Yeni Başlayanlar İçin KDE

Başlatan nasilolcekbuisler, 04 Mart 2012 - 16:46:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nasilolcekbuisler

Merhaba

Bu nasıl belgesi ,Kde ortamına yeni geçenler veya Windows'dan dönüp, Kubuntu ile yeni tanışan kullanıcıların ,kurulumdan sonra ki ilk yapılandırma,özelleştime ayarlarını kapsıyor.Sistem ve özelleştime adına ilk ve orta seviye kullanıcı'nın ihtyaçlarını ve sorularını karşılamak amacını güder.Kullanıcı deneyimleri ve forum bilgilerini içerir.Diğer soru ve sorunlar için http://forum.ubuntu-tr.net/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kubuntuyu Düzgün ve sorunsuz bir şekilde kurduk,masaüstü ekranına geldik.Büyük ihtimalle sistem güncellemeleri tarayıp size bildirecektir.Bunları yükleyin.Kde'nin paket yöneticisi ve program merkezi ismi Muon'dur.Başlat menüsüne basarak açılan pencere üzerindeki arama boşluğuna isimlerini yazdığınızda karşınıza gelirler.Muon güzel bir teknoloji olsa da can sıkıcı hatalar verebiliyor.Program merkezinde bazı programlara depolarda olmasına rağmen ulaşamayabilirsiniz.Bunun için ben ubuntu yazılım merkezi ve güncelleme yöneticisini kullanıyorum.

Yüklemek için:Başlat—uygulmalar—uçbirim'i açıyoruz.Uç birim ile ilk defa tanışanalar için açıklayayım.Uç birim windowsda ki msdos komut satırı muadili ve linuxda işleri yapmanın daha kolay yoludur.
Aşağıdaki komutları girelim:

Ubuntu yazlım merkezi için:

sudo apt-get install software-center

Ubuntu yazlım merkezinden kategorilere göre özgür yazılımları tarayabilir,yükleyebilirsiniz.

Güncelleme merkezi için:

sudo apt-get install update-center

Kurulum Sorunsuz gerçekleşti ise : Başlat –uygulamalar—sistem altında bulabilirsiniz.

Güncelleme Merkezini açalım.Sol altta bulunan "ayarlar" düğmesine basın.Diğer güncellemeler olduğunda bölümünü haftalıktan o an göstere getirelim.Programı kapatalım.Aylar kendiliğinden işlenecektir.

Kurulumdan Sonra Dil'i Türkçe Yapmak:

Kurulumdan sonra dil İngilzice dir.Türkçe'ye çevirmek için iki yolumuz var.

1-Ubuntu yazlım merkezini açın.Arama çubuğuna  kde turkish yazın.Gelen paketlerden:kde-l10n-tr,language-pack-kde-tr,language-pack-kde-tr-base yi işaretleyerek kurun.Ayarların gerçekleşmesi için daha sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
2-Konsolu açın ve aşağıdaki komt satırını kopyalarak girin

sudo apt-get install language-pack-kde-tr-base language-pack-kde-tr


Yanıt vermeyen programları sonlandırmak \ Ctrl+Alt+Del:

Yanıt vermeyen yada canınızı sıkan uygulamaları ctrl+esc ile sistem süreçlerini açarak sonlandırabilirsiniz.İşlemlerin tükettiği bellek ve işlemci boyutlarını görebilirsiniz.Güzel,hızlı ve kararlı çalışır :)Sağ üst köşeden sadece uygulamaları da seçebilirsiniz.

DNS adresi değiştirme:

Sağ altta bağlantı arayüzüne tıklayın,bağlantıları yöneti seçin.Kullandığınız bağlantıyı seçin,düzenle düğmesine basın.Ipv4—yöntem-automatic(dhcp)adresses only seçin.Dns sunucuları bölümüne.istediğiniz dns adreslerini birincil ve ikincil dns yi virgül ile ayırarak girin.Tamam a basın.Ayarların geçerli olması için internet tarayıcısını açıp kapatın.
Örnek:208.67.222.222,208.67.220.220

Java,flash,mp3,film codec\çözücü yükleme:

Bu uygulamaların hepsini bir anda yükleme'nin 2 yolu var.

