[Çözüldü] C derleme ve Eclipse Soru

Başlatan ktumit, 03 Mart 2012 - 19:33:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ktumit

Merhaba üstadlar. C kodunu derlemeyi bir türlü beceremedim linux cahili olduğum için konsolda geçiş sıkıntısı yaşıyorum yaptığım ve yapmak istediğim şeyleri yazayım önce..

Önce metin editöründen kodumu yazdım sonra hello.c diye kaydettim fakat konsoldan bunu derleyemedim.
Yaptıklarım ctrl + alt + T ile konsolu açtım ve " ls -l " yazdım oradan işte "genel, şablonlar, masaüstü....." diye birşeyler sıralandı benim klasörüm masaüstünde ama /masaüstü yazıyorum ya da /masaustu diye ama geçemiyorum. Bana bunu detaylı bir şekilde yazabilir misiniz.

Birde http://www.eclipse.org/downloads/?osType=linux adresinden eclipse indirdim sonra çalıştırırkende sıkıntı oldu yüklememi yapmamı istiyor anlamadım yükleme nasıl yapılır birde onuda paylaşırsanız çok sevinirim.

if

@ktumit, bir dizine girmek istiyorsanız vermeniz gereken komut (kod değil) cd dir. Forumda eclipse için konularımız olacak, onlara bakabilirsiniz.

ktumit

peki derleme hakkında biraz yardım edebilir misiniz? yani yapmam gereken komutları masaüstünde hello.c diye bir belgem var örneğin bunu nasıl derler ve çalıştırırım.

heartsmagic

Linux üzerinde dizin ve dosya isimleri küçük/büyük harf duyarlıdır. Eğer dizinin ismi "Masaüstü" ise sen cd masaüstü diyerek geçemezsin oraya. Doğrusu:
cd Masaüstü komutudur.

gcc ile derleme konusunda forumda belki anlatım olmayabilir ama Google üzerinden tonlarca anlatıma ulaşabilirsin. Onlardan iki örnek:

http://e-bergi.com/2008/Subat/GCC-ile-C-CPP-Kodlarini-Derleme
http://www.belgeler.org/howto/gcc-baslangic-basit.html
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

travego0403

Bulunduğun dizinden bir dizinin içine girmek istiyorsan
cd dizinadiya da tam yolunu
cd /home/kullaniciadi/Masaüstü
şeklinde bulunduğun dizini değiştirebilirsin.

Eclipse ide Ubutu Yazılım Merkezinden indirebilirsiniz. Tabi ki  eclipse-cdt eklentisi ile beraber. Yoksa C/C++ desteği sağlamaz.

Basit kodlarıda konsoldan gcc/g++ kullanarak derleyebilirsiniz. Aslında Eclipsede bu işi gcc/g++ ile yapar.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

ekremsenturk

En basit yöntem:
Kod'larını yazdıktan sonra kullanıcı dizininin içine kayıt edersin ve herhangi bir dizinin içine girmeye gerek duymadan, program'ının adının hello.c olduğunu kabul edersek, uçbirimden gireceğin komut
gcc -o hello hello.c
Bir hata bildirimi almazsan, kullanıcı dizininde bir hello.c adında (kaynak kod) dosya ve bir de hello adında çalıştırılabilir dosya olacaktır.
./hello
komutu ile de çalıştırılabilir dosyayı çalıştırabilirsin.
Kullanıcı dizinin dağınık görünmesin istiyorsan, yeni bir klasör açarsın ve programlama ile ilgili dosyalarını, işin bittiğinde, yeni klasörüne aktarırsın.

sem

Tekrar edeyim;

pwd ile konsoldan bulunduğunuz dizini görüntüleyebilirsiniz.

"pwd"

cd komutu ile dizinler arası geçiş yapabilirsiniz (Change Directory)

cd Masaüstü

Üst dizine geçmek için:

cd ..

Kod derlemek için:

gcc dosya.c -o cikti

dosya.c kaynak kodundan cikti isminde çalışan dosya üretirsiniz.

