Raspberry Pi satın almış olan var mı?

Başlatan brooqs, 05 Mart 2012 - 23:39:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

noktakom

Hayırlı olsun, incelemenizi sabırsızlıkla bekliyoruz. Bir de gümrük filan bir sorun çıkmadı değil mi?

krwlng

Sabırsızlıkla bekliyorum, birkaç foto da yollarsanız iyi olur.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

brooqs

Arkadaşlar cihazı test ettim ilk izlenimlerim. Cihazın beklediğimden de küçük boyutlu olması. Masaüstü performansı pek iyi değil. midori web browser yüklü geliyor. ubuntu forum, terminal ve synaptic actiğimda sistem bayıldı diyebilirim. Ama 256 mb ram için hemen dolması anormal bir durum değil. Arm cihazlar ve işletim sistemi olarak yolun çok başındalar. Ama bu fiyata gayet başarılı bir cihaz onu belirtmem lazım. Cihaz için lexar class 6 8 gb sdhc kart aldım dd ile disk imajını yazdım 33 tl idi bugun vatan bilgisayarda +81 tlde cihaz ve kargo tuttu toplamda 115 tl ye falan geldi. gümrük sorunu falan olmadı yurtiçi kargo gibi getirdiler. Ekte bir adet resim koyuyorum. Hafta sonuna doğru video inceleme yapacağım canlı olarak neler yapabileceği hakkında bilgi vereceğim.

şimdilik iyi geceler.



[eklenti yönetici tarafından silindi]
Linux is an adventure!!!

Göktürk

@brooqs hayırlı olsun güle güle kullan yalnız bu cihaz yerine mint box çıktı galiba ondan ziyade zotac mini box pcler bunlar daha iyi tercih edilebilir kasar her türlü openbox kullanırsın en fazla :)
anakart:asus intel p8h61-mlx rev 3.0
işlemci:intel pentium g620 2.60 ghz x2
ram:kingston 4gb ddr3 1333 mhz 2 adet
ekran kartı:asus ati radeon hd 6670 1 gb ddr3 Hdd: Western Dijital 750 gb 64 cache 1 adet Sata2 Western Dijital 250 gb Sata2 Seagate 500 gb sata3 16 cache  Mac os x Lion 10.7.4 tr X64 Apple Fan Hackintosh xd :)

brooqs

Aslında optimizasyonları henüz yapılı değil dediğim gibi arm konusunda daha çok yeniyiz. Grafik kartına özel ayarlamalarla cok daha iyi yerlere geleceğinden eminim çünkü 4 çekirdekli gpu mevcut üzerinde konu şu ki şuan için yazılımların bu gpu yu kullanbildikleri mechul ama önümüzdeki günlerde çok iyi yerlere geleceğinden hiç şüphem yok. Yakında via da APC isminde arm tabanlı android işletim sistemi için optimize edilmiş kartını piyasaya sürecek fiyatıda 49 dolar olacakmış.  Bekleyelim ve görelim.
Linux is an adventure!!!

brooqs

Arkadaşlar cihazı hafta sonu detaylı bir şekilde inceleme fırsatım oldu. debian 6.0 ve raspbmc kurarak denemeler yaptım. açıkçası tatmin olduğum söylenemez açıkçası kendi adıma hüsran ile sonuçlanan bir durumla karşılaştım. Cihaz çoklu işlem sırasında kilitlenme noktasına geliyor ve kullanımı çok zorluyor. Bildiğiniz üzre lxde en hafif masaüstü ortamı. Kullanırken hem web browser hemde terminali açıp bişeyler kurmak işkence haline geliyordu. İlk önce xbmc media merkezini apt ile kurmayı denedim. Debian multimedia kaynaklarını sisteme ekledikten sonra bu mumkun oluyor ancak çalıştırma sırasında 24bit renk derinliği istiyordu. O nedenlede çalışmadı. Daha sonra anladımki sadece kurmak değil bazı optimizasyonlarında olması gerekiyormuş. Sonuçta Raspbmc diye bir dağıtım buldum. Debian üzerine direk olarak açılan bir media merkezi sistemi. Bu defa ki denememde gayet başarılı olduğunu gördüm. Ancak kullanmaya başlayınca türlü türlü sıkıntılarla karşılaştım. Bir kısmını çözebildim ancak bi kısmını çözemedim. Gözüme ilk çarpan hdmi üzerinden ses almak istediğinizde ac3 codeğinde daha önceden iomega media center cihazlarda karşıma çıkan sorunun aynısıyla karşılaştım. Görüntü var ses yok ama sesi analog çıkıştan alırsanız ses gelsede çok iyi bir performans vermiyor. Müzik dinlerkende epey bir sıkıntı çıkarttı. İşin aslı test için baktığınızda sorun yok ancak normal bir media playerı nasl kontrol edersiniz sonraki parça ileri al geri al gibi işte bu şekilde yorduğumda saçmalamaya başladı. Yalnız 1080p 720p video dosyalarını oynatmadaki başarısı beni şaşırttı raspbmc için boot ve 720p bi film için bi video çektim. Youtube.com a attım aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Genel olarak kendimi beklentiler içine sokmuştum ancak beklediğim performansı multimedia alanında göremedim. Bende cihazı arabamda kullanmayı planlıyorum. Bazı projelerim var zaman içerisinde onları yapıp sizinle paylaşacağım.

