Gelişmiş kullanıcılar için Ubuntu

Başlatan enbilulu, 07 Nisan 2012 - 17:56:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

enbilulu

Ben şahsen kendimi orta düzey bir kullanıcı olarak görüyorum. Yani konsolda işimi görecek kadar komut biliyorum. Çıkan hataların %90ını google sayesinde çözüyorum. 2009dan beridir Linux kullanıyorum. Ubuntunun yanı sıra fedora, debian ve archlinux denedim. Denedim diyorum çünkü 2009dan bu yanı devamlı ana işletim sistemim Ubuntu oldu. O tarihten bu yanıda yükselterek geliyorum.

Sormak istediğim Ubuntu ileri seviye kullanıcılar için uygun mu? İleriden kastım gerçekten bilgili geek diye tabir edebileceğimiz insanlar için. Ne bilim bash a hakim. Programlama bilgisi olan. Linuxta bir sorun yaşadığında gerekirse kaynak kodlara kadar inip sorununu çözebilecek birisi için.

İlk öncelikle bu kişiler genelde hangi dağıtımı tercih ediyorlar? Bu dağıtımı veya dağıtımları tercih etmelerinin temel nedeni?

Ubuntu kullanacak olsalar ne gibi eksiklikler hissederler veya eğer bir eksiklik neden ubuntuyu tercih etmiyorlar. Teşekkürler.

zbrkxbr

Aslında evet terminal ve kabulk betiği çalıştırabiliyorsa her kullanıcıya hitap eder. Arch linux gibi linux srümleri ise tamamen özgürdür ve tamamen kullanıcıya bağlıdır. Bu geek dediğimiz insanlar yazılım merkezini bırakı p kendine paket yazan insanlar

burk

@enbilulu başlangıç-temel seviyesinden kendinizi adlettiğiniz orta seviyede bir kullanıcı haline geldiğinizde Ubuntu sizin için daha mı uygunsuz oldu? Genelde bunun tam tersi sorulur, yani "temel seviyedeki kişi için GNU/Linux uygun olur mu?" diye gelir soru, bu tip bir soru şaşırttı beni gerçekten.

Dağıtım tavsiyesi ise tamamen kişinin ihtiyaç ve zevklerine; biraz da donanım yapısına göre bir olaydır, şurayı inceleyin lütfen;
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=32263.0

canosayan

gelişmiş(!) kullanıcılar kendi dağıtımlarını bile derleyebilir.

gelişmiş olmak demek illa farklı bir şey yapmak demek değil ki. bu daha çok rahat kullandığınız şeydir. örneğin ubuntu unity ile geliyor ben gnome-shell kuruyorum. firefox ile geliyor chrome kuruyorum. sonra sırf gün içinde daha verimli çalışmak için kalkıyorum bana yarım saatte bir saati söyleyecek ıvır zıvırlar yazıyorum.

hani gelişmiş kullanıcılar ne yapar bilmiyorum. ama zaten kullandığınız dağıtımı size uydurursunuz. ayrıca bir şey seçmeye gerek olmaz. hani her ne kadar beğenmesekte süper gelişmiş olup windows kullanan insanlarda var
Chmod bizim işimiz.

enbilulu

Benim dağıtım değiştirmek gibi bir amacım yok. Zira yukarıda dediğim gibi hardy heron dan beri ubuntu kullanıyorum. Şu anki linux dünyası için içimden geçen tek şey aslında keşke tek bir dağıtım olsa ve kişiselleştirmeler onun ile yapılsa böylece çok daha güçlü oluruz yönünde.

Soruyu sormamın tek nedeni merak.

burk

Anladığım kadarıyla bu merak giderilemedi değil mi @enbilulu?

enbilulu


burk

Alıntı yapılan: enbilulu - 07 Nisan 2012 - 22:52:28
Pek değil.
Peki hangi açılardan ileri düzey bir kullanıcı için Ubuntu'nun uygun olup olmadığını merak ediyorsunuz?

