Ubuntu ve Genel olarak Linux dağıtımları

Başlatan demirökçe, 03 Nisan 2012 - 02:04:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

demirökçe

Alıntı YapSenin derdin üzüm yemek değil de bağcı dövmek anlaşılan. Ona buna okumuyorsun, fikir kırıntısı yok yazdıklarında, diyorsun ama baştan beridir GPL lisansını okumadan onun üzerinden tartışan sensin.

Tam da Copyleft ile lisanslanan özgür yazılımlar ileride sonlanabilir mi diye sormuştum zaten. Sen benim bildiğim bir şeyi tekrarlamışsın:

Ben demişim:
Alıntı YapAma kitabın ilerleyen kısımlarında bir takım lisanslarla özgür yazılımın, daha sonra kapalı bir yazılıma dönüşmemesi için Copyleft ile lisanslandığını söylüyor. Ama merak ediyorum, örneğin Ubuntu ileride kendisini kapatabilir mi?

Sen demişsin:
Alıntı YapHatta GPL ile lisanslı bir yazılımı kullanan yazılım da GPL ile lisanslanmak zorunda

Soru şu ne olursa olsun bu lisans koşulları devam eder mi? Ya da bir yolunu bulup iptal edebilir mi örneğin Canonical.

Anlaştık mı?

Aequitas

#26
Sanırım beni yanlış anladınız. Zira ben onları @heartsmagic'i savunmak için yazmadım. Ya da şöyle söyleyeyim, o yazdıklarımın zaten @heartsmagic'le ya da diğer herhangi biriyle ilgisi yoktu. @heartsmagic'in yazısını örnek gösterdim, çünkü içeriğinde sizin kullandığınız şekilde aşağılayıcı bir ifade olmadığını dile getirmek istedim.
Ayrıca ilk mesajınızda eleştirdiğiniz, ya da öneri sunduğunuz şeylerle ilgili bir yorumum yoktur. Zaten bunun için yorum yapabilecek kadar bilgim de yok. Tek söyleme çalıştığım sizin muhatap olduğunuz kişiye karşı olan küçümser tavrınızın tartışma ortamını germekten öteye gitmeyeceğini dile getirmekti.

Örneğin "Tam bir ironi!" cümleniz. Yani şu: Şaşkınlık içinde gülerek, "hay Allah ya, ne biçim insanlarla muhatap oluyorum böyle, adamlar okumasını bile bilmeden benim gibi birine laf yetiştirme çabasındalar" düşünceniz. Açıkçası böyle bir düşünceniz olmaya da bilir. Ancak ben bu şekilde hissediyorum. Eğer yanlış düşünüyorsam sizden kendi adıma özür dilerim.

Ancak lütfen şunu kendinize sorun. Karşınızdaki her kim olursa olsun, böyle bir cümle kurmak doğru mudur?

"Ki bu lafım senin için biraz daha uzakta kalıyor. Sen daha okuyamıyorsun. "

Konuyu farklı bir noktaya getiriyorsam herkesten özür dilerim. Karşılıklı saygı tutumu içerisinde olduğumuz sürece her şey tartışılabilir.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 04 Nisan 2012 - 19:23:09

Ya ne kadar seviyesiz laflar bunlar. İnanın anlam veremiyorum. "Anlaştık mı?" filan.. Nedir Allah aşkına bu ya.


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

demirökçe

Sevgili @Aequitas arkadaşım;

Dünyanın güneş etrafında döndüğünü Galileo bulmuş demişim; böyle * bir şey yok. Ama birisi böyle algılamış. Oysa okusaydı pek rahat anlardı. Şimdi ben karşımdaki kişiye daha okumayı bilmiyorsun dediğimde bu benim kabahatim mi oluyor?

Ardından sen speakerXXL'ye ve canosayan'a söylediğim "daha okumuyorsunuz" lafını heartsmagic'e yönlendirip

Alıntı Yap@heartsmagic'in cevabı aslında sorularınıza cevap olmanın yanında "tartışma kültürünü" edinmiş birinin nasıl cevap vereceğini de açık bir şekilde ortaya koyuyor.

diyorsun. Ben de o lafım @heartsmagic'e değildi, tam tersine onun yazısı için güzel bir yazı demiştim diye yanıtlayıp ama anlaşılan sen de okumamışsın dediğimde "ben onu savunmadım" diyorsun. Çevir kazı yanmasın misali. Sen çok açık bir şekilde benim o cümleleri @heartsmagic'e söylediğimi sandın. Aksi halde @heartsmagic ile ilgili olarak "tartışma kültürünü edinmiş biri" demezdin. Çünkü ben tam da tersine onun yazdıklarına sohbet havası içinde cevap verdim.

En son mesajımda da Copyleft'in RMS üzerinden açıklamasını yapıp, bu lisansın hiçbir suretle kaldırılıp kaldırılamayacağını sormuşum. Biri de kalkıp bana, daha sen lisans içeriğini okumamışsın diyor. Sorum ise çok açık: Bu lisans hangi koşullar değiştiğinde kalkar? Ya da hiç kalmaz mı?

Ben gene diyorum ve diyeceğim. Okunmuyor! Yazılar okunmuyor! Aklı selim biri çıkıp da yazıları baştan sona okusa ne görürdü sence?

Lütfen tartışmayı sonlandıralım - yani en azından bu kısmını. ya da sen yazma hakkını kullan.

heartsmagic

@demirökçe, ikidir verdiğin teknokedi bağlantısındaki resimde bizler için "arrogant" ifadesini kullanmışlar, hay Allah!

Neyse, madem bizlerin çoğu (gerçi sanırım beni ayırmışsın ama bir yerde yine giydirmişsin: "yazdıklarımı bile doğru okuyamamışsın") tartışma kültüründen uzağız ve yazdıklarını doğru okuyamıyoruz, uzatmayalım bence bu konuyu.

