Yeni Açılan Pencerelerin Her Zaman Ekranın Ortasında Açılması? (Gnome Shell)

Başlatan casiraghi, 22 Aralık 2011 - 20:44:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

casiraghi

masaüstündeyken tam ekran olmayan bir pencere açtığımda bu pencere ekranın tam ortasında açılıyor. fakat herhangi bir pencere açıkken yeni bir pencere açtığımda ise pencere sol üst çaprazda açılıyor. ben açtığım bütün pencerelerin her zaman ekranın ortasında açılmasını istiyorum. bu mümkün mü?

if

@casiraghi, hangi masaüstünü kullanıyorsunuz? Unity-3D, Gnome-Shell? vs.

casiraghi

Alıntı yapılan: if - 22 Aralık 2011 - 22:28:04
@casiraghi, hangi masaüstünü kullanıyorsunuz? Unity-3D, Gnome-Shell? vs.

gnome-shell

alquirel

Ben aslında biraz bakındım.

Şu sayfada 2008 yılında konuşulmuş ve sonuçsuz kalmış bir konu var.
Özetle soruyu soran arkadaş (o zamanlar) Metacity kullanıyormuş ama Compiz'i sisteminden kaldırmış. Ve aynen @casiraghi'nin dediği gibi ekranda pencere yokken açılan pencereler ortaya, varken açılanlar sol üste gidiyor demiş. Gelen cevaplar da Compiz üzerinden olmuş.

Kısaca 2008 yılında elle oluşturulan şeyi şuan bize Gnome Shell kendisi sunuyor. Yani Compiz'i olmayan bir Metacity :)
Bu durumda sanırım bizim de pek şansımız yok.

[Bu arada Mutter = Metacity + Clutter]

if

Hatırladığım kadarıyla compiz'den yapılabiliyordu ama mutteri bilmiyorum.

alquirel

Alıntı yapılan: if - 22 Aralık 2011 - 23:39:46

Metacity (veya Mutter) bu gibi ayarları pek sevmeyen bir ürün galiba :)
Gnome Shell'de Compiz gibi kısayollarla pencereyi ekranın bir tarafına koymaya yarayan Put Windows eklentisi var, onunla bir şeyler yapılabilir mi diye düşündüm, baktım ama pek bir şey bulamadım. Şu sayfaya bu soruyu sordum, bakalım bir cevap gelecek mi?

if

Openbox'da 'Yeni pencereleri yerleştirildiğinde ortala' diye bir seçenek varmış. O yüzden karıştırmış olabilirim.

alquirel

Alıntı yapılan: if - 22 Aralık 2011 - 23:56:36
Openbox'da 'Yeni pencereleri yerleştirildiğinde ortala' diye bir seçenek varmış. O yüzden karıştırmış olabilirim.

Yok yok, muhtemelen Compiz'de de vardır. Gnome Shell'e geçeli kendimi sanki yıllardır Compiz kullanmamış gibi hissediyorum bazen
Şöyle bir ayar yolu varmış Compiz'de : /apps/compiz/plugins/place/screen0/options/mode
Bu ayarı Centered yapınca çözülmüş, yukarıda bağlantısını verdiğim yerde öyle yazıyormuş.

Ama bunun bizim sorumuza faydası yok malesef.

casiraghi

@alquirel
burada da değinilmiş sanırım ama ben pek anlamadım

@if
unity kullanıyorken compizden istediğim şekilde yapmıştım. gnomeda da olabileceğini düşündüğüm için sordum.

alquirel

Alıntı yapılan: casiraghi - 23 Aralık 2011 - 00:02:40
@alquirel
burada da değinilmiş sanırım ama ben pek anlamadım

Şurasında denmiş ki :

Alıntı Yap
No, AFAIK, the window manager in gnome-shell, called "mutter", places window in a cascading mode. This is not configurable (unless they've added some option to the development version of gnome 3.1), and means new windows are placed just ~20 pixels lower+right of the top-left corner of the previous window (visible or not visible). The effect is sort of when you place a deck of cards on a table and just move the deck, leaving a trail of cards obscuring most of the card behind it.

Yani Mutter pencereleri "cascading" modunda yerleştiriyor, bu da şimdilik (yani Mutter geliştiricileri bunun için bir seçenek koymadığı sürece) ayarlanabilir değil. (cascading mod'un ne olduğu hakkında bir fikrim yok)

Alıntı yapılan: casiraghi - 23 Aralık 2011 - 00:02:40
unity kullanıyorken compizden istediğim şekilde yapmıştım. gnomeda da olabileceğini düşündüğüm için sordum.

Bilindiği üzere Gnome Shell'de Compiz nâmına bir şey yok malesef :D

casiraghi

Alıntı yapılan: alquirel - 23 Aralık 2011 - 00:09:22
Bilindiği üzere Gnome Shell'de Compiz nâmına bir şey yok malesef :D

bu ve bunun gibi eksikleriyle karşılaştıkça gnomeun linuxun özgürlükçü ruhunu baltaladığı izlenimine varıyorum.

öte yandan soruyu soran eleman çözümü bulmuş ama söylememiş sanki.

heartsmagic

@casiraghi, Gnome, özgürlüğe balta vurmak? Compiz'in olmayışı nedeniyle yapılan bu yorumu pek eleştirmek istemiyorum şahsen, anlamsız bir tartışma olur çünkü.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

alquirel

Alıntı yapılan: casiraghi - 23 Aralık 2011 - 00:32:05
öte yandan soruyu soran eleman çözümü bulmuş ama söylememiş sanki.