ekremsenturk

İnsanlar Elma değil, Yumurta değil, bir sınıfa koyulsun ve o sınıf yumurtalar veya elmalar ile aynı sepete atılsın.Herkes canı ne isterse onu kullanır ve istediği gibi kullanır. Geek diye bir meslek veya sınıf da yoktur. Sınıflandırmalar totaliter yönetimlerin toplulukları baskı altında tutabilmek için kullandıkları bir yöntemdir ve sadece cahil kalmış topluluklarda başarılı bir baskı yöntemi olabiliyor. Kafanda sanırım bir kavram kargaşası var. Bu kavram kargaşasının içindende ancak kendin yolunu bulabilirsin. Kafandaki kavramları kendin bir düzene oturtmalısın. Bunun için, sanırım İnsan'ları önce kıyafetine veya saç tıraşına veya konumuna göre değerlendirmek yerine, İnsan olarak değerlendirmeyi denemelisin. Hatta sanal Dünya'dan biraz uzaklaşıp, gerçek Dünya'da biraz yaşamalısın, (benim görüşüme göre.) Merakını yanlış değerlendirmişte olabilirim.

gecegezen

yanlış anlasılmasın ama geek denilen sınıf için aklıma daha çok slackware veya gentoo geliyor. Yani daha ziyade kendi programlarını kendileri derleyen kafarına göre özel ayarlar tanımlayan Ama debian veya ubuntu'nun rahatlığı  tercih edenlerdenim açıkcası yani deb paketleri o kadar fazla ki bu derleme islemlerini yapmaya hiç gerek kalmıyor tabi isteyenler gene kendi paketlerini rahatlıkla derler.
aklıma http://www.zegeniestudios.net/ldc/ sitesindeki test geldi burada kendi testle size göre dağıtım öneriyordu.

Birde big bang teoride sheldon ubuntu kullanıyordu :)
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

alorak

Aslında olay tamamen ihtiyaçlara göre değişmekte gibi geliyor. yani bir kişinin bilgisayar'ı ne amaçla kullandığına bağlı olarak bir dağıtım seçmeli sanırım. Ben kişisel olarak ubuntu kullanıcısıyken gereksiz paketlerin de sistemimde durduğunu gördüğüm için debian'ı tercih ettim. Ubuntuya göre daha özgürce paket yönetimi yapabildiğimi düşündüğüm için. Başkası kendisine göre haklı nedenlerle fedora da diyebilir. Ubuntu ve Mint gibi biraz daha temel olmayan dağıtımların da çok üstün özellikleri var onları kullanmak isteyebilir veya direkt daha büyük özgürlük için arch veya gentoo şeklinde tercihler de yapabilir. Yani tamamen kendinizi nerede görmek istiyorsanız orada olmalısınız. Zaman ve ihtiyaçlar bizi bazı noktalara itmekte.
özgürlük için

heartsmagic

@enbilulu aslında ara ara herkesin sorabileceği bir soruyu sormuş fakat konu insanları sınıflandırmaya kadar gitmiş. Bu insanları sınıflandırmak olarak ne kadar adlandırılabilir bilmiyorum ama ortada "geek", "nerd" gibi kavramlar varken yokmuş gibi davranmak da pek normal gelmiyor bana. Kaldı ki kötü yönde de yapılmamış bu başlıkta bu sınıflandırma. Ne yani "geek" demezsek şunu diyeceğiz bir şekilde "Uygulayımbilim (teknoloji) ve bilgisayarlarla daha fazla içli dışlı olan, daha fazla anlayan insan tipi". Demedik var sayalım...

@enbilulu, olay aslında şuna bakıyor: Archlinux veya Gentoo ile yapabileceğin neyi Ubuntu ile yapamazsın? Sistemdeki bir şeylere müdahale mi etmek istiyorsun? Ubuntu ile de yapabilirsin bunu. Ubuntu rahat bir dağıtım olabilir ama bir şeyleri sakladığı yok. Uygulama mı geliştirecek birisi, Ubuntu ile de yapabilir. Kendi çekirdeğini mi kullanacak yine yapabilir.

Mesele şudur ki Ubuntu ve Ubuntu gibi dağıtımlar aslında büyük kümelerdir, diğer dağıtımlar ise daha küçük kümeler. Diğer dağıtımlar ile yapabileceğin her şeyi Ubuntu ile de yapabilirsin, fakat bazen tersi doğru olmayabiliyor. Şöyle ki, bir donanımın vardır, Ubuntu doğrudan tanır ancak diğer dağıtımlar tanımaz. Bir yapılandırma ayarı vardır kullanıcının daha fazla rahat etmesi için, Ubuntu bunu açık getirir fakat diğer dağıtımlar getirmez.

