çevrimiçi belge görüntüleme, Çeviri, Harita, Haberler. (Yakında bir bulut depolama hizmeti eklenecek.)

Microsoft paketi olmaz. Herkesi Windows ve diğer Microsoft ürünleri kullanmaya zorluyor. Ayrıca, Bing'in Google kadar iyi bir arama motoru olduğunu söyleyemeyiz.

Yahoo hizmetleri de yetersiz. Arama motoru yetersiz. En dikkat çeken ürünü mail ama o da Gmail'in gerisinde kalıyor. Zaten Yahoo zor günler yaşıyor.

Yandex'e gelince. Evet Yandex oldukça dikkat çekiyor. Gerçekten de Google'a meydan okuyor. Arama motoru, mail, haritalar vs. hepsi çok iyi. Bence tercih edilebilir.

Yine de böyle tek bir paket almak yerine, bütün hizmetleri birbirinden bağımsız kullanmak daha doğru. Böylece dev tekeller yerine küçük hizmetlerle daha mutlu oluruz. Bütün bilgilerimiz tek bir şirketin ve güvenemeyeceğimiz şirketlerin elinde toplanacağına böylesi daha iyi olur.

Arama motoru için Yandex ve Google kadar iyi olmasa da DuckDuckGo'yu kullanabiliriz. Zaten felsefesi de özgür yazılıma uygun olup, katkıya da açıktır. Linux Mint geliştiricileri kullanmaya başladılar bile.

Çevrimiçi ofis için Zoho uygulamaları olabilir. Google Docs ve Microsoft Office Web Apps'dan zaten daha iyi.

Bulut depolama için elimizde iki harika alternatif var: Dropbox ve Ubuntu One. Fotoğraf, belge ve diğer şeyleri bunlara depolayabiliriz.

Video izleme için Youtube'a alternatif olarak aklıma gelen en iyi seçenek Vimeo. Tabii sizlerin bildiği daha iyi bir şey varsa lütfen belirtin.

Asıl sıkıntı Mail konusu. En işe yarar mail hizmetleri Gmail, Hotmail, Yahoo ve Yandex'te. Bu konuda kaliteli ve Türkçe bir alternatif bulmak kolay değil. Öneriniz varsa sevinirim.

Sohbet için Jabber kullanılabilir. Ya da zaten Facebook veya Twitter gibi şeyler sayesinde ihtiyaç duymuyor olabilirsiniz.

Çeviri konusunda henüz aklıma bir web uygulaması gelmedi.

Sizler de katkıda bulunursanız çok sevinirim.

juggle

Yandex son zamanlarda yaptığı yatırımlarla bu pazarda olduğunu gösterdi. Uygulamalarınıda gayet başarılı ve kullanılabilir buluyorum. Mail için şu aralar yandex maili kullanıyorum ve memnun olmadığım bir konu bulunmuyor. Sınırsız özellikleride cabası. Çeviri için google translate ve yandex çeviriyi kullanıyorum genellikle. Video izlemede herhalde youtube'un üstünlüğünün kırılması zor ama yandex'in müzik dinleme servisini açmasıyla birlikte yandex üzerinden müzik dinlediğimde oluyor. Sohbet için hala aradada olsa irc serverleri kullaniyorum. Freenode gibi bir çok alanda yardim alabileceğiniz ve sohbetlerde bulunabilieceğiniz bir server bulunuyor.  Tanıdıklarımızla sohbet için facebook twiiter dediğiniz gibi bu açığı kapatıyor gibi.
what goes around comes back around

Contempt

Güzel bir konuya değinmişsiniz lakin ben her şirkete ayrı ayrı fişleneceğime tek bir şirkete fişlenmeyi tercih ederim. Üstelik google ve servislerine en yakın rakip yandex belki ilerleyen zamanlarda geçebilirim.

Ama şimdilik google ile devam etmek benim için en iyisi..
Herşeye Rağmen...

