Ubuntunun tahtı sarsılıyor mu?

Başlatan enbilulu, 12 Kasım 2011 - 18:53:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

enbilulu

Evdeki bilgisayarlardan birinden Windows'u silip linuxa geçirmeyi planladım. Yapmışken bir diğer dağıtımlara da göz atayım dedim. Şimdiye kadar Ubuntu ve Arch dışında dağıtım kullanmadım. Biraz istatiksel araştırma yapayım dedim.

distrowatch a göre mint ubuntuyu geçmek üzere. Sonra ay 6 ay ve yıllık bazda hiç düşüş ve duraklama yaşamayan dağıtımları sıralamaya göre çıkartmayı düşündüm.
1. Mint
2. Fedora
3. Chakra
4. FreeBSD
5. Zorin
Şeklinde ilk beşimi çıkardım. Bunlardan chakra ve zorin'i de sildim. İsimlerini beğenmedim. Sonra listeme ubuntu, debian, archlinux ve slackware 'i ekledim.

Derken listem böyle oldu. Sıralama olmaksızın.
mint
fedora
freebsd
ubuntu
debian
archlinux
slackware


Sonra bunları gruplamam gerekti.
mint, ubuntu
freeBSD
Fedora
Debian
archlinux, slackware

Tüm bunlardan sonra aklıma şu soru geldi. Bundan birkaç yıl önce sorsanız Ubuntu'dan çok kullanılacak bir Linux dağıtımı olmaz herhalde derdim. Arkasında şirket de var zaten. Sonra Linux Mint, Fedora gibi dağıtımların yükselişini görünce şaşırdım ve gelecek hakkında tahmin yürütmekte zorlanıyorum.

Öncelikle sizce gelecekte Linux dağıtımları nasıl bir hal alacak, hangi dağıtımların atak yapması bekleniyor?

Forumda bir yerde bir arkadaşımızın şöyle bir şey dediğini duymuştum: Gerekli düzenlemeleri yaparsanız bütün dağıtımlar aynıdır. Gerçi biri hemen hemen diye düzeltti.

Sizce yukarıdaki ifade doğru mu? Eğer öyle ise Debian kullanmayı düşünüyorum. Evrensel işletim sistemi ifadesi beni cezbediyor.

Chantre

#1
Mint'in yükselişini ben tamamen Gnome 3 ve Unity nin alışılmışın dışında ve yeni olmasına bağlıyorum. Şimdi Mint de mecburen Gnome 3'e geçecek. Bu arada Ubuntu Unity'yi biraz daha iyileştirecek. Bu geçiş dönemleri hep sancılı olmuştur/olacaktır. Benim tavsiyem eğer Ubuntu kullandıysanız Ubuntu'da devam etmeniz.

Dağıtımların hepsi aynı görüşüne pek katılmıyorum. Debian ve Red Hat türevleri arasında farklılıklar oluyor (az çok). Debian'ı yaklaşık 3 sene önce falan denemiştim, daha sonra denemedim. Mint'i evdeki bilgisayarıma kurup denedim. Unity'ye çok alıştığımı fark ettim. Alışınca gerçekten vazgeçilmez oluyor.
When you play the game of thrones, you win or you die!

enbilulu

Söylediklerinizden arada ciddi değişikliklerden dolayı dalgalanmalar olabilir ama Ubuntu her zaman Gözde olacaktır gibi bir izlenim yakaladım. Umarım doğru kapmışımdır.

Debian ve redhat arasında paket sistemi dışında ne gibi bir farklılık var?

eribol

#3
Distrowatch.

Distrowatch ile ilgili hep akılmda kalan iki durumu söyleyeyim. Birincisi orada 1 ay, 6 ay zirvede duran bir dağıtım aslında hiçbir şey ifade etmiyor. Linux kullanıcıları meraklı kullanıcılar. Bu nedenle iddialı olan her dağıtımı denerler. Nitekim PCLinuxOs aylarca Ubuntu'nun fersah fersah önüne geçti. Sadece PCLinuxOs'mu? Hayır. Fedora, OpenSuse ve Mandriva gibi büyük dağıtımlarda ilk yıllarda habire öne geçip durdular. Buna rağmen yine Ubuntu tepedeki yerinde durdu. Ya bir ya iki en fazla.