http://youtu.be/keYeNpyomyw
Linux is an adventure!!!

krwlng

Biraz geliştirme bordu olmuş o zaman, aslında geliştirme bordlarına göre fiyatı gayet iyi, Türkiye'de kargosuz masrafsız 35$ fiyatla alabilsek daha iyi olurdu.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

brooqs

35 değilde 41 dolara geliyor tüm masrafları içinde daha iyisi için UK de yaşamak lazım :) Dediğin olay için tr de ancak distribütör düzeyinde birilerinin olması lazım yıldırımlar elektronik sanırım element14 ün tr yetkilisi ama onlarda kargo masrafını üzerine koyacaktır. Ben RS componnent üzerinden aldım. 1 ay falan önce sipariş verdim ayın 6 sında çıktı 7 sinde elimdeydi.
Linux is an adventure!!!

if

Hafif bir masaüstü ve hafif uygulamalar için tavsiyede bulunabilirim. herhangi bir masaüstü ile gelen bir dağıtımdan ziyade Ubuntu sunucu kalıbıyla kurulumdan sonra Openbox, PekWM ve Fluxbox gibi pencere yöneticileri kurmak RAM kullanımını azaltacaktır. Ubuntu tek seçenek değil tabi ki. Bununla da yetinmezsiniz, Ram kullanımını azaltmak için arka planda çalışan servisleri olabildiğince kaldırırsınız vs. Bu noktada yardımcı olabilirim. Uygulamalara gelirsem, hafif bir tarayıcı için Jumanji'yi[1] öneririm. Kısa yollarla kullanmaya alışmak zor ve uzun bir süreç ama alışınca diğer tarayıcıları aratmayacaktır.

[1] http://pwmt.org/projects/jumanji/

noktakom

Direk bu konuda soru sormak uygun olur mu bilemiyorum ancak yeni konu açmak istemediğimden ve başlıkla ilgili olduğundan sorayım. Windows 8'in arm versiyonu kısıtlı olacakmış. Linux dağıtımlarının arm veriyonlarında durum nasıl? Hem işletim sistemi açısından hem yazılımlar açısından... Örneğin; yazılım merkezindeki uygulamaların ne kadarı arm destekli?

brooqs

Alıntı yapılan: if - 11 Haziran 2012 - 14:47:02
Hafif bir masaüstü ve hafif uygulamalar için tavsiyede bulunabilirim. herhangi bir masaüstü ile gelen bir dağıtımdan ziyade Ubuntu sunucu kalıbıyla kurulumdan sonra Openbox, PekWM ve Fluxbox gibi pencere yöneticileri kurmak RAM kullanımını azaltacaktır. Ubuntu tek seçenek değil tabi ki. Bununla da yetinmezsiniz, Ram kullanımını azaltmak için arka planda çalışan servisleri olabildiğince kaldırırsınız vs. Bu noktada yardımcı olabilirim. Uygulamalara gelirsem, hafif bir tarayıcı için Jumanji'yi[1] öneririm. Kısa yollarla kullanmaya alışmak zor ve uzun bir süreç ama alışınca diğer tarayıcıları aratmayacaktır.

[1] http://pwmt.org/projects/jumanji/

İf merhaba lxde zaten temelinde openbox kullanıyor. Aslında sorun ramden dğeilmiş arm işlemlciler multitasking işemlerinde x86 tabanlı işlemcilere nazaran biraz daha zorlanıyormuş. Bu tip arm işlemciler genelde tek bir iş yapmak üzre dizayn edilmiş cihazlar. Aynı anda birden fazla işlemle uğraşması onu zorluyor. bu normal bir durum xbmc media merkezinde ise sadece tek bir binary çalıştığı için ve film izleme sırasındada gpu yu kullanabildiği için başarılı sonuçlar veriyor. Media merkezi uygulamalarında masaüstü ortamının olup olmadığını bilmiyorum ps ile kontrol etmedim ancak openbox ın en yalın hali çalışıyor olabilir. Browser için ise dediklerini bir deneyeceğim. Sonuçlarını buradan yazarım.