Peki bu rahatlıkların bir götürüsü yok mu? Var elbette. Ubuntu gibi dağıtımlar ecnebiler tarafından "bloated" olarak tanımlanıyor. Nasıl çevireceksen çevir bunu artık. Kullanıcının rahatlığı düşünülüyor ancak birçok şey gereksiz yere yüklü geliyor. Ne yazık ki çok fazla kullanıcı dostu olmanın başka  türlü yolu yok. İsteyen fazlalıkları atabilir elbette, fakat başlangıçta bu böyle oluyor.

Şimdi, tecrübeli dediğin kullanıcının bir karar vermesi gerekiyor. "Benim zamanım var mı, uğraşmayı artık seviyor muyum?" Bu cevaba göre şekillenir kullanacağı dağıtım.

Son nokta olarak şunu söyleyeyim, eğer kullanıcı tecrübesine göre dağıtımlar temele doğru inmeli diyenler varsa sanırım Linus'un ne kullandığını düşünmeliler. Benim bildiğim ve hatırladığım kadarıyla Linus çok uzun senelerdir büyük dağıtımlardan birini kullanmakta. Adamın ne maceraya ihtiyacı var ne de sanırım vakit müsait. Elbette Linus tek kıyas yapılabilecek insan değil burada, fakat en azından bir kıyas kriteridir bazıları için.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

enbilulu

Linus'un fedora core kullandığını biliyorum. Bir röportajında söylemiş.

Zamanında internette gezinirken bir dağıtım hakkında şöyle bir yazı okumuştum. Bunu yazmadan önce aynı yazıyı bulmaya çalıştım ama beceremedim.

Bazı dağıtımlar programları derlerken senin pc'nin donanım özelliklerine göre işlem yapıyor bundan dolayı senin sistemin üzerinde çok daha hızlı çalışıyor. Dediğim gibi çok önceden okuduğum bir yazıydı belkide dağıtım değil kullanıcı bunu derliyordur veya dağıtımın paketleme sisteminden kaynaklanıyordur.

Eğer yukarıdaki cümle doğru ise bir şey sormak istiyorum. Önceki konumda bahsetmiştim. Yeni bir donanım topladım ve mevcut laptopumdaki işletim sistemini yükselttikten sonra Remastersys ile yeni topladığım masaüstüne aktardım. Herhangi bir hata felan almadım ve 3 saat gibi bir sürede bu işlemi tamamladım (Bazı kullanmadığım programlar, laptopum yavaş olmasından dolayı tercih ettiğim program, touchpad, power management toolları felan gibi programları düzenlenmesi dahil).
Aklıma bu gelince sormak istedim. Benim önceden yüklediğim programların laptopdaki donanıma uygun olarak ayarlanmış olma ihtimali var mı?

heartsmagic

Linus eskiden SUSE kullanırdı mesela. Kısacası kasmıyor bazı şeyler için.

@enbilulu, söylediğin şey kurulum için ikilik paketler kullanmayan, sistemde derleyerek işini gören dağıtımlar için geçerli. Örneğin Gentoo, eğer kullanıcı bir paketleme yöntemi kullanmıyorsa Slackware gibi. Öteki türlü ikilik depolar kullanan her dağıtımda belirli bir mimari vardır ve hazır derlenmiş paketler senin sistemine kurulur. Kısacası sen de, ben de örneğin aynı mimariyi kullanıyoruz Ubuntu için.

Kendi mimarin için derleme yapan bir dağıtım kullanmak ne kadar hız farkı yapar? Bu çok tartışılabilecek bir durum. Eğer temel seviyede işlemler yapıyorsan muhtemelen bariz bir fark görmezsin sistemde. "Bariz" kelimesi de göreceli tabi, biri çıkar da "Ben görüyorum" derse itirazım olmaz ancak büyük oranlar değildir bunlar. Fakat Gimp ile, Blender ile çalışıyorsundur da ağır "render" işlemlerin vardır, işte orada ilgili uygulama açısından fark göreceğin aşikârdır.

Son sorduğun sorunun cevabını muhtemelen almış durumdasın şimdi. Haliyle senin donanımına göre ayarlanmış olma durumu yok. Çünkü zaten ikilik paketleri kullanıyordun sen, geçiş yaptıktan sonra da değişen bir şey olmadı.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

enbilulu

#14
Bu içimi rahatlattı. Zira 10 seneyi doldurmadan format atmak istemiyorum. Bir arkadaşım (kendisi windows tutkunu) 10 senelik bir xp'ye sahip. Daha doğrusu sahiptti. Şu an format attı. Tam 10yılı doldurduktan sonra. Onun rekorunu da kırmak istiyorum.

