Visual basic 2010 expres kurulumu

Başlatan halodayi2000, 20 Kasım 2011 - 12:37:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

halodayi2000

ubuntuda vbnet çalışmak için basic 2010 veya expres kullanmanın alternatifi yok mu?

if

Forumda arama yaparak sorunuzun yanıtına ulaşabilirsiniz. Arama kutusuna vb.net" yazmanız yeter.

ekremsenturk

#2
Mono (zaten kurulu), Mono-develope, Mono-doc ve ardından mono-vbnc kurabilirsin. mono-vbnc, Visual basic net 2005 ile aynıdır. Mono-develope ise Visual Studio'nun alternatifidir.

halodayi2000

teşekkürler monodev de tools menü göremedim ayrıca bayağı bi karışık geldi bana forumda inceledğim konulardan linux sistemlerde vbnet kullanmak zor çünkü net tabanı olmadığı belirtilmiş

KAKASHI

#4
@ halodayi2000 ;

Hocam ben de yeni başladım Linux kullanmaya fakat anladığım kadarıyla şöyle oluyor;  Linux ' te doğru .NET kütüphanesi yok fakat bunun alternatifi olarak Mono kütüphanesi var sanırım, yanlış biliyorsam düzeltilirse sevinirim :)


ekremsenturk

MonoDevelop ile VisualBasic.Net

Dosya(File)/ New Solution seçtikten sonra New Solution isimli bir pencere açılır.
VBnet seçin, ve karşınıza çıkan seçeneklerden Console Project'i seçin.
Location başlıklı bölümde bir isim girin. Örnek: Merhaba
Ve devam seçin.
Yeni seçeneklerden Unix İntergration seçin ve onaylayın.
Editör'de göreceğiniz yazı şöyle olacaktır:

Public Class Application
   Public Shared Sub Main()
      System.Console.WriteLine("Hello world!")
   End Sub
End Class

"Hello world" yazısını "Merhaba Zeynep" (veya istediğiniz bir metin ile) değiştirebilirsiniz

Project başlığı altından "Build Merhaba" seçimini seçin.

mono-vbnc (derleyici) eklentisi kurulu ise, kısa bir işlem süresi sonunda işlem onaylanacaktır. Mono-vbnc kurulu değilse, hata çıktısı alacaksınınz. Çıktıları (bildirimleri) editörün alt bölümündeki dahili konsol'dan okuyabilirsiniz. Mono-vbnc kurulu değilse, Uçbirim'den (Ububtu varsayılan konsol'u)" sudo apt-get install mono-vbnc" komutu ile, bağımlılıkları ile birlikte kurabilirsiniz. Tabii İnternet'inize bağlı olmanız gerekiyor. Ardından tekrar aynı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

İşleminiz onaylandıktan sonra, Kullanıcı dizininizin içinde, Projects adında yeni bir alt dizin keşf edebilirsiniz. Projects isimli alt dizinin (Klasörün) içinde Merhaba adlı Klasörü bulabilirsiniz. Debug klasörünün içinde, Merhaba.exe dosyasını bulabilirsiniz. Konsol (Uçbirim) ile Debug klasörünün içine girmek için uğraşana kadar. Merhaba.exe dosyasını kullanıcı dizininizin içine kopyalayın, ve Uçbirimden    ./Merhaba.exe   komutunu girin.  Komutunuzun hemen alt satırında yeni bir satır göreceksiniz. O satırdada, daha önce değiştirmiş olduğunuz "Hello world" yazısının yerine koyduğunuz "Merhaba Zeynep" çıktısını görebilirsiniz.

Visual Basic Net biliyorsanız, devamında nasıl çalışabileceğinizide biliyorsunuzdur.


halodayi2000

#6
hocam teşekkürler öncelikle ama sizin bu anlatımınız consol uygulaması net kullanımını da bu şekilde anlatabilir misiniz bilgi amaçlı? şimdiden teşekkkürler

ekremsenturk

#7
Linux'ta Konsol'dan Visual Basic Net derlemesi:

Gedit ile (veya herhangi bir harici editör ile) aşağıdaki örneği yazabilirsin (daha öncekinin aynısı)

Public Class Application
   Public Shared Sub Main()
      System.Console.WriteLine("Hello world!")
   End Sub
End Class

Örnek kodları "hello.vb" adını vererek kayıt edebilirsin. Sonra Uçbirimden "vbnc hello.vb" komutu ile kodlarını derleyebilirsin. Ve ./hello.exe komutu ile çalıştırabilirsin.
Kısa programları belki bu şekilde daha az işlem ile derleyebilirsin.


