[Çeviri] SOPA nedir ve neden endişelenmeliyiz?

Başlatan burk, 18 Ocak 2012 - 22:37:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

burk

Son birkaç gündür SOPA ile ilgili uyarı ve bannerlara rastlıyordum ve tam da nedir bu SOPA diye düşünürken @eribol'un şuradaki konusuna rastladım ve o konu içinde verdiği şu adresteki yazıyı forum için çevirmeye karar verdim. Hatam varsa affola, iyi okumalar. :)

SOPA nedir?
Basit olarak, telif hakları, fikri mülkiyet ve korsan ürünler ile mücadele için ABD yasa koruyucular ve telif hakkı sahiplerinin çevirimiçi kaçakçılıkla savaşında yetkilerini genişleten bir tasasrıdır.

Çevirimiçi Korsanlığı Durdur [The Stop Online Piracy Act (SOPA)], H.R.3261 olarak da bilinen tasarı Ekim 26, 2011 tarihinde ABD Temsilciler Meclisi'ne delege Lamar Smith ve her iki gruptan 12 ortak destekçi tarafından getirildi.

Yasa tasarısı, telif hakkı ihlaline neden olan veya kolaylaştırmakla suçlanan web sitelerine karşı mahkeme kararı çıkartmak için telif hakkı sahiplerine olduğu gibi ABD Adalet Bakanlığı'na da yetki verecektir.

Mahkeme kararlarını kimin talep ettiğine bağlı olarak, davalar ihlal eden sitelerle iş yaptığı için çevirimiçi reklam ağlarının ve PayPal gibi ödeme hizmetlerinin, bu sitelere bağlantı verdiği için arama motorlarının ve bu siteler,n internet hizmet sağlayıcılarının engellenmesini içerebilir. Tasarı, telif hakkıyla korunan içeriğe yetkisiz erişimi ağır suçlar kapsamına alabilir. Ayrıca tasarı telif hakkı sahiplerinin zararından sorumlu olup da kasten yanlış beyanda bulunarak ihlale neden olan web sitelerine gönüllü olarak dava açan hizmet sağlaycılarına dokunulmazlık veriyor.

SOPA'nın sonuçları

1. Açık kaynak yazılım projeleri bu yasa kapsamında durdurulabilir.

2. Amerikalılar  DNS'lerini şifrelenmiş bağlantı hizmeti sunan denizaşırı [offshore] DNS sağlaycı CloudsFloor DNS'leri ile basit bir şekide  değiştirebilir, San Francisco temelli olan ve başı çeken OpenDNS konusunda bahsi geçen kişi David Ulevitch'dir. Bu nedenle birlikte Amerikalı girişimciler belki de denizaşırı hizmet vermek üzere hareket edebilir. [Ç.N. Burada denizaşırı kavramı herhangi bir ülkede faaliyet gösteren fakat asıl merkezi o ülkenin dışında bulunan denizaşırı bir kurumun faaliyetlerini tanımlamaktadır.Kurum faaliyette bulunduğu ülkede kendi ülkesinin yasal düzenlemelerine bağlı olmadığı gibi içinde faaliyette bulunduğu yabancı ülkenin de düzenlemelerine bağlı değildir.]

3. "A Center for Democracy and Technology" raporu yasa için "bir web sitesi ihlalin küçük bir kısmına sahip olsa veya ihlal içeriğine sadece bağlantı sunsa bile sitenin tamamını hedef alır." diyor.

4. A.M Reilly of Industry Leaders Dergisi'ne göre SOPA kapsamında, dağıtım suçluluğu kavramı telif hakkı alınmış materyalin ilk duyurusunu yapan kişiye kadar genişleicektir. Şirketler için VPN kullanarak bir ağ oluşturmak dahili bir olay olarak görülür ancak bu ağ çeşitli ofis ve çalışanların evleri arasında dağıtılmıştır, şirket dışındaki ağın herhangi bir yerinde telif hakkı alınmış materyal konulabilir ve bu paylaşımın başlagıcı olur, bu durumda VPN ve barındırıcı şirketin tamamı ihlal riskine girmiş olacaktır.