Quaoar

#3
duck duck go yu bir ara bende düşünmüştüm fakat türkçe indexi çok yetersiz.
Yandex i de dünden beri kullanıyorum google kadar iyi olmasada yeterli

mareşall

youtube'a alternatif olarak ben dailymotion'ı kullanıyorum hemm türkçe desteği youtube'dan daha iyi (tabi bence)

XRumer

Alıntı yapılan: Contempt - 15 Nisan 2012 - 16:02:30
Güzel bir konuya değinmişsiniz lakin ben her şirkete ayrı ayrı fişleneceğime tek bir şirkete fişlenmeyi tercih ederim.

Saygı duyarım. İsteyenler tümüyle bağımsız servisleri kullanır, isteyenler Google'a alternit bir şirketi tercih eder. İsteyenler Google ile devam ederim. Ben, alternatifleri elimden geldiğince sıraladım.

Aslında Youtube'a her ne kadar Dailymotion, Vimeo gibi alternatifler olsa da onlar ne yazık ki yetersiz kalıyor. Belki de Youtube'a alternatif aramaya gerek yoktur. Çünkü üyelik olmadan da kullanmak mümkün. Asıl olarak arama motoruna ve bir de üyelik gerektiren servislerine alternatiflerin olması önemli bence. Böylece özel bilgilerin ve arama istatistiklerimizin kayıt altına alınmasına önlem alabiliriz. Fakat ne yazık ki bütünüyle bağımsız servislere geçmek mümkün değil.

Felâsife

Yandex sayesinde google bağımlığımı yarı yarıya azalttım, güzelde oldu.  :)

Ayrıca Yandex webmaster araçlarınıda google ile eş zamanlı olarak kullanıyorum, oldukça gelişmiş servisleri var, bazı noksanları olsada zamanla çok daha iyi olacağına inanıyorum.

Bu gelişmişlik ve rekabet ortamı umarım Türk sitelerine de bir kalite getirir.  :)
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

canosayan

yalnız başlıktan şöyle bir sonuç çıkıyor. google her bilgimizi çalıyor, diğerleri hiç loglamıyor.

öncelikle şu durum var.  eğer ücretsiz bir servisi kullanacaksanız bazı şeylere katlanmak zorundasınız gibi. mesela yahoo mail örneği vermişsiniz. yahoo'nun çin bağlantısı göya yanlış ayar sonucu bir gün çin devlet serverlarına aktı. ee şimdi daha mı güvenli?
Chmod bizim işimiz.

XRumer

Ben de Google'a karşı biraz önlem aldım ve bir de bağımlılığımı bayağı azalttım. Neler yaptığımı anlatayım.

1) Google'ın gönderdiği çerezlerle takip edilmemek için Mozilla Firefox'a Tracker Block eklentisini kurdum. Artık hiç kimse beni takip edemiyor.

2) Arama motoru olarak Yandex'e geçtim ve bir eksikliğini hissetmedim. DuckDuckGo'yu da el altında bulunduruyorum.

3) Youtube'a artık kullanıcı hesabımla girmiyorum. Bazı özelliklerden faydalanamasam da böyle de işimi görebiliyorum. Alternatif arayışım da devam ediyor.

4) Google Reader kullanmayı bıraktım. Thunderbird'ün RSS özelliği işimi görüyor. Onun dışında Liferea ve Akregator'u da tavsiye ederim.

5) Google Haritalar yerine Yandex Haritalar'a geçtim.

6) Google Docs ve Picasa Web Albümlerinde depoladığım belge ve resimlerimin hepsini Dropbox'a taşımıştım zaten.

7) Google Docs ofis servisini kullanmayı bıraktım. Bilgisayarda Libreoffice vb. ofis uygulamaları varken zaten gerekli değildi. Yine de gerekli olursa Zoho ile devam edeceğim.

Bugün bir de Gmail bana hata verdi. Bir süreliğine hesabım devre dışı bırakıldı. Nedenini anlamadım. İlk önce Tracker Block sayesinde Google'ın beni takip etmesini engellediğim için yeni sözleşme şartlarına uymadığımı düşündüm ama sonra "abartıyorumdur" dedim. Neyse ki Gmail hesabım tekrar çalışmaya başladı. Yine de Gmail'e alternatif arıyorum şu an. Az kaldı, Google hesabımı toptan kapatacağım.

