Raspberry Pi satın almış olan var mı?

Başlatan brooqs, 05 Mart 2012 - 23:39:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

TA2VG

Merhaba değerli arkadaşlar,

Benim raspberry pi ile tanışmam 6-7 gün kadar oldu.

Evdeki LCD tv me HDMI kablo ile bağladım.

Kablosuz klavye ve mause ile erişim sağladım.
Ethernet bağlantısnıda hallettim.

rasberry  nin sayfasından imajı sd carta yazdırınca iş oldu.

Şu an LCD tv mden internete girebiliyorum..

Tabiki amaç internet değil..Sonuçta bir geliştirme bordu olan raspberry'i daha etkin kulllanbilmek.

zaman içinde öğreneceğiz ve de paylaşacağız..

Forumu izleyen tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.

selamlar..


if

@TA2VG, lütfen Türkçe kelimeler yerine İngilizce karşılıklarını yazmayınız.

hossman

Herkese merhaba arkadaşlar,

Ne kadar acemi de olsam çok merak ettiğim için Raspberry Pi Type B siparişimi dün itibari ile verdim.

Bir süredir stoklar sebebiyle olsa gerek ürüne erişemiyordum, ancak sanırım bu sorun kalmamış, aynı gün kargoya verdiler sanırım bugün elime ulaşmış olacak. 

Heyecanla bekliyorum.

İpuçları için buradaki profesyonel arkadaşları takip etmeye de devam edeceğim.

Sevgiler.

Gabriel

Ben de bir adet model B aldım. Open ELEC kurdum. XBMCTR eklentisini de yükledim. Gayet güzel bir medya merkezi oluşturdum.
XBMCTR içerisindeki Euro TV eklentisi ile ulusal kanalları, yine XBMCTR içerisindeki diğer eklentiler ile de dizi, film vs izlenebiliyor.
Tüm bunlar internet bağlantınız üzerinden yapılıyor. 


Raspberry Pi bu şekilde de kullanılabilir.
Yeryüzü bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık.

mertop

Merhaba arkadaşlar.

Yazılım program konusunda hiç bilgi sahibi değilim. Ama gelişime ve öğrenmeye açığım. Bütün mesajlarınızda geçen XBMCTR, Open ELEC, vb terimlerin hepsine ve kullanımına yabancıyım.
Sadece Ubuntu nun açık kodlu bir işletim sistemi olduğunu biliyorum.

"Program konusunda bu kadar bilgisizsiniz madem Raspberry Pi yi nereden duydun?" diyebilirsiniz. Ben hobi olarak fotoğraf çeken 19 yıllık bir öğretmenim.
Macro fotoğrafda çok sığ olan net alan derinliğini mikrometrik ölçülerde fotoğraflayabilmek için motorlu slider sistemleri araştırırken önce step motorlara sonra da bu step motorları hareket ettirebilmek  için ardunio uno ve due ye sonra da raspberry pi ye rastladım.
Brooqs'un tavsiye ettiği siteden İngiltere'den Raspbberry Pi B satın aldım. Ancak gelen ürünün üzerindeki küçük kondansatörün lehimleri zayıf olmuş demek ki düşmüştü. Siteye bir maille durumu bildirdim ve iade formuyla göndermemi istediler. Şimdi ikinci kez yenisini bekliyorum.
Yenisi gelene kadar da bilgi sahibi olmak istiyorum. Bilgi sahibi olmak için de neler yapmam, neler almam gerektiğini bulmaya çalışıyorum.

Bu bu cihazla Powerpoint te hazırlanmış sunumları, sınıftaki projeksiyona bağlayarak çalıştırabilir miyim? Cihaz powerpoint sunumları açar mı? Ya da açması için eklentiler nelerdir. Hangi sistemi ya da programı nereden indirip  kurmalıyım?

Okul ortamında taşınmasının pratik olması için klavye dışında hangi birimlerle bu minik bilgisayarı kontrol edebilirim?