5. DNS sunucuları, çoğu zaman bir telefon rehberine eşdeğerdir, tarayıcıların istek gönderdikleri alan adlarını bilgisayar veya ağa atanan IP adreslerine çevirir. Tasarı sunuculardan ihlalde bulunan alan adlarının atandıkları IP adreslerine sevk etme işlemlerinin durdurmasını istiyor.

6. Alan Adı Sistem Güvenlik Uzantıları[Domain Name System Security Extensions (DNSSEC)] Internet Mühedisliği Görev Gücü [Internet Engineering Task Force (IETF)] tarafından geliştirilmiş ve amacı internetin güvenliğini garanti altına almak olan bir dizi protokoldür ve SOPA'nın DNSSEC'in kullanışlılığna zarar vereceğine dair uyarılar artıyor.Brookings Enstitüsü tarafından kaleme alınan bir bilgilendirme yazısına göre "DNS sistemi güvene dayalıdır," DNSSEC' eklenmesi kötü niyetli DNS trafiği yönlendirilmesinin önlenmesi için geliştirildi ve bu "yönlendirilen öbür formlar bu güvenlik aracının vaat ettiği güvenliği kıracaktır."

7. Google'ın oluşan "fleshtone"ları saptama yöntemi ile çocuk pornografisini gönüllü olarak engellediğini Google temsilcisi Katherine Oyama 16 Kasım günkü duruşmada söyledi ancak kimse telif hakkı ihlalinin nasıl tespit edileceğini bilmiyor. Yürürlükteki yasaya göre telif hakkı sahiplerinin sorun yaratan materyallere dikkat ettiği konusunda Google'ı ikna etmesi gerekiyor.

8. Bazı muhaliflere göre tasarının talepleri Digital Millennium Copyright Act  işlemlerini alt üst edecek, dayatmacı telif hakkı sahipleri ihlalde bulunan web sitelerine uyarı yollayıp ilgili mateyalin kaldırıp kaldırılmadığını soracak, bunu yasal gözlemciler söylüyorlar. CDT avukatı David Sohn "Eğer bir web sitesi aktif şekilde kayıt tutmayan veya kullanıcılarının davranışlarını görüntülemeyen kurulumlar yaparsa, telif hakkı sahibi her zaman için bu sitenin ihlal "kontrolünden kaçındığı" şekinde ithamda bulunma hakkına sahip olacaktır. Telif hakkı sahiplerinin bu itahamı da web sitesinin ödeme noktalarını ve reklam ağlarını kaybetmesine yetecek derecede büyük bir risk oluşturur."diyor.

9. Booz & Company 16 Ocak günü hemen hemen 200 girişimci sermayeder ve melek yatırımcının tamamına yakınıyla eğer Meclis [House] tasarıyı yasalaştırırsa dijital medya aracılığıyla finans sağlamanın duracağına dair görüşmelerin yer aldığı bir çalışma yayınladı. Bu çalışmaya göre katılımcıların yüzde 80 oranından fazlası önerilen tasarı ile daha güçlü hale gelecek bir ekonomidense yürürlükte olan yasalarla birlite daha güçsüz ve riskli olan ekonomiye yatırım yapmayı tercih edeceğini söylüyordu. Eğer yasal belirsizlikler kaldırılsaydı ve iyi niyetli hükümler sağlansaydı yatırım artışı neredeyse %115 oranında olacaktı. Bu çalışma Google tarafından finanse edildi ve Booz tarafından araştırılıp yazıldı.

10. Kimi, Arap Baharı sürecinde de kullanılan birçok proxy sunucusu telif hakkı uygulamasını bozmak için de belki kullanılabilir ve bu yüzden dava yoluyla yasa dışı hale getirilebilirler. Bazı Amerikan fonlarıyla finanse edilen "bir bavul içinde internet" projelerinde Çin'deki kullancılara hükümetin DNS kontrollerinden kaçabilmesi için fırsat veriliyor. Çin programı ile SOPA uygulamaları teknik olarak birbirlerine çok benzerdir. Katrina fırtınası, Fukushima depremi ve Arap Baharı boyunca yaşanan iletişim sorunları, acil durum ad-hoc [bilgisayarların birbirleriyle kablosuz modem yada erişim noktası kullanmadan direk bağlanmasına denir.] ağlarını mümkün kılan değişiklik önerilerine yol açmıştır.