@noktakom windows8 i bilmiyorum ancak linux cephesinde paket özellikle debian ve fedora bu işe çok ilgi gösterdiğini söyleyebilirim. Debian uzun bir zamandır arm tabanlı sistemler için çalışmalar yapıyor. ben raspiye debian kurduğumda synaptic i de kurmuştum. ve yaptığım aramalarda hemen hemen her yazılımı buldum. Zaten burda bir sorun yok kaynak kodu olduktan sonra arm derleyicisi ile derledikten sonra tüm x86 uygulamalarının arm versiyonu olabilir. Burdaki dikkat edilmesi gereken nokta  ls komutu farklı platformlarda işlemlciler nasıl işlliyorlar mesela x86 tabanlı cihazlarda 10 assembly komutu ile bu komutu işliyorsa armda 30 tane kod gerekebilir mimari farklılığından belkide daha az komutla yapar ancak daha fazla sistem kaynağına ihtiyaç duyar. Cihaza bu akşam webserver kurup test edicem werbservera erişim için ip adresi verebilirim sizde girip performans testi yapabilirsiniz. Eğer cihaza sshla erişmek isterseniz benimle brooqs@gmail.com adresinden iletişim kurabilirsiniz.

Saygılarımla.
Linux is an adventure!!!

noktakom

#36
Anladığım kadarıyla programcılık açısından x86 veya arm için yazılım geliştirmede farklılıklar var ve bu yüzden x86 yazılımlarını arm üzerinde kullanabilmek adına bir nevi emülatöre ihtiyaç duyuluyor. dolayısıyla verim düşüyor. wine ile windows yazılımı kullanmak gibi... Eğer durum böyleyse ve tüm yazılımlar da bu şekilde çalışacaksa ( arm için özel yazılmıyorlarsa ) bana göre arm cihaz almak hiç mantıklı değil. Sonuçta arm işlemciler zaten zayıf, bir de emülatör yüzünden verim düşük olacaksa. sistem performansı hiç tatmin edici olmayacaktır. Bu durumda düşük güç tüketimini isteyenler için direk atom veya amd'nin E serisi CPU'larını almak çok daha mantıklı seçenekler olarak gözüküyor bana.

krwlng

@noktakom, anlatılmak istenen sanırım emulator değil de aynı uygulamanın kod bazında x86 işlemcilere göre farklı veriyolları ve bayt kalıpları kullanacağı yönünde, yani x86 için yazılan uygulamanın arm için yeniden düzenlenmesi gerekiyor, ayrıca bir öykünücüye gerek yok.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

noktakom

Hımm. Bu, durumu biraz daha iyileştiriyor ;ancak @broogs'un mesajında belirttiği "daha fazla sistem kaynağına ihtiyaç duyar" yazısı yine de beni arm CPU'lardan birazcık soğuttu. Tabi bahsettiğiniz yeniden düzenleme işlemi hızlı bir şekilde devam ediyorsa başka...

brooqs

Şöyle bir durum var programlama aynıdır değişmez işin sonunda yazdığın programı hangi platform için derlersen o platformda çalışır. İşlemcilerin mimarileri farklıdır. farklı platformlarda farklı işlemlerle çalışır ama sonunda çalışır. Eğer programlama ile ilgileniyorsan işlemin işlemci tarafından yapılma şekli dışında bir değişiklik olmayacaktır.
Linux is an adventure!!!

noktakom

Biraz C biliyorum, bu bilgi iyi oldu. Teşekkürler.

Aequitas

Aletin performansı pek çoğumuzu tatmin etmeyecektir muhtemelen ancak performansı düşük dahi olsa 100 liranın altında komple bir bilgisayar söz konusu. Bence harika. Şahsen programlama ile ilgileniyor olsaydım kesinlikle ama kesinlikle elimin altında bulundurmak isteyeceğim cihazlardan biri olurdu.
Bu arada bununla Quake III oynayan biri vardı youtube'da. Linux vardı sanırım (Debian?) ama sade kabuk üzerinde çalışıyordu, masaüstü yöneticisi yoktu diye hatırlıyorum.


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

brooqs

Arkadaşlar cihazın üstüne LAMP kurdum ve çalıştırdım. Geçen akşam 15 kişilik bir test ekibiyle smf forum kullandık. Performans gayet yeterliydi bazen sayfada gecikmeler oldu ancak onuda evdeki hattımın bantgenişliğinden olduğunu düşündük. Daha sonra yeniden imaj atıp normal kurulum yaptım. Performans aynıydı değişen bir şey yoktu. Webserver olarak normal bir hosting firmasında test edebilsek bence co-location fiyatlarını çok ciddi etkileyecek bir çözüm olacaktır.  Aramızda isp firmasında çalışan varsa acaba cihazın kullandığı elektriğin çok düşük olması fiyatları ne derece etkiler. Bu konuda bilgi verebilirmi?
Linux is an adventure!!!

