[Çözüldü] Ubuntu güncelleme hakkında soru

Başlatan Raven, 13 Şubat 2012 - 21:25:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Raven

Nisan ayında çıkacak olan 12.04 lts sürümünü yükledikten sonra ekim ayında 12.10 sürümü çıktığında yeni sürüme geçmem için bir güncelleme uyarısı çıkacak mı yoksa 12.04 lts sürümüne destek bitene kadar sadece bu sürüm için olan güncellemeleri mi alıcam veya 14.04 lts sürümü çıktığında mı yeni sürüm uyarısı çıkacak. Sadece lts olmayan sürümlerde mi yeni sürüm çıktığında yeni sürüm var diye güncelleme uyarısı çıkıyor? Yani yeni sürüm çıkınca ben geçmek istemezsem sadece o anda kullandığım sürüm için mi güncelleme alabiliyorum? Umarım anlatabilmişimdir  :) Birde yeni sürüme format atıp geçmek, güncelleyerek geçmekten daha mı sağlıklı olur? Bu konuyu ne zamandır merak ediyorum  ???

cerencalici

12.04 için güncellemeleri almaya devam edebilirsiniz. Ama Günceleme Yöneticisi'nde isterseniz bu da var, diye 12.10 sürümü de görünecek. Yanılmıyorsam tabii.
Güncelleme yerine sıfırdan yeni sürümü kurmak daha sağlıklı olur kanaatimce.
Backspace tuşunu kırdım, mutsuzum. :S

burk

@Raven şayet LTS sürümden bir eski versiyonda isen güncelleme için bir uyarı çıkar, LTS sürümler 2 sene, ara sürümler ise 6 ay desteklenir. Kurulum için güncelleme yolu ile değil sıfırdan kurulum önerilmektedir.

Raven

#3
Yani lts sürümden bir önceki sürümde isek lts sürüme geçilebiliyor ancak lts sürümden yeni çıkan standart sürüme geçilemiyor sadece 2 yıl sonra yeni lts sürüme mi geçiliyor?

Düzenleme: Yeni sürüm çıktığında format yoluyla geçmek öneriliyorsa ozaman lts sürümleri tercih edip 6 ayda bir format atmak yerine 2 yılda bir format atmak daha mı mantıklı olur? Diyelim lts sürüm kullanıyoruz ve bu arada radikal değişiklikler içeren yeni standart sürüm çıkıyor, peki bu değişilikleri lts sürümde güncelleme olarak alabiliyor muyuz?

burk

@Raven hatırladığım kadarıyla LTS sürüm yükseltilmesi dediğim gibir. Radikal değişiklik olayında ise LTS kullanıyorsan zaten güncelleme alacaksın demektir. LTS mi ara sürümler mi mantıklı olur diyorsan bunun kesin bir cevabı yok ne yazık ki. Bu nereden baktığına bağlı olarak değişir.

Raven

Lts ve standartın arasında güncelleme ve destek dışında daha ayırt edici belirgin farklar yok mu? Yani nasıl nerden baktığıma bağlı olarak değişiyor, bunun kesin bir açıklaması yok mudur?

burk

LTS=Long Term Support kelimelerinin baş harflerinden oluşur, anlamı uzun dönem destek demektir. Ara sürümle LTS arasıdaki fark destek süreleridir. LTS sürümler uzun süre desteklendiği için sorun çözmek daha kolaydır, bu açıdan LTS mantıklıdır. Ama eğer sürekli güncellik istiyorsan ve yeni sistemleri denemeyi seviyorsan ara sürümler daha uygundur.

Raven

LTS'nin anlamını ve ubuntunun hangi aralıklarla güncellendiğini biliyorum zaten ancak verdiğiniz cevaplar yeni soru işaretleri oluşturuyor, net değiller. Lts'lerde sorun çözmek daha kolaydan kasıt nedir yani daha mı stabil oluyorlar standart sürümlere göre. Standart sürümlerde sürekli güncellik olduğunu söylüyorsunuz. Bu, lts sürümlerin depolarındaki yazılımların daha mı eski olduğu veya demin sorduğum radikal değişikliklerin uygulanmadığı anlamına mı geliyor? Ben en iyisi sorumu yineleyeyim  :)

Alıntı YapYeni sürüm çıktığında format yoluyla geçmek öneriliyorsa ozaman lts sürümleri tercih edip 6 ayda bir format atmak yerine 2 yılda bir format atmak daha mı mantıklı olur? Diyelim lts sürüm kullanıyoruz ve bu arada radikal değişiklikler içeren yeni standart sürüm çıkıyor, peki bu değişilikleri lts sürümde güncelleme olarak alabiliyor muyuz?