11. Yasa dışı akımlar için cezalar: Bu tasarı kendi çocuklarının şarkı söyleyen videolarını Youtube'a koyan kişileri telif hakkı ihlali nedeniyle ağır suçlar kapsamına almaz. Tasarı özellikle yasa dışı içerik veya ihlal eylemleri barındıran web sitelerini hedef almaktadır. Kullanıcı alanlarına sahip siteler için- Youtube, Facebook ve Twitter gibi- bu yasalar kapsamında endişelenecek hiçbir şey yoktur.

"Universal" son günlerde Youtube'dan MegaUpload tarafından yapılan bir videoyu kaldırtmak zorunda kaldı, bu video bir grup sanatçının kayıtlarını ilgili siteye yüklediklerini anlattıları bir şarkıdan oluşuyordu. Şarkı TAMAMEN kendilerinin olmasına rağmen, şarkının tamamı Universal tarafından şikayet edildi ve soru sorulmadan şarkı kaldırıldı. SOPA kapsamında bu potansiyel web sitelerin tamamına uygulancaktır.

SOPA için hazır mısınız?

SOPA'ya destek olanlar? Bir temsilci tasarının geçmesini istedi çünkü canı gittikçe sıkılıyordu. Diğerleri ise açıkça internetin nasıl kullanıldığını bilmediklerini kabul etti. Daha bunun derin etkilerinin ne olacağını araştırmadan sadece "korsanlık kulağa kötü geliyor, bu yüzden korsan-karşıtı bir tasarı geçirmeliyiz" şeklinde aralarında uzlaştılar. Bu etkiler internetin arkasındaki tüm düşünceyi yok edebilir.
Ama bence bu kişisel bir olaydır. Şu anda internet benim hayatım. Bu benim ödemelerimi nasıl yaptığım ve ailemin geleceğini nasıl sağladığımla ilgildir. Tasarının geçmesiyle yasalar bana ve milyonlarca insana telif hakkı suçları şeklinde geri dönecektir, ekonomiyi batırmanın, diğerlerine göre daha fazla yenilik ve büyümenin yaşandığı bir endüstriyi zincirlemekten daha hızlı bir yolu yoktur.
Bu son oyunlarında şirketleri anlamıyorum. Cidden anlayışsız insanların arkasından delice gittiler. Eğer internetteki her bir bit'i telif haklarıyla kapatıp, bu şekilde devam ederlerse satışlar bir anda uzay roketi gibi yükselecek mi?  İnsanların sadece Pirate Bay var diye sakladıkları gizli bir nakit hesabı mı var sanıyorlar? Eğer benim sitemde oyun videoları veya klipleri olmazsa benim takipçilerim gidip oyunu aldıktan sonra mı ne kaçırdıklarını öğrenebicektir? Eğer onlar kötü niyetli şeytan korsanların site listesinin olduğu bir "Unreality"e düşerse bu kimin yarına olur? Ben bir anda sinemaya gidecek parası olmayan bir evsiz haline gelirim.
Bu tasarı hala geçebilir gibi duruyor. Bunca zamandır reddedilen tüm çılgınca şeyleri daha belirsiz hale getirmek için değişiklikler yapılıyor ve bu gelgit aslında Meclis'ten geçişin onayıymış gibi görünüyor.Sadece düşüncede olsa bile eğer gerçekten geçerse bunun sonuçları ölçülebilir mi? Bu korkutucu bir düşünce ancak ne yazık ki giderek kötüleşen bir gerçeklik.
SOPA'yı durdurun, Korumalı IP'yi durdurun, internetin en olduğunu bile bilmeyen delegelerin internetin geleceğini dikte ettirmesine izin vermeyin.
Şuraya tıklayın ve şikayetlerinizi dile getirin ve onlar gibi "campaign cash" binlerce dolar elde etmeseniz bile bağışta bulunun, delegeleriniz belki de sizi aslında dinliyordur.

alquirel

Eline sağlık @burk ;)

Şimdilik SOPA rafa kaldırıldı, PIPA üzerinde çalışıyorlar.
Bi ara da ona el atarsın artık :P

ironic

Tek kelime ile açgözlülükten öte bir şey değil. Yaptığı işlerde bir koyup kaç alıyorlar açıklasınlar bir bakalım. 

zeusmaster

Alıntı yapılan: ironic - 18 Ocak 2012 - 22:59:25
Tek kelime ile açgözlülükten öte bir şey değil.