Şöyle kapatalım meseleyi. Sen ortada hiç olmayan bir meselenin altını eşeliyorsun, anlamsız bir şekilde. Lisanslar değişirse, şirketler sırtını dönerse falan. Sence henüz ortada olmayan, ileride de olacağı şüpheli bir şey için bu kadar tartışmaya gerek var mı? Nedir yani bunun amacı? Kapı gibi lisanslarımız var şu an, tıkır tıkır kullanıyoruz. Şu an böyleyken ileride ne olur diye mi düşünerek özgür yazılım tarafını lekeleyeceğiz ya da ondan şüphe duyacağız? Eğer senin o arkadaşın "özgür yazılım ne kadar özgür acaba" diye bu nedenle soru sorduysa ben de ona sormak isterim: Şu an hangi yazılımı/lisansı kullanıyor?

Bizler en azından halihazırda özgür olan yazılımları kullanıyoruz ve "gelecekte" neler olur hezeyanlarına sahip değiliz. Bizim dışımızdakilerse özgür olmayan yazılımları kullanırlarken bizim özgürlüğümüzden dem vuramazlar.

Son olarak sen şirketleri öcü olarak görebilirsin. İdeolojini, düşüncelerini yargılayamam fakat belki bizler kapitalistiz? Bazılarımız da anarşisttir ya da komünist ya da başka bir -ist. Herkesin şirketlere, sermayeye karşı olması mı gerekiyor özgür yazılım kullanıyor diye?

Bizleri okumamakla, doğru okumamakla, anlamamakla suçlarken bir önceki sayfada sırf seni ciddiye aldığım, düşüncelere saygı duyduğum için tek tek ve o kadar zahmetle uzunca yazmama rağmen hepsini bir kalemde "cevap veremeyeceğim" diyerek geçiştirmek bunun ardından da "@heartsmagic güzel yazmış" demek inan şık olmuyor. Ben iltifat almak için yazmadım onları. Bahsettiğim üzere temel meselelerde eksiklerin olduğu için yazdım. Bu utanılacak bir şey değil, gurur kırıcı hiç değil. Hepimiz bu dünyaya adım attığımızda temel bilgilerden yoksunduk. Zamanla öğrendik, şimdi de hazmetmeye çalışıyoruz.

Lütfen. Eğer bir şeyleri tartışmaya devam edeceksen önce bir önceki sayfada söylediğin ardından benim cevapladığım şeyleri bir karara bağlayalım. Ortada kalınca kısır döngüye giriyoruz. Yok, karara bağlamak istemiyorum sürekli tartışma devam etsin diyorsan hiç gerek yok, kapatalım gitsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

speakerXXL

Yaptığım benzetmeyi anlayamamışa benziyorsun.  Batı dünyasında her şeyi kendine mal eden, ünlü reklamdaki "ben buldum" kültürü şeklinde ifade edebileceğimiz anlayış ile sizin yazdıklarınız arasındaki benzerliğe dikkat çekmek istedim.

Verdiğiniz cevaptan hareketle anlamaktan ziyade tartışmaya yoğunlaştığını gözlemlemekteyim. Bakınız bu konu. Sizin kültürünüz tartışma üzerine olduğunu gözlemlemek zor değil, sürekli tartışma kültüründen bahsettiğiniz için söylüyorum. Bunula beraber benim kültürüm paylaşmak üzerinedir. O sebeple tartışmayı pek bilmem. Zaten tartışma olsun diye de yazmadım.

Dikkat eksikliği olduğunu düşündüğüm içinş tekrar ifade etmem gerekirse; daha az dağıtım ile daha sorunsuz bir sistem arasında ispat edilebilir bir bağ olduğunu sanmıyorum. Tam tersine bu sayede üretilen birikim ile daha sorunsuz bir sistemin ortaya çıkma olasılığı olduğunu düşünüyorum. Neticede, bir dağıtım için hazırlanan çözüm ya da ilerlemenin diğer dağıtımlar tarafından kullanılamayacağı bir durum yok ortada.

Vesselam.

raspacı

Ama kitabın ilerleyen kısımlarında bir takım lisanslarla özgür yazılımın, daha sonra kapalı bir yazılıma dönüşmemesi için Copyleft ile lisanslandığını söylüyor. Ama merak ediyorum, örneğin Ubuntu ileride kendisini kapatabilir mi?

Demişsin. Ben de GPL sayesinde mümkün değil demişim, daha neyi eşeliyorsun? Ubuntu %99 özgür yazılımlarla hazırlanmıştır ve lisans anlaşmasına göre kapatması mümkün değil. Anlaştık mı? Ha dersen ki dünyaya yarın bir gün dev bir meteor düşerse ne olacak? O zaman özgür yazılımlar ne kadar güvenli gibi sorular da aklına gelir şimdi senin.
Sen anlaşma niyetinde değilsin ben de senin anladığın dilden cevap vereyim.
"Ama merak ediyorum, örneğin Ubuntu ileride kendisini kapatabilir mi?"
"Evet ileride kendisini kapatabilir, bunun için komut satırında: sudo shutdown -h 18:45  komutunu veriyoruz, istediğimiz saatte ileride kapanıyor.
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

Aequitas

Bir yerde yönetici olarak çalıştığınızı düşünmeye başladım. Ya da içinizde böyle bir meslek ukte olarak kalmış.
Öncelikle bana yazma hakkımı kullanma şansı tanıdığınız için teşekkür ederim. Yoksa siz hatırlatmasaydınız ben hiç düşünemezdim.

Alıntı YapSevgili @Aequitas arkadaşım;

Sizin arkadaşınız değilim, olmayı da isteyeceğimi hiç sanmıyorum. Bu saatten sonra bu tip ifadelerle kendinizi sevimli gösteremezsiniz. En azından benim nazarımda. Böyle bir şey için yanıp tutuşmadığınızı da biliyorum. O nedenle olduğunuz gibi görünmeye devam edebilirsiniz.

