Ubuntu 11.10 İntel 945gm graphic driver sorunu.

Başlatan NakkaSss, 04 Aralık 2011 - 21:12:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

NakkaSss

Merhaba arkadaşlar öncelikle ismim Tufan,

Ubuntu'yu yeni keşfettim ve keşfetmez olaydım :) Hastası oldum diyebilirim. Yalnız şöyle bir problemim var, Notebook'um Sony Vaio vgn-txn15p Ubuntu'yu sorunsuz şekilde kurdum ama ekran kartı sürücüsünü bulamadı ubuntu. Ekran kartı onboard intel 945gm

İntelin sitesinden tr.gz uzantılı bir driver indirdim kurmaya çalıştım make, makeinstall komutları ile beceremedim araştırdım fakat yaptığımda hep hata ile karşılaştım acaba bu konu hakkında bana yardımcı olabilir misiniz? :)

alquirel

Öncelikle forumda tar.gz şeklinde arama yaparak gerekli bilgilere ulaşabilirsin.
Eğer bu şekilde ulaşıp, deneyip de başarılı olamadığın şeyler varsa uçbirim çıktılarıyla buraya aktarman daha faydalı olur.

Bu arada önce şu çıktıya bi bakalım

lspci

NakkaSss

Sanırım İntel'in sitesinden indirdiğim driver uyumsuz. Peki bu driver'i nereden bulabilirim, o konuda yardımcı olabilir misiniz?

alquirel

NakkaSss

Konsoldaki yazıları nasıl kopyalarım? Dediğiniz kodu yazdım sistem bilgisini veriyor, fakat sağ tıkladığımda kopyala diyemiyorum.

alquirel

Seçili hale getirip sağ tıklayıp Kopyala demekten başka yol bilmiyorum ;)

heartsmagic

Seçili hâle getir, kopyala falan deme, gel foruma farenin orta tuşuna bas. Orta tuş yoksa iki tuşa aynı anda bas. Bu da ayrı bir seçenek olsun :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

alquirel

Alıntı yapılan: heartsmagic - 04 Aralık 2011 - 23:11:33
Seçili hâle getir, kopyala falan deme, gel foruma farenin orta tuşuna bas. Orta tuş yoksa iki tuşa aynı anda bas. Bu da ayrı bir seçenek olsun :)

Bu bana mıydı, arkadaşa mıydı? :)
Bu yöntem uçbirimdeki çıktıları kopyalıyorsa eğer, dağarcığıma yeni bir şey eklemiş olurum ;)

heartsmagic

@NakkaSss'ye söyledim aslında :) Linux tarafında keşfettiğimde en sevdiğim özelliklerin birisiydi kendisi seneler önce :) Seç, orta tuşa (ya da sağ+sol) bas, bu kadar. Sadece uçbirimde değil, sistem genelinde işe yarar.

alquirel

Fare kullanmadığım için imleçsürerde iki tuşa basmak biraz sıkıcı olsa da süper bir özellikmiş :)
Nasıl oldu da duymadım şimdiye kadar acaba :P

heartsmagic

İmleçsürerde de en sağ üst köşe aynı vazifeyi görüyor, ancak ben çok pratik bulmuyorum kendisini :)

alquirel

Alıntı yapılan: heartsmagic - 05 Aralık 2011 - 12:02:06
İmleçsürerde de en sağ üst köşe aynı vazifeyi görüyor, ancak ben çok pratik bulmuyorum kendisini :)

Yok artık  :o
Şimdiye kadar bilgisayar kullanmamış gibi hissediyorum şu an kendimi. :)

Neyse konunun suyunu çıkarmayayım, @NakkaSss, aslında bu çıktıyı istememin sebebi şu, bende Intel GM965 modeli var ve ben herhangi bir işlem yapmıyorum ekran kartımla ilgili. Seninki daha önceki bir model olduğu için sende de sorun olmayacağını düşünüyorum. Yani Ubuntu sürücüyü bulamıyor değil, bulup kuruyor ama haber vermiyor :)
Bunu başarmış olduğunu anlamamızın bir yolu da o komutun çıktısı.

NakkaSss

Allah allah benim fare mi bozuk yoksa ben mi beceremiyorum :) xterm'i açıyorum, orada kodu yazıyorum çıkıyor, daha sonra dediğiniz gibi farenin scroll tuşuna bastım ortadaki. Ama kopyalamadı :) Neyse ben ekran kartı ile ilgili olan bölümü buraya yazayım :)

VGA compatible controller: Intel corporation mobile 945gm/gms, 943/940gm L Express integrated graphics Controller (rev 03)

Şimdi buraya bakılırsa Ubuntu yüklemiş gözüküyor ya da bulmuş gözüküyor; ama ben sistem bilgisinden grafik bölümüne baktığımda Sürücü:bilinmeyen - Deneyim: standart yazıyor. Ve efektli değil Ubuntu'm sayfalar xp gibi açılıp kapanıyor ya da sürükle bırak yaptığımda dalgalanmıyor vs :) Biraz animasyon, efekt istiyorum Ubuntu kullandığımız belli olsun :)

heartsmagic

O çıktı sadece kart bilgisini basar, sürücü bilgisi vermez.

Senin söylediğin şeyler normal aslında. Öntanımlı ayarlarla zaten Unity masaüstü hoplayan, zıplayan bir şey değil. Pencerelerin falan dalgalanmasını istiyorscan CCSM uygulamasını kurup o özellikleri açman lazım. Ancak, CCSM bazı sistemlerde Unity'yi uçurabiliyor, daha doğrusu devre dışı bırakabiliyor. Sen böyle bir şey olursa nasıl düzeltirim bilgisini edinip, ardından dene CCSM'yi.

NakkaSss

Anladım, peki ikinci soru: Çift ekran olarak kullanmak istiyorum Ubuntu'yu çift monitör var ama sadece bir tanesinden görüntü geliyor. Ekranlar kısmına geldiğimde birisi gözüküyor sadece. Ekranları algıla, butonuna basıyorum ama hiç hareket yok.

heartsmagic

Çoklu ekran zayıf olduğum konulardan biri ne yazık ki. Kart Nvidia veya ATI olsa kendi araçları ile kurcala derdim ancak Intel için böyle bir olanak yok. Eski yöntem olan xorg.conf dosyasına eklemelerle olacak bir şey muhtemelen bu.