Gabe Newell: 'Windows 8 Bir Felaket'

Başlatan arpia, 27 Temmuz 2012 - 13:41:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

arpia

"Bence Windows 8 PC dünyasındaki herkes için bir felaket."

Katıldığı bir yemekte konuşan Valve patronu özellikle Steam'in Linux'a karşı olan yakın ilgisi ile ilgili konuşurken değindiği Windows 8 için hiç iyi düşünmediğini yukarıdaki sözlerle açık açık belli etti.

"Steam üzerindeki 2500 oyunun Linux üzerinde de kolaylıkla çalışmasını sağlamak istiyoruz. Bu garantili bir strateji. Bence Windows 8, PC dünyası için bir felaket olacak. Bence bu yüzden birkaç iyi PC/OEM markasını kaybedeceğiz ve onlar bu pazarı terk edecekler. Bence karlar birkaç kişi haricinde kimseye kalmayacak. Eğer bunlar gerçek çıkarsa o zaman elimizde alternatif bir platformun olması güzel bir şey."

Yazinin devami icin : http://techno-labs.com/1/34456/1/Gabe_Newell:_Winows_8_Bir_Felaket.html

Gabriel

Gabe Newell da oyunu akıllıca oynuyor.
Yeryüzü bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık.

KemalALKIN

Konuşmasında kendinide düşünmüş her zamanki gibi :D. Merak etmeyin sövsede gene sevecek windows'u :D. Linux'a kar elde etmek için girmiş demek ki klasik olarak.
www.tckemal.ist

heartsmagic

Alıntı yapılan: KemalALKIN - 29 Temmuz 2012 - 00:34:35
Linux'a kar elde etmek için girmiş demek ki klasik olarak.

Amacı para kazanmak olan bir şirketin bunu düşünmesi çok normal. Sanırım biz bir dünya dil döksek de Linux dünyasının asıl özünün "beleş" anlamını içermediğini anlatamayacağız. Şirketler para kazanmayacaklarsa neden şirket olsunlar? Kimse hayrımıza iş yapmıyor. İleride kendim bir şirket açacak olsam elbette ben de para kazanmanın yollarını ararım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ct

@heartsmagic

Linux dünyasını bilmem ama özgür yazılımın özü bir bakıma beleş anlamına da geliyor. Yoksa free reddedilir sadece açık kaynak kullanılırdı. Anadilde eğitimi, suyu, havayı, sağlık güvencesini, yiyeceği, barınmayı nasıl insanın doğuştan gelen hakları olarak görenler varsa yazılımı da öyle görenler olacaktır. Buradaki ayrım ideolojik bir ayrım oluyor ve milyar defa söylense de hapse atılsa da insanlar bundan vazgeçmeyeceklerdir (parasız eğitim isteyip hapse atılan öğrencileri kastettim burada). Bu kadar sert çıkılmasını doğru bulmuyorum o yüzden. Dünyaya bakılan noktalar farklı olabilir ancak buradaki amacımız Ubuntu'da yaşadığımız problemleri ve çözümlerini paylaşmak diye düşünüyorum. Ekleme: Ekleme yapmak istedim buraya, sizin de böyle düşündüğünüzü daha önceki yazılarınızdan biliyorum sanki böyle düşünmediğinizi söylemiş gibi olmak istemedim.

Şirketlerden kar amacı gütmeyen şeyleri bekleme naifliğine düşülmesine kızıyorsanız haklısınız. Şirketin iyisi, doğrusu, ahlakı yoktur. Krizlerde çıkış silah üretmekse bir anda araba firmaları ölüm makineleri üretmeye başlar. Kimse sorgulayamaz bunu. Hiç mi güzel şeyler yapmıyorlar deseniz PR çalışması için yardım kuruluşlarına yardım yaparlar sonra vergi indirimden yararlanırlar. Linux firmaları tıpkı yenilenebilir enerji firmaları gibi çalıştıkları alanın yapısı gereği güzel şeyler ortaya koyabilirler. Ama bu yaptıkları işin doğasıyla alakalıdır. Yoksa yine kar amacı güden organizasyonlardır. Linux dünyasının kendisi güzeldir ve buna yapılan her katkı öyle veya böyle insanların hayatını kolaylaştırır.