Yardımcı olursanız sevinirim.

heartsmagic

@mertop, Powerpoint sunumları açması için Libreoffice gibi bir ofis uygulaması kurman gerekiyor. Sanırım sistem olarak Debian gelmekte, tabi bunu değiştirmek sana bağlı. Fakat, bu türde sunumlar özellikle de büyük olursa bu aygıt üzerinde verimli olarak açılmayabilir. Aygıtın başarımı konusunda @brooqs'un daha önceki sayfalarda aktardığı gözlemleri faydalı olabilir. Hafif bir masaüstü belki yarar sağlar ancak ağır işler için bu küçük makinenin yapabilecekleri elbette sınırlıdır. 

Hangi sistemleri kurabileceğin de sanırım önceki sayfalarda anlatılıyordur. Yanlış hatırlamıyorsam kendi sitesinde farklı işletim sistemleri görüntüleri paylaşılıyor. Ancak, haliyle bu sistemler birer Linux dağıtımı. İşin içinden çıkabilmen için temel bir Linux bilgisi şart.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

krwlng

@Gabriel, EuroTV eklentisi v.i.p.'mi olmuş? Normal xbmctr üyeliği ile açılmıyor eklenti.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

Gabriel

#82
Evet Euro TV ve birkaç tane daha eklenti (hepsine bakmadım) V.I.P. olmuş.
Yeryüzü bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık.

bobbin

Merhaba Ubuntu ailesi. İlk iletimi bu başlık altına göndermiş bulunmakla birlikte Raspberry Pi siparişimi de birkaç saat önce Amazon.com ' dan sipariş vermiş bulunmaktayım.Heyecanlı ve uzun soluklu bekleyişim başladı. Gelişmeleri bu başlık altında sizlere aktaracağım.

krwlng

#84
Sonunda dayanamadım ve ben de Raspberry Pi Model B siparişini verdim, cihaz gelince kendi görüşlerimi yazmaya çalışırım.

Not: Cihaz geldi fakat 42" Ledtv'den görüntü alamadım, sinyal yok dedi, başka nerede deneyebilirim bilmiyorum.
Not2: Hdmi ile ilgil yabancı bir sitede bir öneri vardı onu denedim yarın deneyip sorun çözüldü mü bakacağım.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

heartsmagic

@krwlng, ne yaptın son durumda? İlk elde ben de görüntü alamamıştım ancak ufak bir eklemeyle düzeltmiştim sorunu.
Bu arada amacın HDMI üzerinden film vs. izlemekse hiç bekleme XBMC veya OpenELEC yap. Gerçi ben OpenELEC deneyip vaz geçmiştim. Orada sistemsel eksikler (kısıtlamalar diyeyim) var gibi. Ben normal bir sistem üzerine (raspbian) XBMC olayını daha çok benimsedim.
Bir başlıkta konuşmuştuk bu konuyu sanırım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ozgurilgin

Öncelikle harika bir proje olduğunu belirtmem lazım ama bir o kadar da yavaş. Günlük kullanım ve akıllı TV için biraz zorlayabilir. Ama otomasyon ve elektronik için biçilmiş kaftan.  İncelemelerimi şurada yazmıştım, göz atabilirsiniz:

http://acikgunluk.net/2013/05/02/raspberry-pi-tanitimi-1-raspberry-pi/

heartsmagic

Alıntı yapılan: ozgurilgin - 29 Aralık 2013 - 12:11:33
Öncelikle harika bir proje olduğunu belirtmem lazım ama bir o kadar da yavaş. Günlük kullanım ve akıllı TV için biraz zorlayabilir.

Günlük kullanım için belki ama TV için aşırı yavaş diyemem kendi adıma. Elbette normal bir sistem hızı yok, dizinler arası geçiş birazcık yavaş fakat esas amaç eğer TV üzerinde film izlemekse kesinlikle hakkını veriyor. Yüksek çözünürlüğe sahip filmlerde dahi sorun yaşamadım. Tek tük sorun yaşananlar hariç tabi. Parasını verip de bu kadar verimli kullandığım çok az teknolojik aletim olmuştur :)

Günlük meseleler yavaş ancak söylendiği üzere, depoları güncellemesi, bir paket kurması bile ömür törpüsü olabiliyor insan için.