Distrowatch'ta dikkatimi çeken diğer husus ise Archlinux'tur. Neredeyse hiç ilk 5 arasına girmez ama hiçbir zaman kullanım oranı azalmaz.  Hep artan bir ivmesi vardır.

Ubuntu hitap ettiği kesim açısından ve kullanım kolaylığından dolayı hemen hemen tüm linux kullanıcılarının uğrak merkezidir. Yani ulaşabileceği yere ulaştıktan sonra daha ötesi zor olur. Şöyle bir örnek vereyim. 90 sorunun 90'a yakınını yapan birinin artık büyük bir yükselişe geçmesi imkansızdır. Ancak 90 sorudan 60 soru yapan birinin pekala büyük bir sıçrama yapması mümkündür. Bu nedenle ara ara bazı dağıtımlar zirveye oynarlar ama bu Ubuntu'nun düşüşe geçtiği anlamına gelmez. Birçok değişkenle beraber en basit sebep diğer dağıtımların yükselişe geçmesi göze batar.

Yani bu tür istatistiki verileri bu kadar basit ele almak çok manasız olur. Kitleyi ele almak var, dağıtımların sürüm zamanlarını ele almak var, hitap ettiği kesimi, dağıtımın ana yurdunu (misal fedora'yı buralarda kaç kişi kullanıyor? Ama Amerika'da en yüksek kullanılan dağıtımlardandır.) ele almak var, büyük değişimlerin etkilerini ele almak var.

Başlık bile beni doğruluyor. Mesela başlıkta vurgu yapılan neden Mint değil de Ubuntu? Oysa zirveye oynayan Mint; ama dikkat çeken ise Ubuntu oluyor. Tıpkı Bursa şampiyon olurken diğer büyük kulüplerin neden şampiyon olamadıklarını konuşmak gibi bir durum bu.

Ancak belirtmem gerekir ki böyle bir iddiada şöyle bir yöntem asla ve asla iyi gitmez.
Alıntı YapBunlardan chakra ve zorin'i de sildim. İsimlerini beğenmedim.

Son bir not. Distrowatch her zaman için doğru çıkarımlarda bulunmayabilir.
Alıntı YapDebian ve redhat arasında paket sistemi dışında ne gibi bir farklılık var?
Açtığınız başlığı boşuna dallandırıp budaklandırmanın anlamı yok. Forumda sürüsüne bereket bu tartışmalar yapılmış, bakınabilirsiniz.

rutku

İlk öncelikle sizce gelecekde linux dağıtımları nasıl bir hal alacak hangi dağıtımların atak yapması bekleniyor?

Linux dağıtımlarının izlediği yol; Daha kullanıcı odaklı oldu. Örneği Arch Linux aur sistemiyle kullanıcıların kurulum betiklerini siteye koyup depo olarak kullanabilmelerini sağlıyor. Böylelikle depoya girelemeyecek paketler hemen elimizde oluyor. Ubuntuda da benzer bir yol izliyor. Kullanıcıyı rahat ettirmek için uygulamaların bir biriyle etkileşimini çok iyi yapmalar lazım. Bu konuda ubuntu, mint, suse ve mandriva nın iyi olduğunu düşünüyorum. Özellikle ubuntu farklı bir soluk getiriyor bu konuya.
Gerekli düzenlemeleri yaparsanız bütün dağıtımlar aynıdır.
Gerekli düzenlemeleri yaparsanız bütün dağıtımlar aynıdır. Sizce yukarıdaki ifade doğru mu? Eğer öyle ise Debian kullanmayı düşünüyorum. Evrensel işletim sistemi ifadesi beni cezbediyor.

Evrensel işletim sistemi GNU/Linux ta olmaz olamaz. Dağıtımlar, optimazsyon tabana indikçe bütün kullanım alanlarında değişiklik gösteremezler. Taşınabilirlik, Sunucu ve Masaüstü ortamı tek çatı altında tutulamaz. Masaüstü ve Taşınabilirlik birleştirilebilir. İleride olacağı kesin. Şuan Gnome, Kde ve Unity iki alanada hitap etmek için uğraşıyor. Dağıtımlar sadece mozaiki birleştiriyorlar. Onları sihirli tarafı kullanıcı toplululuğu ve teknik kabiliyetidir. Yukarıdaki cümlede doğrudur. Gnome, kde, xfce bunlar her dağıtımda aynıdır.
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

barış

Mint geçecek mi pek emin değilim fakat masaüstü politikası gerçekten güzel. Gnome 3 için de benzer bir politika izleyeceklermiş forumda gördüm. Şu anda Mint kullanıyorum, Ubuntu için olan paketleri de yükleyebiliyorum.
Ubuntu paketleri + istenen masaüstü politikası = Linux Mint olarak şekillendi benim kafamda. Eğer bu şekilde giderse ve kendini bozmazsa bunu kullanmaya devam edeceğim.