Render olayına gelince amatör düzeyde video düzenlemeleri yapıyorum. Genelde gece yatmadan rendera başlarım sabah kahvaltıdan sonra bitmiş oluyor :) Yeni makinada hiç denemedim fırsat bulduğumda bir deneme yaparım.

ironic

#15
Sanırım merak edilen Ubuntu ileri kullanıcılar için yeterli gelir mi? Kendimi geliştirmeme yardımcı olur mu? gibi konular.

Ubuntu'nun baştan beri felsefesi "insanlık için linux" yani herkes Linux kullanabiliri sağlamaya odaklı bir dağıtım. Çalışmalarında amaç kullanıcıyı mümkün olduğunca zorlamadan, zaman kaybettirmeden Linux kullanmanın hazzını en üst seviyede yaşatmak. Gerçeği söylemem gerekirse bu konuda da çok başarılı . Ubuntu olmasa -kendimi de dahil ediyorum- birçok kişinin Linux deneyimi  ya hiç olmazdı ya da çok acılı geçebilirdi. Ha sadece Ubuntu mu kolaylık ve rahatlık sağlıyor? Tabi ki hayır ama kabul etmemiz lazım ki ne kadar iyi ve kolay dağıtım olursanız olun geniş kitlelere sesinizi duyuramadıkça kullanıcı kitlenizi oluşturmanız çok zor. Ubuntu ile hızlı büyüme sayesinde Ubuntu ve Linux üzerine birçok kaynak siteler türedi. Birçok tanıtım yazısı ve haberler yayımlandı. Ülkemizde de bu tür teknoloji odaklı sitelerde Ubuntu ve dolayısıyla Linux haberleri yapıldı. Burdaki bazı kullanıcıların da Ubuntu ve Linux ilgisi bu tür haberlerle başladı. Bir örnek ben :)

Gelelim ileri seviye/uzman kullanıcı için Ubuntu konusuna.. Ne yapmak istiyoruz? isteklerimiz, beğenilerimiz nedir? uğraşlarımız ne üzerinedir öncelikle bunları belirgin hale getirmeliyiz.

* Paket sisteminden ve gelen paketlerin niteliğinden(uygulamanın çoğu özelliği açık derlenmiş, fazla bağımlılıklı) memnun muyuz?
* Uygulamaları isteklerimize göre ayarlayıp derlemek istiyor muyuz? Kendi paketlerinizi oluşturma konusunda çok fazla deneyim gerekiyor mu?
* Sisteme hakim olma konusunda Ubuntu ile gelen yönetici uygulamalar bana yetiyor mu? Ya da işin mutfağına girme, işleri bana bırakması konusunda istekli miyiz?
* Uygulama geliştirmek istiyorsak Ubuntu istediğimiz programlama dilinde eksik kalıyor mu?
* Linux bilgimi üst seviyeye çıkarmak istiyorum Ubuntu bu konuda bana seçenek sunuyor mu?
..................

Bu soruları kendi adıma yanıtlarsam;
* Debian/Ubuntu paket yönetimi apt'den menunum. Paket nitelikleri konusunda başlarda sorun oluşturmadı ama zamanla bilgi ve deneyimimin artmasıyla kurduğum/kurulan uygulamalarda kullanmadığım özelliklerin de gelmesi ve paketlerin ek bağımlılıklarını(n) da yüklemekten/yüklü gelmesinden zamanla rahatsız olmaya başladım. Örneğin Nvidia kartım vardı. Xorg ile açık kaynak ati, sis sürücüleri de yüklü geliyor. Bir kısmını kaldırsam da geneli için paketlerle uğraşmam gerekiyor. Sistemin gereksiz yere dolu olması pek hoşlandığım bir konu değil. Hani Linux'ta windows gibi yavaşlama ya da zamanla kararlılığın kaybolması gibi sorunlar Ubuntu ve Linux dağıtımlarında pek olası değil ama sistemde bu tür paketlerin olması bir süreden sonra beni yeni çözümlere itiyordu.