Amacım anlamsız bir tartışmayla okuyanları ve sizi sıkmak değil. Sadece Linux'u sağcısı da solcusu da Allahsızı da kullanabilir. Özgür yazılımın felsefesi üzerine değişik görüşler olabilir. Ama ortak nokta olan Ubuntu ve özgür yazılım üzerine odaklanmak en güzeli.

heartsmagic

Alıntı yapılan: ct - 29 Temmuz 2012 - 01:47:41
@heartsmagic

Linux dünyasını bilmem ama özgür yazılımın özü bir bakıma beleş anlamına da geliyor. Yoksa free reddedilir sadece açık kaynak kullanılırdı.

@ct, sen de yanlış biliyorsun. "free" kavramını baştan yanlış anlıyorsun ki aslında bu Linux'a azıcık bulaşan, birazcık vakit geçiren herkesin öğrenebileceği bir meseledir. "free" asla "beleş" anlamında kullanılmadı, kullanılmayacaktır. Bu konuda binlerce yazı yazılmışken, bizim forumda bile belki yüz tanesi varken benim tekrar etmem ne kadar normal cidden bilmiyorum. Kısacası bir önceki iletimde söylediğim geçerli, bir dünya dil döksek de sanırım bu yanlış anlama birçok kullanıcıda yerleşik kalmaya devam edecek.

Lütfen şuraya göz gezdir @ct, zira dediğim gibi sen de yanlış biliyorsun "free" konusunu. Kimse reddetmiyor, reddetmiyorum. Yanlış bilindiğini söylüyor ve düzeltmeye çalışıyorum.

http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html
Alıntı YapÖzgür yazılım bir özgürlük meselesidir, fiyat değil1.

Özgür yazılım kavramı, kullanıcıların, yazılımı çalıştırma, kopyalama, dağıtma, üzerinde çalışma, değiştirme ve geliştirme özgürlükleriyle ilgili bir kavramdır. Daha açık konuşacak olursak, "özgür yazılım" kavramı, yazılım kullanıcıları dört olmazsa olmaz özgürlüğe sahiplerdir demektir:

"free" kavramının ne olduğu açık açık yazıyor. Aslından da alıntı yapayım:

Alıntı YapThus, "free software" is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of "free" as in "free speech," not as in "free beer".

Kısacası beleş birayı kimse vermiyor bizim tarafta ve açık açık reddediyor. İşte burada "free" reddediliyor, beleş meleş yok bizim tarafta, özünde de yok, ideolojisinde de. Yazılımı doğuştan hak olarak gören, dağıtılmasını, kaynağının açık olmasını hak olarak görüyor. Ücretsiz dağıtılması bu felsefenin hiçbir yerinde yok.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ct

@heartsmagic

Özgür yazılımın ortaya çıkışı kapalı kaynaklı yazılımlara isyandır. RMS ve yazıcısına geri döndük. Ama kaynak kodun dağıtılabilmesi onu kullanacak adam için sadece bedava anlamı içerebilir(yazılımdan anlamıyorsa). Eski bilgisayarların sağlam parçaları birleştirilerek öğrencilere Linux kurulu olarak dağıttığınızda ücretsiz bir şekilde bu işi halletmiş olursunuz. Yani son kullanıcı için yine ücretsiz olması ön plana çıktı. Benim onu kurma amacım özgür yazılım kullanımını arttırmak bile olsa yüzlerce dolar veremeyeceğim için tercih etmem kolaylaştı sadece. Tarihçesini bilmemekle alakalı değil sadece özgür yazılımın yanında gelen güzel bir şey. Sistemin dışına arada çıkıp hayrına insanların kod yazmasıyla ortaya çıkan bir program benim için çok değerlidir. Elbette şirketlerin de katkısı çok büyük çekirdeği neredeyse onlar sırtlıyor.

