Bu programları kaldırsam sorun yaşar mıyım?

Başlatan erdaltaskesen, 14 Aralık 2011 - 21:17:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

erdaltaskesen

İlk öncelikle düzgün bir başlık yazamadığım için kusura bakmayın. Gerçekten iyi bir başlık bulamadım.

Ibus, Keyboard Input Methods, Input Method Switcher, Language Support: İngilizce dilini kullanıyorum. Klavyem ise Türkçe klavyede hiç bir zaman değişiklik yapmıyorum.

Gstreamer extra plugins; Gstreamer ffmpegs video plugin; Gstreamer plugins aac, xvid, mpeg2, faad, mms, wavpack, quicktime, musepack
Gstreamer'in sitesindeki programlara baktım. Sadece Rhythmbox programını kullanıyorum. Elbette sadece mp3 için kullanıyorum. Bundan dolayı sadece Gstreamer extra plugins(mp3)'ı bırakıp gerisini bilebilir miyim?
   Diğer kullandığım media programları: Audacity, Cheese, k3b, vlc
Multimedia systems Selector: Yazılım Merkezindeki açıklamalardaki Sound Recorder'ı kullanıyorum. The GNOME audio mixer (alsamixer işimi görüyor). The Gstreamer properties capplet (Bu da işe yaramıyor galiba :/)

Passwords and Keys: İçerisinde Ubuntu One'ın şifresi var. Galiba şifrelerin güvenli bir şekilde saklanması için var bu program. Açıkcası sadece bu işlevi görüyorsa pek umrumda değil.

if


decent

Sistemden (temel paketler hariç) neyi kaldırırsak kaldıralım, ardından Ubuntu Kısıtlı İlaveleri yüklersek sistemin (çoklu ortam) eksikleri tamamlanacaktır.

erdaltaskesen

Alıntı yapılan: if - 15 Aralık 2011 - 00:26:14
Tek tek deneyip görmen gerek.

IBus'ı silmek ile başladım işe. Sonuç sildikten sonra Grub uçtu.
Zararı: 3-4 dakikalık zaman kaybı.
Faydası: LiveCd ile Grub'u tekrar kurmayı öğrenmiş oldum. Ayrıca sistemi tekrar açtığımda IBus'ın halen silinik olduğunu gördüm. Belki de başka bir neden vardır Grub'un uçmasının ardında

burk

Bunları kaldırma sebebi nedir @erdaltaskesen?

ekremsenturk

Biraz Windows forum'larında gezindim. Windows kullanıcıları tek tek, ne işe yaradığını bilmedikleri dosyaları siliyorlar. Bunu neden yapıyorlar, hiç bir fikrim yok. Belki de eğlenceli oluyordur.

erdaltaskesen

Alıntı yapılan: burk - 02 Şubat 2013 - 15:47:26
Bunları kaldırma sebebi nedir @erdaltaskesen?

Kullanmadığımın program ve parçalarının sistemimi işgal etmesinin ne anlamı var? Bu konuyu açtığımdan beridir epey şey öğrendim gerçi. Yukarıda saydıklarımın yanı sıra daha bir çok şeyi sorunsuz bir şekilde kaldırdım. Sistemde çok az da olsa gözle görülür bir hızlanma var.

ct

@erdaltaskesen,

Kullanmadığınız bir program başka bir programın bağımlılığı olabilir. Yani kullanmadığınız bir programı kaldırdığınızda kullandığınız bir programı kullanılamaz hale getirebilirsiniz.

ersinkandemir

Kullanmadığınız, çalışmayan bir program işlemciyi, RAM'i, ekran kartını vs. yormaz. Bu sadece disk işgali yapar ki günümüz bilgisayarlarında yer sıkıntısı olmaz diye düşünüyorum. Yanlış mıyım? :)
Where there's a shell, there's a way.