Not: Arayüz, klavye, fare kullanmıyorum. Masaüstü konusunda fikir beyan edemem kısacası.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

krwlng

@Heartsmagic, Hdmi sorunu başlangıç bloğundaki config.txt içeriğindeki "hdmi_force_hotplug=1" parametresini aktif ettikten sonra aştım. Hdmi üzerinden ses aktarımını sağlamak için de "hdmi_drive=2" seçeneğini aktif ettim, bundan sonrasında gökkuşağı ekranında takılma meydana geliyordu onu da dosya içeriğinin sonuna "boot_delay=1" ekleyerek çözdüm. Şuan herhangi bir sıkıntı yok, kart ile gelen belleğe raspbian kurmuştum, elimde bulunan 2gb'lık ikinci belleğe ise openelec kurdum, openelec performansı varsayılan çalışma düzeyinde normal, fakat video oynatma düzeyinde bir çok masaüstü bilgisayardan daha iyi, bu duruma hala şaşkınım, sanırım grafik yongasından kaynaklanan bir durum. İleriye yönelik bir kaç proje düşünüyorum eğer bu projeleri gerçekleştirebilirsem ikinci hatta üçüncü Rpi'yi alabilirim, şuan için deneme tahtası gibi bir alet benim için. Gelişmeler oldukça buradan yazmayı düşünüyorum.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

heartsmagic

Evet, söylediğim ve söylediğin gibi video oynatma başarım düzeyi çok güzel ki o da bahsettiğin sebepten ötürü bence. Ayrıca söylemeyi unutmuşum, XBMC'nin TV'nin kumandası ve klavyesini suya sabuna dokunmadan tanıması takdirimi kazanmıştı :) Video ve filmle ilgili her şeyi şu an kendisine yıkmış bulunuyorum. Ayrıca çalışırken arkada müzik dinlemek için de kendisini kullanıyorum örneğin. Hava durumu gibi ıvır zıvır şeyleri de işin cabası. Kaldı ki benim yaptıklarım sadece eğlenceden ibaret. İnternette kendisinin üzerine yapılan bir dünya projeyi görünce insan daha da şaşıyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

krwlng

#90
Bu aralar Rpi ile çok fazla ilgilenme imkanım olmuyor fakat gözlemlediğim kadarı ile GPIO olaylarına girmeyince sadece mini bir bilgisayar veya sunucu olarak kullanılabiliyor, fakat biraz bilgi sahibi olup GPIO ile bağlantılar yapınca tam bir geliştirme kartına dönüşüyor. Şuan için aklımda bir mağaza için Raspify ile web üzerinden yönetilebilen bir müzik oynatıcı sistemi kurmak var, denemelerini yaptıktan sonra buradan bilgi veririm. Özellikle belirtmek istediğim bir şey var ki, ödediğiniz parayı sonuna kadar hak eden bir cihaz olduğunu açıkça söyleyebilirim, deneysel işlerle uğraşmayı seven biriyseniz ve alıp almamakta tereddüt ediyorsanız, bence hiç tereddüt etmeyin çok eğleneceksiniz.