Beleş program kullanalım denilmesi sadece bu düzeyde incelenmesi benim de canımı sıkıyor ancak beleş olması da yanında gelen bir şey gibi. Birisi alıp bunu satsa bile açık kaynağını ücretsiz olarak kullanabiliyoruz. Nasıl açıklasam ki, bir şeyin illa tek bir özelliği olması gerekmiyor. Bu da öyle bir durum bence. Açık kaynaklı olması, GPL ile lisanslanmasının bir sonucu da bu oluyor. Birilerinin kalkıp böyle bir tanımlama yapması onun bedava olmasını değiştirmiyor. Politik bir tavırla bu şekilde özellikle vurgu yapılmasını normal buluyorum çünkü işin özü özgürlük bedava olması değil. Ama yine Linux dağıtımlarından bahsederken açık kaynaklı ve ücretsiz deme ihtiyacı duyuyoruz çünkü insanların ayrıca para vermeden erişebileceklerini belirtmek istiyoruz. Sorunun bilip bilmemekten değil pratikteki kullanımıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. Çok pratik bedavaydı bunu kullandım gibi. Gidip cracklerle uğraşmadım bunu denedim süper de yazmış adamlar gibi yani. Yoksa biz yine kendi aramızda özgür yazılımı saf felsefesiyle inceleyelim. Bu kurulan felsefe çok hoşuma gidiyor. Forum içinde de bu şekilde kullanmaya çalışıyorum.

Böyle yazdım ama gereksiz mi oldu bilemedim. Bilinenleri yazmışım gibi geldi. Bu tanıtım yazısını daha önce en az birden fazla kez okumuşumdur ama üzerinden çok zaman geçti. Yarın tekrardan okuyacağım. Şu an kafam çok çalışmıyor. Kusuruma bakmayın imla hataları vs olmuşsa yarın onları da düzeltmeye çalışırım.

heartsmagic

@ct, ortak noktada buluştuğumuz sürece hiç sorun yok. Bizim tarafta yazılımların genelinin ücretsiz olması senin de söylediğin üzere sadece yanında gelen güzel bir artı bizler için. Fakat RMS'ye de dönsek, kapalı kaynak uygulamalara isyana da dönsek işin ucu ücret konusuna çıkmıyor. RMS MIT'de çalışırken "ücret ödüyoruz bu ne arkadaş bize bu uygulamayı bedava verin" dememiştir, kendi ihtiyaçları doğrultusunda sürücüyü geliştirmek istediğinde "hayır, kaynak kodunu size veremeyiz" dendiği için isyan etmiştir. Kısacası isyanın ne çıkış noktası ne de bir başka yeri ücrete dayanmaz.

Politik görüş diyorsak bu meseleyi politik olarak en fazla ele alan kişi sanırım yine RMS'dir. O bile hiçbir zaman ücretsiz olmasını savunmamıştır bu meselenin. En azından ben böyle biliyorum. Doğası gereği GPL ile lisanslanan uygulamalar ücretsiz dağıtılır. Ücretli olduğunda bile durum ücretsize doğru kayabilir. Şöyle ki, biri satın alır GPL ile lisanslanmış bu uygulamayı, ardından kendisine kaynak kodu da verileceği için dilediği gibi dağıtabillir. Bunların hepsi GNU sitesinden öğrenilebilir:
http://www.gnu.org/licenses/gpl-faq.html

Alıntı YapIf I distribute GPL'd software for a fee, am I required to also make it available to the public without a charge? (#DoesTheGPLRequireAvailabilityToPublic)
No. However, if someone pays your fee and gets a copy, the GPL gives them the freedom to release it to the public, with or without a fee. For example, someone could pay your fee, and then put her copy on a web site for the general public.

Evet, etik olarak tartışılabilir bu konu fakat özü budur. Haliyle GPL ile dağıtılan ücretli uygulamalarda pratik olarak genelde ya özelleştirme (uygulamaya yapılacak kişsel/kurumsal ekleme/çıkartma) ya da destek için ücret alınır. Öteki türlü zaten pratik olarak yürümez bu iş. Şimdi mesela biz mysql'i ücretli alsak GPL lisansı ile, sonra dağıtsak bir başkası da bizden alsa kullansa ne olur? Oracle kâr eder mi? Ederse ne kadar eder? Kısacası aslında bizim buradaki güvencemiz ücretli olması olmaması değil, lisansın özgür lisanslardan biri olması. Aslında yürümez diyorum fakat kâr amacı yüksek olan projelerde yürümez. Öteki türlü mesela ufak oyun yapan şirketler var, son zamanlarda da Ubuntu üzerinden satış yaptılar. Binlerce insan satın aldı bu oyunları, haliyle kimse de "Madem GPL neden satın alayım" demedi. Belki dağıtanlar olmuştur, hakkı var zira. Fakat satın alan kişiler o şirketler için yeterli olur. Fakat mesele büyük projeler ve büyük kâr hedefleri ise yürümez bu (diye düşünüyorum).