Alıntı YapArdından sen speakerXXL'ye ve canosayan'a söylediğim "daha okumuyorsunuz" lafını heartsmagic'e yönlendirip

Alıntı Yap@heartsmagic'in cevabı aslında sorularınıza cevap olmanın yanında "tartışma kültürünü" edinmiş birinin nasıl cevap vereceğini de açık bir şekilde ortaya koyuyor.

diyorsun.

Tekrar söylüyorum. Ben kimsenin lafını kimseye yönlendirmiyorum. Kimsenin avukatlığına da soyunmadım. Benim amacım sizin iletilerinizde kullandığınız dil ile @heartsmagic'in iletisinde kullandığı dil arasındaki farkı (aşağılayıcı ve saygısızca ifadeler / nezih ve temiz ifadeler) vurgulamaktı. Şayet @heartsmagic'in yazdığı iletiyi @speakerXXL yazmış olsaydı bu kez O'nun iletisini örnek gösterirdim. Yoksa başta söylediğim gibi asıl tartışmak istediğiniz konuyla alakalı ne bilgim var, ne de yorum yapma isteğim. Tamamen kullandığınız saygısız tavrınızdan rahatsız olduğum için tepkimi dile getirmek istedim, hepsi bu.

Alıntı YapÇevir kazı yanmasın misali. Sen çok açık bir şekilde benim o cümleleri @heartsmagic'e söylediğimi sandın. Aksi halde @heartsmagic ile ilgili olarak "tartışma kültürünü edinmiş biri" demezdin.

Hayır, öyle sanmadım. Tartışma kültürünü edinmiş biri olarak O'nu örnek göstermemin tek sebebi yukarıda da izah ettiğim gibi söylediğiniz onca şeye rağmen sizi ciddiye alıp makul cevaplar vermesidir. Açıkçası benim bu başlık altında vermek istediğim mesajı sizden başka herkesin anladığını düşünüyorum.


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

bigbang

Özgür yazılımla bedava yazılım ayrımını ne zaman yapabilceksiniz acaba? Özgür yazılım paralı olmaz diye bir kural yok ki ya. Stallman bundan para kazanmış diyorsun kazancak tabi ortada bir emek var ama ortaya çıkan ürünün özgür yazılım olması bedava olcagı anlamı taşımaz önce bunun ayrımı yapılmalı.
İlkokul öğretmenim sen'i cümle içinde kullanmamı istediğinden beri susuyorum, lehçesiz bir dilde.
Bilinmeyen kelimeler listemin en başındasın, taa o günden bugüne...

[Özgür Gümüşsoy // Aşkın Oyun Hamurunda Kullanılmayacaklar Listesi]

demirökçe

@bigbang

Evet bunun farkındayım. Benim dikkat çekmek istediğim şey, özgür yazılımın, ticari ilişkiler ile önünde sonunda şimdikinden çok daha farklı bir yere doğru gideceği. Bana göre bu çürüklük işin en başından başlamış. Bunu söylemek için vurguladım RMS'yi.

@Aequitas

Yazıları okuyanlar "kaz"ı görürler.

@raspacı

Kodları kapatmaz da başka bir yola yönelir. Mümkün olan en ileri düzeyde kâr için özgür yazılımın şimdiki haline bile ters düşecek çok daha farklı birşey yapabilir. Türkiye'de değil, ama diğer başka birçok ülkede bu konu tartışılıyor.

@speakerXXL

Yazdığın yazıdan konuyla alakalı olarak bir şu vardı:

Alıntı YapDikkat eksikliği olduğunu düşündüğüm içinş tekrar ifade etmem gerekirse; daha az dağıtım ile daha sorunsuz bir sistem arasında ispat edilebilir bir bağ olduğunu sanmıyorum. Tam tersine bu sayede üretilen birikim ile daha sorunsuz bir sistemin ortaya çıkma olasılığı olduğunu düşünüyorum.

Galileo meselesinde olduğu gibi bunda da istediğini düşünmeye hakkın var.

@heartsmagic

Alıntı YapŞöyle kapatalım meseleyi. Sen ortada hiç olmayan bir meselenin altını eşeliyorsun, anlamsız bir şekilde. Lisanslar değişirse, şirketler sırtını dönerse falan.

Dünyanın her yerinde dönen tüm tartışmalara gözlerimi kapayıp, aklımı sana kiralarsam... evet bu tartışmadan uzak durmam gerekir. Ortada olmayan bu meseleyle ilgili genel olarak GNU ve özel olarak da "özgürlük algısı" tartışılıyor. Her yerde sempozyumlar paneller düzenleniyor, özgür yazılımın ekonomi politği ve geleceği tartışılıyor. Ama gelecekle ilgili olarak senin aklına gelebilecek en güzel şey bir arkadaşın da ifade ettiği gibi dünyaya bir meteorun çarpması olabilir. Çünkü o zaman düşünecek gerçekten hiçbir şey olmaz.

Ben ve arkadaşım hala ubuntu kullanıyoruz. Merakını gidereyim.

Alıntı YapBizleri okumamakla, doğru okumamakla, anlamamakla suçlarken bir önceki sayfada sırf seni ciddiye aldığım, düşüncelere saygı duyduğum için tek tek ve o kadar zahmetle uzunca yazmama rağmen hepsini bir kalemde "cevap veremeyeceğim" diyerek geçiştirmek bunun ardından da "@heartsmagic güzel yazmış" demek inan şık olmuyor.

Ne zaman sana "cevap vermeyeceğim" dedim? Bunu dediğim tek kişi canosayan - ki o da bana göre dişe dokunur tek kelime etmedi. Yoksa aramızdaki tartışma kültürüne en sahip, ve hatta tartışma kültürünün mührünü taşıyan sen de mi okuyamıyorsun?

Uzun ve büyük zahmetlerle bu başlık altında yazdığın o cümlelerinden dikkate değer görmediğimizi, ya da gözümüzden kaçtığını düşündüğün fikirlerini tekrar yazman inan daha faydalı olurdu.