Son bir not: Diğerleri de takip ediyor. Aslında benim için mesele takip edilmekten çok, arama sonuçları, Youtube'da video sonuçları vs. pek çok şeye bunun etki etmesi.

zembela

Alıntı yapılan: canosayan - 17 Nisan 2012 - 20:40:34
yalnız başlıktan şöyle bir sonuç çıkıyor. google her bilgimizi çalıyor, diğerleri hiç loglamıyor.

öncelikle şu durum var.  eğer ücretsiz bir servisi kullanacaksanız bazı şeylere katlanmak zorundasınız gibi. mesela yahoo mail örneği vermişsiniz. yahoo'nun çin bağlantısı göya yanlış ayar sonucu bir gün çin devlet serverlarına aktı. ee şimdi daha mı güvenli?

Servisin ücretsiz olması bir şey ifade etmiyor diye biliyorum. Ücretli servislerde olabilecek sıkıntılar karşısında sorumluluklarını üstelerine almayacak şekilde lisansları hazırlıyorlardır eminim. Zaten bilgileriniz etrafa yayıldıktan sonra karşılığında (maddi) alacağınız şeylerin ne önemi olabilirki :)

MURATSPLAT

O değil de gelişen Bulut sistemlerde güvenlik ve izleme her zaman sorun olacak gibi. Buna bir çözüm bulmaları lazım. Yoksa çoğu kişi bu müthiş teknolojiye sırtını dönecek.

Şuan şirketler etrafımızı öyle bir ördüler ki saniye bazında bizi izleyebiliyorlar.  En güvenli yer sizin kendi pc'niz oluyor. WebE atlar atlamaz birileri sizi izliyor. Yeni çıkacak olan Internet yasalarından sonra ise Internet, Internet olmaktan çıkacak klasik birilerinin dümeminde olan geleneksel medyaya benzemeye başlayacak. Biz zaten geleneksel medyadan kaçıp Internet'e özgürlük için gelmiştik. Bilmiyorum Internet'en kaçıp nereye gidecez. Gidecek başka yer de kalmadı.

Bu arada facebook gibi siteler Interneti sarmaladıkça çoğunluklar Interneti bu uygulamalardan ibaret zannetmeye başladılar.  Kendi paramızla alt yapı hizmetini ödediğimiz Internet bağlantımızı BTK; ip bazında sınırlamalar getirmeye başladı. Artık dnsleri bile değiştirseniz bazı sitelere giremiyorsunuz. TTnet omurgasından NAT ile engellemiş yüzlerce ip adresi var.  İnsanlar web'i facebook ve youtube gibi sitelerden ibaret gördüğü için bunun farkında bile değiller. Kendilerini özgür zannediyorlar.
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

ironic

Öntanımlı arama motorum DuckDuckGo. Yeteri kadar iyi sonuçlar vermese de bu tür girişimlerin desteklenmesi gerektiğini düşündüğümden olabildiğince kullanmaya çalışıyorum. Çeşitli yapılandırma ayarları ile özelleştirmeler sunması çok güzel. Ayrıca arama işlerinde ek seçenek olarak jabber botu ile arama yapabilme gibi hoş hizmetler sunması ilgimi daha çok çekiyor.

İnternet her kesimden kullanıcıya hitap ettiği için reklam adına bulunmaz bir nimet. Oldukça ciddi rakamlar dönüyor.  Firmaların kullanıcı gizliliğini hiçe sayarak pastadan pay kapmaya çalışması ve kullanıcılarını birer  denek  olarak görmeleri hiç hoşlandığım bir konu değil. Kaldı ki amaçlanan sadece reklam mı bu konuda da ciddi şüphelerim var. Dünyanın öteki ucundan bir ülke halkının profili çok rahat oluşturulabilir. Psikolojik savaş ve toplum mühendisliği gibi alanlarda yapılan çalışmalar için daha iyisi olamazdı herhalde.