Grafiksel Programlar:

Görsel programlar için, ilk anlatımdaki  uygulamadaki gibi devam edersin, ancak Consol Project yerine, GTK# 2.0 Project seçersin. Ve Pakaging seçtikten sonra, ( Unix Intergraion'da seçebilirsin ) şöyle bir örnek kalıp çıkar editöründe

Imports System
Imports Gtk

Public Class MainClass

   Public Shared Sub Main ()
      Application.Init ()
      Dim win as new MyWindow ()
      win.Show ()
      Application.Run ()
   End Sub
   
End Class

Build dosya_adı(dosya'ya kendi verdiğin bir isim) seçersin ve Projects dizininde dosya_adı isimli bir klasörün oluşur. Dosya_adı.exe dosyasını doğrudan MonoDevelop ile çalıştırmak için, debug (Dişli simgesi) seçebilirsin.
Boş bir grafik pencere açılacaktır.

Grafik Pencerene bir arayüz kazandırmak için, Yeni dosya/ genel(general) yolunu seçtikten sonra, İnterface seçip, isim vererek ve kayıt olacağı yer olarak Dosya_adı klasörünü seçersen, (genellikle otomatik olarak seçilidir) önceki klasör'ün içine yeni bir dosya kayıt olur. 

Kayıt etmeden önce, yeni dosya'na bir isim vermelisin tabii. Ve sözü geçen yeni dosya için editörde gördüğün kod kalıbının bazı satırlarını kendin doldurmalısın. Bu satırlar tek tırnak ile başlayan, mavi renkli "Burasını doldurmalısınız" yazısını içerirler. Satırları doldururken satır başındaki tırnak işaretinide silmelisin, çünkü tırnak işareti, Basic'te derleyici tarafından algılanmayacak açıklamaları tanımlar

Satırların içeriğini, grafik pencerende görmek isteğin olayların (butonlar, bildirimler, v.s.) kod'ları ile senin doldurman gerekiyor.  Herhangi bir işlem yapmadan arayüz dosyasını kayıt edecek olursan, yine boş bir pencere açılacaktır.

Kısacası, Kod yazmasını öğrenmen gerekiyor. En azından VBnet kodlarının anlamlarını bilmelisinki, örnek kalıpların mavi yazılı "burasını doldurun" olarak belirtilen satırlarnıı doldurabilmelisin.

Visual Basic Net 2010 web sitesinde, bir "Introduction to Visul Basic" isimli belge bulabilirsin. Bu belge VBnet 2005 için sadece bir programlamaya giriş belgesidir. Bir kaç Konsol örneğinden ibarettir. Daha kapsamlı konular için, satın alabileceğin kitap'lar için link verilir.

Microsoft, ayrıyetten, yeni Programlama öğrenmek isteyenler için, Microsoft Small Basic adı altında yeni bir, .Net için Programlama ortamı geliştirdi. Yine MS Small Basic için de bir "Introduction to Small Basic" isimli programlamaya giriş belgesi mevcut. Kendi sitesinde göremedim, ama İnternet'ten Türkçe çevirisinide bulabilirsin ve VBnet belgesinden daha kapsamlı. (minimum Windows XP SP3 ve NetFramwork 3.5 SP1 gerektiriyor)

Kod'larının yazım dizimi ve de Kod'ların kendisi VBnet'ten farklı, ama benzerlik gösteriyor ve daha kolay. Daha çok oyun geliştirmek isteyenlere hitab ediyor. Önermemin nedeni ise, başarılı bir belgelendirmesinin olması. Programlamada, yeni başlayanlarında kolaylıka anlayabileceği türden, Türkçe belgeler bulabilmek pek de kolay değil.



