[Çözüldü]Intel 5 Series/3400 Series Chipset (rev 06) OSS derleme

Başlatan perperik, 03 Mart 2012 - 00:52:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

perperik

Komutla silmeyi denemedim. Bilmiyorum zaten:) Doğrudan dosyanın içinden çöp kutusuna göndermeye çalıştım, olmadı.
Siz söyledikten sonra şu komutla sildim:

perperik@perperik:~$ sudo rm -v /usr/lib/oss/starting
`/usr/lib/oss/starting' silindi

Ve sonra şunlar oldu:

perperik@perperik:~$ sudo soundon
Relinking OSS kernel modules for "3.0.0-22-generic-pae SMP mod_unload modversions 686 "
This may take few moments - please stand by...
Relinking OSS kernel modules finished
ERROR: Module snd_hda_codec_hdmi is in use
ERROR: Module snd_hda_codec_via is in use
ERROR: Module snd_hda_intel is in use
ERROR: Module snd_hda_codec is in use by snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_via,snd_hda_intel
ERROR: Module snd_hwdep is in use by snd_hda_codec
ERROR: Module snd_pcm is in use by snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec
ERROR: Module snd_timer is in use by snd_pcm
ERROR: Module snd_page_alloc is in use by snd_hda_intel,snd_pcm
ERROR: Module snd_hda_codec is in use by snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_via,snd_hda_intel
ERROR: Module snd_pcm is in use by snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec
ERROR: Module snd_hda_codec is in use by snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_via,sn
d_hda_intel
ERROR: Module snd_hda_codec is in use by snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_via,sn
d_hda_intel
Failed to disable conflicting sound drivers
Reboot and try running soundon again

Also check that you have not compiled sound support statically
into the kernel.
perperik@perperik:~$ soundon
bash: /usr/sbin/soundon: Erişim engellendi

O kadar karışık görünüyor ki, gözüm korktu:)

if

@perperik, şu an 12.04 mü kullanıyorsunuz?

Oss için derleme yapmanıza gerek kalmadı. Bu[1] bağlantıda 12.04 için kurulumu anlattım. Yalnız oss kurulumu yapmadan önce 12.04 taze kurulumundan sonra ses alabiliyor musunuz?

Oss kurulumuna geçmeden önce aşağıdaki çıktılara bakmam gerek:
dpkg -l | grep -E "alsa|oss"
ls -l /usr/src
lsmod

[1] http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=34027.msg410018#msg410018

perperik

Merhaba if,
Öneriniz üstüne sürümü yükselttim. Daha işlem bitmeden ses de, flash player da gelmişti. Sonra bir yerde bilgisayar dondu, ne klavye ne de mausla işlem yapabildim. Yeğenim oyun oynuyordu, ekran o görüntüde kaldı; o yüzden ekranda bir uyarı varsa onu da göremedim. Yapılandırmaları korumak isteyip istemediğimi sordu ama mause ve klavye çalışmadığı için bir şey yapamadım. Bir saatten fazla bekledim düzelir diye ama hiçbir hareket olmadı. Reset yapmak kötü bir fikir gibi gelse de çaresiz yaptım. Şimdi bilgisayar açılınca uçbirim gibi bir ekran geliyor. Şifremi giriyorum ama başka ne yapmam gerektiğini anlayıp yapamıyorum. Muhtemelen yükleme yarım kaldı. Ne yapacağım:(

...
Forumdan bulduğum
  sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

komutlarıyla yarım kalan yükseltmeye devam etmeye çalıştım.
Hata alınca
  sudo dpkg --configure -a
komutuyla devam ettim. Evet bunu yapabildim:) Bomboş, siyah ekranı görünce öyle gözüm korkmuştu ki bu sorunun çözümü olduğuna inanamıyorum şimdi:) ve bunu bulup yapabildiğime:)
Şu an yükseltme devam ediyor. Sonucu bildireceğim...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 30 Haziran 2012 - 21:42:02

Tüm sorunlar çözüldü :)
Yükseltme bitince bilgisayarı yeniden başlattım, çıkan ekrandan 12.04'ü seçtim ve bilgisayar sorunsuz açıldı. Ses bilgisayara kayıtlı dosyalar için geri gelmişti ama interneten ses alamıyordum ve bazı videolar izlenemiyordu. Firefox "eksik yazılımları kurun" diye önerdi, kurdum ve yeniden başlattım. Şu an hiçbir sorun kalmadı.

En baştan ses gider diye endişe edip yükeltmemekte inat etmesem bu sorunları yaşamayacaktım muhtemelen. Ama daha önce sürümü yükselttiğimde ses gidiyordu. Sanrım bunun için bir önlem konmuş 12.04'e. Çok iyi olmuş :) Ve iyi ki ubuntu forum varmış :)

if

perperik

Tekrar merhaba...