Meseleye tersten yaklaşalım hatta. Diyelim ki bir X şirketi Linux tarafı için uygulama yazdım diyor, ücretsiz dağıtıyor ancak kaynak kodu kapalı. Yani özgür bir lisansla lisanslanmamış durumda. Bu bizi memnun eder mi, etmeli mi? Zira isteğimize göre uygulamayı değiştiremiyoruz, iyileştirme yapamıyoruz, altında ne var göremiyoruz. Uzaklarda aramayalım, depolarda bulunan ve hemen hepimizin kullandığı Nvidia, ATI sahipli sürücüleri, Flash eklentisi, mp3 çözücüleri gibi çözücüler buna en güzel örnektir.

Kimseye sert çıkmıyorum, düzeltmeye çalışıyorum yanlış bilinenleri sadece :) Araya mimikler girmeyince, düz yazınca böyle görünüyor olabilir. Dost meclisinde, bir şeyler içerken yapılan muhabbet gibi düşünmek lazım. Aksi takdirde kimsenin baskın gelme gibi bir amacı yok burada.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

KemalALKIN

Alıntı yapılan: heartsmagic - 29 Temmuz 2012 - 01:03:56
Alıntı yapılan: KemalALKIN - 29 Temmuz 2012 - 00:34:35
Linux'a kar elde etmek için girmiş demek ki klasik olarak.

Amacı para kazanmak olan bir şirketin bunu düşünmesi çok normal. Sanırım biz bir dünya dil döksek de Linux dünyasının asıl özünün "beleş" anlamını içermediğini anlatamayacağız. Şirketler para kazanmayacaklarsa neden şirket olsunlar? Kimse hayrımıza iş yapmıyor. İleride kendim bir şirket açacak olsam elbette ben de para kazanmanın yollarını ararım.

Abi ben illaki bedava olacak çünkü linux budur demiyorum. Piyasada Steam olarak 7 8 tane ücretsiz windows ve 5 6 tane mac os x oyunu var steam şirketinin. Benim beklentim benim gibi sanal para akışı yapmayanlar için ücretsiz oyunların linux'a gelebilmesidir. Örneğin halen bekliyorum EA şirketinden play4free.com oyunlarının basit olmayanlarınıda linux versiyonlar ile dağıtsın. Altı üstü 6 7 oyun var play4free'de ve en az oynan basit şeyleri port ettiler.

Artık klasikleşmiş urbanteror gibi oyunların ya yeni güzel grafikli hallerini yada yeni güzel grafikleri olan ücretsiz oyunların gelmesini istiyoruz. Haksızda değiliz ki :). İlla winehq mu kullanalım :D. Yani illaki ücretsiz versin heleki steam versin değil demek istediğim açık ve net. Taze kan lazım yoksa parası olanlar linux üzerinde kaliteli oyun oynayacak. Windows'ta para olmadanda mümkün çoğu firma bedava online güzel grafik ücretsiz oyun veriyor.
www.tckemal.ist

ct

@hearsmagic,

http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html

Yazısını tekrardan okudum az önce. Sürekli vurguladıkları şey bedava değil özgür. Yazılım kategorilerine de göz atma fırsatım oldu:

http://www.gnu.org/philosophy/categories.html

İlk bağlantıda sürekli bu vurgunun yapılması RMS'nin o kadar da özgür olamamasından da kaynaklanıyor olabilir. Amerika'da özgürlük derseniz ("Amerika'da özgürlük" aslında oksimoron duruyor ama ne yapalım koskoca bir halkı yargılayamayız) herkes eller havaya yapar ama sağlık bedava olacakmış derseniz commie olursunuz bir anda. Bireyci anarşizmin amerikadaki gelişimi ve anarşizmin yozlaştırılması da bu tarz Amerikan ortamında (adını koyalım anti-komünist veya komünizmi en büyük düşmanı görerek büyütülmüş, yarı paronayaklaştırılmış bir toplum) fikirlerin geliştirilmesine (sakat veya eksik geliştirilmesine) örnek olabilir. Özgür yazılım olmasının yanında bedava olduğunu söylerken o kadar korkmamak lazım.