empax

@ekremsenturk, gercekten guzel bir anlatim olmus tesekkurler, arada kaynamamasi gereken bir yazi.
بسم الله الرحمن الرحيم
|ACEMİLER İÇİN İLK DURAK|Çözüldü|Kod etiketi|

halodayi2000

hocam teşekkürler anlatımın için ama ben pek bir şey anlamadım windows ta elim alışık vbnet kullanmaya ama ubuntuda malesef

alquirel

Alıntı yapılan: halodayi2000 - 23 Kasım 2011 - 20:48:11
hocam teşekkürler anlatımın için ama ben pek bir şey anlamadım windows ta elim alışık vbnet kullanmaya ama ubuntuda malesef

VBNet'in size Ubuntu nâmına nereye kadar faydası olacak ki zaten.
Madem geçtiniz Ubuntu'ya siz diğer dillere yönelin derim ben ;)

(Tabii ders için lazımsa bir şey diyemem)

travego0403

Eğer Sürükle-Bırak tarzı şeyler arıyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Bende diğer arkadaşlar gibi sizi alternetif diller öğrenmeye davet ediyorum.
*C/C++ konsol ekranında çok güzel programlar yazabilirsiniz. Dili öğrendikten sonra artık beni konsol kesmez derseniz GTK veya Qt ye başlayabilirsiniz. Qt de Qt Designer ile sürükle bırak ile de arayüz tasarlayabilirsiniz. :)
*C/C++ zor gelir derseniz  Java öğrenebilirsiniz. Javanın en büyük reklamı Platform bağımsızlığıdır.
*Python olabilir. Fazla bir bilgim yok ama Syntaxı üstte yazdığım dillerden farklı Parantezler yerine girintileme falan kullanılıyor. Nedendir bilmem ama programlamaya ilk başlayanlara Python önerilir. İstihza.com  gibi Türkçe bir kaynak sitesi de var.

Şimdilik aklıma gelen alternetifler bunlar.
"Matematik bir dildir ve bu dilde şairlere fizikçi denir." Richard Feynman

ekremsenturk

#12
@halodayi2000

Yazılım merkez'inden SdlBasic kurup bir deneyebilirsin. VBnet ile hiçbir ilgisi yok. Geleneksel Basic'e daha yakın, ama daha kolay kullanabileceğin bir arayüzü var. Basic biliyorsan, veya biraz alışıklığın varsa, yardım bölümündende faydalanarak öğrenebilirsin.

Denemek için bir de örnek ekleyeyim:

a=inputS("Lütfen adinizi yaziniz: "," ")
b=inputS("Lütfen soyadinizi yaziniz: "," ")
print a,b

Kod'ları önce bir isim vererek disk'e (Kullanıcı dizinine) kayıt etmelisin ve ardından başlat simgesinden çalıştırabilirsin. sdlBasic programlarının uzantısı ise .sdlbas.

SdlBasic Türkçe karakterleri desteklemiyor. Kendi editör'ü bazılarını desteklese bile. Türkçe karakterler program akışı içinde okunaksız karakterlere dönüşüyor. Bu detaya dikkat edilmesi gerekir.

Visual Basic Net 2005, Wine ile Linux'ta kurulabiliyor. Birlikte kurulması için seçenek olarak sunulan Visual Studio Express ise kurulamıyor. İlk olarak NetFramework 1.1 kurulması gerekiyor. Kurulum sonrası VBnet İnternet bağlantısı arıyor ve güncellemeleri ve de yardım bölümünü İnternet'ten yüklüyor. Ardından ne derecede düzgün çalıştığı konusunda ise hiçbir fikrim yok. Kendin denemelisin. Wine ile genellikle küçük boyutlu veya eski sürüm programlar daha düzgün çalışıyor. Ama denemesi bedava. (Kilitlenmeler olabilir)


eribol

Alternatif sunulacaksa gambas en idealidir.

halodayi2000

teşekkürler ederim ilginize sanırım biraz forumu kurcalamam gerek karar verip bir dil seçmem lazım