Ubuntu 11.10 Kurulum Plani, HP Pavilion DV6 serisi icin, Cift isletim sistemi

Başlatan darkpeople, 18 Şubat 2012 - 19:26:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

darkpeople

Selam, bir sure once hp pavilion dv6 serisinden bir laptop aldim. laptopta AMD phenom II triple-core islemci, 4gb ram, ati hd4250 ekran karti, 500GB HDDsi bulunmakta. win7 home kurulu sistemim. hem win7 hemde Ubuntu kullanmak istiyorum.

ubuntu kurulumunu hdd`nin recovery bolumune yapmak istiyorum. hp recovery bolumunu ve hp uptadesinden sonra olusan 100mblik diger bolumu silip her ikisini tek bir bolum olarak yapmak istiyorum. ekran goruntusunu ekliyorum.

yaklasik 23GB hdd alaninin  10GB "/"    2GB Swap   11GB/HOME yapmayi dusunuyorum.

Recovery DVDlerini laptopu aldigim ilk hafta olusturdum ve Her DVDnin iso imajlarini harici HDD icine kaydettim.DVDlere herhangi birsey olursa HDD icindeki iso kaliplarindan tekrar recovery DVD yapabilirim diye cift dikis yaptim.aslinda isi daha da saglama almak icin yapmak istedigim. recovery bolumunu, harici HDD`min 30GBlik bolumune kopyalamak veya klonlamak. herhangi bir terslikte win7 sistemini kurtarmama yardimci olabilir diye dusunuyorum. Recovery Bolumunu nasil harici HDD`min 30GB lik bolumune oldugu gibi kopyalayabilirim veya klonlayabilirim?

Ubuntu kurulumuna basladigimda, ubuntunun disk bolumleme araciyla, ekran goruntusunde isaretledigim iki bolumu silip, yerine ubuntu kurulumu yaptigimda,(GRUB onyukleyicisi otomatik olarak kurulacakmi?) sistemi yeniden baslattigimda grup calisacak benden hangi isletim sistemini calistirmak istedigimi secmemi isteyecek diye biliyorum.

velhasil kelam win7 sistemimin oldugu bolume hicbir zarar vermeden, ubuntuyu kurmak, calistirmak istiyorum.
bunu yaparkende ilerde gerekli olacak HP recovery DVD veya recovery cozumlerinide korumak istiyorum.
olasi ters bir durumda recovery DVDleriyle win7yi tekrar yukleyebilir miyim (hdd uzerindeki recovery bolumu silinmis olmasina ragmen) ?

iyi gunler dilerim....

ebubekirs

Bazı marka bilgisayarlarda sorun çıkabiliyor, illa ki disk arıyor ve kurtarma esnasında "recovery diski bulunamadı" gibi bir hata verebiliyor. Düşük bir ihtimaldir, ancak zaten bu diskleri silip toplamda 23 GB'lık bölüme kurmak yerine C olarak gözüken 442 GB'lık bölümden 30-40 GB ayırarak Ubuntu'yu kurmanızı tavsiye ederim. Daha az vaktinizi alır ve başınızı ağrıtmaz.

Diske format atmadan bölümleme yapabilen programlar var. Bu programlar yardımıyla C sürücünüzden bir miktar ayırarak Ubuntu'yu o bölüme kurabilirsiniz.
Ubuntu kurulumu esnasında bu ayırdığınız diski kendi içerisinde belirttiğiniz gibi bölümlendirirsiniz, grub kurulumu bilgisi ekrana gelecektir zaten. 

Şahsen bunun daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.
Dünyaya gelen de benim, dünyadan giden de benim

heartsmagic

Şu aşamada C dediğimiz bölümden ayrı bir bölüm daha çıkartamayız sanırım, dört tane birincil bölüm olmuş. Eğer C'den bir bölüm çıkarılacaksa en sonda güncelleme ile oluşan? bölüm silinebilir. Ardından C'den bölüm ayrılabilir, fakat takas alanı veya bir başka bölüm daha kullanılacaksa yine yeni bölüm oluşturulamaz. Uzatılmış alan işine girmek lazım, fakat son bölüm silinip uzatılmış alan açılırsa, C de küçültülürse, ortaya çıkan boş alanı uzatılmış alana taşıyabilir miyiz bilmiyorum, denemediğim için net bir şey söylemem mümkün değil.

Eğer gemileri yaktım, DVD'lere güveniyorum diyorsan:

1. Kurtarma bölümünü herhangi bir şekilde kopyalayabilirsin harici diskine. Bunu farklı farklı yollardan yapman mümkün olduğu için hiç girmiyorum o konuya.
2. Kurulumu yaptıktan sonra GRUB diskin başına kurulacak ve sana işletim sistemi seçme olanağı sağlayacak.