Para için değil,birazda insanlık için çalışsalar...
Up and Running...

burk

@alquirel rica ederim. :) PIPA da neymiş, bak şimdi merak ettim. :D Uygun bir çeviri metni ve tabi vakit bulursam neden olmasın, tabi ki çevirmeye çalışırım. :)

eribol

Çok teşekkür ederim @burg. Tam olarak istediğim buna benzer açıklamaları okuyup kafamda konuyu netleştirmekti. Çok geçerli oldu benim için. En azından neyi eleştirdiğimi de daha net gördüm diyebilirim :) Tekrar teşekkürler.

yavuz21

#6
@burk sağolasın bu SOPA bizi de rahatsız edecek gibi.

özgürubuntu

@burk, çeviri için çok teşekkürler.. İnternet sansürünün yerel değil küresel bir durum olması beni düşündürüyor.. Egemenlerin mutlak denetim ve kontrol mekanizmaları pek işe yaramıyordu, Wikileaks ifşaatları da canlarını çok sıktı, gezegen üzerine "özgür insan"ın varlığını sürdürebildiği ender bir alan olan siber alem (evet ironinin farkındayım) sistem tarafından tehdit ediliyor. Ülkemizdeki sansüre alkış tutanların göremediği şey de buydu aslında..

Mitsukuni

Teşekkürler @burk, epey ayrıntılı bilgi edinmiş oldum ben de. :)
Buradaki habere göre 8 kongre üyesi daha desteğini çekmiş SOPA'dan http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2012/01/120119_us_sopa.shtml?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
Sırada PIPA var daha tabi.

burk

Rica ederim arkadaşlar, çeviri işe yaradıysa ne mutlu bana. :)

alquirel

Alıntı yapılan: alquirel - 18 Ocak 2012 - 22:44:56
Şimdilik SOPA rafa kaldırıldı, PIPA üzerinde çalışıyorlar.

SOPA'nın rafta kalması Şubat'a kadarmış.
http://judiciary.house.gov/news/01172012.html

burk

Alıntı yapılan: alquirel - 20 Ocak 2012 - 00:45:42
SOPA'nın rafta kalması Şubat'a kadarmış.
http://judiciary.house.gov/news/01172012.html
Metinde bir yerde de geçiyor aslında, süreç tam bir gelgit sürecine benziyor ki çok tartışılan ve oldukça radikal kavramların geçiriminde gelgit yöntemi oldukça işlevseldir. İlgili kavram belirli aralıklarla gündeme gelir, gider; gelir, gider her bir gelişinde biraz daha değişir, biraz taviz verir; biraz daha sertleşir, sürecin sonunda ise öldürmez ancak süründürür haldedir ve nihayet geçer.

MURATSPLAT

İletişim Fakültesi son sınıf öğrencisiyim. Bu işlerin tarihini okuduk. Benim gözümde  mevzu şu aslında:

TV ve radio gibi geleneksel  iletişim araçları devletlerin ideolojik aygıtlarıdır. Yani ideoloji pompalarlar.  Bu araçların hepsine devlet ya da devletler sansür uygularlar. Öyle uygular ki şuan için sansürlü yayınlar izlediğimizin farkında bile  değilizdir. Bu durum kitle kültürüne fena bir şekilde kapılmış çoğunluk için geçerlidir.

Sansür aygıtını,  Internet'e  de taşımaya çalışıyorlar. Asıl olay bu. Bahar devrimini  Batılılar silah gibi kullansalar da bu kadar etkili bir araç olarak insanları maniple edebileceklerini düşünemediler. Yani kendilerinin geliştirdikleri  sosyal ağların güdümünde bir aracın gücünü çok iyi gördüler. Bu aracı yani interneti başıboş bırakmazlar. Tüm dert Interneti kontrol altına almak. Olay bu dur.

Bizi nasıl etkiler derseniz şöyle etkiler. Doğru bilgiye erişim hakkımızı ve kişisel iletişim hakkımıza engelleyecekler. Gözetleneceğiz ve Internet, palavra sıkan websiteleriyle dolacak.  Şuan TV gibi geleneksel kitle iletişim araçlarında olduğu gibi.
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250