Burada bedava olması fikri aslında mühendis ve uzmanların kafasını bir nebze değiştirdiği için çok önemli. Mühendis ve uzmanlar eğer çıkarları yoksa bilgiyi kendilerine saklarlar(dı). Hem beyaz yaka olmanın bir getirisi olarak işleyişi tam görememelerinden (sistem içinde kendisini sınıfsal olarak konumlandıramama, mesai arkadaşlarını hep rakip olarak görme ve onların müdürü/lideri olmaya çabalama) hem o ünvanı taşımalarını bilgilerini satmalarına borçlu olduklarından bilginin bedava olabileceği fikri onlara çok uzaktı. Özgür yazılımla bu kafadaki ne kadar ekmek o kadar köfte mantığı biraz olsun değişebilmiştir. Evet özgür yazılım ve onun felsefesi yaygın değil ama yaygınlaştıkça bu kırılmanın artacağına inanıyorum. Şu an burada bu bilgi paylaşımı oluyorsa bunu bu kırılmaya bağlayabiliriz. Binlerce dolarlık eğitim gerektiren konularda insanlar çekinmeden tecrübelerini paylaşabiliyorlar. Bu gerçekten çok güzel ve bunu Siemens'in veya Microsoft'un (iki devasa firma oldukları ve günlük hayatta sıkıntı çektiğim için bunları örnek verdim) ürünlerinde bulmanız çok zor. Bedava olmasını bir emeğin karşılığının bedava olabileceğini insanların farketmeleri açısından çok önemli buluyorum. Bu farketme ardından bilgiyi ücretsiz olarak paylaşmayı sağlıyor. Emek verip forumlarda insanlar birbirlerine yardım etmeye başlıyorlar. Stackoverflow tarzı uzmanların bulunduğu para ile üye olunan siteler vardı. Şaka gibi ama öyle. Bütün bu gelişmeleri özgür yazılıma borçluyuz. Fikirler en hızlı ekonomik ihtiyaçlara cevap ararken değiştiğinden bedava olma durumunun bilgi paylaşımına katkıları yadsınamaz. Yoksa yukarıda yazdığınız her şeye katılıyorum.

Firmaların kapalı kaynak yazılımları bedava dağıtması güzel bir ters örnekti. Evet buna karşıyım kodun açık olması gerekir. Yazılımın hepsinin özgür olması gerekir bana göre. Yazılımcı bir firma için yıllarını verir devasa projeleri onlarca mühendisle beraber yapar sonra bir gün o projeler maliyet hesapları sonucu çöpe atılır. Kimse gıkını çıkaramaz. Emekleri artık çöptür ve firmanın malı olduğu için bir Allah'ın kulu orada üretilen yeni teknolojileri göremez. Bilimsel ve teknolojik ilerlemenin hani o bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz her şeyi aşmış uzaylılar gibi olmasını istiyorsak bilginin özgür olmasını desteklememiz gerekiyor. Bilginin özgürlüğü şu an çok zor duruyor ancak bilim dünyası (en azından bir kısmı) bilimdeki durağanlığı uluslar arası projelerle herkese açık yayınlar yaparak aşmaya çalışıyor. Bir kısmı yayın kuruluşlarını da özgürlüğün önünde engel olarak görüyor ve şurada yayınlarını paylaşıyor: http://arxiv.org/ . Bu son verdiğim linkle biraz konu dağıldı gibi oldu ama özgür yazılımın/bilginin etkileri açısından güzel bir örnek bence. Aklıma gelmişken yazayım istedim.

Aynen ben de bira/çay muhabbeti gibi zevk alarak okuyup yazıyorum :) Daha çok başınayım işin, öğrenmem gereken çok şey var ve katkılarınızın benim için değeri ölçülemez.

heartsmagic

@KemalALKIN, demiyorsun ancak imâ ediyorsun :) Tepkilerinde farkında olmadan bu ortaya çıkıyor, alıntıladığım yer buralardan biri.