Bilgi eksikliğinden mi yoksa beni daha fazla meraklandırmak için mi kısa cevaplar veriyorsunuz?  ???

burk

Alıntı yapılan: Raven - 13 Şubat 2012 - 23:10:28
Bilgi eksikliğinden mi yoksa beni daha fazla meraklandırmak için mi kısa cevaplar veriyorsunuz?  ???
Sorduklarının ve bu gidişle de soracaklarının hepsinin forum, wiki, internet ortamında Türkçe olarak bulunduğunu bildiğim ve artık arama yapman için bu tip cevapları veriyorum. ;)

Raven

Sorduklarım ve soracaklarımın mı? Yani sorulabilicek tüm sorular soruldu ve gereken tüm cevaplar verildi mi diyorsunuz? Neyse konu amacından sapıp tartışma ortamına dönmesin, siz bilmiyorsanız bile illaki bilen birileri vardır. Ben baktım ancak lts ve standart sürüm arasındaki farkları anlatan bir konu bulamadım.

burk

Baktın ve konu bulamadın mı? Sağ üst köşede bir arama satırı mevcut oraya sadece "lts sürümü nedir" diye yazdığımda 3. sırada şu bağlantıyı veriyor;
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Ubuntu

Raven

Benim sorumu anlamamakta ısrar ediyorsunuz. Ben lts (long term support) sürümünün anlamını bilmekteyim, verdiğiniz linkede daha önce bakmıştım ancak ordada sadece ne sürede çıktığı ve ne süre desteklendiği yazıyor.

burk

@Raven LTS kurulumu daha mantıklıdır, ara sürümlerden tek farkı destek süresindeki uzunluktur, desteklendiği son tarihe kadar kendisi için geliştirilen tüm güncellemeleri alır, LTS ile ara sürümler arasındaki en büyük fark güncelleme aldıkları tarih aralığıdır, bunun dışında örneğin 10.04 sürümünde olmayan Unity 11.04 sürümünde vardır, bu açıdan ara sürümler yenilikçidir güncelleme açısından 10.04 Unity güncellemelerini almaz çünkü sahip değildir ancak örneğin çekirdek güncellemesini 10.04'de alacakdır, ben uzun süre uğrayamayacağım tanıdıklarıma LTS sürümleri kurmayı tercih ederim çünkü daha uzun süre aldığı güncellemeler ve destekle daha kararlı çalışır. Oldu mu? :)

Raven

#13
Hele şükür be kardeşim. Lafı uzatacağın yerde şu açıklamayı baştan yapmak bu kadar mı zordu  ;D Ya ben araştırdım şöyle senin yaptığın gibi bir açıklamaya rastlamadığım için sordum. Şimdi 12.04 sürümünde hud gelecek ya hani, atıyorum bu 12.10 sürümünde gelecek ve bende 12.04 lts yüklemişim. 12.10 standart sürüm olduğu için daha önceden yüklediğim 12.04 lts bu yeniliği güncelleme olarak alamayacak mı? Bahsettiğim bunlar yani.

burk

@Raven hitap şekline dikkat etmeni rica ediyorum, bizim forumumuz için bunlar önemli şeylerdir.
Konuya gelecek olursak 12.10 sürümünde bulunan bir yazılım güncellendiğinde eğer 12.04 sürümü de o yazılıma sahipse kendi depoları aracılığıyla ilgili güncellemeyi o da alır.

Raven

Konu tatlıya bağlanmışken böyle kasmaya gerek yoktu ben iyi niyetle söylemiştim onu, ben karşımdaymışsın gibi konuşuyorum, forum kuralını bilmemde bunda bir kötülük görmüyorum. Robot gibi mi konuşalım yahu.

