Linux ve Antivirüs Programları

Başlatan Orhan, 28 Mart 2008 - 22:36:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 9 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Orhan

Giriş

Linux kullanmamıza rağmen bir antivirüs programına ihtiyacımız olup olmadığı ara ara tartışılmaktadır. Forumlarda gezindiğimizde bir antivirüs programının ne olduğu, ne işe yaradığı ve gerekli olup olmadığı hakkında yanlış anlaşılmalar olduğu görülebilir. Umarım bu yazı Linux için antivirüs programı gerekliliği karışıklığını az da olsa giderir.

Bir Linux Anti-virüs programı ne değildir

Özellikle Windows dünyasından geliyorsanız anti-virüs programı dendiğinde; herhangi bir şeyin virüs tarafından etkilendiğini anlamak için arka planda çalışan ve gerektiğinde dosyaları tarayan (veya düzenli bir şekilde tüm sistemi) bir program düşünürsünüz. Bu, üzerinde Windows çalışan bir masaüstü bilgisayarında virüsleri tespit edip silmenin en etkili yoludur. İnternetteki çok büyük miktardaki tehditler için olmazsa olmazlardandır.

Linux anti-virüs programları bu yolla çalışmazlar, çünkü Linux anti-virüs programları masaüstü bilgisayarlarını Linux virüslerinden korumak için kullanılmazlar. Linux üzerinde çalışan bir anti-virüs programının amacı Windows virüslerini tespit etmektir. Böylece farkında olman bu virüsler bir Linux kullanıcısı tarafından yayılamazlar.

Peki Linux üzerinde Windows virüsleri için neden endişelenmeliyim?

Eğer Linux kullanıyorsanız pratikte bir Windows virüsüne karşı bağışıklığınız vardır. Peki bu durumda sizin bilgisayarınızda çalışmayacak (Wine hariç) ve sizi etkilemeyecek virüsler için dosyaları taratmaya neden ihtiyacınız var? Basit cevap: Yok. Ancak durum bundan biraz daha karışık.

E-posta Sunucuları

Linux anti-virüs programlarının büyük çoğunluğu e-posta sunucularında çalışır. Bunlar e-posta alıp-göndermek istediğinizde istemcinizin bağlandığı bilgisayarlardır. E-posta, virüs ve truva atlarının yayılmasında kullanılan en temel yol olduğundan, bu sunucular bilgisayar virüsleri ile olan savaştaki ön cephe gibidir. Bu sunucuların bir çoğu Linux kullandığından, Windows virüslerini tespit etmek için bir Linux anti-virüs programının kullanılma ihtiyacı daha iyi anlaşılır. Eğer ofisinizde veya evinizde bir e-posta sunucusu kullanıyorsanız, ağınıza girmeye (veya dışarı çıkmaya) çalışan zararlı dosyaların önünü kesmek için mutlaka bir anti-virüs programı kullanmalısınız.

Dosya Sunucuları

Anti-virüs programını kullanmak isteyebileceğiniz bir başka ortam ise çoklu kullanıcılar tarafından (bu kullanıcıların hepsine güvenseniz bile) paylaşılan dosya sunucularıdır. Dosya sunucuları temel olarak veri depolarıdır. Bu sunuculardaki bazı dosyaların kaynağı meşru olabilir, ancak her dosyanın kaynağını bilmek mümkün değildir. Bir anti-virüs programı kullanmak; birisinin, örneğin bir P2P ağından, çekmiş olduğu virüslü bir dosyayı sizin dosya sunucunuza göndermesi durumunda, diğer kullanıcıların da bu virüsü kapmasını engeller.

Linux kullanan masaüstü bilgisayarlarda gerekli midir?

Artık Linux üzerindeki bir anti-virüs programının ne işe yaradığını biliyorsunuz. Eğer sıradan bir masaüstü için Linux kullanıyorsanız bu anti-vürüs programlarını kullanıp kullanmamak sizin tercihinize kalmış durumdadır. Eğer ağınızda Windows makineler varsa ve dosya paylaşımı yapıyorsanız, diğer makineleri güvenli tutabilmek için ClamAV gibi bir programı kullanmak iyi bir fikir olabilir.

Linux masaüstünde nasıl anti-virüs programı kullandığımı anlatayım. ClamAV kullanıyorum ancak her zaman çalışır vaziyette ayarlı değil çünkü gereksiz yere çok fazla kaynak kullanmakta. Bir e-posta sunucusu kullanmadığımdan ve çok fazla dosya transferi gerçekleştirmediğimden gerek duymuyorum. Eğer kaynağı şüpheli bir dosya ile karşılaşırsam komut satırından kontrol ediyorum. Bu Windows kullanan arkadaşlarım için çok güzel bir test yolu. Kendim bu virüslerden etkilenmediğim için, onlar indirmeden ben kontrol edebiliyorum.