@ct, senin güzel bir şekilde ifade ettiğin olguların/düşüncelerin çoğu uzun uzun konuşulabilir, tartışılabilir. Destekleyenler olabileceği gibi, karşı çıkanlar olur. Bunların hepsi sadece burada değil belki birçok başka ortamda da tartışılan şeylerdir. Fakat, evet fakat özgür yazılım ve onu sağlayan şartlar arasında ücret yoktur :) RMS korkusundan mı yoksa başka bir nedenden ötürü mü bunu hiç katmamıştır bilmiyorum, ancak mevcut durumda şu an bizler için ücret bir kriter değildir. Ücret konusu da açık açık yazmaktadır ilgili maddelerde.

Zaten sanıyorum ki ücret bir kriter olsaydı, kısacası bir yazılımın özgür olması yani onu özgür kılan bir lisansla lisanslanabilmesi için ücret, daha doğrusu ücret alınmama kıstası olsaydı özgür yazılım bu günlere gelemezdi.

Bilgi ve onun özgürlüğü farklı bir durum, benim gözümde yeri ayrı. Kişisel olarak, bilgi ve bu bilgi kullanılarak üretilmiş "yazılım" denilen şeyi aynı kefeye koymanın haksızlık olduğunu düşünüyorum. Bilginin saklanması taraftarı değilim. Örneğin bir X dilinde, Y işleminin nasıl yapılacağı/nasıl daha verimli yapılabileceği özgür bir şekilde, hatta ücretsiz olarak dağıtılmalıdır. Fakat, bu bilgiyi kullanan ve ortaya emek koyarak yazılım yapan birinin GPL ile lisanslama yaparak zaten kodunu açmasına rağmen, ondan bir de bunu tamamen ücretsiz dağıtmasını istemek -kendi adıma konuşuyorum- insafsızlık olur. Bu karar geliştiriciye ait olmalıdır. Satın alıp almama kararı da müşteriye yani kullanıcıya ait olmalıdır. Bir önceki cevabımda verdiğim oyun örnekleri bence tekrar değerlendirilmeli.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

arpia

Bu başlığı açarken konunun buralara varacağı aklıma gelmemişti doğrusu :)
Artık beyinleri delen bir konu olduğu için yukarıda ki her yazıyı okumadım, lütfen saygısızlık olarak algılamayın. Sadece bu konuyu görmek yorucu oluyor :)

@ct, sende kendi isteklerin de haklısın kendine göre, kimse seni bu konuda kısıtlayamaz fakat açık kaynak kesinlikle bu güne kadar bedava demek değildi. Orada ki "Free", "Özgür anlamında kullanıldı, hatta "Free" yanlış anlaşıldığı için "Open Source" şeklinde anılmaya başlandı ki bence daha uygun.

Ama bu sen isteğinde haksızsın böyle bir hakkın yok demek değil tabi. Şahsen yazılım şirketim yada benzer bir firmam olsa, ücretsiz iş yapmayacağım kesin :)


Lullabye

Yorumlarda da belirtildiği gibi kesinlikle ticari bir hamle, çünkü Win 8 xbox'la entegre olup kendi marketiyle birlikte geliyor. Steam'in Windows pazarında Origin Store yüzünden (Battlefied 3 gibi son çıkmış oyunları kaptırdılar) gittikçe de daralan bir pazar payı var ve adamlar endişeleniyorlar haliyle.
Dünya malı uçan halı bin ve de düş, bitecek ol emin kurduğun her düş.

ct

Tarifler ve tanımlamalar nereden baktığımızla da alakalı biraz. @heartsmagic'in dediği gibi bu konu üzerine daha uzun konuşabiliriz. Gerekirse paranın gerekliliğini bile tartışabiliriz. Nihayetinde internet "özgür" bir ortam. Birileri bazı şeyleri tanımladıysa tek tek kelimeler üzerinden giderek konuyu açabiliriz. Bunun adı karşılaştırmalı dil bilimi oluyor galiba çok zayıf olduğum bir konu ama eğlenceli. Benim kafamda kurguladığım tanımlar bambaşka olabilir. Hayattan bir örnek vereyim YÖK zamanında üniversiteyi kot pantolonla girilemiyecek bir yer olarak tanımlamıştı. Ben buna karşı çıkabilirim. Bana göre yanlış olabilir ve kendi tanımlamamı yapıp onun üzerinden harekete geçebilirim. Ama derdimi anlatabildğimi ve sizlerin de görüşlerini kendimce anlayabildiğimi düşündüğüm için konuyu daha fazla dallandırıp budaklandırmaya gerek görmüyorum. Benim açımdan güzel bir forum oldu. Teşekkür ederim katkı yapan herkese. Sadece bir yanlış anlaşılma olmaması için ekleme yapmam gerekiyor, kodun ne yapılacağının kod yazarını ilgilendirdiğini ister kapalı kaynak yapar ister parayla satar bunun kimseyi ilgilendirmediğini düşündüğümü yazmak istedim. Benim karşı çıktığım nokta yazılan kodun şirketin herhangi bir malı gibi olması ve yazanlarına sorulmadan çöpe atılabilmesi. Bunu parası ödense bile satın alınan bir heykelin, heyketraşın gözlerin önünde vandalca kırılmasına benzer görüyorum.