* Az çok bir önceki açıklamamda bu konuya da değindim. Biraz daha açarsam tamamını olmasa da sık kullandığım uygulamaları isteklerime uygun derlemeyi istiyorum. Örnek verirsem Clementine ile lastfm, ipod/mp3 eşleştirme, mtp desteği gibi birçok özellik geldiğinden uygulamanın izin verdiği ölçüde bu tür özellikleri kapatarak istediğim kıvamda bir uygulamaya sahip olabiliyorum. Ha keza firefox için de benzer bir durum geçerli. Vakit sıkıntım olmasa çekirdek(kernel) üzerinde kendi yapılandırmamla daha özel bir çekirdek de kullanmak isterdim.  Paket oluşturma konusu deb olarak bana göre çok zor. Çok fazla bilgi ve deneyim gerekiyor. Hani basit uygulamalar için çok da zor sayılmaz ama uygulama karmaşıklaştıkça deb süreçleri de daha karmaşıklaşıyor.  Bu konuda Gentoo, Slackware ya da Archlinux gibi dağıtımların kullandığı inşa(build) dosyası kullanımı daha basitleştiriyor işlemi. Biraz bash bilginiz varsa benzer dosyalardan kendi paketlerinizi oluşturmak çok daha kolay bana göre. 

* sistem yönetim konusunda gelen yönetici uygulamalar yeni ya da ayar dosyalarıyla ya da komutlarla uğraşmak istemeyen kullnıcılar için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Ben Linux bilgimi daha da ilerletmek adına ikinci yolu yani komutlarla ve yapılandırma dosyalarıyla uğraşmayı daha uygun buluyorum. Ha bunu Ubuntu üzerinde de yapabilirmiyim , tabi ki evet ama dağıtım beni bu konuda biraz zorlamalı ki ben de öğrenme isteğimi canlı tutabileyim. :)

* Ubuntu Linux üzerinde kullanabileceğiniz her programlama ortamı için yeteri kadar destek sunuyor. Bu konuda dağıtım değiştirmeye gerek yok.

* Bu konuya da iki önceki iletimde değindim. Evet doğrudan olmasa da dolaylı yoldan uğraşmak isteyenler için seçenekler mevcut. Komutlarla kendisi yapabilir. Kurulum sürecinde Ubuntu ile artalanda neler oluyor çok fazla bilmiyoruz. Bu konuda Linux'un derinliklerini keşfetmek adına alt seviye kurulum sunan dağıtımları da denemek, bu dağıtımlarla uğraşmak size büyük bilgi ve deneyim kazandıracaktır.

enbilulu

Ben işletim sistemimi yeni donanıma aktarmada bir sorun yaşamadım. Gentoo gibi dağıtımları kullanan kullanıcılar donanım değişliği durumunda ne yapıyorlar zira bu dağıtımların ayarlamaları da bildiğim kadarıyla çok uzun sürüyor

heartsmagic

Destek çekirdek seviyesinde veriliyorsa sorun yok zaten, ancak ek uğraşlar gerektiriyorsa bu dağıtımların kullanıcılarının taşıma işleminden sonra haliyle bu ek desteği vermeleri gerekiyor. Aynı şey Ubuntu için de geçerli aslında, fakat birçok donanım için destek gömülü geldiğinden dolayı uğraş daha az olabiliyor bu konuda.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

enbilulu

https://help.ubuntu.com/community/OpenSound
Şuradaki bir yazı dikkatimi çekti.
Canonical/Ubuntu has chosen to disable OSS support in their kernels and ignore any bugs filed against OSS4 packages. If you're considering using OSS4, you should probably use another Linux distro like Arch Linux. This page remains for historical/reference reasons.

bunun anlami istesekte oss yi kuramayacağımız mı?

zeitgeist

Kurabilirsin, ben kurdum.  ;)  Üstelik bağlantısını geçtiğin, referans olarak kalsın dedikleri anlatıma göre kurdum. Lakin yazıda belirtildiği gibi bazı böcekler ve aksiliklerle karşılaştım. Belki hummalı bir araştırmayla üstesinden gelinebilir. Örneğin bazı 11.10 Xbuntu/Lubuntu kullanıcılarının Oss4 kullandığını biliyorum ve o bazılarının ses yönetimi için şimdilik sadece klavye medya tuşlarını kullandığını. Hoş bunun da üstesinden gelenler vardır belki.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

WhiteScars

Selamlar,

Öncelikle Gelişmiş (!) tabiri göreceli bir şey. Amaçlara göre linux dağıtımı seçmek bence en uygunu. Bu arada ne zaman başladım bilmiyorum ama ben başlarken Ubuntu yoktu. RHEL 9 vardı. Sonrasında Fedora vs geldi. İlk kernel derleme işimi fedora 2 üzerinde yapmıştım. Debian woody zamanları işte.