İşin bir boyutu da artık bilgisayarları geçtim yeni nesil telefonlara yüklenen uygulamalara kadar bu savaş girmiş durumda. Bu uygulamalarla insanların telefon  rehberlerine kadar erişebiliyorlar. Gerçekten korkutucu bir hal aldı bu işler.

mareşall

oda bir şey mi arkadaşlar ben dijital fotoğraf makinemle fotoğraf çekerken bile hatta kameramda  video kayıt yaparken bile tedirginim
artık özel hayatdiye hiç birşey kalmadı ubuntu ve benzeri açık kaynak yazılımlarada boşuna güvenmeyin derim kimse kızıp darılmasın lutfen tamam yazılım açık kaynaklı lakin pc lerde kullandığımız akran kartı ses k. v.s lerde bile bizi izliyorlar yani istediğin kadar açıkkaynak kullan donanımın içerisinde  bizleri izleyen bir mekanizma mevcut hatta amerikan yasalarına göre bu yasal öyleki amerikada bir cihaz ürettler mi içerisinde bu çip mutlaka olacak aksi taktirde satılamaz bu yüzden ben mümkün olduğunca amerikan mallarını kullanmayın derim malesef artık amerika dışındaki devletlerdede butür çipler mevcut ve kullanılan yazılımlarda bu duru mu desteklemekte

alquirel

Alıntı yapılan: mareşall - 24 Nisan 2012 - 21:25:48
amerikada bir cihaz ürettler mi içerisinde bu çip mutlaka olacak aksi taktirde satılamaz bu yüzden ben mümkün olduğunca amerikan mallarını kullanmayın derim malesef artık amerika dışındaki devletlerdede butür çipler mevcut ve kullanılan yazılımlarda bu duru mu desteklemekte

Bu kısmın kaynağını gösterebilir misiniz? Merak ettim.

MURATSPLAT

Alıntı yapılan: mareşall - 24 Nisan 2012 - 21:25:48
oda bir şey mi arkadaşlar ben dijital fotoğraf makinemle fotoğraf çekerken bile hatta kameramda  video kayıt yaparken bile tedirginim
artık özel hayatdiye hiç * bir şey kalmadı ubuntu ve benzeri açık kaynak yazılımlarada boşuna güvenmeyin derim kimse kızıp darılmasın lutfen tamam yazılım açık kaynaklı lakin pc lerde kullandığımız akran kartı ses k. v.s lerde bile bizi izliyorlar yani istediğin kadar açıkkaynak kullan donanımın içerisinde  bizleri izleyen bir mekanizma mevcut hatta amerikan yasalarına göre bu yasal öyleki amerikada bir cihaz ürettler mi içerisinde bu çip mutlaka olacak aksi taktirde satılamaz bu yüzden ben mümkün olduğunca amerikan mallarını kullanmayın derim malesef artık amerika dışındaki devletlerdede butür çipler mevcut ve kullanılan yazılımlarda bu duru mu desteklemekte

Bahsettiğin şey  yeni ürün izlemesi; Amerikan üretimi savaş teknolojilerinde var diye biliyorum. Ama PC için olanını hiç görmedim. Çok anakart inceledim. Ama üstünde amerikan savunma bakanlığı yazan  yada logosu olan bir çip görmedim:) hadi oldu diyelim. Internet ağını çoğu zaman izliyorum. Yabancı ve anlamsız bir trafik olsa farkederdim. Biri fark etmediyse muhakkak başka birisi fark eder. Bu bana biraz komplo gibi geliyor. Donanım bazlı izlemekten  bahsediyordum. Yazılımda kapalı kod ise  her türlü izlersin.
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

altintasi

Aşağıdaki linkte Yandex ile ilgili bir inceleme-haber var. Faydalı olabilir diye düşündüm..
http://www.teknoseyir.com/46151/yandexi-kendi-evinde-ziyaret-ettik-ve-planlari-hakkinda-konustuk/
Bilemiyorum Altan, bilemiyorum...