Soruyu soran, Gnome Shell'deki sol üst tarafa yerleştirme özelliğini Unity'de nasıl kullanırım diye sorduğu için çözdüm demiş.
Yoksa Gnome Shell'in ortaya yerleştirmemesi çözülmüş değil orada ;)

Alıntı yapılan: casiraghi - 23 Aralık 2011 - 00:32:05
bu ve bunun gibi eksikleriyle karşılaştıkça gnomeun linuxun özgürlükçü ruhunu baltaladığı izlenimine varıyorum.

Bu izlenimi biraz ertelemekte fayda var. Gnome gibi bir ekibin Compiz dururken Mutter'ı tercih etmesinin boşa olmadığını düşünenlerdenim ben. Bekleyip göreceğiz.

eribol

Gnome ve Unity gittikçe farklılaşacak diye düşünenlerdenim. İyi ki unity compizi destekliyor yoksa ölü bir proje olacaktı. Öte yandan mutter boş duracak değil, belki compizden çok daha güzel efektlerle donatılacak. Hatta belki değil, olacak ama biraz zaman alacak.

alquirel

Başlıkta düzenleme yaptım.

Şimdi aklıma gelen bir soru sormak istiyorum. Mesela Unity de Gnome 3 üzerine inşa edilmiş bir kabukken Compiz'i destekleyebiliyor. Gnome Shell'de isteyen bir kimse için Compiz kurulabilmesinin önündeki engel ne?

alorak

özgürlük için

alquirel

Alıntı yapılan: decent - 23 Aralık 2011 - 00:52:28
How to use GNOME3 with Compiz

Gnome Classic ile Gnome Shell aynı şeyler değil ki. Benim sorduğum soru Gnome Shell içindi.
Ben şimdiye kadar Gnome Shell'de Compiz kullanan görmedim, duymadım.

Saat = 01:20 :-)

decent

Alıntı YapBen şimdiye kadar Gnome Shell'de Compiz kullanan görmedim, duymadım.

Ben de kullanılıyor demedim @alquirel, bağlantı ekledim..

Alıntı YapNO, Gnome Shell if that's what you're referring to by "Gnome 3" uses Mutter for compositing, and the "Glide" visual effect is only available in "Compiz", and no you can't use Compiz with Gnome Shell.

http://askubuntu.com/questions/72234/customizing-gnome-shell-animations

alquirel

@decent, bu gece anlaşamıyacağız galiba :P

Kullanılamadığını biliyorum da, bunu "you can't use" veya "kullanamazsın" şeklinde dedirten ne?
Gnome Shell'in hangi kısmı, isteyenin Compiz kurabilmesini engelliyor? Bunu merak ediyorum.
Yani açık kaynakta özgürlüğün sınırı yok diyoruz da Gnome Shell'e Compiz koyabilmek niye bu sınırın ötesinde kalıyor?

decent

Özgürlüğe sınır koymak ? Yok o bahsettiğin ben değilim.

Ben konu ile ilgili bağlantı vermekten öteye geçmedim...

alquirel

Alıntı yapılan: decent - 23 Aralık 2011 - 10:27:19
Özgürlüğe sınır koymak ? Yok o bahsettiğin ben değilim.

Ben konu ile ilgili bağlantı vermekten öteye geçmedim...

Sana sınır koyuyorsun demedim :) sadece merak ettiğimi söyledim ;)
Belki verdiğin bağlantılar soruma tam cevap olmadığı için serzenişte bulunmuş olabilirim :P :)

Yani Gnome Shell'de Mutter'ı iptal edip yerine Compiz kullanmaya çalışan, deneyen, kullanan duymadık şimdiye kadar.
Halbuki Ubuntu kullanıcılarının sisteminde (Gnome Shell kullanıyor olsalar bile) Unity'den dolayı Compiz kurulu bir vaziyette.

eribol

Merak ettiğim bir şey vardı. Normalde herhangi bir masaüstü yöneticisinde istediğimiz pencere yöneticisini çalıştırabiliyorduk. Misal kde ortamında metacity, compiz, kwin çalıştırmak sorun teşkil etmiyordu. Peki neden gnome-shell ile mutter dışında bir pencere yöneticisi kullanmak mümkün değil diye merak ettim. Shell, mutter pencere yöneticisinin içerisinde bir eklenti olarak çalışıyor. Yani gördüğümüz o arayüz pencere yöneticisinin bir eklentisi. Doğal olarak mutterin yerine başka bir yönetici çalıştırdığımızda da bu görünüm kaybolur. Büyük ihtimalle pencere kontrolleri çalışır ancak panel ve panele bağlı birçok araç gider.

http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=11137960&postcount=13

alquirel

Alıntı yapılan: eribol - 23 Aralık 2011 - 11:57:03
http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=11137960&postcount=13

Teşekkürler @eribol.

Özetle

Alıntı Yap
Mutter itself already supports compositing and animations so I am sure it could be extended to do more effects if desired.

Aaron

Alıntı yapılan: if - 22 Aralık 2011 - 23:39:46

Compiz ile nasıl oluyor? Forumda arama yaptım ve benim istediğime yakın bir şey bulamadım. Hatta bu konu forumda sadece bu başlıkta konuşulmuş. Ben de tarayıcı olarak Chrome kullanıyorum. Monitörüm biraz büyük olduğu için tam ekram kullanmıyorum. İstediğim boyuta getirip ekranın ortasına koyuyorum. Bilgisayarı yeniden başlattığımda Chrome sol köşeye yapışmış bir şekilde açılıyor. Daha önceki gibi ekranın ortasına bıraktığım halde açılabiliyor olması mümkün mü?