1-Ubuntu yazılım merkezini açın.Arama bölümüne ubuntu extras yazın.
Kubuntu restricted paketini seçin.More info ya basın.Seçili değilse adobe flash plug-in i seçin.Yükle düğmesine basın.
2-Konsol'u açın ve aşağıdaki komt satırını kopyalarak girin
sudo apt-get install kubuntu-restricted-extras

Görüntü oynatıcı\media player yükleme ve ayarları:
Kde ortamında en güçlü oynatıcı bana göre SMPlayer dir.Gnome player muadilidir.Kullanıcı dostu ve kararlı bir arayüze sahipdir.
Kurulum için;
1-Ubuntu yazlım merkezini açın.Arama çubuğuna smpalyer yazın.Programı yükleyin :)
2-Konsolu açın ve aşağıdaki komt satırını kopyalarak girin
sudo apt-get install smplayer

Basit ayarlar;

Penceredeki tornavida simgesi--altyazı sekmesinde, altyazı dosyalarını otomatik olarak yükle bölümünü,klasördeki tüm altyazılar olarak değiştirin.
Varsayılan altyazı kodlamasını tükçe iso-8859-9 yapın.Bu ayar Türkçe karakterleri düzgün görüntülemek içindir.
Genel—video--add black borders on fullscreen seçeneğini işaretleyin.

Nepomuk Hizmetini kapatmak:

Nepomuk, masaüstü arama hizmetidir.Özellikle düşük sistemli kullanıcılar için can sıkıcıdır çünkü sistemi yavaşlatır.Kapatmak için aşağıdaki yolu takip edelim.

Başlat – sistem ayarları -- masaüstü araması'na girin.Temel ayarlar menüsünde işaretli kutucukları iptal edin.ayarları kaydederek çıkın.Daha sonra başlat-- uygulamalar -- konsol u açın.Aşağıdaki komutu girin.

kcmshell4 kcmkded

Başlangıç servislerinden nepomuk arama modülü'nü bulun işaretini kaldırın,tamam diyerek çıkın.

Akonadi Hizmetini Kapatmak:
Sistem sömürgeni olan bu hizmeti de kapatmamız gerekiyor.Kapatmak için aşağıdaki yolu takip edelim.
Konsolu açın.

sudo apt-get install kwrite

kwrite ~/.config/akonadi/akonadiserverrc

Açılan pencereden:

StartServer=true  satırını bulun

StartServer=false  olarak değiştirin


Masaüstü Ayarları ve Plasma
Kde'nin güzel Plasma kabuğu ve masaüstü ayarlarına değinelim.

Plasma Programcıkları Alma ve Ekleme
Masaüstünde saat simgesinin en sağında,altta panel araç kutusu bulunuyor.Buradan plasma öğeleri ekleyebiliriz.Bu işlemin aynısını ekranın sağ üst köşesindeki New Activity etiketine tık-ardından Programcık Ekle seçeneğine girerek de yapabiliriz.
Açılan pencereden yeni prgramcıklar al düğmesi ile yeni programcıklar bulabiliriz.
Birkaç kullanışlı programcık ve bunlara ait ayarları tanıtalım.

Aygıt Bildirici
'yi sürükleyerek masaüstünde istediğiniz yere bırakın.Sağ veya sol köşesine gelin çıkan uzantıdan anahtar simgesini seçin.Tüm aygıtlar'ı işaretleyin.Otomatik Bağlamayı seçin.Bütün kutucukları işaretleyin.Eklenen aygıtlar adı altında istediklerinizi işaretleyin.Tamam diyerek çıkın.

Çöp Kutusu'nu sürükleyerek masaüstünde  istediğiniz yere bırakın.

Donanım Sıcaklığı
'nı sürükleyerek masaüstünde  istediğiniz yere bırakın.