Sen çok kontrolsüzce özgür yazılıma -tabiri yerindeyse- kölece bağlanabilirsin. Ben bunu kabul etmiyorum. Bir özgür yazılım kullanıcısı olmam da böyle olmam gerektiği anlamına gelmez. Birileri kendilerini "biz" diye tanımlamışlar. Bana göre biz ve siz ayrımı kölece bağlanmak ya da olup biten her şeyi sorgulamakla belirlenir. Canonical'ın 2011 yılı verilerine göre 30.000.000$ geliri varsa, bu para birilerinin cebinden çıkıyordur.

Tüm bunların yanında, ben de yanılıyor olabilirim. Ama benim yanılıyor oluşum dünyanın her yerinde bu tartışmanın yürütülmediği anlamına gelmez.

speakerXXL

#34
Don Kişot'da güzel romandır netekim. Nerden geldiyse artık aklıma. :P

http://tr.wikipedia.org/wiki/Don_Ki%C5%9Fot




Alıntı Yap10 gün önce gene kurdum ve 10 gündür kullanıyordum. Fakat bu gün ubuntu'yu tamamıyla kaldırmak istiyorum.

Konunun başlagıcından bir alıntı.

Alıntı YapEvet bunun farkındayım. Benim dikkat çekmek istediğim şey, özgür yazılımın, ticari ilişkiler ile önünde sonunda şimdikinden çok daha farklı bir yere doğru gideceği. Bana göre bu çürüklük işin en başından başlamış. Bunu söylemek için vurguladım RMS'yi.

Konunun sonundan bir alıntı.

Açık kaynak için ne kadar kaygı taşıdığınızı ifade etmek için bence yeterli.

demirökçe

2010'da Ubuntu'yu kurduğumu fakat bir süre sonra kaldırdığımı söyledikten sonra 12 gün öncesine kadar tekrar kurduğumu söyledim. Tüm bunlar Linux'dan habersiz olduğum anlamına mı gelir?

Don Kişot dedin, mesajı gördüm ama sesimi çıkarmadım ki sen de susasın. Ama içine sindiremiyorsun bir şeyleri. Galileo midene taş gibi oturdu.

heartsmagic

Peki, biz ya okumuyoruz ya okuduğumuzu anlamıyoruz kabul.

Tüm dünyayla beraber ortada mevcut olmayan bir durumu tartıştığınız için sizlere teşekkür eder, ortada olmayan bu şeyin tartışılmasında da hepinize başarılar dileriz. Bizler üzerimize meteor düşmesini bekleyen bir avuç yağmur ormanı kabilesi olarak şu anki durumumuzdan memnunuz. Ortada özgür yazılımın tehlikede olduğunu düşünenimiz yok. Şirketlerin özgür yazılıma destek vermesini, ardından da yine onu kullanarak para kazanmasını falan da umursamıyoruz. Zira bu böyle olamazsa ne özgür yazılımın ne de GPL'nin tabana yayılmayacağını düşünüyoruz. Para bizim için kaka değil, şirketler de öyle. Hatta bazılarımız ileride şirketler kurup özgür yazılım üzerinden deli gibi para kazanmayı da planlıyoruz. Mümkünse özgür yazılım geliştiricilerini de sömüreceğiz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

speakerXXL

#37
Alıntı YapDünyanın güneş etrafında döndüğünü söylediğinde Galileo, giotinin ucuna kadar gitmişti. Kısık sesle de olsa, "siz ne derseniz deyin, o dönmeye devam ediyor" diyordu.

Sizin örneğiniz, kendinize ve yazdıklarınıza misal göstermişsiniz. Buna rağmen sizin açık kaynak dağıtımlar hakkında yazdıklarınız ile engizisyon arasında daha sıkı bir misal ilişkisi bulunmakta.
Bakınız bu konu.

Alıntı Yap
Galileo örneğiyle ne anlatmak istediğiniz muamma olmakla beraber, bahsettiğiniz konular Linux camiasında sakız misali çokca konuşulduğu için misal uygun değil. Dünyanın güneş etrafında döndüğünü Galileo bulmadığı gibi, siz de bu konulardan bahseden ilk kişi değilsiniz.

Yukarıdaki cevabıma

Alıntı YapEğer bu konu Linux camiasında çokça konuşulduysa, "Arkadaş, bağlantılar bunlardır. Bunlara bakıp bir fikir edinebilirsin." dersin. Ama daha önce de dediğim gibi, tartışma kültürünü bir türlü edinemedik.

demişsiniz, sonrada aşağıdaki cümleleri kuruyorsunuz.

Alıntı YapDünyanın her yerinde dönen tüm tartışmalara gözlerimi kapayıp, aklımı sana kiralarsam... evet bu tartışmadan uzak durmam gerekir. Ortada olmayan bu meseleyle ilgili genel olarak GNU ve özel olarak da "özgürlük algısı" tartışılıyor. Her yerde sempozyumlar paneller düzenleniyor, özgür yazılımın ekonomi politği ve geleceği tartışılıyor.

Alıntı YapTüm bunların yanında, ben de yanılıyor olabilirim. Ama benim yanılıyor oluşum dünyanın her yerinde bu tartışmanın yürütülmediği anlamına gelmez.

Bir yerlerde ezber yapmışsınız, burada döktürüyorsunuz hissi uyandı.

demirökçe

#38
@speakerXXL Hiçbir anlamı olmayan şeyler yazıyor ve örnek gösteriyorsun. Kapatalım lütfen konuyu. Bırakalım forumu takip edenler ve yazanlar neyin ne olduğuna karar versin.



Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 05 Nisan 2012 - 01:50:01

Alıntı yapılan: heartsmagic - 05 Nisan 2012 - 01:26:47
Peki, biz ya okumuyoruz ya okuduğumuzu anlamıyoruz kabul.