Neyse, o zamandan beri baya farklı linux dağıtımları denedim. Suse, RHEL, Fedora, Debian, Gentoo, Mint, Ubuntu, Kubuntu, CentOS, Solaris, openSolaris, Mandrake (sonradan Mandriva oldu sanırsam) hepsinin kendine göre güzellikleri mevcut. Örneğin YasT kadar düzgün bir management paneli daha görmedim.

Sonunda anladımki herşey ihtiyaca göre seçilmeli. Şu an özetlemek gerekirse;

1. Günlük ihtiyaçları gidermek için (Ubuntu) WEB, IM, Müzik dinleme vs. Son kullanıcılar için oldukça güzel bir dağıtım. Hani biraz daha afilli desktop istiyorsanız Kubuntu.
2. Oracle kurmak için RHEL, CentOS, Solaris
3. Development yapmak için hepsi iş görür ama kişisel terchim Gentoo veya Ubuntu.
4. Performans, ince ayar vs söz konusu ise Gentoo. Fakat bütün sistemi oturup teker teker derlemekte pek mantıklı değil. O kadar da değil yani  :o
5. Uzun uptime'lara ihtiyacınız varsa, yani makinayı açayım sonra unutayım istiyorsanız Solaris.
6. Production sistemler için RHEL, CentOS veya Solaris veya Debian. Ne amaçla kullanılacağına göre değişir.

Tabi herşey güzel değil, yani bunlardan bir tanesini kullandığınızda bir yerini sevmiyorsunuz başka dağıtımı arıyorsunuz. Hemen örnekler;

1. Hayatımda linux'ün kilitlendiğini görmedim X window açıkken. En kötü farklı bir terminale geçek X'i kill edersiniz vs düzelir. Ubuntu'da yaşadım.
2. Debian'ın network konfigurasyonunu bana çok ters geliyor. RHEL tabanlı adamları konfigure etmek. Servisleri vs çok güzel. Service management Solaris üzerinde de çok başarılı.
3. Solaris linux kullanan adamı delirtebilecek bir os. Çoğu komut linux'tekinin aksine GNU tabanlı değil. Yani awk bildiğiniz awk değil :D onun yerine nawk kullanın solaris üzerinde.
4. Oracle için en güzel OS Solaris veya RHEL.
5. Açıkcası uptime en yüksek gördüğüm hostlar Solaris üzerinde 2,5 yıl var :D Adamlar kurmuşlar bırakmışlar. O zamandan bu yana çalışıyor.

Bkz.

root@-----:/# uptime
  3:23pm  up 916 day(s), 13:42,  1 user,  load average: 0.02, 0.03, 0.04

root@----:/# cat /etc/release
                        Solaris 9 9/04 s9s_u7wos_09 SPARC
           Copyright 2004 Sun Microsystems, Inc.  All Rights Reserved.
                        Use is subject to license terms.
                             Assembled 29 June 2004


Linux makinalar solaris kadar başarılı değil uptime konusunda tecrübelerim bu yönde :)

Özetle, ne iş için kullanacağınıza göre değişiyor bence dağıtım/OS.

Tek değişmeyen *nix olması :) benim için. kill -9 windows

İnsanoğluna bırakabileceğiniz en güzel miras tecrübelerinizdir.

Felâsife

Alıntı yapılan: WhiteScars - 10 Nisan 2012 - 15:29:12
4. Performans, ince ayar vs söz konusu ise Gentoo. Fakat bütün sistemi oturup teker teker derlemekte pek mantıklı değil. O kadar da değil yani  :o
Güzel bilgiler vermişsiniz teşekkürler. :)

Şu an kullandığım sistemi (FreeBSD) taban sistemi kurduktan sonra, Xorg'tan Kde4'e, FaMP'tan OpenOffice'ye kadar derlemiş biri olarak, yarın yeni bir PC alsam onada derleyerek kurarım, hatta zaten daha hızlı olacağı için zevkle derlerim ki FreeBSD kullandığımın bir anlamı olsun, :)
Yoksa hazır paket sistemi bunda da var elbet + PCBSD var ama derleme denilen olay hakikaten farklı bir şey.
Bir kere gereksiz şeyleri kurmayabiliyorsunuz, Makineye özel kurulum yapabiliyorsunuz, kendinize güveniniz artıyor  ;)
veya ne bileyim bir yerde bir sorun olduğunda yeniden derleyerek o sorunu daha kolay aşabiliyorsunuz vs.