arpia

Web üzerinde bu kadar geniş kullanıma hem hayranım hemde bana göre değil :)
Ne picasa, google doc ne Google Reader ne de haritaları neredeyse hiç kullanmadım. Insanlar neden kullanır onuda anlamam.
Evet harita bazen lazım oldu o kadar.
Bulut sistemi? Daha çok zamanı var bence, şuan bana fazlasıyla gereksiz. Alternatif aramama gerek yok imkanı yok şuan kullanmam.
Herhalde benim kaçırdığım bir nokta var, insanlar bu uygulamaları bu kadar kullanıyorsa kesin ben bir şeyleri kaçırıyorum.
Mail baki, kaçarı yok onun için genelde şirket mail i var. Gmail yadırganmaz tabii ki ama yandex mail yeterli. Aradığım videoyu bir çok yerden bulabilirim.
Evet bu başlık çoğunluk için gerekli sanırım ama ben bu konuda çoğu bilgimi üzerimde tutmayı seviyorum internette değil.
Bu kadar insan kullandığı için gerçekten gerekli ve güzel bir paylaşım olmuş teşekkür ederiz.


MoShic

Şahsen Gmail kulanıyorum, microsoft hizmetlerini kullanmamaya çalışıyorum ki güvenmiyorum. Facebook(bence çok güvensiz), Twitter yerine çok tercih edildigini görmesem de rus sitesi Vikontakte (vk.com) tercih ediyorum. Bir site çok çok tanınınca artık reklam devrine geçiyor :) ya da daha basit ve az özellik oluyor. Tanınmasın böyle hoş güzel.

Zoho'yu öğrendiğim çok iyi oldu, azdan inceledim. İlla bilgisayara ofis paketi indireyim de kurayım da vs yapmama gerek yok.

Gmail kadar iyi bir mail sistemi bence yok, kimin kafasında ne zaman ampul yanar bilinmez. Bulut sistemi de yeni yeni keşfediyorum, Ubuntu One bana yeterli zaten sistemim de Ubuntu oldugu için "havalı"  8)
Eski ID: Mar yJuana

siberoloji

https://www.startpage.com

Arama motoru ve ana sayfa olarak alternatif olabilir ;)
Google teknolojisini kullanıp bunu google bilmeden yapmak....
İlginç bir yaklaşım....

freeman

Google 'dan kaçmanın anlamı yok. Tüm siteler kullanıcıları izliyor zaten. Ama az ama çok. Yapılacak tek şey, bana kalırsa, internete çıkarken alınacak önlemlerdir.  Bu da biraz çetrefilli bir yol tabi ki.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

burk

#20
Esasında konumuz biraz eski ama sözü geçmişken birkaç şey söyleyeyim.

Öncelikle @siberoloji sizin verdiğiniz tarama motoru kendisi hakkında şöyle bir açıklama yapmış;

Alıntı YapWhen you search with Startpage, we remove all identifying information from your query and submit it anonymously to Google ourselves. We get the results and return them to you in total privacy.

Özetle diyor ki sorgu sırasında ortaya çıkan bilgilerinizi siliyoruz ve anonim olarak bizden Google'a bilgi gidiyor, bu şekilde takibi engelliyoruz. İlgili hizmeti hiç kullanmadım ama yapabiliyorlarsa ne alâ :)

Aslında Google'dan kaçışın şu an bana göre ne anlamı ne de imkânı var. Tüm web hizmetlerini bir kenara itsem bile telefonumda işletim sistemi olarak Android var ve şu an akıllı telefon piyasasında bunun tek alternatifi Windows.

Ayrıca not düşmek istiyorum, az önce kontrol ettim, başlığı açan arkadaşımız daha dün Google+ hesabından paylaşımda bulunmuş :) Demek ki Google'ı terketmek fikrinden vazgeçmiş.



freeman

Bu tip servislerden kaçıp saklanmak yerine, nasıl çalıştıklarını, neleri topladıkları gibi şeyleri öğrenip, daha bilinçli kullanmak daha mantıklı.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

ekremsenturk

Büyük şirketlerin müşterilerini nasıl izlediğini, kısaca anlatayım.