@arpia, içimde kalacağına yazayım diye düşündüm. Yanlış anlaşılacak bir durum yok elbette benim de bazı başlıklar ilgimi çekmiyor ve okumuyorum. Özgür yazılımın dolaylı yolla da olsa parasız olmayı yanında getirdiğini ve bunun iyi yönlerini kendimce açıklamaya çalıştım. "bedava" kelimesinin Amerika'lılarca tabu olabileceğini düşünüyorum. Ben de free kelimesini özgür yazılım olarak kullanıyorum. Açık kaynak olarak da sıklıkla kullanıyorum farkına varmadan. Sadece parasız olmasının özgür yazılım camiasına katkılarının açık kaynak fikri kadar olmasa bile olduğunu ve bunu dillendirmenin o kadar da kötü olmadığını söylemeye çalıştım.

Herkese kolay gelsin. Sevgi saygı :)

canosayan

Açıkçası uzun metinleri okumadım.

Ama her zaman gülmüşümdür bazı tavırlara.
Tabiki bir şirket linux için bir şey yapıyorsa kar amacıyla yapacak. Canonical ubuntuyu sadece sizi sevdiğinden mi yapıyor?
Ücretli destek satıyor. Aslına bakarsanız bu noktada bence hareket windowstan bile daha kapitalist. http://www.ubuntu.com/business/services/overview sayfasından bakarsanız masaüstü başına 105 server başına 320 dolarak yıllık destek alabilirsiniz. Aynı yazıcıyı neredeyse yeni kartuş fiyatına satmak gibi. İnsanların alışık olmadığı bir yazılımı verip, buna destek sunmak karlı bir yatırım.

Şirketlerin temel amacı kar etmektir. Zaten kar etmek amacında olmasalar vakıf, dernek falan kurarlardı. O yüzden Gabe Newell olaya tamamen ticari yaklaşacak. Hani yazılımlar beleş olsun düşüncesi eğer anne babanızın internetini ödediği bir dünyada iseniz çok güzel bir fikir bence de. Ama kendi adıma kod yazarak para kazandığım bir noktada ben her şeyi açık kaynaklı yazdım diyerek piyasaya sürersem, para istemezsem ben nasıl geçineceğim.

Açık kaynaklı bir yazılım ücretsiz olmak zorunda değil. Zaten Steam linux için oyunlarını düzenlerse açık kaynaklı yapmak zorunda da değil.

Diğer yandan eğer yazılımı yemek içmek gibi doğuştan gelen haklar olarak görüyorsanız neden donanımı da görmüyorsunuz. Mesela o mantıkla gideceksen neden donanım üreticileri açık kaynaklı değil. Neden yazıp istediğimde bana güzel bir ekran kartı göndermiyorlar? Hani belki bu dorumun en kapitalist olanı benimdir şu an. Ama salt parasız eğitim istemek bile bu dünya şartlarında fazlaca çocukluktur bence. Bu sizin için ideolojik bir düşünce olabilir ama ideolojiler arkalarında destekleri oldukları müddetçe hayatta kalır.

Eğer zamanında burjuvalar olmuş ve kapitalist sistemi desteklemiş olmasalardı bu gün bu sistem olur muydu? Hani aslında olaya bakarsanız boş laf karın doyurmaz tadında. Çok büyük felsefeler olabilir. Fakat daima parayla satılan yazılımlar olacak. Şu anki ekonomik sistemde olmak zorunda.
Chmod bizim işimiz.