Not: Biraz önce, Java6, openfire, mysql-server ve tomcat kurup, openfire mesajlaşma sunucusu ve fastpath teknik destek eklentisini çalıştırmayı başardım. Biraz uğraştırdı ama sonunda sorunsuz şekilde Spark ile sunucuya bağlanıp fastpath ile tomcat sunucu üzerinden teknik destek denemesini başarılı bir şekilde gerçekleştirdim. Aklıma takılan nokta, kaynak kullanımı çok aşırı değilken sanki bant genişliği ile ilgili bir sorun varmış gibi ilk çalışma aşamalarının çok yavaş olması, çalıştıktan sonra belli bir kararlılığa oturuyor ama yine de yavaşlık hissediliyor. Kablosuz bağlantı ile denediğim için sorunun kablosuz bağlantıdan kaynaklanma riski olduğunu düşündüm, ama java üzerinden çalışan tomcat ve openfire'ın üzerine bir de mysql ile veritabanını bağlayınca kaynak tüketimi en üst seviyede olmasa bile yavaşlık olabileceğine kanaat getirdim. Biraz daha uğraşılırsa bence güze bir 7/24 mesajlaşma sunucusu ve teknik destek departmanı kurulabilir. Teknik destek düşünülmez de sadece mesajlaşma sunucusu kullanılmak istenirse tomcat kaldırılıp yerel veritabanı ile mysql devreden çıkarılırsa daha performanslı bir openfire kullanımı sağlanabilir.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

nuked

ben raspberry yi küçük nas sunucusu ve tv kartından akış için kullanıyorum. dinamik ip olayını halledip alan adı aldım her yerden cihaza erişim oldu ve her cihazdan tv ve video/müzik izleyip dinleyebiliyorum. ve bunları buküçük cihaz sayesinde yaptım gpio için eeprom programlayıcısını yapacağım kısmetse
ev ortamları için headless server olarak mükemmel bir cihaz
gpio yu sadece analog radyo yayını için denedim antensiz(pin aslında anten oluyor da) pine takmadan kısa mesafe de iyi çalışıyor.

bence parasının hakkını veren nadir cihazlardan biri raspberry pi  :D

freeman

Bugün hediye olarak bir Raspi geldi bana. Ama ne yapacağım hakkında ne ufak bir fikrim yok. O makale senin, bu makale benim geziyorum.
Yardımlarınıza açığım... :D
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

heartsmagic

Bu konuda yardım olmaz ki :) Önce "benim neye ihtiyacım" var sorusunu soracaksın kendine, sonra da "bu ihtiyacım için Raspberry Pi'yi kullanabilir miyim?" sorusu için araştırma yapacaksın. Emin ol zilyon tane şey var yapılabilecek, tamamen senin ihtiyaç ve hobi beğenine kalıyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

freeman

Şimdilik programlama için kullanmak istiyorum. :D Arch kurulumu normal Arch kurulumu gibi sanırım. KDE ortamını kaldırır mı acaba? Ondan sonda C\C++ ve Python ortamları hazır olur. :)
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

heartsmagic

KDE masaüstünü kaldıracağını sanmıyorum, daha doğrusu çok yavaş olabilir. İlla ki arayüz istiyorsan bence daha hafif bir ortam seç kendine. Geliştirme amaçlı olacaksa arayüz şart mı :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

freeman

#96
Aslında şart değil. :D Ki Ubuntu 'da bile tty1 ekranına geçip kullanıyorum bazen. :D :D
Teşekkür ediyorum.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

ulusoyab

#97
Daha önce raspberry pi B  almıştım ve gambas3 ü kurup kullanmıştım. şimdi pi B plus çıktı satın aldım. ancak gambas3 ü kuramıyorum. Raspian wheezy debian tabanlı. Deposundan gambas3 ü kurmama rağmen konsola
gambas3
yazınca ne hata veriyor ne de gambas çalışmaya başlıyor. gambas3 ü kendi sitesinden indirip bağımlılıklarını kurup derleme yaptığımda da
make
işleminde hata veriyor. bir kaç eski sürümü daha denememe rağmen yine
make
komutunda  hata veriyor. hata kodu da yol da(path) dosya olmasına rağmen  "dosya bulunamadı" diyor çıkıyor.
Pi B de kurulmasına rağmen pi B plus ta kurulamaması çok ilginç.


furkankalkan

@xFoxMulder bana hediye edebilirsin :)
Ya da hediye etmek istemezsen adafruitteki portatif ekranlardan alıp bir de batarya bağlayıp mobil bir geliştirme sistemine dönüştürebilirsin.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1