Her müşterinin bir mişteri numarası var ve bu numara şirket için bir kişilik. Sizin gerçek isminiz ve cinsiniz gerçekte önemsiz. Sizin tüm işlemleriniz, örnek olarak alışverişleriniz sizin müşteri numaranız altına kayıt edilir ve bu işlemler her sene düzenleniz ve sizin müşteri numaranız bir kategoriye atanır. Bu kategorideki müşterilerin ne sıklıkla ve hangi değer boyutlarında alışveriş yaptıkları ve hangi ürünleri tercih ettikleri sürekli takip edilir ve yine farklı kategorilerdeki müşterilerin alışkanlıkları ile kıyaslanır. Şirket bu verilerden kendi ürünlerini tercih edenlerin hangi nedenler ile hangi ürünleri tercih ettiklerini belirlemeye çalışır. Burasıda çok önemlidir. Müşterilerin tercih edemeyecği bir ürünü piyasaya süren her kuruluş, ürününü pazarlayanadığından dolayı istisnasız olarak iflas eder. En harika ürün bile, kimse satın almadıktan sonra, herkes tarafından beğenilmiş olsa bile, sadece bir kaynak tüketimidir.

Kimliğinizi gizleyip, takma adınız ile bir yerlere kayıt olsanız bile, bunun hiç bir önemi yok. Çünkü sizin kara gözünüze veya kara kaşınıza kimse huyran değil. önemli olan, xxxx numralı üyenin veya müşterinin alım gücü ve ürün tercihidir.

Ayrıyetten belirteyim ki, İnternet, Amerikan ordusunun haberleşme ağıdır. Ve bu haberleşme ağının maliyetinin azaltılabilmesi için, sivil kullanımada açılmış. Tüm veriler önce Amerikaya gidiyor ve ardından tekrar geri dönüyor.

Hatırlarsanız, 2002-2003 senelerindeydi sanırım, Kuzey Afrikad'a bir deprem yaşanmıştı ve bu deprem, İnternet ağına zarar verdiğinden dolayı, Türkiyede İnterne erişimi bir ay boyunca sadece çok önemli işlemlere sınırlandırılmıştı.

Kaynağınız açık ta olsa, kapalıda olsa, aynı ağ üzerinde geziniyoruz.

burk

@ekremsenturk şirketlerin bizi öyle veya böyle izlediğini biliyorum ki onlar da bunu inkâr etmiyorlar ancak iletinizin ikinci kısmındaki bazı yerlere itirazım var;

Alıntı YapAyrıyetten belirteyim ki, İnternet, Amerikan ordusunun haberleşme ağıdır. Ve bu haberleşme ağının maliyetinin azaltılabilmesi için, sivil kullanımada açılmış.
Maliyetin azaltılması için sisteme birkaç milyar kullanıcı eklemek nasıl bir maliyet düşürme yöntemidir? Ayrıca bahsettiğiniz Amerikan ordusu olayı DARPA'dır, bu ağ 1950'li yıllarda özellikle olası bir nükleer savaş durumunda ordu birliklerinin iletişimini devam ettirebilmek için tasarlanan hypertext tabanlı bir iç ağ projesiydi.

Anladığımız anlamda internetin ortaya çıkışı askeri projelerde değil, CERN'de biliminsanlarının kolayca veri ve bilgi paylaşımını sağlamak için hayata geçirilmiştir.

Alıntı YapTüm veriler önce Amerikaya gidiyor ve ardından tekrar geri dönüyor.
Öncelikle Amerika'da nereye gidiyor? Hangi kanalda gidiyor? Tüm dünyanın sürekli verisi nerede depolanıyor? Bu akış sırasında başka ülkeler bu kanalları neden dinleyemiyor?