Hız konusuna gelince hız çok fak etmiyor derleyince aslında ama verim fark ediyor, mesela sistem hdd yerine sanki ram'den okuyor, r/w o derece sessiz yani.
Zaten bu makinelerin modeline göre belli bir sınırı var, hakeza dağıtımlarında öyle, bu sınır ne kadar aşılabilir ki?
Hadi aşıldı diyelim kullanılabilirlik nasıl olacak?

Neyse üstte konusu geçtiği için işlemciye özel kurulum iyidir, candır diyerek sözlerimi bağlayayım  ;D
Maceraya hazır mısın!  Bir BSD almaz mısın?

enbilulu

Aslına bakılırsa bu lafı hiç sevmiyorum. İhtiyacınıza, yapmak istediğiniz şeye göre seçin. Ben bir çok şey yapıyorum. Mesela bu aralar çok sıkı bir şekilde python çalışıyorum. Windowsda özellikle idle ile ilgili sorunlar ile karşılaşıyorum. Bir linux dağıtımına geçersem elbette yine bazı sorunlarla karşılaşma olasılığım var.

Mesela oracle için RHEL, CentOS, Solaris dağıtımları önerilmiş. Ama ben bu dağıtımlardan birini yükledikten sonra mesela 1 ay sonra video işleri ile ilgilenmeye başladım. Video düzenleme programları vs sonra baktımki o dağıtım video için işimi görmüyor. Sonra hem python hemde oracle hemde video düzenleme için bir dağıtım buldum hepsinde sorun yok. Ama web development olayına geçmem gerekti. Local sunucu kurdum ama benim uzak sunucu ile farklı bir dağıtım ve bir çok sorunla karşılaştım.

Yani eğer bir uzmanlığınız varsa ve tamamen ona yönelecekseniz dağıtım seçmeniz kolay fakat birden fazla alana yönelmek istiyorsanız bu seçenek çok anlamsız oluyor.

heartsmagic

Oracle çalışan bir dağıtımda başka bir şey yapmak isteyeceğini sanmıyorum... Hani lafın gelişi Oracle dediysen bence tekrar düşünmen gerekir bunu. Bazı şeyler vardır cidden doğru seçim yapmak gerekir. Birçok iş için birçok dağıtım güzel güzel çalışır, sorun olmaz.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

gecegezen

Alıntı yapılan: enbilulu - 10 Nisan 2012 - 23:05:07
Aslına bakılırsa bu lafı hiç sevmiyorum. İhtiyacınıza, yapmak istediğiniz şeye göre seçin. Ben bir çok şey yapıyorum. Mesela bu aralar çok sıkı bir şekilde python çalışıyorum. Windowsda özellikle idle ile ilgili sorunlar ile karşılaşıyorum. Bir linux dağıtımına geçersem elbette yine bazı sorunlarla karşılaşma olasılığım var.

Mesela oracle için RHEL, CentOS, Solaris dağıtımları önerilmiş. Ama ben bu dağıtımlardan birini yükledikten sonra mesela 1 ay sonra video işleri ile ilgilenmeye başladım. Video düzenleme programları vs sonra baktımki o dağıtım video için işimi görmüyor. Sonra hem python hemde oracle hemde video düzenleme için bir dağıtım buldum hepsinde sorun yok. Ama web development olayına geçmem gerekti. Local sunucu kurdum ama benim uzak sunucu ile farklı bir dağıtım ve bir çok sorunla karşılaştım.

Yani eğer bir uzmanlığınız varsa ve tamamen ona yönelecekseniz dağıtım seçmeniz kolay fakat birden fazla alana yönelmek istiyorsanız bu seçenek çok anlamsız oluyor.


Yanlış anlamayın ama birden fazla şeye yönelen insanların bence ubuntu, debian gibi dağıtımları kullanması daha iyi olur diye düşünüyorum çünkü böyle dağıtımlarda programları kurma silme isleri ve sorunlarla daha az uğraşacagınızdan size biraz daha zaman kazandırır benim linux kullanmaya başladığım zaman ubuntu seçememin en önemli sebeb buydu depolari genişti ve bir çok programın deb paketlerini bulabiliyordum.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw