Lubuntu 11.10 ilk kullanım için oldukça makul

Başlatan dnzz, 11 Mart 2012 - 16:14:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dnzz

uzun süre gnome masaüstü ortamı kullandım ve lubuntu'yla tanışana kadar lxde masaüstü kullanmayı düşünmemiştim bile.oldukça sade ve hafif.ilk kez GNU/Linux dağıtımı kullanacak arkadaşlar için kesinlikle öneriyorum.bu dağıtım sayesinde,en azından sistemin nasıl işlediğine dair fikir edinebilirler.

eksiklerinden bahsedeyim önce.masaüstü kısayol sorunu var en başta.ana menüdeki prgoramların kısayolunu masaüstüne gönderebiliyorsunuz.ancak,örneğin "/home/belgeler" dizininde oluşturduğunuz bir dosyanın kısayolunu masaüstüne yollayamıyorsunuz.aynı şekilde "çöp kutusu" kısayolunu da masaüstüne göndermek mümkün değil.bu bir sıkıntı gibi görünebilir ancak aşması kolay olacaktır.penceredeki yer imlerinde çöp kutusu var.diğer yer imlerinide eklediğiniz vakit kullanımdaki sıkıntılar ortadan kalkıyor.

masaüstünde dilerseniz boş bir dosya oluşturup masaüstünden pencere açabilirsiniz ancak dilerseniz,panelde hazır bulunan "dosya yöneticisi" kısayolu işinizi görür.benim lubuntu'da edindiğim tarz "masaüstünde sadece program kısayolları ve dosyalar,panelde ise dosya yöneticisi sayesinde pencere kontrolü".artık pencereleri masaüstündeki bir simgeden değil,paneldeki kısayoldan açıyorum.

ana menü oldukça sade.arama opsiyonu yok.ben zaten hiç kullanmıyordum bu opsiyonu ancak kullanan arkadaşlar için söyleme gereği duydum.root olarak giriş yapmak için,penceredeki üst menüden,araçlar sekmesini tıklayarak "mevcut dizini root olarak aç" seçeneğine ulaşabilirsiniz.

synaptic paket yöneticisi yetmeyen arkadaşlar için; synaptic'te "software-center" yazıp arattırırsanız ubuntu yazılım merkezini kurabilirsiniz.sorunsuz çalışıyor.hazır gelen programlara değinmeye gerek yok aslında.dilediğimizce özelleştirme imkanına sahip olduğumuzu biliyoruz.

pencereler ve düğmeler oldukça sade ve kullanışlı.sekme özelliği lubuntu'da da var.ancak tema ayarlarını iki farklı yerden yapmak zorunda kalıyorsunuz.ana menü-tercihler-openbox yapılandırma yöneticisiyle tema seçebilirsiniz.ancak icon teması ve renk seçimi gibi farklı özelleştirmeler için ana menü-tercihler-görünümü özelleştir bölümüne girmeniz gerekiyor.keşke hepsi bir arada olsaydı daha pratik olurdu diye düşünüyorum.yine de kullanımı fazla olumsuz etkileyen bir durum olmadığını söyleyebilirim.masaüstü duvar kağıdı ayarlamak için,masaüstünde sağ tıklayıp,masaüstü seçenekleri kısmına girmeniz gerekiyor.görüntü göstericide "duvar kağıdı olarak ayarla" seçeneği yok malesef.

bir de önemli bir uyarı da bulunayım.sakın haa masaüstünda sağ tıklayıp masaüstü seçeneklerine geldiğinizde,gelişmiş sekmesine ve ardından "masaüstüne tıklandığında pencere yöneticisinin sağladığı simgeleri göster" seçeneğini işaretlemeyin.ben yaptım ve bir daha eski menüye geri dönemedim.sağ tıklayınca anlamsız bir menü açılıyor.

ve bence en güzeli,pencere kapatma tuşu tam olarak köşeye denk geliyor :)  gnome ve kde ortamında fare işaretini tam köşeye getirseniz bile,işaret windows'daki gibi tam olarak çarpıya denk gelmiyordu.gerçi buna dair çözüm üretildiğini duymuştum ama artık alışkanlıktan olacak üstünde durmamıştım pek.fare işaretini,illa ki o çarpıya denk getirmek gerekiyordu.oysa lubuntu'da çarpı işaretini görmeye gerek kalmadan,fare işaretini sağ üst köşeye sürükleyip pencereyi kapatabiliyorum :)

gedit yerine leafpad var.terminal lxterminal adıyla ana menü-donatılarda yine.bir de donatılar-disk aracını kullanmak zorunda kalabilirsiniz.çünkü bağladığınız bir harici disk için,donanımı güvenle kaldır seçeneği yok.sadece bağı kaldır seçeneği var.üstelik masaüstünde bir bağ simgesi yok.pencerede,yer imlerinin bulunduğu yan panelde var ki bu donanımı kaldırmıyor.harici diskleriniz bu yüzden zarar görebilir.üstelik,yapmanız gereken tek bir işlem değil.disk aracına girip,önce bağı kaldır seçeneğini ardından donanımı kaldır seçeneğini işaretlemek zorunda kalıyorsunuz.aynısı,biçimlendirirken de geçerli.flash diskinizi biçimlendirmek isterseniz eğer,önce bağı kaldırıp sonra biçimlendir seçeneğini uygulamak zorunda kalıyorsunuz.gerçi buna bir çözüm bulunacağına veya gnome araçlarıyla üsetsinden gelineceğine inanıyorum.

panele kısayol eklemek oldukça basit.(lubuntu'da panel "tabla" adıyla karşımızda).panelde sağ tıklayıp ekle seçeneğiyle kısayol eklenebiliyor kolaylıkla.

sonuç olarak benim kişisel izlenimim,oldukça sade,basit ancak yetenekli bir dağıtım lubuntu.görsel olarak beni tatmin etti açıkcası.bilgisayarını sıradan günlük işler adına  kullanan bir kullanıcı için oldukça makul bir dağıtım.tabi ben derin bir araştırma yapmadan sorunları olduğu gibi anlattım.belki de benim sorun dediğim şeyler artık sorun değildir.özgür yazılım çok hızlı gelişiyor :)

masaüstümden bir kaç görüntü.

http://f1203.hizliresim.com/v/c/3fccp.png

http://f1203.hizliresim.com/v/c/3fcdl.png

http://f1203.hizliresim.com/v/c/3fcf2.png

http://f1203.hizliresim.com/v/c/3fcg6.png

http://f1203.hizliresim.com/v/c/3fcgl.png

zeitgeist

Lubuntu'yu merak edenlere yararlı bilgiler  ;) Teşekkürler @dnzz.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

hatalar205

Bence LXDE masaüstü henüz gelişimini tamamlamadı. İmkanları sınırlı. Genellikle kullanıcılar ilk kullandıkları dağıtıma bakarak GNU/Linux'un sınırlarını belirlemeye çalışıyorlar. Bu nedenle yeni bir kullanıcının önce Gnome veya KDE masaüstleriyle tanışması lazım ki GNU/Linux'un neler yapabildiğini görsün. Lubuntu'ya ve LXDE masaüstüne karşı olduğum sanılmasın. Bilgisayarıma henüz daha resmi olarak henüz duyurulmamışken bile Lubuntu kurmuştum. Ve oldukça da başarılıydı. Ubuntu'da can çekişen Netbook yeniden dirilmişti. Özetle Lubuntu güçlü bir bilgisayar donanımına sahip olmayan (Netbookları yada eski bilgisayarları kasdediyorum) kullanıcılar için ideal. Ama henüz Gnome yada KDE ile boy ölçüşecek durumda değil maalesef.
________________________________________
It is all your fault. Yes, I advised you, but you did.
________________________________________

serkanburda

Alıntı yapılan: dnzz - 11 Mart 2012 - 16:14:53
bir de önemli bir uyarı da bulunayım.sakın haa masaüstünda sağ tıklayıp masaüstü seçeneklerine geldiğinizde,gelişmiş sekmesine ve ardından "masaüstüne tıklandığında pencere yöneticisinin sağladığı simgeleri göster" seçeneğini işaretlemeyin.ben yaptım ve bir daha eski menüye geri dönemedim.sağ tıklayınca anlamsız bir menü açılıyor.

Lubuntu'nun pencere yöneticisi openbox'dır ve bahsedilen seçenek işaretlendiğinde openbox menu ortaya çıkar. :) Bilen bilir gerçi ama normal sağ tık ile görmeye alıştıklarımız yerine çıkan openbox menüsü düzgün çekilde ayarlandığında müthiş bir kullanım kolaylığı sağlar ki lxde panele ya da masaüstüne ihtiyaç bile duymayabilirsiniz. Halihazırda sadece openbox ile sunulan dağıtımlar bile olduğu düşünülürse demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır.