Nitekim Linux Mint'da Ubuntu tabanlı olduğundan, Ubuntu'nun düşmesi Mint'ı da etkileyebilir diye düşünüyorum.

aurora

Alıntı yapılan: barış - 12 Kasım 2011 - 20:06:31
Ubuntu paketleri + istenen masaüstü politikası = Linux Mint olarak şekillendi benim kafamda.

Aynı düşüncedeyim.

MURATSPLAT

Kendimizi kandırmayalım ubuntu'nun rakibi yok. Özellikle ev kullanıcıları için.
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

istanbul

evet linux mint in tüm masaüstlerini daha sıkı desteklediginin bende kanaatindeyim.

Daha önce ubuntu esittir gnome onun disinda hic biri iyi degil dedigim icin forumdan kovulmustum.

Ahada örnegi var xubuntu 11.10 a bakin hic ilgilenilmemis oysa ben xfceye kendim ambiance tema ekledigimde cok güzel oluyor. Cokmu zor ambiance standart temayi xubuntuya ön tanımlı getirmek.

unity yapisi bencede güzel cok alıştım ama gelisimi sanki pek umutlu değil cünkü yapısı compize bağlı.

compize bakıyorum hiç bir gelişim yok sanki terkediliyor gibi geliyor bana.

mesela 1-4 sart olacagina 2-2 duvar hemde küpü yapmak zor degil ama compizciler niyeyse bunu yapmıyor.

ayrıca gecen gün chakra yı denedim cok güzel yapmislar kde süper calisiyor. Pardustan sonra gözüme giren kdeli linux oldu hatta pardustanda daha stabil geldi bana.

Ama yapi baya degisik geldi bana. Logolari güzel ama bende isimlerini begenmedim. Pardusu severim ama ne ismi güzel nede logusu.

Belki ubuntu birazda buradan kazanıyor hem ismi hemde logosu güzel.

özgürubuntu

Bana göre son kullanıcılar açısından, işletim sistemleri pazarında sıralama Windows > Mac > Linux şeklindeyse burada Linux yerine geçebilecek dağıtım Ubuntu'dur. Diğer Linux dağıtımlarına göre avantajı ise ; sürekli yenilenmesi (6 ayda yeni bir sürüm) , güçlü bir geliştirici desteği ve dünya çapındaki ağı ve Canonical gibi bir şirketin desteği.. Açık konuşalım, bir burjuvanın, Shuttleworth'ün (Canonical şirketi) Linux'u desteklemesi Ubuntu ve Linux için büyük şans, takdir edersiniz ki Windows salt işletim sistemi değil aynı zamanda bir imajın da temsilcisidir, hatta bu Apple ürünlerinde daha belirgindir. Linux'un böyle bir imaj yaratabilmesi için de arkasında finansal desteğinin olması şart (maalesef)

Elbette bu söylediklerim Linux ve Ubuntu'nun "özgür" olmasına etken değil, tarihte prenslerin de özgürlük akımlarına ilham ve fikir kaynağı olduklarına şahidiz :)
Ayrıca ;
Alıntı YapUbuntu is free. Always has been and always will be. From the operating system to security updates, storage to software.
Ubuntu is fast to load, easy to use, available in most languages and accessible to all.
Ubuntu applications are all free and open source – so you can share them with anyone you like, as often as you like.
Ubuntu comes with full support and all kinds of services available worldwide.