Rutin güncellemeleri yapmak dışında herhangi bir müdahalede bulunmadım ancak ses yine gitti...

İlgisi olabilir belki, son sürüme yükselttiğimden bu yana, bilgisayar açılırken her seferinde 12.04'ü seçmem gerekiyordu. Hatta ilk seferinde klavye ve fare çalışamadığı için "yeniden başlat"tan sonra seçebiliyordum ancak. Dün gece güncellemeleri yaptıktan sonra, sabah 12.04'ü seçtiğim sayfa açılmadı bilgisayarı açtığımda. Şimdi seçim yapmadan açabiliyorum ama neyi açtığımı bilmiyorum. 12. 04'e yükseltmeden önce de ses gitmiş, yükseltince geri gelmişti. Sorun bu olabilir belki diye anlattım.

if

@perperik, öncelikle ses tercihlerini açarak çıktı ve girdi aygıtı olarak analog aygıtın seçildiğinden emin olun. Sonra alsamixer komutunu vererek altında "MM" yazan sütünların üzerine gelerek M tuşuna basıp açın ve yukar ok tuşuyla yükseltin.

cd
ls -la | grep asound
uname -a
lsb_release -a
echo $DESKTOP_SESSION
lspci | grep Audio
sudo lshw -c multimedia
lsmod | grep snd
aplay -L
cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec
dpkg -l | grep linux
çıktılarını da alabilir miyim?

perperik

perperik@perperik:~$ alsamixer
karıştırıcı açılamıyor: Böyle bir dosya ya da dizin yok
perperik@perperik:~$ cd
perperik@perperik:~$ ls -la | grep asound
perperik@perperik:~$ uname -a
Linux perperik 3.2.0-27-generic-pae #43-Ubuntu SMP Fri Jul 6 15:06:05 UTC 2012 i686 i686 i386 GNU/Linux
perperik@perperik:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 12.04 LTS
Release: 12.04
Codename: precise
perperik@perperik:~$ echo $DESKTOP_SESSION
ubuntu
perperik@perperik:~$ lspci | grep Audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 06)
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV620 HDMI Audio [Radeon HD 3400 Series]
perperik@perperik:~$ sudo lshw -c multimedia
[sudo] password for perperik:
Sorry, try again.
[sudo] password for perperik:
  *-multimedia UNCLAIMED 
       açıklama: Audio device
       ürün: RV620 HDMI Audio [Radeon HD 3400 Series]
       üretici: Hynix Semiconductor (Hyundai Electronics)
       physical id: 0.1
       bus info: pci@0000:01:00.1
       sürüm: 00
       genişlik: 64 bits
       saat: 33MHz
       kapasiteler: pm pciexpress msi bus_master cap_list
       yapılandırma: latency=0
       kaynaklar: bellek:f7efc000-f7efffff
  *-multimedia UNCLAIMED
       açıklama: Audio device
       ürün: 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio
       üretici: Intel Corporation
       physical id: 1b
       bus info: pci@0000:00:1b.0
       sürüm: 06
       genişlik: 64 bits
       saat: 33MHz
       kapasiteler: pm msi pciexpress bus_master cap_list
       yapılandırma: latency=0
       kaynaklar: bellek:f7df8000-f7dfbfff
perperik@perperik:~$

Çıktı böyle... Alsamixer için yok diyor. Ayarları nasıl analog yapabileceğimi bilmiyorum. Sistem ayarlarından baktım ama öyle bir seçenek yoktu.

Sizden önce OSS'u test etmek istedim; çıktı şöyleydi:

perperik@perperik:~$ soundon
bash: /usr/sbin/soundon: Erişim engellendi
perperik@perperik:~$ osstest
Sound subsystem and version: OSS 4.2 (b 2006/201206271837) (0x00040100)
Platform: Linux/i686 3.2.0-27-generic-pae #43-Ubuntu SMP Fri Jul 6 15:06:05 UTC 2012

NOTICE! You don't have any audio devices available.
        It looks like your audio hardware was not recognized
        by OSS.