Eclipse için ayar yapmaya gerek yok. Tıklayarak çalıştırabilirsiniz, ayar ya da kurulum gerekmez. Eclipse ile program derleyebilmek için sisteminiz GCC ve Java'nın kurulu olduğundanemin olmalısınız.

İyi çalışmalar, kolay gelsin.
".NET çemberinden geçen lirisist etkisi bir 'Volcano', bir yüzüm Java bir yüzüm Badalamenti Don Tano"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Her yer ölüm yine, burası dünya
Derken ölüm bile bu nasıl dünya?
Benden ölüm dile, batıyor gün yine
Burası dünya?

ktumit

Alıntı yapılan: sem0900 - 04 Mart 2012 - 18:53:20
Tekrar edeyim;

pwd ile konsoldan bulunduğunuz dizini görüntüleyebilirsiniz.

"pwd"

cd komutu ile dizinler arası geçiş yapabilirsiniz (Change Directory)

cd Masaüstü

Üst dizine geçmek için:

cd ..

Kod derlemek için:

gcc dosya.c -o cikti

dosya.c kaynak kodundan cikti isminde çalışan dosya üretirsiniz.

Eclipse için ayar yapmaya gerek yok. Tıklayarak çalıştırabilirsiniz, ayar ya da kurulum gerekmez. Eclipse ile program derleyebilmek için sisteminiz GCC ve Java'nın kurulu olduğundanemin olmalısınız.

İyi çalışmalar, kolay gelsin.

hocam gerçekten teşekkür ederim yeni başlayan biri için gerçekten çok önemli bir bilgi ama sizin için basit bir komut olabilir. Bir de son birşey forumda bir türlü eclipse c/c++ için kurulum nasıl yapılır bulamadım. Eclipse sitesinden download ediyorum eclipse fakat çalıştırmıyor aldığım hatada bu "Invalid url:'/media/F693-5B0E/eclipse/eclipse'given,exiting"... birde downloadda iki dosya vardı 104 mb olanı indirdim bu hatayı aldım birde 140 mb olan vardı onu indirdim onuda rardan çıkartamadım.

travego0403

Özel bir nedeni yoksa Eclipseyi neden Ubuntu Yazılım Merkezinden kurmuyorsun.

Ubuntu yazılım merkezinde arama satırına Eclipse yaz çıkan uygulamayı kur. Sadece Java destekler. Daha sonra aşağıda Teknik öğeleride göster linkine tıkla açılan yerdende 
C++ development tools for Eclipse adlı eclipse-cdt paketinide kur artık Eclipse C/C++ ta tanıyacaktır.

Yazılan mesajları biraz daha dikkatli okumanı tavsiye ediyorum.  ;)

ktumit

Alıntı yapılan: travego0403 - 05 Mart 2012 - 23:08:54
Özel bir nedeni yoksa Eclipseyi neden Ubuntu Yazılım Merkezinden kurmuyorsun.

Ubuntu yazılım merkezinde arama satırına Eclipse yaz çıkan uygulamayı kur. Sadece Java destekler. Daha sonra aşağıda Teknik öğeleride göster linkine tıkla açılan yerdende 
C++ development tools for Eclipse adlı eclipse-cdt paketinide kur artık Eclipse C/C++ ta tanıyacaktır.

Yazılan mesajları biraz daha dikkatli okumanı tavsiye ediyorum.  ;)

bu aklıma yattı hocam öyle yapacağım ama son birşey Ubuntu yazılım merkezinden kastınız nedir ?

travego0403

Nasıl anlatsam bilemedim şimdi. Programları indirip kurduğumuz, paket yöneticisi. Unityde Dash arama satırına Ubuntu Yazılım Merkezi yazın karşınıza gelecek program. :)

ktumit

@travego0403 üstat büyüksün ya, valla sorunlarımın ve sorularımın ne kadar basit olduğunu bende biliyorum ama insan gerçekten bir değişik oluyor öğrenicem ama yılmıcam eclipse kuruyorum.. dediğiniz gibi c developuda bir kuruyum bunada çözüldü etiketlerim hocam. :)