burk

Alıntı YapIBus'ı silmek ile başladım işe. Sonuç sildikten sonra Grub uçtu.
Mesela bu durumda IBus gereksiz değilmiş. Ubuntu için veya genelde GNU/Linux için bağımlılıklar ve orktak kullanılan paketler yaygındır. Öğrenme kısmı için bir şey diyemem, bozmadan öğrenmek zor elbette ancak işe yaramayanı kaldırayım düşüncesi pek sağlıklı bir davranış değil. Şayet sistem özelleştirmesi yapmak istiyorsanız yüklü işletim sisteminden gereksiz olduğunu düşündüğünüz programları kaldırmak yerine çekirdek derleme konularını incelemeniz daha mantıklı olacaktır.

Alıntı YapSistemde çok az da olsa gözle görülür bir hızlanma var.
Kendi CPU kullanım oranına bakıyorum, listenin başında tarayıcı, arayüz veya kullanıyorsam başka bir program yer alıyor, sizin sildikleriniz gözle görülecek fark yaratacak olsa zaten kullanılıyor anlamına gelirdi.

monthy_python

@burk, belki açılışta çalışan programlarsa, sistem geneli değil de açılış hızlanabilir?

burk

Alıntı YapSistemde çok az da olsa gözle görülür bir hızlanma var.

Sistem dediğine göre açılışı kastetmemiştir diye düşünüyorum @monthy_python.

ersinkandemir

Oturum süresince çalışmayacak veya açılışta bir görevi olmayan bir şeyi neden açıp kapatsın ki sistem?
Where there's a shell, there's a way.



ekremsenturk

Kullanılmayan ama kurulu bulunan Program'ların Bilgisayr'ı (veya Sistem'i) yorması veya zorlaması, Windows sistemlerde yaygın, ve bu bir tipik Windows kullanıcısı alışkanlığı, bazı programların gereksiz olabileceğini düşünmek. Bunun nedeni ise, özellikle Microsoft yazılımlarının ve yine özellikle de .Net platformunu yazılımlarının büyük boyutları ve bu programların her açılışta Ram'da kapladıkları alanların boyutları, Windows'un sistem olarak, çalışmayan veya kullanılmayan programların, gerektiğinde daha hızlı açılabilmeleri için, başlatıcılarının Ram'a yüklemsi, ve bu sebeplede gün geçtikçe, sistemin hantallaşmasına sebep olmaları.

Linux'ta böyle bir durum yok. Veya Bilgisayar açılırken, çalışamsını istemediğiniz programları, kapatırsınız. Aynısı Windows'tada mümkün, ancak çoğu kullanıcı bunun nasıl yapıldığını bilmediği için, bu işi onlar için yapan programlar kurarlar ve hatta satın alırlar. Linux'ta, genellikle, bir veritabanı vaya bir sunucu kurulu değilse, herhangi bir programı kaldırmanız veya devre dışı bırakmanız gerekmez.

heartsmagic

Kullanılmayan uygulamalar çalışmıyorlarsa elbette sistemden kendilerini kaldırmak hız konusunda bir işe yaramaz. Fakat eğer arka planda çalışan servisler varsa kapatmak iş görecektir. Örneğin yazıcı yoksa cups servisini kapatmak gibi.

İlk iletiye yorum yapmamışım ancak orada bahsini ettiğin uygulamalar sadece senin düşündüğün işe yaramıyorlar. Örneğin parolalarını saklayan uygulama. Tek görevi elbette Ubuntu One değil. Ibus'ı kaldırmasa Grub'u nasıl uçurdu bilemiyorum, bendeki çıktısı:

sudo apt-get remove -s ibus
Alıntı YapPaket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı inşa ediliyor.
Durum bilgisi okunuyor... Bitti
Aşağıdaki paketler KALDIRILACAK:
  ibus ibus-pinyin ibus-table

Sistem senin haliyle, istiyorsan köküne kadar bile kazıyabilirsin :) Sadece bazı şeylerin senin düşündüğün etkiyi yapmayacaklarını bil yeter.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.