Tüm dünyayla beraber ortada mevcut olmayan bir durumu tartıştığınız için sizlere teşekkür eder, ortada olmayan bu şeyin tartışılmasında da hepinize başarılar dileriz. Bizler üzerimize meteor düşmesini bekleyen bir avuç yağmur ormanı kabilesi olarak şu anki durumumuzdan memnunuz. Ortada özgür yazılımın tehlikede olduğunu düşünenimiz yok. Şirketlerin özgür yazılıma destek vermesini, ardından da yine onu kullanarak para kazanmasını falan da umursamıyoruz. Zira bu böyle olamazsa ne özgür yazılımın ne de GPL'nin tabana yayılmayacağını düşünüyoruz. Para bizim için kaka değil, şirketler de öyle. Hatta bazılarımız ileride şirketler kurup özgür yazılım üzerinden deli gibi para kazanmayı da planlıyoruz. Mümkünse özgür yazılım geliştiricilerini de sömüreceğiz.

Öyleyse bırak da benimle bu konuyu tartışmak/konuşmak isteyenlerle konuyu yürüteyim. İstersen kabilenin yanına gidebilirsin. Bundan rahatsız olur musun? Eğer yukarıdaki cümlelerinde samimiysen bunun senin için rahatsız edici bir durumu olmaz. En fazla, "olmayan bir sorunu var gibi gösteren biri" der geçersin.

alquirel

#39
Ben olanı söyleyeyim.

Çok fazla Linux tecrübesine sahip biri değilsiniz. Nasıl anladım? Yazılanları okuyarak tabii ki. Bunu anlamak için sizin ilk iletinizi ve @heartsmagic'in ilk iletinize olan o güzel ve uzun cevabı sadece göz ucuyla okumak bile yeterli.

Az biraz Ubuntu kullanım tecrübesine sahip biri olduğunuz hâlde, Ubuntu kullanımında ortaya çıkan sorunlarınızı kendi fikir dünyanızda evrenselleştirdiniz, bu kişisel (ki çoğu, sıradan bir Linux kullanıcısı için çerez mâhiyetinde) sorunları Ubuntu'nun ayağına bağ olmuş sorunlar zannettiniz, bunları Ubuntu'ya (ve Linux'a) mâl ettiniz, iyice saplantı hâline getirdiniz ve haklılığına inandınız. Bu düşüncelerinizi buraya yazdığınızda, buradaki herkesin sizin fikirlerinize katılacağını zannettiniz. Ama kazın ayağının öyle olmadığını görünce bize saldırmaya başladınız.

Kolay değil tabii ki, bu kadar inanmışlık varken birden 180 derece dönmek zordur.



[Ekleme]

Forumdaki geçmişinize baktım da, bu başlıktaki ilk iletinizde belirttiğiniz o 2010 yılındaki kullanımınızı özetleyen iki adet başlığınız mevcutmuş.
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=20310.0
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=20336.0

Eğer 2010 yılında, Linux kullanım alışkanlığı adına öğrenilmesi gereken en temel konulardan sadece bu ikisini öğrenip bıraktıysanız, sonra da bu son 10 günlük kullanımınıza geçtiyseniz, bu bilgi birikim(sizliğin)izle bize bunca ahkâm kesebiliyor oluşunuza sadece "helâl olsun" diyebiliyorum.

Cavit VURAL

Tam uyumaya hazırlanırken sanırım 1.5 saatimi aldı yazılanları okumak , uykumu geri istiyorum ::)

Kesin olan bir şey , tartışma kültürümüz yetersiz

@demirokçe

Tartışma kültürü karşımızdaki saldırganlaşır ise eşlik etrmeyi reddeder.
Diğer bütün fikirlerinize katılıyorum.

@arora

Değerli bilgilendirmeniz  arada kaynadı gibi. Teşekkürler
KOBİ düzeyinde size %100 katılıyorum. KOBİ düzeyinde !

@all

Tartışmayı biraz derinleştirelim.

MaxOSX %100 Linux olduğu halde son kullanıcı açısından Windows ' tan daha başarılı. Hem de en az 10 yıldır.
Oysa diğer Linux dağıtımlarının hiçbirisi son kullanıcıyı mutlu etmeye yaklaşamıyor bile.
LinuxMint çok çok basit bir fikir ile 1 numara oldu. Son kullanıcıya herşeyi hazır sunmak.

@Lisanslar ile ilgili.

Yanılıyorsam düzeltin lütfen . gelecekte PC olmayacak , tablet kullanıcaz. Biz "kullar" bunu anladığımıza göre hem Canonical hem RedHat çoktan biliyorlardır.
Ubuuntu yakın zamanda Masaüstü desteğini , üretimini BİTİRECEK. RedHat yakın zamanda tabletler için Linux üretecek..
GNOME ' un lisansı RedHat ' ta. Ubuntu lisansıı kendisine ait bir masaüstü ortamı yaratmak zorunda.

Google ile Samsung arasındaki lisans davalarının sayısı her gün artıyor. Kavgaya Oracle ' da katıldı.
Ayrıca şunu kaçırmayalım , Google  geleceğnde iki şeye güveniyor. Android ve Arama Motoru
Android başarısız olursa Google biter.

@Özgür Yazılım

Sanırım Linux camiasının en büyük hatası bu kelimeler. "Özgür yazılım"
Özgür yazılım YOKTUR. "Açık Kaynak Kod" ' lu yazılım vardır.
Bütün lisanslar ; GLP , LGPL , MIT , BSD kısıtlamalar getirirler.


heartsmagic

Alıntı yapılan: demirökçe - 05 Nisan 2012 - 01:47:08
Öyleyse bırak da benimle bu konuyu tartışmak/konuşmak isteyenlerle konuyu yürüteyim. İstersen kabilenin yanına gidebilirsin. Bundan rahatsız olur musun? Eğer yukarıdaki cümlelerinde samimiysen bunun senin için rahatsız edici bir durumu olmaz. En fazla, "olmayan bir sorunu var gibi gösteren biri" der geçersin.

Güzel de, ben zaten kabilemin arasındayım. Yanlış düşünüyorsun, sen bu kabileye girmeye çalışmaktasın. Kısacası ben samimiyim ve tanımlarımı düşünerek yaptım. Neden benim kabilemin arasında olmadığımı düşündün ki?

Rica etsem bana ciddi anlamda özgür yazılımın tehlikede olduğunu, şirketlerin himayesine girdiğini ve bu yüzden soysuzlaşmaya, yozlaşmaya başladığını tartışan bir iki sempozyum gösterebilir misin? Onların arasında örneğin RMS için "baştan çürük" olduğunun falan konuşulduğu örnekler de olursa sevinirim.

Senin "bu iş artık gönüllüler tarafından yapılmıyor mu" diye verdiğin kaynaklara ben zaten forumda cevap vermişim. Gönüllülere dur diyen var mı? İsteyen katkı yapamıyor mu? Çekirdeğe şirketlerin geliştiricilerinin katkı yapması ne kadar kötü? Katkı yaptıkları için lisans değişiyor mu? Kullanamıyor muyuz biz çekirdeği?

Geçtim bunları, sadece gönüllülerle bu işe nereye kadar varır? Lisans GPL olduğu sürece kimin katkı yaptığının bir önemi var mı? Senin düşüncene göre var zira şirketler boşuna yatırım yapmazlar. Sebep? Para kazanamazlar çünkü. Elbette öyle, fakat bizler için bu sorun değil. Lisans ortada, isteyen istediği gibi katkı yapabilir. Yeter ki üzerinde hak iddia etmesinler ki lisans sayesinde hak etmezler.

Sense kendi hayal dünyanda "Efendim ya bu bir deneyse, ya bizi kullanıyorlarsa, ya bilmem ne zaman ne yaparlarsa" teorileri üzerinden bizimle tartışmaya çalışıyor, üzerine bir de bir dünya insanı "okumamakla, anlamamakla, tartışma kültürüne sahip olmamakla" suçluyorsun.

Farkında değilsin, ben zaten kabilemin içindeyim. En azından benim kabilem tutarlı insanlardan oluşuyor. Bildikleri belki az ama tutarlı şeyler. Laf ebesi olup da, daha mevcut olmayan saçmalıklar üzerinden konuşmuyorlar. Biz mutluyuz böylece, eğer sen mutsuzsan bence yeni kabileler bakmaya başla. Zira benim bir yere gittiğim yok, söylediğim gibi kendi kabilemin arasındayım.

@Cavit VURAL, sen de katılmışsın tartışmaya. "GNOME ' un lisansı RedHat ' ta" demişsin. Bana bu konu hakkında geçtim doğru, yanlış bir kaynak bile gösterebilir misin?
"Ubuntu lisansıı kendisine ait bir masaüstü ortamı yaratmak zorunda." demişsin.

Alıntı Yap
"Sanırım Linux camiasının en büyük hatası bu kelimeler. "Özgür yazılım"
Özgür yazılım YOKTUR. "Açık Kaynak Kod" ' lu yazılım vardır.
Bütün lisanslar ; GLP , LGPL , MIT , BSD kısıtlamalar getirirler."
demişsin. Komik. RMS ile pek anlaşamazdım ama o duysa ve şu cümleleri yorumlasa sanırım onun tarafında olurdum.

Neyse, temel bilgi önemlidir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Sherlock Holmes

Ubuntu babamın malı değil, Linux'u dayımın torpiliyle edinmedim.
Kullandım kullanıyorum kullanacağım,
kullandım kullanmıyorum kullanmayacağım. daha ötesine gitmeye gerek yok'ki..., Burada neyi bölüşemiyoruz anlayamayacağım.

demirökçe

#43
@alquirel

Hiçbir şeyden döndüğüm yok. Israrla Ubuntu kullanmaya devam ediyorum. Devam edeceğim. Günün birinde benim özgürlük algıma daha yatkın bir işletim sistemi olursa ona geçerim. İlk önce de seni haberdar ederim.

Alıntı YapÇok fazla Linux tecrübesine sahip biri değilsiniz. Nasıl anladım? Yazılanları okuyarak tabii ki.

Böylesine büyük bir zeka parıltısını bu başlık altında bir tek sende gördüm. Öyle ya, konunun en başında 2010 yılında kullanmaya başladım, bir süre sonra bıraktım. 10 gün önce yeniden yükledim ve kullanıyorum diye kendi dilimle söyledim. Yukarıda yazılanlar arasında var. Ama pekiştirmek iyidir.

180 derecelik dönüşler son derece normaldir. İnsan yaptıklarının hesabını veriyor, özeleştiri yapabiliyorsa bundan daha erdemlisi olamaz. Ama bu kadar samimi konuşan birine de, birkaç sorun yaşadınız sonra bu sorunların tamamını linux camiasına mâl ettiniz demek hiç de erdemlice değil. En azından bu cümlenin kofluğunu, bu başlık altında bana en çok sinirlenenler bile göreceklerdir. Bu açıktan bana şizofreni demekle aynı şey. Ama kızmıyorum. Mutlu oldum. Eğer daha makul şeyler yazarsan doğrudan meseleyi seninle tartışmak da isterim.

@heartsmagic

Bu panellerden biri. İçeriği ile ilgili daha fazla bilginin olduğu PDF dosyasını arayıp durdum. Fakat bulamadım. Red Hat'in katılımcısı linux ve linux dağıtımlarının geliştirilmesinin büyük firmalara kaldığı, ve gönüllü, dağınık geliştirme döneminin artık son bulduğu, donanımların çeşitliliği ve zahmetinden bahsedip, her ne kadar açık kaynak kodlu da olsa linux çekirdeğinin fiilen firmaların tekeline girdiğini söylüyordu. Aklımda bu büyük bir iz bırakmış.

http://www.siggraph.org/s2000/conference/panels/panels6.html

Ve dünyanın ingilizce konuşan/bilen insanlarının tartışmaları
https://www.google.com.tr/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=How+Free+is+Free+Software#hl=tr&sclient=psy-ab&q=is+linux+really+free%3F&oq=is+linux+really+free%3F&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=serp.3...38740l39193l1l39361l3l3l0l0l0l1l126l362l0j3l3l0.frgbld.&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=f33fff7e985b5bec&biw=1309&bih=646

RMS için çürük demek yerine, fikirlerinin temelden çürük olduğunu söylemek daha doğru olur - en azından ben böyle ifade etmek istemiştim. Aksi halde kim olursa olsun herhangi bir kişi hakkında çürük demek doğru olmaz. Dolayısıyla, buna benzer panel ve sempozyumların olduğunu söylediğimde RMS'ye de böyle diyorlar demedim. Bu sebeple en azından seni bu mutluluktan alıkoyacağım.