Kilitle ve Çık
'ı sürükleyerek masaüstünde  istediğiniz yere bırakın.Hızlı bir şekilde bilgisayarı kilitleme,kapatma,yeniden başlatma işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Klasör Görünümü
'nü sürükleyerek masaüstünde  istediğiniz yere bırakın.Bu bölümde kısa yol olarak görünmesini istediğiniz şeyi sürükleyin,bırakın ve bağ koy u seçin. Bu programcık ön tanımlı olarak vardır.Kaybettiğinizde buradan bulabilirsiniz.Belki de yenisini eklemek istersiniz.Sağ veya soluna gelip anahtara tıklayın.Konum bölümünde ki ayarları kullanarak.sadece bir konum yada klasörün içeriğini listeyebilirsiniz.Göster bölümündeki ayarları kullanarak sıralama,boyut ve hizalama ayarlarını düzenleyebilirsiniz.Düzenleme işleminiz bittiğinde olduğu yere kilitle seçeneğini işaretleyin.

Sabit Disk Durumu'nu sürükleyerek masaüstünde  istediğiniz yere bırakın.Sağ veya soluna gelip anahtara tıklayın.Disk bölümlerinden görmek istediğiniz diski seçin.Disk durumlarını aygıtbildirici programcığındaki disklerin doluluk oranı gösteren çubuğun üzerinde 1-2 saniye bekleyerek de görebilirsiniz.

Duvar Kağıdını Değiştirmek ve Saatli Duvar Kağıdı Yüklemek

Duvar Kağıdını Değiştirmek:Masaüstünde boş alana sağ tıklayın.Masaüstü ayarlarını seçin.Açılan pencereden Aç ı tıklayın.Duvar kağıdı olarak kullanacağınız görüntüyü seçin.Uygula düğmesine basın.Eğer yeni kağıtları internet üzerinden almak isterseniz,yeni duvarkağıtları al a tıklayın.

Saatli Duvar Kağıdı Yüklemek:

Daha önce de anlatttığımız plasma panel araç kutusuna giriyoruz.Programcık ekle diyoruz.Yeni programcıkları al—Yeni plasma programcıklarını indir.Açılan pencerede arama çubuğuna wallpaper clock yazın.çıkan programcığı indirin.Masaüstünde sağ tık-- masaüstü ayarları.Duvar kağıdı bölümündeki resim seçeneğini wallpaper clock yapıyoruz.Aç diyoruz.Daha önce indirdiğimiz saatli duvarkağıdı dosyamızı bulup uyguluyoruz.

Adres:
http://www.vladstudio.com/tr/wallpaperclock/browse.php

!!! Masaüstünde ki özelleştirme ayarlarınızı tamamlayınca,masaüstünde boş bir yere sağ tıklayın,programcıkları kilitleyi seçin.Böylece Programcıklar sabitlenir ve yanlış müdahaleler ile yer değiştirip kapanmazlar.

Görev Yöneticisinde Gruplanan Pencereleri Ayırmak;
Mesela Firefox kullanıyorsunuz birden çok firefox penceresi açtınız ve pencereler gruplandı.Bunu önlemek için.Gruplanan pencerenin üzerine sağ tık—görev yöneticisi ayarları.Genel sekmesinden gruplandırma seçeneğini bulun onu elle yapın.


Masaüstlerini Ayırmak

Masaüstleri arasında geçiş yaptığımızda bir önceki masaüstünde açtığımız programlar,pencereler de görev yöneticisine küçültülmüş olarak geliyor.yeni masaüstünde bunları görmemek ,her program yada pencerenin açıldığı masaüstünde kalmasını sağlamak için şu ayarı yapmamız gerekiyor:Görev yöneticisine sağ tık --görev yöneticisi ayarları--sadece geçerli masaüstündeki görevleri göster kutucuğunu işaretliyoruz.


Sistem Ayarları Menüsü


Windowsda ki denetim masası karşılığıdır.simge seti\icon değiştirmeden yazıcı yapılandırmanıza,kullanıcı adı şifre değişikline,güç yönetimi ayarlarına kadar aklınıza gelecek her türlü ayarı buradan hızlıca yapabilirsiniz.Eğer yapacağınız işlemi biliyorsanız fakat hangi başlık altında bulacağınızı bilmiyorsanız sağ üstteki arama çubuğuna ilgili işlemi yazın,sonuçlar tatmin edicidir.

Sırası ile masaüstü efektleri,simge seti değişiklikleri,tema değişikleri,açılış ekranı değişikliklerine değinelim.