Verilen bilgiler için teşekkürler @dnzz.

dnzz

#4
lubuntuyla ilgili deneyimlerini paylaşan çok az arkadaş gördüğüm için,ben nelerle karşılaştığımı yazmak istedim sadece.rica ederim.

@hatalar205: elbette lxde masaüstü henüz Gnome veya KDE ortamlarıyla boy ölçüşebilecek durumda değil.illa ki lubuntu kullanılsın demedim.lubuntu'nun ilk kullanım için uygun olduğuna değindim.kişisel olarak da lubuntu'yu öneriyorum.işin en doğrusu,önerilecek dağıtım, kullanıcısına göre tavsiye edilmeli.görselliğe önem veren birine lubuntu tavsiye edemem.çünkü oldukça sıradan :)  yine de,lubuntu bence tatmin edici düzeyde kesinlikle.gücünü sadeliğinden alıyor.özellikle KDE'nin kafa karıştırıcı yapısından çok uzak.senin değinmek istediğin nokta da çok güzel.bazı kullanıcılar "özgür yazılım nedir" sorusunu sormak yerine "ne yapabiliyor" sorusunu da sorabiliyor.o halde lxde masaüstü biraz yetersiz kalacaktır elbette.dediğim gibi kullanıcılara göre dağıtım tavsiye edilmeli.ama bir ev kullanıcısı  için,Gnome veya KDE'nin yapıpta lubuntu'nun yapamadığı hiç bir şey yok.önerilebilir yeterlilikte olduğu kanaatindeyim ben.

sistemi çok iyi kullandığında ben de katılıyorum.küçük bir ayrıntıyla bile bunun ayrıdına varılması mümkün.eşim,bir mp3 dosyasını lubuntu'da saniye dahi geçmeden anında dinlemeye başladığında oldukça şaşırmıştı.üstelik bazı dağıtımlarda 720 P videolar-filmler sorun çıkarabiliyo.ya görüntü donuyo ya da ses 1 saniye kadar arkadan geliyor.lubuntu'da böyle bir problemle hiç karşılaşmadım.bu hız beni çok mutlu etti açıkcası.bu arada,kıytırık bir netbook kullanıyorum.buna rağmen sistemi harkulade biçimde kullanabiliyorum.

@serkanburda: openbox'un pencere yöneticisi olduğunda haberdardım ama daha önce hiç kullanmamıştım veya bir aşinalığım bile yoktu.o yüzden bu cehaletim.yine de üstünde çok durmadım.ben klasik olarak kullanmak istiyorum masaüstümü.ancak dediğin gibi geliştirilebilir bir özelliği varsa hakikaten çok güzel olabilir bu.

umarım lubuntu daha da geliştirlir.fedora ve opensuse'nin de birer lxde ortamı mevcut ancak denedim ve sonuç çok kötü bana göre.lubuntu çok iyi düzenlenmiş bu anlamda.eminim daha da gelişecektir.yoksa gerçekten yazık olur.









Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 13 Mart 2012 - 14:00:46

yazmayı unutmuşum.gerçi yazıya ekledim ancak buraya da yazayı.lubuntu da root olarak giriş yapmak için;

pencere açıkken,üst menüden araçlar sekmesine gelerek "mevcut dizini root olarak aç" seçeneğine ulaşabilirsiniz.

KemalALKIN

Kardeş bende bir ara tam 12.04 arifesine doğru 11.10 Lubuntu denemiştim. Güzel hoş ancak sanırım hatırladığım kadarı ile terminal'e sürükle bırak yoktu. Ve bunun gibi şeyler :D. Yoksa xp niyetine iyi gider eheh :D. XFCE 4.10 olan bir dağıtım veya onun ppa çıkar ise denemek istiyorum ama :D.
www.tckemal.ist

alquirel

Bilgi geçmiş olalım.
Bu başlığı açan üye buradaki efendi tavrını açtığı diğer başlıklarda koruyamayıp, diğer üyelerimize asılsız hakaretlerde bulunduğu için sınırsız bir şekilde yasaklanmıştı.