Linux Mint Ubuntu tabanlı dağıtım, (dolayısı ile Debian tabanlı, Ubuntu gibi) mesela ben yine Ubuntu tabanlı olan eOS (elementary OS) geleceği çok parlak bir girişim olarak görüyorum. eOS projesinini bir parçası olan Marlin dosya tarayıcısına Ubuntu Developer Summit'te rastlayabiliyoruz. Yeni sürümü Luna'yı 12.04 tabanlı yayımlayacak olmaları da zekice, ama ne olursa olsun Ubuntu gibi popüler ve anaakım olamayacaklar :)

Açıkçası, Linux özüne sadık anaakım bir veya bir kaç Linux dağıtımının olması Windows ve Mac karşısında şansımız olması için gerekli diye düşünüyorum.

istanbul

linux dünyasından uzak insanlar ubuntuyu yada baska bir linux dağıtımını bilmiyor hatta linux nedir onuda bilmiyorlar ama android i biliyorlar.

bu android  dün yoktu bugün var.. ve şimdi bilmeyen yok.

hatta tablet piyasasında apple ile android yarışıyor.

linux dünyasında android i nereye koymalıyız.

barış

Alıntı yapılan: istanbul - 12 Kasım 2011 - 21:28:08
linux dünyasından uzak insanlar ubuntuyu yada baska bir linux dağıtımını bilmiyor hatta linux nedir onuda bilmiyorlar ama android i biliyorlar.

bu android  dün yoktu bugün var.. ve şimdi bilmeyen yok.

hatta tablet piyasasında apple ile android yarışıyor.

linux dünyasında android i nereye koymalıyız.
En son Richard Stallman yerden yere vurmuştu Android'i. Google'ın yayınladığı kodlar bir cihazı çalıştırmaya yetmiyor diye.  Bir kaç sürümün de kaynak kodu yayınlanmadı Google tarafından. İşin sonu nereye gidiyor bilmiyorum.

heartsmagic

Henüz 20-25 gün önce Distrowatch'da Ubuntu açık ara öndeydi, hem de tüm zamanlarda. Şimdi bakıyorsunuz Mint almış yükseliş rüzgârını arkasına, yarın bakarsınız başkası almış. Çok mu doğru bir gösterge bu? Kim lider, kim zirvede, kim önde olur, bence gerek yok istatistiklerle irdelemeye bunları. Herkesin kıyas yolu farklı, hangi dağıtım isteniyorsa o kullanılsın, ilerisi için tahminler yürütmenin anlamı yok.

Konunun açıldığı bölümün ismi: Görsel Eğitim / Yardım (Lütfen burada soru sormayın)
Çok uygun olmasa da daha iyi bir yere taşıyorum.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

alquirel

Alıntı yapılan: istanbul - 12 Kasım 2011 - 20:55:58
Ahada örnegi var xubuntu 11.10 a bakin hic ilgilenilmemis oysa ben xfceye kendim ambiance tema ekledigimde cok güzel oluyor. Cokmu zor ambiance standart temayi xubuntuya ön tanımlı getirmek.

Tema gibi sonuna kadar kişisel olan bir konuda sizin zevkinizi öntanımlı yapmamak o dağıtımla ilgilenilmediğinin göstergesi midir?

BayboraKaan

Ubuntu her türlü masaüstü ortamina yer veriyor. Secenek olarak sinirli degiliz. Merak ettigim kacimiz Distrowatch'tan dagitim indirdigidir. Tiklanmayi sayiyor, kacimiz tikladik Ubuntu'yu?

Ben daha o sayfadan tek bir dagitim bile indirmedim :D

istanbul

Alıntı yapılan: alquirel - 13 Kasım 2011 - 00:44:44
Alıntı yapılan: istanbul - 12 Kasım 2011 - 20:55:58
Ahada örnegi var xubuntu 11.10 a bakin hic ilgilenilmemis oysa ben xfceye kendim ambiance tema ekledigimde cok güzel oluyor. Cokmu zor ambiance standart temayi xubuntuya ön tanımlı getirmek.

Tema gibi sonuna kadar kişisel olan bir konuda sizin zevkinizi öntanımlı yapmamak o dağıtımla ilgilenilmediğinin göstergesi midir?

senin demene göre o zaman standart ubuntuyuda debian gibi sıradan sunsunlar.

Suanki ubuntuyu cogu dagitimdan ayiran bir ayricaligida görünümü degilmi?

Bence kaliteli bir tema ile sunulmasi baska, xubuntudaki gibi virane bir tema ile gelmesi baskadir. Bu önemsenmedigini gösterir.




alquirel

O zaman sana şöyle diyeyim.