Masaüstü efektleri:
Genel sekmesinde,Masaüstü efektlerini başlangıçta etkinleştir seçili olmalıdır.Masaüstü değiştirme efekti masaüstü küp animasyonu şeklinde olamalıdır.Tüm efektler sekmesinde zevkinize göre sahip olmak istediğiniz efektleri seçebilirsiniz.Masaüstü Küpü ve masaüstü animasyonu seçili olmalıdır.

Çalışma alanı görünümü:Buradan pencere dekorasyonları,açılış ekranı,masaüstü temalarınızı değiştirebilirsiniz.Ön tanımlı temaları kullanabilir,yeni tema al düğmesi ile yeni temalara güvenli bir şekilde ulaşabilir,sorunsuzca uygulayabilirsiniz.Ya da güvenli olduğunu düşündüğünüz bir kaynaktan indirdiğiniz açılış ekranı tema dosyalarınızı el ile kurabilirsiniz.

Uygulama görünümü:Buradan pencere rengi,simge seti\icon seti,yazı tipleriniz,duygu simgeleriniz ile ilgili değiştirmeleri ve düzenlemeleri yapabilirsiniz.



Grub2 yi Yeniden Kurmak

Grub basit olarak ön yükleyicidir.Yeniden Windows kurduğunuzda yada Sabit disk bölümlerinden birisini biçimlendirdiğinizde bu önyükleyici de silinebiliyor.Bunun sonucunda ya sadece windows u açabiliyorsunuz yada iki sisteme de ulaşamıyorsunuz.Forumda çok fazla tekrarı olsa da aynı çatı altında birleştirmek adına sürekli kullandığım ve hiç hata almadığım yönetemi yazayım.

önce ubuntuyu cd yada usb belleğe yazıyoruz.Daha sonra bilgisayarı usb yada cd ile başlatıyoruz.Gelen ekranda Ubuntuyu kurmadan deneyin kısmını seçip masaüstüne geliyoruz.terminal i açıyoruz.

Linux sistemin nerede kurulu olduğuna bakıyoruz.Bunun için aşağıdaki komut satırını kopyalayıp yapıştırın :)
sudo fdisk -l
Bunun /dev/sda3 olduğunu kabul edelim. 3 yazan yere sizin sisteminiz neredeyse onun rakamını yazıyorsunuz.
sudo mount /dev/sda3 /mnt

sudo mount --bind /dev /mnt/dev
sudo mount --bind /dev/pts  /mnt/dev/pts
sudo mount --bind /proc /mnt/proc
sudo mount --bind /sys  /mnt/sys


sudo chroot /mnt

grub-install /dev/sda

grub-install --recheck /dev/sda
Yukarıda ki komut girildikten sonra çıkan uzun iletinin sonunda no eror reported yazmalı  :)

Ctrl+D tuş kombinasyonu nu kullanın

sudo umount /mnt/dev/pts
sudo umount /mnt/dev
sudo umount /mnt/proc
sudo umount /mnt/sys
sudo umount /mnt
sudo reboot


Kde'de Fstab Dosyasını Düzenleme

Windows'a Format attınız,biçimlendirdiniz,ya da böldünüz.Bunun sonucunda falanca filanca disk bölümü bulunamadı devam etmek için S ye basın iletisi alıyorsanız.Yeni birim'i fstab a işlemeniz lazım.Bunu yapmak çok basit.

Bu komut ile birimlerin ve varsa diğer diskleri UUID ile görüyoruz.
sudo blkid

Örnek görüntü:
/dev/sda1: UUID="2H5A12D97Z127J31" TYPE="ntfs"
/dev/sda2: LABEL="yedek" UUID="94CA1F8DCA1F6B2E" TYPE="ntfs"
/dev/sda3: UUID="bz9ad06g-89e7-4eb8-b0j0-0f11fc79d59f" TYPE="ext4"


Burada fstab a güncelleyeceğimiz yer  dev/sda1 olsun.Buradan UUID=den sonraki sadece rakam ve harfleri kopyalıyoruz .Yani şu şekilde kopyalama yapıyoruz.