Alıntı YapGüzel de, ben zaten kabilemin arasındayım. Yanlış düşünüyorsun, sen bu kabileye girmeye çalışmaktasın. Kısacası ben samimiyim ve tanımlarımı düşünerek yaptım. Neden benim kabilemin arasında olmadığımı düşündün ki?

O kabilenin içinde olmadığını düşündüğümü söylemedim. Onlarla mutluluk diliyorum. Ben sadece aklımı başkalarının hizmetine vermiyorum. Sana bundan 1 yıl sonra, "yahu heartsmagic arkadaş, ben meseleyi araştırdım ve yanılıyormuşum" dediğimde "bak şu döneğe" mi diyeceksin? Nitekim bu da bu tartışma/araştırmanın bir bölümüdür. Ama kesinlikle söylemeliyim ki, ben bu yazılımların kelimenin gerçek anlamında özgür olmadığını düşünüyorum. Açık Kaynak kodlu demek daha doğru olur. Bu anlamda Cavit VURAL'a katılıyorum.

İnsanların belli düşünce kalıpları içersinde hareket etmeleri tutarlılıktır. Fakat tutarlılık çok doğaldır ki o düşüncelerin doğru olduğunu göstermez. İnsanlar hazıra alışıp bir anda tutarlı konuma geçebilirler. Ben bu yolu seçmiyorum.

Benim varsayımlarım senin tersine ifade ettiğin gibi "Efendim ya bu bir deneyse, ya bizi kullanıyorlarsa, ya bilmem ne zaman ne yaparlarsa" teorileri değildir. Şüphecilik insanoğlunun en temel özelliğidir. Üstelik bu mesele şüpheden de ötedir. Launchpad'e bir bakın. Tek bir gönüllü bile oradaki metinleri çevirmezse, Canonical adam istihdam edip onları çevirtmek zorunda kalacaktır. Ben de bu uğraşımdan vazgeçtim. Daha önceki mesajlarımda linux sunucuların takır takır işlediğini söylemiştim. Bu düşüncemi Mark Shuttleworth de doğrulamaktadır. (1-2-3) Çok açıktır ki yazılımların milyonlarca bilgisayara ulaşıp test edilmesi ve geri bildirim alınması işi son derece önemlidir. Canonical ve canonical türevi firmalar bunu kullanıyorlar. Çevirmenleri de bedava elde ediyorlar.

Kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerinin yanında, açık kaynak kodlu sistemler elbette daha iyidir. Her ne kadar yersem de RMS'nin de saygı duyulacak bir kişiliği vardır - dahası benim duyup duymamam önemli değildir. Ama bu fikir baştan sona sakattır. Sermayenin olduğu bir yerde özgürlükten söz edilemez. Peki RMS ücretli dağıtımların da yapılabileceğini mevzuata eklemeseydi ne olurdu? Linux gene firmaların tekeline girerdi. Firmalar doğrudan bu yazılımları satmaz ama onlarla ilgili danışmanlık firmaları haline gelirlerdi. Belki bu kadar da gelişmezdi... Bu kısmı varsayım elbette.

Toplamak gerekirse:

1- Sermayenin olduğu yerlerde özgürlükten söz bile edilemez.
2- Genel olarak özgür işletim sistemi fiilen sermayenin çemberi içindedir; dolayısıyla tam anlamıyla bir kamu malı değil, özel mülktür.
3- Tüm bunlara rağmen elbette kapalı kaynak koddan daha iyidir.

Umuyorum zaman bana bunun tersini gösterir.

1- http://www.guardian.co.uk/technology/2008/may/22/internet.software
2- http://tr.wikipedia.org/wiki/Canonical_Ltd.
3- http://www.canonical.com/


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 05 Nisan 2012 - 07:25:08

Unutmadan eklemek istedim:

Alıntı Yap@Cavit VURAL, sen de katılmışsın tartışmaya. "GNOME ' un lisansı RedHat ' ta" demişsin. Bana bu konu hakkında geçtim doğru, yanlış bir kaynak bile gösterebilir misin?

Cahit VURAL

Alıntı Yap@Lisanslar ile ilgili.

Yanılıyorsam düzeltin lütfen

Sanırım emin olmadığı bir konu. Yanılıyorsa düzeltebilirsin kendisinin izniyle.

cagriemer

Verdiginiz siggraph linkinin 5-6 cumlelik tanitim yazisindan ben sunu anliyorum. Biz ozgur yazilimla ugrasan hatta kimimiz bu isten para kazanan insanlar olarak aklinizdaki sorulara yanit verecegiz. Daha fazla bir cikarim yapilabilmesine imkan yok. Siz de bunun farkindasiniz zaten.

Google arama sonuclari icinde cikan sayfalarin arasinda sizin bize sundugunuz argumanlari destekleyecek tek bir linke rastlamadim. Tartistiklari seylerin bambaska oldugunu linkleri teker teker acip okuduysaniz eminim siz de gormussunuzdur.

Canonical Ubuntu'yu 100 dilde sunmak zorunda mi? Yazildigi orijinal dilde sunar olay kapanir eger Launchpad'deki gonullu cevirmenler isi birakirsa. Insanlar kendileri icin, dillerini paylastiklari insanlarin da herhangi bir yazilimdan faydalanmasi icin ceviri yapiyorlar. Canonical Ubuntu'yu 100 dilde sunabilsin diye degil.