If you have installed OSS just a moment ago then it may be necessary to.
        to rebot the system before trying to use the device(s).

if

@perperik, siz bu sisteme OSS'mi kurdunuz? Sağ üst köşede bulunan ses simgesine tıklayıp açabilirsiniz. Şu an Ubuntu'da olmadığım için tam olarak tarif edemiyorum.

perperik

En son sizinle kurmuştuk. Sonrasında yeni bir şey kurmadım. O simge hiçbir zaman çalışmadı ki bende :) Ses ayarı yapamıyordum zaten. Hoparlörden ne kadar yapabilirsem o kadar.

if

perperik

Çıktı şöyle:

perperik@perperik:~$ dpkg -l | grep -E "alsa|oss"
ii  alsa-base                              1.0.25+dfsg-0ubuntu1                    ALSA driver configuration files
ii  alsa-oss                               1.0.25-1                                ALSA wrapper for OSS applications
ii  alsa-tools                             1.0.25-1ubuntu1                         Console based ALSA utilities for specific hardware
ii  alsa-tools-gui                         1.0.25-1ubuntu1                         GUI based ALSA utilities for specific hardware
ii  alsa-utils                             1.0.25-1ubuntu5                         Utilities for configuring and using ALSA
ii  alsamixergui                           0.9.0rc2-1-9.1                          graphical soundcard mixer for ALSA soundcard driver
ii  alsaplayer-alsa                        0.99.80-5build1                         PCM player designed for ALSA (ALSA output module)
ii  alsaplayer-common                      0.99.80-5build1                         PCM player designed for ALSA (common files)
ii  alsaplayer-gtk                         0.99.80-5build1                         PCM player designed for ALSA (GTK+ version)
ii  audacity                               2.0.0-1ubuntu0.1                        fast, cross-platform audio editor
ii  audacity-data                          2.0.0-1ubuntu0.1                        fast, cross-platform audio editor (data)
ii  bluez-alsa                             4.98-2ubuntu7                           Bluetooth ALSA support
ii  gnome-alsamixer                        0.9.7~cvs.20060916.ds.1-3               ALSA sound mixer for GNOME
ii  gstreamer0.10-alsa                     0.10.36-1ubuntu0.1                      GStreamer plugin for ALSA
ii  libflac++6                             1.2.1-6                                 Free Lossless Audio Codec - C++ runtime library
ii  libflac8                               1.2.1-6                                 Free Lossless Audio Codec - runtime C library
ii  libieee1284-3                          0.2.11-10build1                         cross-platform library for parallel port access
ii  libkrosscore4                          4:4.8.4a-0ubuntu0.2                     Kross Core Library
ii  libqca2-plugin-ossl                    2.0.0~beta3-1                           SSL/TLS support for the Qt Cryptographic Architecture
ii  libwavpack1                            4.60.1-2                                audio codec (lossy and lossless) - library
ii  libwxgtk2.8-0                          2.8.12.1-6ubuntu2                       wxWidgets Cross-platform C++ GUI toolkit (GTK+ runtime)
ii  libzlcore-data                         0.12.10dfsg-6                           ZLibrary cross-platform development library (support files)
ii  libzlcore0.12                          0.12.10dfsg-6                           ZLibrary cross-platform development library (shared library)
ii  oss-compat                             1                                       Open Sound System (OSS) compatibility package

if

Yok, oss kurulu değil. OSS ile işimiz yok şu an.

groups perperik
ls -l /dev/snd
çıktılarını alayım.

perperik

Ama kurmuştuk, çalışıyordu.
Çıktı şöyle:

perperik@perperik:~$ groups perperik
perperik : perperik adm dialout cdrom plugdev lpadmin admin sambashare
perperik@perperik:~$ ls -l /dev/snd
ls: /dev/snd'e erişilemedi: Böyle bir dosya ya da dizin yok

Bilgisayarı 12.04'le mi açmışım? Sorun başka bir "şey"le ( :) ) açmış olmamdan  kaynaklanmıyor değil mi?

if

Evet, 12.04'le açmışsınız:)

Sorun görüleceği üzere /dev/snd aygıtının olmaması.

Önce kullanıcıyı audio grubuna ekleyelim: sudo useradd -G audio perperik

Sonra sudo dpkg-reconfigure linux-sound-base komutunu verin. Yeni bir pencere çıkacaktır, o pencerede aşağı-yuları ok tuşunu kullanrak ALSA'yı seçin; TAB tuşuna basarak "Tamam" üzerine gelip ENTER tuşuna basın.

Sonra sudo apt-get install --reinstall libesd-alsa0 alsa-oss alsa-base libsdl1.2debian-alsa pulseaudio gstreamer0.10-pulseaudio -y komutunu verin.

Son olarak cat /etc/modprobe.d/blacklist çıktısını buraya geçin.

perperik

perperik@perperik:~$ sudo apt-get install --reinstall libesd-alsa0 alsa-oss alsa-base libsdl1.2debian-alsa pulseaudio gstreamer0.10-pulseaudio -y
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı inşa ediliyor.       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti       
libesd-alsa0 paketi mevcut değil, ancak başka paket içerisinden işaret edilmiş.
Bunun anlamı paket kayıp, eskimiş olabilir ya da
başka bir yazılım kaynağında mevcut olabilir.

libsdl1.2debian-alsa paketi mevcut değil, ancak başka paket içerisinden işaret edilmiş.
Yine de aşağıdaki paketler üzerine yazar:
  libsdl1.2debian-pulseaudio libsdl1.2debian

N: Ignoring file 'google-chrome.list.distUpgrade' in directory '/etc/apt/sources.list.d/' as it has an invalid filename extension
N: Ignoring file 'google-chrome.list.distUpgrade' in directory '/etc/apt/sources.list.d/' as it has an invalid filename extension
E: 'libesd-alsa0' paketi için kurulum adayı yok
E: 'libsdl1.2debian-alsa' paketi için kurulum adayı yok

Sondan bir önceki komuta bu çıktıyı verdi.

