Ubuntu 10.10 finder bar

Başlatan Linus, 28 Ocak 2012 - 13:25:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Linus

Evet arkadaşlar ubuntu 10.10 için finder bar var mı.

alquirel

Alıntı yapılan: Linus - 28 Ocak 2012 - 13:25:07
Evet arkadaşlar ubuntu 10.10 için finder bar var mı.

Finder bar nedir? Ne işe yarar?

Linus

Alıntı yapılan: alquirel - 28 Ocak 2012 - 13:46:57
Finder bar nedir? Ne işe yarar?

Hocam Finder özelliği apple bilgisayarlara özgü bir özelliktir ama ben ubuntuda bu özelliği istiyorum macos'a benzetmeye çalışıyorum sistemi bitek finder eksik geri kalan herşeyi hallettim sayılır. Apple simgesinin yanında Finder yazacak yukarıdaki resimde görüldüğü gibi .

Bendeki bar şuan böyle:

Apple simgesi ile dosya yazısının arasında finder yazısı olacak .

Ozmo

gnome applet globalmenu http://code.google.com/p/gnome2-globalmenu/wiki/InstallingonUbuntu#Installing_from_the_GNOME_Global_Menu_PPA

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Ocak 2012 - 14:13:24

pardon alt kısımdaki resmi görmedim bildiğim kadarı ile olmuyor...

alquirel

Alıntı yapılan: Linus - 28 Ocak 2012 - 14:04:42
Hocam Finder özelliği apple bilgisayarlara özgü bir özelliktir ama ben ubuntuda bu özelliği istiyorum

Bu ifade benim soruma cevap niteliği taşımıyor malesef.
Finder dediğiniz ne işe yarar?

Aradığınız, aktif pencerenin menüsünün üst panelde yer alması ise Global Menu bu işe yeter ama o araya istediğiniz Finder, ek olarak ne sağlayacak?

Linus

Alıntı yapılan: alquirel - 28 Ocak 2012 - 14:15:30
Bu ifade benim soruma cevap niteliği taşımıyor malesef.
Finder dediğiniz ne işe yarar?

Aradığınız, aktif pencerenin menüsünün üst panelde yer alması ise Global Menu bu işe yeter ama o araya istediğiniz Finder, ek olarak ne sağlayacak?
"Finder" Mac'imizdeki hemen hemen herşeyi düzenlememizi, görüntülememizi ve herşeye erişmemizi sağlar. Finder ile tüm uygulamalarımıza, dosyalarımıza, klasörlerimize, CD/DVD'lerimize, SD kartlarımıza veya ağ üzerinde paylaşılmış tüm cihaz ve dosyalara erişebiliriz.

Türkçe'ye çevirdiğimizde "Bul" (Find) kelimesinden türeyen, "Bulan", ""Bulucu" gibi anlamlar yükleyebileceğimiz Finder, Mac'imizde yukarıda saydığımız herşeyi bulmamıza da yardımcı olur. Mavi, gülümseyen bir yüz ikonu ile temsil edilen Finder, Dock'ta -eğer değiştirmediysek- en solda yer alır.

Windows'tan geçiş yapanlar için "Explorer" ve "Windows Explorer" ile benzetebiliriz aslında. En temel uygulamalardan biri olan Finder, Mac'imiz açılırken çalışır ve hep çalışır olarak kalır. Açık bir penceresini göremediğimiz zamanlarda bile altında yanan beyaz ışığı sönmeyen Finder, Desktop'taki ikonlarımızı bile bize gösteren yardımcımızdır aslında.

Üzerine tıkladığımızda açık olan Finder penceresi karşımıza gelir, eğer hiçbir pencere açık değilse yeni bir Finder penceresi açılır. Aşağıda örnek bir Finder penceresini ve bu penceredeki bazı temel özellikleri bulabilirsiniz...