madanadam

@brooqs öncelikle deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Benim Raspberry de kargolandı. 2-3 haftaya elinize geçer dendi. Üzerinde birçok sistem kurup denemeyi düşünüyorum. Geldiğinde izlenimlerimi yazarım artık buradan.
http://www.ahududu.info

krwlng

@brooqs, sunucu olarak kullanılabileceğini düşünmüyorum, işlemci hızı açısından yetersiz kalabilir, belli bir sayıya kadar yük olmaz belki ama, giriş çıkış artınca aşırı bir yük biner işlemciye, Rasp bunu kaldıramaz bence.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

brooqs

Hayırlı olsun. Eğer ürün kargolandı ise 2 gün içinde gelmesi lazım. Benimkisi 6 haziranda kargolandı 7 haziran akşamı elime geçmişti. Ben RS component üzerinden almıştım. Seninkide öyle ise daha çabuk gelir. Ama eğer ödeme işlemini yaptıysan sadece  3 4 hafta sürüyor. Benden birkaç gün sonra mesai arkadaşımda satın almıştı. Ama onunki halen gelmedi.Umarım bir an önce kavuşursun cihazına.

Sayın forum yöneticilerimiz arm tabanlı cihazlar üzerine bir kategori açabilirlermi acaba. Başka konu açmak istemedim. Kategori olursa arm mimarisine sahip linux işletim sistemleri ile ilgili bir başvuru noktamız olurdu.

Alıntı yapılan: krwlng - 16 Haziran 2012 - 18:17:19
@brooqs, sunucu olarak kullanılabileceğini düşünmüyorum, işlemci hızı açısından yetersiz kalabilir, belli bir sayıya kadar yük olmaz belki ama, giriş çıkış artınca aşırı bir yük biner işlemciye, Rasp bunu kaldıramaz bence.

Eğer tek bir cihaz olarak bakarsan performans konusunda haklısın. Ancak birde şöyle düşün 100 tane raspberry pi cihazını düşünelim. Tek bir raspberry pi 0.7 amper akım çekiyor ve 5 volt ile çalışıyor. Yani 5 x 0.7 = 3.5 watt bir saatte 3.5 10 tane cihaz için bu 35 watt 100 cihaz için 350 watt yapar. Burada hesaplanması gereken kullanılan elektrik eğer yanlış hesaplamadıysam 350 watt 100 adet cihaz için bu miktar bence harika bir durum. Çünkü ortalama bir atx formunda bir kasada 350 wattlık PSU bulunuyor. Bu durumda 100 adet arm işlemci gücünü tahmin edebilirsin. Mesela Raspberry Pi 700 mhz işlemciye sahip 700 x 100 = 70.000 mhz gibi bir rakam yapar ama paralel anlamda düşündüğümüzde ve yükü dağıtacak bir mekanizma olduğunu varsayarsak elektrik tüketimi ile çok daha iyi yerlere geleceğinden eminim.

Alıntı yapılan: krwlng - 16 Haziran 2012 - 18:17:19
@brooqs, sunucu olarak kullanılabileceğini düşünmüyorum, işlemci hızı açısından yetersiz kalabilir, belli bir sayıya kadar yük olmaz belki ama, giriş çıkış artınca aşırı bir yük biner işlemciye, Rasp bunu kaldıramaz bence.
Linux is an adventure!!!

krwlng

@brooqs, düz mantıkla bakarsak söyledikleriniz akla yatkın, fakat bu iş denenmeden kesinlikle anlaşılamaz, çünkü arm ile diğer işlemci mimarilerinin çalışma mantığı biraz farklı, iş çoklu işleme ve çoklu hesap kullanımına gelirse tekil veya çoğul pek fark olacağını düşünmüyorum.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

heartsmagic

Arm bölümü konusunda özelden durumu belirtmiştim aslında, burada tekrar edebiliriz. Yeterli talep görürsek zaten düzenin sağlanması adına bizler bölüm açıyoruz fakat genelde çok atıl duracak bölümleri açmak tercihimiz değil. Bu konuda faal olabilecek durumları belirtebilirsen aramızda konuyu karara bağlayabiliriz.

Diğer konu hakkında ufak bir yorum yapayım, barındırma gibi konularda elektrik ve güç harcamaları sanırım düşünülecek şeylerin arasında son sıralarda kalıyordur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

madanadam

Farnellden almıştım. Galiba dedikleri kadar beklemem gerekecek. 1-2 günde geleceğini sanmıyorum. Farnell'den alan var mı? Ne kadar sürede elinize geçti?
http://www.ahududu.info

brooqs

Ürünün kargolandığına dair bilgi geldikten 2 gün sonra geliyor yani kargo 2 günde geliyor.
Linux is an adventure!!!