[Çözüldü] Gedit (Türkçe Karakter Sorunu)

Başlatan Pescadero, 06 Ocak 2012 - 17:38:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Pescadero

Merhabalar.
Ubuntu - Linux Mint... Linux Mint - Ubuntu derken tekrar Ubuntu'ya dönüş yapmış bir kullanıcı olarak ilk sorunumu yazayım. :)
Gedit programında Türkçe karakter sorunu var. Dil kısmında da sadece İngilizce var.
Forumda böyle bir başlık mevcut. Arkadaş ''Zemberek'' kurarak sorununu çözmüş ama ben pek anlamadım. Yazılım Merkezi'nde Zemberek'le ilgili 7-8 tane sonuç var. Hepsini yükleyecek miyim bunların?

if

@Pescadero, zemberek-server paketini yükleyin.

Pescadero

Yükledim ama Gedit'te hala İngilizce dışında dil yok.

eribol

Karakter sorununu biraz daha açar mısınız? Zemberek imla denetimi yapıyor. Sizin sorununuz gedit'in imla denetimi yapmaması mı yoksa Türkçe karakterlerin bozuk olması mı?

Pescadero

Türkçe karakterler doğru gösterilmiyor. ''ı, ğ'' gibi harflerde sorun var.

alquirel

Her dosyada mı böyle?

Bana da daha çok açılan dosyalarda karakter kodlaması sorunu olmuş gibi geldi.

eribol

Karakter kodlamasında sorun var. Özellikle windows üzerinde düzenlenen kodlamalar ya windows-1254(Türkçe) veya iso-8859-9(Türkçe) karakter kodlaması kullanıyor. Gedit ise varsayılan olarak utf-8 kullanır ki bu durumda da karakterler sorunlu çıkar ama nasıl düzeltilir bilmiyorum, gedit kullanmıyorum çünkü.

alquirel

Eğer sorun gerçekten buysa Gedit'te Kaydet penceresinde bu imkân mevcut.

cerencalici

Edit> Preferences> Font&Colours deyip oradan font seçince olmuyor mu?
Backspace tuşunu kırdım, mutsuzum. :S

eribol

Kurup denedim ve evet dosya açarken alt tarafta otomatik karakter kodlaması yerine iso-8859-9 kodlamasını seçmek gerekiyor(yoksa da eklenebiliyor).

Pescadero

Açtığım bütün .txt dosyalarında karakter hatası var.
Font değiştirdim ama sorun devam etti.
''Belge, belirtilen karakter kodlaması kullanarak kodlanamayacak bir ya da daha fazla karakter içeriyor.
Menüden başka bir karakter kodlaması seçin ve tekrar deneyin.'' iso-8859-8'i ekleyip kaydedince de bu hatayı aldım.
Ayrıyeten bunu farklı kaydetmeden düzeltme yolu yok mu?

eribol

Dosya açarken windows-1254 kodlamasını seçip denediniz mi peki? Varsayılan olarak nasıl ayarlanır bilmiyorum ama gedit başlatıp Dosya->Aç deyip açılan pencereden ya iso-8859-9 ya da windows-1254 seçmelisiniz. Altyazılar genelde iso-8859-9 txt dosyalar ise genelde windows-1254 karakter kodlamasını kullanır.

Pescadero

Dediğinizi yapınca halloldu. Teşekkür ederim.
Şimdi ben şunu öntanımlı hale nasıl getiririm onu kurcalayayım biraz. :)

alquirel

Alıntı yapılan: Pescadero - 06 Ocak 2012 - 23:42:38
Şimdi ben şunu öntanımlı hale nasıl getiririm onu kurcalayayım biraz. :)

Bildiğim kadarıyla Gedit'in o kadar marifeti yok :)

Eklenecek bir şey yoksa başlığa [Çözüldü] etiketi ekleyin, bizi bahtiyar edin ;)

Pescadero

alquirel