Kırmızı, Sarı ve Yeşil Butonlar, pencereyi kapatmak, küçültmek ve boyutunu değiştirmek için kullanılır. Detaylı yazımıza şuradan ulaşabilirsiniz.
Finder penceresinin görünüm seçenekleri.
İkon görünümü: Tüm dosyalar ve klasörler ikon olarak görünürler.
Liste görünümü: Tüm dosyalar ve klasörler liste formatında görünürler. Hızlı bir şekilde isim, değişiklik tarihi, dosya boyutu vb. şekillerde sıralama yapılabilir. Klasörlerin içerisindekilere göz atmak için en baş taraftaki üçgen ikona tıklayabiliriz.
Sütun (Kolon) görünümü: Her sütunun bir kademeyi temsil ettiği görünümdür. Sütunlar içerisinde dosyalar ve klasörler liste yapısında görüntülenir. Hızlı bir şekilde klasörler arasında geçiş yapmak için idealdir.
"Kapak Görünümü" olarak türkçeleştirmeye çalıştığımız bu görünümün orjinal adı "Cover Flow": Tüm dosyaların ve klasörlerin iTunes'daki albüm kapaklarına benzer şekilde yanyana listelendiği, alt kısımda ise liste olarak görüntülenebildiği hoş bir görünüm.
Hızlı Bakış (Quick Look) kısayolu. Quick Look ile ilgili detaylı yazımıza şuradan ulaşabilirsiniz.
Aksiyon menüsü: Seçili olan dosya veya klasör için hangi aksiyonları alabileceğimizi görebiliriz. (Bilgi almak (Get Info), çöpe göndermek/silmek veya sıkıştırmak (ziplemek) gibi...)
Arama kutusu: Mac'imizde veya seçili klasörde arama yapmak istediğimizde bu alanı kullanabiliyoruz.
Küçük, gri, hap gibi buton: Bu buton ile üstteki araç çubuğunu ve yandaki kenar çubuğunu gösterebilir ve gizleyebiliriz.
Geri / İleri butonları: Finder içerisinde klasörler arasında dolanırken geri butonu ile bir önceki klasöre, ileri butonu ile de bir sonraki klasöre geçiş yapabiliriz.
Kenar Çubuğu, üç kategoriden oluşur: Cihazlar ve Paylaşımlar (Devices and Shard), Yerler (Places) ve Hızlı Arama (Search For). Tüm bu kısımlar ile Mac'imizdeki ve bağlı bulunduğumuz ağlardaki bilgisayara, dosya ve klasörlere hızlı bir şekilde erişebiliriz.
Üst kısımda cihazlarımız ve paylaşılmış cihazlar, bilgisayarlar ve sabit diskler yer alır. Harici bir disk veya bir SD kart taktığımızda bu kısımda görebiliriz.
Orta kısımda Places adı altında sık kullandığımız bazı klasörleri ve kısayolları görebiliriz. Kullanımımıza göre bu alana klasör kısayolları ekleyebilir veya varolanları çıkartabiliriz. Klasörlere ek olarak, Masaüstü (Desktop), Uygulamalar (Applications) ve Dokümanlar (Documents) gibi bazı özel klasörleri de yine bu alanda listeleyebiliriz.
En alt kısımda ise "Search For" başlığı altında bazı akıllı klasörlere ulaşabiliyoruz. Bu kısımda Mac'imizde bugün, önceki gün ve önceki hafta (Today, Yesterday, Past Week) kullandığımız tüm dosyalara, veya Mac'imizdeki tüm resimler, videolar ve dokümanlara (All Images, All Movies, All Documents) hızlı bir şekilde erişebiliyoruz.

alquirel

Eğer Finder, sadece bu verdiğiniz pencere ise Nautilus Dosya Yöneticisi de hemen hemen aynı özellikleri sunuyor.
Ama ilk paragrafı referans alarak Synapse veya GnomeDo uygulamalarını tavsiye edebilirim.

Tabii ki üst panele Finder benzeri bir yazı eklemez bu uygulamalar. Bunu da Global Menu uygulamacığının sol tarafına bu uygulamaların kısayollarını ekleyebilirsiniz.

Synapse : http://www.omgubuntu.co.uk/2010/11/synapse-gnome-do-launcher-app-review-ubuntu/
Gnome Do : http://do.davebsd.com/

Linus

Alıntı yapılan: alquirel - 28 Ocak 2012 - 17:25:12
Eğer Finder, sadece bu verdiğiniz pencere ise Nautilus Dosya Yöneticisi de hemen hemen aynı özellikleri sunuyor.
Ama ilk paragrafı referans alarak Synapse veya GnomeDo uygulamalarını tavsiye edebilirim.

Tabii ki üst panele Finder benzeri bir yazı eklemez bu uygulamalar. Bunu da Global Menu uygulamacığının sol tarafına bu uygulamaların kısayollarını ekleyebilirsiniz.

Synapse : http://www.omgubuntu.co.uk/2010/11/synapse-gnome-do-launcher-app-review-ubuntu/
Gnome Do : http://do.davebsd.com/
İşlevlerini istemiyorum sadece orada Finder yazsın yeter benim için .

alquirel

Alıntı yapılan: Linus - 28 Ocak 2012 - 17:38:51
İşlevlerini istemiyorum sadece orada Finder yazsın yeter benim için .

Açıkçası 10.10 sürümü (ve dolayısıyla Gnome 2, yani eski gnome-panel) eskide kaldığı için, sadece yazı ekleme işi nasıl yapılabilir tam hatırlamıyorum.
Ama mutlaka kolay bir yolu vardır ;)

Linus

Alıntı yapılan: alquirel - 28 Ocak 2012 - 17:46:35
Açıkçası 10.10 sürümü (ve dolayısıyla Gnome 2, yani eski gnome-panel) eskide kaldığı için, sadece yazı ekleme işi nasıl yapılabilir tam hatırlamıyorum.
Ama mutlaka kolay bir yolu vardır ;)
Bir yardımcı olun lütfen .

furkankalkan

/usr/share/application ' daki nautilusun desktop dosyasını geditle açıp adını değiştirin bi ?
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

Linus

Alıntı yapılan: dewilman - 28 Ocak 2012 - 20:54:14
/usr/share/application ' daki nautilusun desktop dosyasını geditle açıp adını değiştirin bi ?
Hocam application klasöründe öyle bir dosya yok .