Diyelim binlerce kisi bir yazilimi test ediyor sonra firma biraz makyajli halini isteyene satiyor. O makyajli hali de ozgur ama lisans zorunluluklarinda dolayi. Sonra biri satilan halini alip tekrar topluluga baska bir isimle sunuyor. Burada biz sirkete mi calismis oluyoruz? Hayir, yine kendimize calismis oluyoruz. Sizin anlamak istemediginiz nokta da burasi. Gonullu tabir edilen insanlar israrla sirketler icin bedavaya calisiyorlar diye dusunuyorsunuz. O insanlar kendileri icin calisiyorlar, sirketler icin degil.

eribol

Özgür Yazılım ve RMS ile ilgili şu yarım yamalak bilgiler sanki birileri yazısı okunsun diye üfürülmüş. Zira bu söylemler çok değil 15-20 gün öncesine dayanıyor. Varsa daha iyi önerileriniz onunla gelin. Çünkü çok bilmiş edasıyla konuşuyorsunuz ama sadece konuşuyorsunuz. Sizin yaptığınız tıpkı Einstein teorilerine orta seviyede bir lise öğrencisinin karşı çıkması kadar abes, garip, anlamsız, gereksiz, itici.

demirökçe

Tüm söylemlerimi tek cümle altında toplayıp kendi adıma konuyu kapatıyorum: Sermayenin elini attığı hiçbir şeyde özgürlük olmaz.

Özgür denilemeyecek, açık kaynak kodlu yazılımlara kölece tapınmak doğru değil. Linux'un gerçekten özgür bir yazılım olup olmadığı yönündeki tartışmaları yok saymak ise sizin ayıbınız. Yukarıda bağlantısını verdiğim "Özgür Yazılım Özgür Toplum" isimli eserde RMS bu tartışmaların olduğunu söylüyor/kabul ediyor. RMS adına konuşup da yok demeniz çok garip.

Sevgiler.

alquirel

Özgür olmak demek ücretsiz olmak demek değildir. Anlamamakta ısrar ediyorsunuz.

Ayrıca;

Şirketlerden başka, geliştiricileri tek çatı altında toplayabilecek bir güç var mı? Yani nasıl bir oluşum, nasıl bir güç, geliştiricileri dağınıklıktan kurtarıp ortak ürün üzerinde çalışmaya yönlendirebilir "sermaye"den başka?

Bu durumda sizin yaptığınız şu oluyor. Hem çalışma gücünü ortak bir ürüne yönlendirebilen tek güç olan şirketleri, "sermaye"yi inkâr ediyorsunuz, kapı dışarı ediyorsunuz, hem de geliştiricileri 30 tane farklı dağıtıma saplanıp yarım yamalak ürün üretmiş olmakla suçluyorsunuz.

Tabiri caizse, dünyayı bölünmüşlüğe götüren şeyin "devlet kurmak" olduğunu iddia ediyorsunuz, "devlet kurma"yı, "ülke olma"yı yanlış ve olmaması gereken şeyler olarak görüyorsunuz; bir yandan da, "devlet", hatta "birleşik devletler" diye bir kavram varken ancak bu kadar az ülke sayısına bölünebilen insanları tek çatı altında toplamak için "devlet" oluşumunu silip tam manâsıyla "derebeylik" kavramını getirmeye çalışıyorsunuz.

Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu denir böyle durumlarda.

Hâliyle, benim için dünyaya meteor çarpması daha muhtemel görünüyor, hazır siz de bu konuyu kapatmışken hadi onu tartışalım.

raspacı

Demirökçe, baştan beridir özgür yazılımın özgür olmadığını savunup şimdi de linuxun aslında özgür olmadığını söyleyerek zıt fikirleri savunup kendini ispatlamaya çalışıyorsun. Sermayenin olmadığı yerde özgürlük olur olmaz o ayrı ve konumuzun (forumun) dışında bir konu. Özgür yazılım bize yaşadığımız dünya için her türlü yazılımsal özgürlüğü sunuyor ki sen de son iletinde bunu kabul edip meseleyi linux ne kadar özgür yazılım meselesine getirmişsin. Yani ilk defa somut bir fikir sundun, tartışmaya değer bir dayanak(özgür yazılım özgürdür ama ya linux özgür müdür, dedin) üzerine sundun. Bu anlamda tebrik ediyorum seni.
Stallman'ın linux cephesine yönelik eleştirileri uzun zamandır bu forumda da tartışılıyor ve bu forumda bu düşüncesine destek veren veya eleştirenler de mevcuttur.
Baştan meseleyi ortaya böyle koysaydın tartışacak birşeyler bulurduk ama sen olmayan meseleler üzerinden sürdürdün tartışmayı. Bu arada tekerleği yeniden keşfettiğini de (son iletin itibariyle) söyleyeyim ve sana biraz öneri sunayım:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=30832.0
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=25445.0
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=29598.0
nereye gidersen git kendini de götürürsün.

Aequitas

@demirökçe, bütün samimiyetimle size şunu sormak istiyorum. Kesinlikle bir art niyetim yok. En başından beri bir şeyleri eleştiriyorsunuz. Bir şeylerin aslında bize gösterildiği gibi olmadığını söylüyorsunuz. Birilerinin bazı şeyleri tartıştığını, bizim bu durumdan bihaber olduğumuzu veya inkar ettiğimizi dile getiriyorsunuz. En sonunda da özgür sandığımız şeylere tapınmanın doğru olmadığını söylemişsiniz. Lütfen somut bir çözüm önerisi getirir misiniz? Umarım bu söylediğime de "okumuyorsun" demezsiniz. Çünkü tek yaptığınız eleştirmek.

Ayrıca bu kadar eleştiri yaparken kendiniz eleştiriye hiç açık değilsiniz. Gelen tüm eleştirileri aynı hızda eleştiri olarak yanıtlıyorsunuz. Bu tavrınız karşınızdakilerin hoşuna gitmiyor. Belki de sizin hoşunuza giden budur, bilemiyorum.

Saygılar.


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)