Sonuç

Umarım Linux anti-virüs programları konusundaki bazı karışıklıkları gidermiş ve sıklıkla sorulan "Linux altında anti-virüs programı kullanmalı mıyım?" gibi bir soruya cevap verebilmişimdir. Aslında bu soruya verilecek cevabı, sizin ne tür bir sistem kullandığınız ve paranoya miktarınız belirler. Ancak birçok insan için Linux altında anti-virüs programı kullanmak gereksizdir.

Yazının kaynağı: http://www.techthrob.com/tech/linuxav.php

Çeviri: heartsmagic

MagnaCarTA

Gayet iyi bir açıklama Windows kullanan ve illkez yada yeni geçmiş kişiler otamatik olarak o soruyu sorar kendine normal karşılamak lazım:)

xxx3

Gerçekten çok güzel bir yazı çok teşekkürler  :)

empax

yazi icin tesekkurler. cidden merak ettigim bir konuydu ^^ ama bir seyi daha merak ediyorum :o
ben HDD ye Xp ve Ubuntu kurdum. Ubuntuya virus sizarsa ve ben xp ye gecis yaptigimda ne olacak ? cunku zman zman XP ye gecis yapmak durumunda kaliyorum  :-\
gerci XP de Nod32 kurulu ama xp yi her zman acmadigim icin guncellemelerden geri kaliyor. yani karisik bir durum.bu durumda kaygilanmalimiyim ?  :D
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

Gimp Uzmanı

Alıntı yapılan: empax - 17 Ocak 2009 - 06:20:58
yazi icin tesekkurler. cidden merak ettigim bir konuydu ^^ ama bir seyi daha merak ediyorum :o
ben HDD ye Xp ve Ubuntu kurdum. Ubuntuya virus sizarsa ve ben xp ye gecis yaptigimda ne olacak ? cunku zman zman XP ye gecis yapmak durumunda kaliyorum  :-\
gerci XP de Nod32 kurulu ama xp yi her zman acmadigim icin guncellemelerden geri kaliyor. yani karisik bir durum.bu durumda kaygilanmalimiyim ?  :D

Cevap basit Ubuntu'ya virus sızmaz. Küçük bir ihtimalde olsa ne olduğunu bilmediğiniz depo adreslerini sources.list dosyanıza eklemeyin.

heartsmagic

Soru sanırım "Bir şekilde Ubuntu'ya Windows virüsü içeren dosya indirirsem ne olur?"
Eğer o dosyayı Windows üzerinde çalıştırmazsan sorun olmaz, eğer çalıştırırsan da bunun Ubuntu ile bir alakası olmaz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Gimp Uzmanı

Aslında SUDO'da böyle bir yazı güzel olurdu.

cafenetland

tam da aklimda bu soru vardi..

virus programi gerekli mi ?

e o kadar guzel aciklamissin ki soru moru kalmadi :D

tesekkurler.

zulfikar

Alıntı yapılan: alpasya - 26 Şubat 2009 - 02:29:02
Peki her sey güzel aciklamadan anladigim kadari ile virüs saldirisi sadece windows'sa, diyelimki birgün linux yayginlasacak, * herkes windows kullanir gibi linux kullanmaya basliyacak ve bu bence kesin olacak. O zaman biri kalkip linux icin virüs yazabilirmi yoksa linux icin virüs yazma imkani yok mu?

Arkadasim birsuru linux dagitimi var hangi biriyle ugrassinlar, bir dagitimdaki paketi baska bir dagitimda bazen ayni paket sistemini kullansa dahi calistiramamaktayiz, boyle bir ortamda neye gore nasil bir virus yazacaklar? Soruna gelirsek yazmaya yaza bilirler, mesela ubuntunun herhangi bir surumu icin virus yazmis olsalar sen o virusu root haklari ile calistirmadiktan sonra veya sen kendin o virusu sisteme kurmadikdan sonra o virusun hicbir etkisi olmaz, yani windowsdaki gibi senin haberin olmadan arka planda program kurulmaz, haliyle virus sisteme sen istemedikten sonra bulasamaz. Farkinda olmadan kurdugun bir paket de virus var ise ve tespit etmissen virusu kendin rahat bir sekilde silersin. Cunki root haklari senin elinde :)

Dikkatsizlik yapilirda root olarak bilinmeyen birsey calistirilirsa artik hak edilmis demektir.