Son komut çıktısıysa şöyle:
perperik@perperik:~$ cat /etc/modprobe.d/blacklist
cat: /etc/modprobe.d/blacklist: Böyle bir dosya ya da dizin yok

if

sudo apt-get install --reinstall libesd-alsa0 alsa-oss alsa-base libsdl1.2debian pulseaudio gstreamer0.10-pulseaudio -y olarak girin.

Diğer komutu eksik yazmışım. Doğrusu: cat /etc/modprobe.d/blacklist.conf

perperik

Sanırım yine yok diyor (neye yok dediğini ve bunun Google Chrome'la ne ilgisi olduğunu anlamasam da :) ) :

perperik@perperik:~$ sudo apt-get install --reinstall libesd-alsa0 alsa-oss alsa-base libsdl1.2debian pulseaudio gstreamer0.10-pulseaudio -y
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı inşa ediliyor.       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti       
libesd-alsa0 paketi mevcut değil, ancak başka paket içerisinden işaret edilmiş.

E: 'libesd-alsa0' paketi için kurulum adayı yok

İkinci komutun çıktısıysa şöyle:

perperik@perperik:~$ cat /etc/modprobe.d/blacklist.conf
# This file lists those modules which we don't want to be loaded by
# alias expansion, usually so some other driver will be loaded for the
# device instead.

# evbug is a debug tool that should be loaded explicitly
blacklist evbug

# these drivers are very simple, the HID drivers are usually preferred
blacklist usbmouse
blacklist usbkbd

# replaced by e100
blacklist eepro100

# replaced by tulip
blacklist de4x5

# causes no end of confusion by creating unexpected network interfaces
blacklist eth1394

# snd_intel8x0m can interfere with snd_intel8x0, doesn't seem to support much
# hardware on its own (Ubuntu bug #2011, #6810)
blacklist snd_intel8x0m

# Conflicts with dvb driver (which is better for handling this device)
blacklist snd_aw2

# causes failure to suspend on HP compaq nc6000 (Ubuntu: #10306)
blacklist i2c_i801

# replaced by p54pci
blacklist prism54

# replaced by b43 and ssb.
blacklist bcm43xx

# most apps now use garmin usb driver directly (Ubuntu: #114565)
blacklist garmin_gps

# replaced by asus-laptop (Ubuntu: #184721)
blacklist asus_acpi

# low-quality, just noise when being used for sound playback, causes
# hangs at desktop session start (Ubuntu: #246969)
blacklist snd_pcsp

# ugly and loud noise, getting on everyone's nerves; this should be done by a
# nice pulseaudio bing (Ubuntu: #77010)
blacklist pcspkr

# EDAC driver for amd76x clashes with the agp driver preventing the aperture
# from being initialised (Ubuntu: #297750). Blacklist so that the driver
# continues to build and is installable for the few cases where its
# really needed.
blacklist amd76x_edac

if

Tamam, modüller kara listede yok.

Şimdi gnome-volume-control komutunu verin; açılan pencereden girdi-çıktı aygıtı olarak analog, ses oynatıcısı olarak ALSA'yı seçin. Sonra bilgisayarı yeniden başlatın. ls -l /dev/snd çıktısını buraya geçin.

perperik

perperik@perperik:~$ gnome-volume-control
gnome-volume-control: command not found
dedi komut için.

if

Ses tercihlerini ne ile açıyorduk ki...

Sol panelde bulunan Ubuntu simgesine tıklayın, ses yazın arama kutusuna, ses terchileri gelecektir, açıp yukarıda söylediklerimi uygularsınız.

perperik

Orada sadece "sahte çıktı" diye bir seçenek var. Başka bir ayar yapamıyorum o pencerede. Sınama sesi seçeneğim var, onda da ses çıkmıyor zaten

if

Hm. Bilgisayarı yeniden başlatınca durumumuz nedir görelim.

perperik

if

perperik

perperik@perperik:~$ ls -l /dev/snd
ls: /dev/snd'e erişilemedi: Böyle bir dosya ya da dizin yok
perperik@perperik:~$ lsmod | grep snd

böyle...