Ben var olan programın güncellemesini değil yeni bir programı güncelleme olarak alacak mı diye sordum hud örneği üzerinden. Lts ile standart sürümlerin depoları ayrı mı?

cagriemer

HUD 12.04'e degil de 12.10'a gelirse, 12.04'e ile sisteminize alamazsiniz. Ya bu isi yapacak bir ppa eklemeniz gerekiyor ya da Ubuntu'nun, paketi, sisteminiz icin backports deposuna almasini ki bu ikinci ihtimal boyle buyuk degisikliklerde imkansiza yakin. Paketlere yapilan guncellemeler, genelde isletim sistemi donduruldugunda secilmis olan programlarin guvenlik guncellemeleri ve hata duzeltmeleri olur. Ornegin Oneiric'te 3.0 serisi cekirdek kullanilirken Lucid 3.0 cekirdegini almaz, 2.6 ile yola devam eder.

Raven

burk, lts sürümlerde çekirdek güncellemelerinin alınabileceğini yazmıştı.

burk

İyi niyetle söylediğine ben de inanıyorum @Raven ancak forumda bu tip söyleyişleri hoş karşılamıyoruz, dikkat edersen sevinirim. :)

Konuya gelecek olursak her sürümün bir paket deposu vardır ve bunlar ayrıdır, şurada paket depolarını bulabilirsin. Güncelleme konusu sanırım bir önceki iletinde bahsttiğin şey? Önce şunu düzeltelim ara sürüm standart sürüm değildir, ara sürümdür. :) Ve HUD eğer 12.04 sürümünde varsa  bahsettiğin güncellemeyi alacaktır ancak 12.04 sürümde HUD yoksa 12.10 sürümündeki güncellemeyi doğal olarak alamaz.

burk

Alıntı yapılan: Raven - 14 Şubat 2012 - 00:55:14
burk, lts sürümlerde çekirdek güncellemelerinin alınabileceğini yazmıştı.
Ben orada örneğin LTS sürümün kullandığı çekirdek serisindeki güncellemelerini alacağını anlatıyordum. Yani amacım senin "radikal değişiklik" kavramına cevap vermekti.

Raven

Alıntı yapılan: burk - 13 Şubat 2012 - 21:34:05
@Raven şayet LTS sürümden bir eski versiyonda isen güncelleme için bir uyarı çıkar, LTS sürümler 2 sene, ara sürümler ise 6 ay desteklenir. Kurulum için güncelleme yolu ile değil sıfırdan kurulum önerilmektedir.

Ara sürüm ifadesini standart sürümü kastederek ilk siz kullandınız. Bunu neden açıklama gereği duydunuz? Ara sürüm standart sürüm değilse nedir?

HUD gibi yenilikler lts sürüme değilde standart sürüme denk geldiyse, bir sonraki lts sürüm bu yeniliklerden mahrum oluyor? Doğru anlamış mıyım? Yani lts sürüm çıktığı zaman bir sonraki lts sürüme kadar sadece üzerindeki programların güncellemelerini alıyor, çekirdek ve hud gibi yenilikleri içeren güncellemeleri alamıyor?

burk

@Raven ben bir şey kastetmeden sadece ara sürümü ara sürüm olarak kullandım, Ubuntu için de standart sürüm gibi bir kavram yoktur çünkü sürekli yeni sürümler çıkartır. Ben o açıklamayı senin LTS ile ara sürümler arasında ne fark var soruna yanıt olarak vermiştim.

Güncelleme konusunda ise evet doğru anlamışsın.

Raven

Standart sürüm diye bir kavram olmadığına emin misiniz?


burk

@Raven Türkçe kullanımda ben hiç standart sürüm diye bir kullanım duymadım, dolayısıyla da konuştuğumuz ve işletim sistemlerimizin sahip olduğu dil üzerinden o cevabı verdim. Elinde bunun Türkçe olan resmi de var mı?

Raven

#24
Gereksiz edebiyat yapıyorsunuz resmen. Ben lts konusunda cevabımı aldım konu kapatılabilir.