Gimp Uzmanı

Linux için virus yazmak o kadar kolay değildir. Virusun deb paketine konulması yayılması gerekir ki buda Linux için imkansız olan birşeydir. Çünkü çoğu program depolarda mevcuttur. Hatta linux kullanan kişi deb paketlerini bile saklamaz. İnternet bağlantısı varsa her zaman son sürüm kullanır. Linux işletim sisteminde Flash Disk takmakla da virus bulaşmaz.

erginemr

Arkadaşlara katılıyorum. Program kurmak için güvenli kaynak depoları kullandığınız sürece Linux'e virüs bulaşma ihtimali çok çok düşük. Linux ileride yaygınlaşsa ve virüslere daha çok hedef olsa bile, eşzamanlı olarak antivirüs, vb. karşı güvenlik sistemleri de geliştirilecektir eminim.

ceylandag

Meraklı bir kullanıcı olarak ben windows virüsü denedim ubuntuda herhangi sorun çıkmıyor.
Ubuntunuz için bana göre bir antivirüs kullanmanız gerekmez
--------------------
ORÇUN CEYLANDAĞ
İSTANBUL/TÜRKİYE
--------------------

s7e7v7e7n

#12
Alıntı yapılan: Orhan - 28 Mart 2008 - 22:36:03

Bir e-posta sunucusu kullanmadığımdan ve çok fazla dosya transferi gerçekleştirmediğimden gerek duymuyorum. Eğer kaynağı şüpheli bir dosya ile karşılaşırsam komut satırından kontrol ediyorum. Bu Windows kullanan arkadaşlarım için çok güzel bir test yolu. Kendim bu virüslerden etkilenmediğim için, onlar indirmeden ben kontrol edebiliyorum.


merhabalar yazı için çok teşekkür ederim aydınlatıcı bir yazı olmuş ben * maalesef şurayı anlamadım burayı biraz acar mısınız

yazı da : Bu Windows kullanan arkadaşlarım için çok güzel bir test yolu. Kendim bu virüslerden etkilenmediğim için, onlar indirmeden ben kontrol edebiliyorum.

burda kontrol edilen şey nedir emailler mi yoksa dosyalar mı daha doğrusu sormak istedigim şey dosyalar ve emailler ise onlar indirmeden ben kendim nasıl kontrol edebilirim bunları lütfen bu konuda yardımcı olur musunuz benim ağım da 3 tane pc bağlı ana makina benimkisidir. bu diğer bilgisayarlara sürekli virüs bulaşmasından bıktım ben format atmaktan bıktım virüs bulaşmaktan bıkmadı :) bunu bana anlaya bilecegim şekilde anlatırsanız cok sevinirim linux da * maalesef hiç * bir şey bilmiyorum herşeyi izah ederek anlatırsanız bende artık windows olan bilgisayarları virüs olup olmadığını kontrol etmek istiyorum ve en önemlisi bulduğum tespit ettiğim virüs leri nasıl silebiliyorum linux üstünden windows dakileri ?  :-\

son olarak şunları da eklemek istiyorum Claw diye program kullanılıyor sanırım bu kadar kolay zor bilmiyorum ama en kolay kullanışlı hangisi ise onu tavsiye ederseniz mutlu olurum.. ve Wine yi bilgisayarımıza kurdugumuz zaman exe uzantılı dosyaların bir çogunu çalıştırıp kullanabiliyoruz peki exe uzantılı dosyaları çalıştırıp kurduğumuza göre bilmeden birinden bir şekilde dosya ve başka şekilde virüs gelirse bilgisayarımıza wine olduğu icin exe calıştıra bildigimiz icin bundan etkilenirmiyiz durum ne olur acaba bilgilendirirmisiniz ?
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

heartsmagic

Sorduğun cümle kısacası şu. Windows kullanan birisi için dosyayı indirip virüs var mı diye kontrol etmek, bu kadar.
Eğer ağda windows makineler varsa Linux üzerine bir AV programı kurarak sanırım kontrol ettirebilirsin, ancak ne kadar verimli olur bilemiyorum. En güzeli arkadaşlarına Linux tavsiye etmendir. Wine ve virüs konusu daha önce de konuşuldu, genel kanı Linux üzerinde bir zararı olmayacağı.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

s7e7v7e7n

teşekkür ederim bilgilendirme icin ama ne kadar verimli olur belli değil..
* maalesef pc yi kullanmasını bile doğru düzgün bilmiyorlar xp yi kullanamazken linux u hiç kullanamazlar :)
o yüzden ben virüslerin olup olmadığını kontrol etmek istemiştim.
Ubuntu Desktop 11.10 Oneiric Ocelot

ScaryMan

Güzel bir yazı olmuş. Linux'a bir antivirüs yükleyip virüslü dosyaları Linux üzerinden temizlemenin pek verimli olmayacağı söylenmiş. Merak ediyorum peki, elimizden ne gelebilir?