Hani son zamanlarda patlak veren NSA skandalını söylüyorsanız o iş başka. Orada verilerin Amerika'ya gitme durumu yok, elemanlar tüm ağı dinliyorlarmış.

Alıntı YapHatırlarsanız, 2002-2003 senelerindeydi sanırım, Kuzey Afrikad'a bir deprem yaşanmıştı ve bu deprem, İnternet ağına zarar verdiğinden dolayı
Bahsettiğiniz deprem Cezayir'de 21 Mayıs 2003 yılında meydana geldi.  Richter ölçeğine göre 6.7 büyüklüğündeydi ve  Akdeniz'in ortasından geçen bazı fiber hatlar kopmuştu. Türk Telekomu'un kendi sitelerinde;
Alıntı YapCezayir'deki depremden dolayı, İtalya ile Fas arasındaki denizaltı kablolarda (SMW3) arıza meydana geldi. Bu nedenle yurtdışı internet (ABD-Sprint 622, ABD-C&W 155, İngiltere-C&W 155) hatları kesildi
diyordu.

Sorun üzerine başka bir internet sağlayıcı kullanıcılarına şu bilgileri vermişti;
Alıntı YapTürkiye'nin Karasal Yurtdışı İnternet bağlantılarında, Türk Telekom'un Yurtdışı Fiber hatlarının Cezayir'de meydana gelen deprem sonucu kopması üzerine kesinti yaşanmaktadır.

Bu durum, TT-NET Yurtdışı İnternet Bağlantıları'nın 1080 Mb'den 150 Mb'e düşmesine ve bağlantılarda genel bir yavaşlık yaşanmasına neden olmaktadır.

Alıntı YapTürkiyede İnterne erişimi bir ay boyunca sadece çok önemli işlemlere sınırlandırılmıştı
Hangileri mesela, isimlerini yazın isterseniz?



ekremsenturk

#24
İnternet'in Amerika ordusu için geliştirilmiş ve ardından sivil kullanımada sunulduğunu, 2000 senesi öncesinde çıkan Bilim ve Teknik dergilerinden birinde okumuştum. Dergi sayısını hatırlıyamayacağım. ayrıyetten geçen sene (daha önceki sene de olabilir) haberlerde tesadüfen. Avrupa ve Amerika arasında geçen bir konu ile ilgili, Avrupalılar, Amerikadan İnternetin kontrolünü açmalarını istedikleri geçmişti.

2003 senesindeki deprem sırsında ise, Amerikada okuyan bir arkadşım ile sık olarak yazışırdık, ve bu yazışmalarımız çoğu kez bağlantı kurulamadığı için gerçekleşememişti. Bunun nedeni olarakta, İnternetin geçici olarak Uydu üzerinden gerçekleştiği ve de kapasite yetersiz olduğundan, Ticari görüşmelere öncelik tanındığını duymuştum. O senelerde sahip olduğum bilgisayar bir el Bilgisayarı olduğndan, İnternet kafe'den yazışırdık ve genel olrak bağlantı beklerken, bağlanamamanın sebebleri hakkında sohbetle zamanı geçirirdik.  Yine gazetelerdede benzer açıklamalar vardı. okuduğum gazete ve dergiler: Türkjiye gazetesi ve Pcnet dergisiydiler.

O senelerde Bilgisayarlara olan ilgim sadece telefon masraflarını kısmaktan ibaret olduğundan, bu tür konular ile ilgim aslında sadece yüzeyseldi. İnternet'in merkezinin California'da bir hava üssünde olduğu fikri aklımda kalmış bir yerlerden. Ancak eski dergilerimin hepsi elimde değil. Taşınırken sadece en önemli bulduklarımı yanıma almak zorunda kaldım. Kesin bir kaynak gösteremiyeceğim.

Ekleme

Wikipedia'dan okuduklarıma göre, İnternet'in bu günkü yapısı, zaman içinde değişerek ve bir çok girişimin bir araya gelmesi ile gelişerek meydana gelmiş.

http://en.wikipedia.org/wiki/Internet