2H5A12D97Z127J31

Sonra aşağıdaki komut ile fstab'ı açıyoruz

kdesudo kate /etc/fstab

Açılan pencerede az önce kopyaladığımız yeri aynı şekilde  " " işaretlerinin arasına yapıştırıyoruz.Dosyayı kaydediyoruz ve kapatıyoruz.Bu kadar  :)

if

Eline sağlık @nasilolcekbuisler.

eribol

Elinize sağlık. Böyle bir başlık gerekliydi ancak bence bu başlığı genişletip zenginleştirmeliyiz. Sadece yeni baslayanlar icin değilde herkes icin olsa güzel olur. Herkes bildiği güzel bir özellik veya uygulamacığı paylasabilir.

nasilolcekbuisler

Alıntı yapılan: eribol - 04 Mart 2012 - 23:16:10
Elinize sağlık. Böyle bir başlık gerekliydi ancak bence bu başlığı genişletip zenginleştirmeliyiz. Sadece yeni baslayanlar icin değilde herkes icin olsa güzel olur. Herkes bildiği güzel bir özellik veya uygulamacığı paylasabilir.

teşekkür ederim.zamanım oldukça ana yazıyı düzenleyerek birşeyler ekleyeceğim sürekli.ileride belki videolu anlatım da koyarım yazmaktan kısa sürer diye düşünüyorum  :)

eribol

İyi o zaman ben bir kaç basit ipucu (ipucu olmasa da) belirteyim.

Kde'de her uygulamacığa bir kısayol atayabiliriz. Misal panelde bulunan uygulama başlatıcısına Shift-Space kısayolunu ekleyerek istediğim bu kısayolla çağırabiliyorum. Tıpkı Unity ve Shell arama kutusu gibi işlev görüyor. Böylece çalıştırmak istediğim uygulamaya bu şekilde ulaşabiliyorum. Elbette her uygulamacığa kısayol atamak estetik ve mantıklı olmuyor ama yine de bir çok uygulamacık için güzel iş görüyor.

Panele Geçerli Uygulama Denetimi uygulamacığını ekleyip bu uygulamacağıa tıkladığımızda yine Shell gibi açık olan pencereleri ekrana dizer.

gufabe

Alıntı yapılan: nasilolcekbuisler - 05 Mart 2012 - 10:04:08
teşekkür ederim.zamanım oldukça ana yazıyı düzenleyerek birşeyler ekleyeceğim sürekli.ileride belki videolu anlatım da koyarım yazmaktan kısa sürer diye düşünüyorum  :)

Alttaki sayfada How to kategorisi altında gifler var. Kendi anlatımındaki bölümlerin altına adres olarak geçebilirsin.

http://userbase.kde.org/Plasma/HowTo#Desktop_Widgets

Mesela şöyle:

Plasma Programcıkları Alma ve Ekleme
Masaüstünde saat simgesinin en sağında,altta panel araç kutusu bulunuyor.Buradan plasma öğeleri ekleyebiliriz.Bu işlemin aynısını ekranın sağ üst köşesindeki New Activity etiketine tık-ardından Programcık Ekle seçeneğine girerek de yapabiliriz.
Açılan pencereden yeni prgramcıklar al düğmesi ile yeni programcıklar bulabiliriz.

http://userbase.kde.org/images.userbase/8/83/Plasma_howto-widget-desktop-add-45.gif

yigithaluk

#6
Ellerine sağlık, ubuntu software center çok işe yarayacaktır :)

bir de sorum olacaktı, iTunes'daki gibi yüzlerce radio istasyonuna erişebileceğimiz bir uygulama var mı? internetten radyo dinlemeye bayılırım, iTunes'un en sevdiğim özelliği radyo idi, ondaki gibi  dünya çapında kategorilere aytılmış yüzlerce çeşit radyo istasyonuna erişebileceğimiz bir uygulama paylaşırsanız sevinirim, kolay gelsin


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Nisan 2012 - 19:36:38

aradığım şey clementine imiş... :)

Mnarin

Merhaba
Kubuntu işletimli bir makina bilgisayarım var ve açılışta sürekli memtest86 açılıyor. Enerji kesilip verilince oluştu. Yeniden yükleme dışında bunu düzeltmenin bir yolu var mıdır acaba

Empat

[mention=645620]@Mnarin[/mention]

Merhaba.

Lütfen bu makaleyi inceleyin ve grub ön yükleyicisini yeniden yükleyin.
Everything for me is just Peace - Love - Coding. Also, as they say: I am a programmer, I have no life!