[Çeviri] PIPA nedir?

Başlatan ersinkandemir, 19 Ocak 2012 - 14:21:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ersinkandemir

PIPA, "PROTECT IP Act(Ekonomik Yaratıcılığa Yönelik Gerçek Çevrimiçi Tehditlerin Önlenmesi ve Fikri Mülkiyet Hırsızlığı Yasası)" kısaltmasıdır. Yasa, yürürlüğe geçmeyen 2010 COICA'nın yeniden düzenlenmesidir.

Yasanın geçerli hâli Senato'ya 10 Mayıs 2011'de tanıtıldı. Tasarı, 24 Ocak 2012'de oylanmak üzere Senato'ya getirilecek.

PIPA, internette büyük bir uğultuya neden olan SOPA'ya oldukça benzeyen bir tasarıdır.

İki tasarı da korsanla mücadeleye ve internet kullanıcılarını korumaya yardımcı olarak tanıtıldı. Ancak iki tasarının da gerçek içeriği, oldukça korkutucu.

PIPA kabul edilirse ne olur?


       
  • PIPA, federal hükümete anayasaya aykırı derecede Amerikanların internetine müdahele(sansür) hakkı veren hükümler içerecek.
  • Tüm web siteleri kullanıcılar tarafından eklenen içeriklerden(yorum, durum güncellemesi gibi) sorumlu tutulacak.
  • Facebook gibi sosyal medya ağları, kullanıcı içerikleri sebebiyle yargılanabilecek.
  • Federal hükümet, zorla İnternet Servis Sağlayıcılarından(ISS) bir web sitesinin telif hakkı ihlali gerekçesiyle yasaklanmasını isteyebilecek.
PIPA ve SOPA'nın birincil destekçileri müzik ve film endüstrisinden. Google, Wikipedia, Facebook, Mozilla, Reddit, Wordpress ve Twitpic başta olmak üzere bir çok çevrimiçi medya kaynağı bu tasarıların karşısında. Mozilla, Wikipedia, OMG Ubuntu gibi bir çok site dün(18 Ocak) karartma protestosu yaptılar.

Bu tasarılara karşı çıkan çevrimiçi şirketlerin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.

İki tasarıyı da protesto edenler, kendi içeriklerini korumakla sorumlu olanlar da dahil olmak üzere, telif hakkı ihlâliyle mücadele için Birleşmiş Milletler çevrimiçi topluluklarının dijital haklarını tehlikeye atmayan çözümler olduğuna inanıyor.

Kaynak
Not:Hatalarım vardır elbet, düşük İngilizce'mle çevirmeye çalıştım. Kusuruma bakmayın hatalar için.
Where there's a shell, there's a way.



eribol

Çeviri için teşekkürler. Her iki tasarı için durum göz boyamaktan ibaret. Hepsi bir yana ben Canonical'in  herhangi bir açıklamasını göremedim. Ne destek ne karşı olduğuna dair bir açıklamaya rast gelmedim doğrusu.

ersinkandemir

@eribol,
Burada bir şeyler konuşulmuş ama, ne resmi sitede ne OMG Ubuntu'da Canonical'in tarafı ile ilgili bir şey yok dediğiniz gibi.
Where there's a shell, there's a way.