Mesela bizim fakülte bilgisayarlarına flash disklerimizi taktığımız anda virüs bulaşıyor. Evdeki bilgisayarımda NOD32 kurulu ve her türlü ortamın otomatik kullan özelliği devre dışı. Autorun virüslerinde sorun çıkacağını sanmıyorum. Ancak flash disk virüslü, bu aşikar. Flash diski Linuxtayken açıp içindeki dosyaları Windowstaki klasörlerime aktarsam ve o dosyaları Windows'tayken çalıştırsam?

heartsmagic

Son soruyu anlamadım ben. Ancak Windows kullanıyorsan elden ne gelir, ne kadar gelir bilemiyorum. Haliyle istediğin kadar korun, virüsler ve günümüzdeki yaygın parmak bellekler büyük bir sorun. Kocaman kocaman şirketlerin sadece bu nedenden ötürü çok ciddi harcamalar yaptıklarını biliyorum. Linux altında belleğe bakıp istenmeyen dosyaları silebilirsin. Ayrıca Linux üzerinde kullanacağın av programın güncelse virüsleri yakalama imkânın bile olur.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ScaryMan

Windows olunca elden ne gelir haklısınız ona katılıyorum. Sorun şu ki, flash diskte virüs olduğu kesin. Ancak bu virüs "otomatik kullan" özelliğiyle mi devreye giriyor yoksa diskteki dosyalara mı bulaşmış bilemiyorum. Windows'tayken, her ne kadar güncel bir antivirüs sistemim olsa da, flash diski takıp antivirüsten hangi dosyada virüs olduğu uyarısını alma kumarını oynamak istemiyorum.

Virüslü dosya bilinmediği için Linux altında temizleme şansı pek yok gibi. Linux'a da antivirüs kurmak ne derece uyumludur, sağlıklıdır emin olamıyoruz...?

heartsmagic

Uyum ve sağlık meselesi değil aslında bu. Kullanılan av programı eğer güncelse dediğim gibi işini görecektir. Birçok sunucuda kullanılan bir durum aslında bu. Linux bir makine üzerine kurulan av ile sisteme akan dosyaları kontrolden geçirerek içeri aktarmak yapılan bir şeydir sanırım. Sağlıklı veya uyumlu olup olmadığını düşünme bence, kullanılacak program güncel mi değil mi diye araştırma yap. Güncel olduktan sonra sorunsuzca temizlersin belleği.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ScaryMan

Antivirüs yazılımında sistem gereksinimlerinde sadece Windows olduğu için, o yüzden diyordum :) Yani şimdi Nod32 kursam çalışır diyorsun Ubuntu'da. Daha doğrusu kurabilir miyim ki? :)

heartsmagic

Hayır benim kastım Windows için olan AV programları değil, Linux için olan AV programlarıdır. Forumda bahsi geçti bir iki yerde.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

erginemr

@ScaryMan,

Konuya ek olarak, flash disklerinizi, Linux için yazılmış antivirüslerden biri (ve bence en güzellerinden biri) olan F-Prot'u aşağıdaki şekilde kurarak da tarayabilirsiniz:
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php/topic,6488.msg75880.html#msg75880

karadas74

Aciklamalarinizdan dolayi hepinize tesekkür ederim cok yararli buldum ben derim eski cin atasözüde söyle der ubuntu kullan gerisini merak etme sen :) :) :) virus neeee ubuntu ne. yani!! hepinize saygilar.

Yusuff

Açıklama yeterli ama ben şunu sorayım. Linux üzerinde Gmail'e hotmail'e Yahoo'ya girmenin bir tehlikesi var mı? Bunlar için de bir önlem lazım mı?
Linux Registered User #493230  Ubuntu User #28068

ScaryMan

@yusufsan21

Linux üzerinden herhangi bir posta sunucusuna erişmenin ne gibi bir sakıncası olacağını anlayamadım şahsen. Tabii ki sakıncası yoktur.