Disk bölümleme esnasında bir hata yapmazsan verilerine ve Windows'a hiçbir şey olmaz. Yeter ki dikkatli ol.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

darkpeople

cevabiniz icin tesekkurler, konuyu biraz arastirinca karsima, 4 primary bolum olusturulmus harddiskimi gordum. daha fazla bolum olusturamayacagimi ogrendim.

teyit etmek istedigim
D:Recovery ile  F:HP_tools bolumlerini silsem. buraya Ubuntuyu kursam. bir zaman sonra windows7 yeniden yuklemem gerektiginde Recovery DVD SETi ile win7 sistemini tekrar yukleyebilir miyim. bunu denemis biri var mi?

uzun zaman once yaptigim birsey
2005 yilinda aldigim sony vaio laptopumun recovery CD setini olusturdum ve recovery bolumunu silip, bu bolume kubuntu kurmustum. xp_eng pro ve Kubuntu gayet duzgun calisti. gun geldi recovery yapmak istedim. recovery CDlerini kullanarak full XP kurulumunu yapabilmistim.
HPde boyle birsey olabilir mi bilemiyorum.

Su anda hali hazirda, harici harddiskimin icinde ubuntu kurulu durumda ve calisiyor. ben istiyorum ki HP pavilion dv6 sisteminde ubuntu kurulu olsun zirt pirt USB_hdd tak cikart yapmayayim.

USB_HDD kurulumunu soyle yaptim.
laptopun hddsini soktum. USB HDDmi taktim DVDden boot ettim. USB hdd icindeki 30GBlik alana ubuntuyu kurdum.
laptop HDDsini yerine taktim. Boot seceneginden USB_HDD sectim ubuntu gayet guzel ve performansli calisti herhangi bir problem yok. USB_HDDmi cikartip yeniden baslatinca win7 sistemi oldugu gibi calisiyor.

Aequitas

Win7 kurulu olan bölümü kaldır, uzatılmış yeni bölüm olarak tekrar oluştur. Bu şekilde bu bölümü dilediğin kadar parçaya ayırabilirsin. Diğer bölümler zaten toplamda 20-25GB kadar bir yer kapladığından bir sorun oluşturmaz.Bence kurtarma bölümlerine dokunma. Ayrıca takas alanı için de birkaç yüz MB yeterli, boşuna 2GB yer israfı yapma derim ben.

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

heartsmagic

Şu durumda Win7 kurulu olan bölüm kaldırılırsa sanırım uzatılmış alan oluşturulamaz, zira devamında başka bölümler mevcut. Uzaktan böyle görünüyor tabi bana, eğer olabiliyorsa ve biri teyit ederse ben de bilmek isterim.

@darkpeople, senin sorduğun şeyi cevaplayabilecek kullanıcı forumda var mıdır bilmiyorum. Hem HP kullanması, hem kurtarma bölümlerini silmesi hem de tekrar DVD'lerden geri dönmüş olması gerekiyor :)

darkpeople

herkese tesekkurler.

sanirim laptopun hdd`sine mudehale etmeden kullanacagim. harici HDD`me ubuntuyu kurmustum ve gayet iyi calisiyor, herhangi bir problemi yok bir sure boyle devam edecegim artik. HP`nin garantisi bitince duzenlemeye giderim. o zaman ki planim recovery ve hp tool partisyonlarini silmeyi denemek olacak.

herkese tekrar tesekkurler.

:) tampa florida`dan selamlar....

Aequitas

@heartsmagic, bilgisayarı ilk aldığımda sabit disk yapılandırmam yukarıdaki gibiydi, yalnızca uzatılmış bölüm tek parça halinde birincil bölümdü. En sondaki küçük bölüm eeePC'lerde hızlı boot için ayrılan EFI bölümü. Bu büyük olan kısmı kaldırıp uzatılmış bölüm yaparken herhangi bir sorunla karşılaşmadım.Sondaki bölüm her ne kadar çok küçük bir bölüm de olsa sonuçta diskin en son kısmında yer alan birincil bir bölüm.

@darkpeople, bir önceki mesajımda yaptığım öneri halen geçerli. Bu şekilde herhangi bir problem yaşayacağını düşünmüyorum. Yine de tercih senin.

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

heartsmagic

@Aequitas, örnek için teşekkürler. Böylece ben de olabileceğini öğrenmiş oldum. Bu durumda işler daha da rahatlamış oluyor, istenildiği gibi at koşturulabilir bölümler üzerinde.