Emin ol ben şimdiye kadarki hiçbir Ubuntu kurulumumda kurduktan sonra varsayılan tema ile yola devam etmedim.
Hep kendi beğendiğim temaları kurup kullandım.

Yani Ambiance temasını görür görmez değiştiriyordum. Şimdi de Adwaita'yı kullanmıyorum mesela.
(Laf olsun diye değil, gerçekten böyle olduğu için söylüyorum)

Böyle kişisel zevk farklılıklarının yüksek oranda etkin olduğu bir konuda ben de senin gibi yapıp "Ubuntu'yla da ilgilenmiyorlar, adam akıllı bir temayı varsayılan yapmak çok mu zor" demeli miyim?

istanbul

ben ubuntuyla ilgilenmiyorlar demedim. Gnome ve simdi unity haric baska bisey ile ilgilenmiyorlar dedim.

ubuntunun düsmani degilim ubuntu kullaniyorum unitylede aram cok iyi. Ama bir gercek var onuda kabul etmek lazim, ne kubuntu ne xubuntu kesinlikle buda var denilsin diye varlar.

Bilgisayarında windows boot olmayan biri olarak benim görüşüm budur. Profesyönel degilim ama aradaki farklar profesyönel olmayı gerektirmeyecek kadar net farkediliyor.

decent

@istanbul,
İstediğimiz görünüme kavuşturmak için birkaç dokunuş yeterli:


Alıntı yapılan: decent - 01 Kasım 2011 - 14:18:38
Orijinal Kubuntu' ya ek olarak yüklenmiş Xubuntu masaüstü:



alquirel

Alıntı yapılan: istanbul - 13 Kasım 2011 - 02:14:35
ben ubuntuyla ilgilenmiyorlar demedim. Gnome ve simdi unity haric baska bisey ile ilgilenmiyorlar dedim.

ubuntunun düsmani degilim ubuntu kullaniyorum unitylede aram cok iyi. Ama bir gercek var onuda kabul etmek lazim, ne kubuntu ne xubuntu kesinlikle buda var denilsin diye varlar.

Bilgisayarında windows boot olmayan biri olarak benim görüşüm budur. Profesyönel degilim ama aradaki farklar profesyönel olmayı gerektirmeyecek kadar net farkediliyor.

Benim dikkatini çekmek istediğim nokta senin bu sonuca varış yolunun yanlışlığı. Vardığın bu sonuç doğrudur yanlıştır o konuda bir şey demiyorum.
Sana Ubuntu düşmanlığı da isnat etmedim ;)

Tek demek istediğim şey şu : sen sadece senin beğendiğin temanın varsayılan olarak sunulmamış olmasını gerekçe göstererek ilgilenilmiyor sonucuna varıyorsun. Çok yanlış bir düşünce bu...

eribol

Bir kde sever olarak Kubuntu'nun hiçte ilgilenilmeyen bir dağıtım olduğunu sanmıyorum. Kde'yi baz alan diğer dağıtımların gnome ve xfce özelleştirmelerine bakın.

Demek istediğim elbette Ubuntu'ya daha ağırlık verilecek. Diğerlerine değer verilmiyor demek haksızlık olur. Ubuntu kadar ilgi gösterilmiyor olabilir ama bu zaten mantıklı olandır.

istanbul

 ubuntunun logosuda ismide kendiside cok güzel hic bir sorunum yok. xubuntu kubuntu nun durumunuda ben öyle algıladım. Sıradan bir kullanıcıyım benim algımın ne önemi varki.

alquirel

Alıntı yapılan: istanbul - 13 Kasım 2011 - 14:39:03
ubuntunun logosuda ismide kendiside cok güzel hic bir sorunum yok. xubuntu kubuntu nun durumunuda ben öyle algıladım. Sıradan bir kullanıcıyım benim algımın ne önemi varki.

Bu forumdaki herkes sıradan bir kullanıcı. Sen sıradan bir kullanıcı olarak bu algını buraya yazdığında bu algıya bir itiraz gelmezse, bu forumu takip eden herkes bunun genel ve doğru kabul edilen algı olduğunu düşünebilir. Sıradan bir kullanıcının algısının böyle bir önemi var.

mahira

Mint dediğiniz sonuçta Ubuntu türevidir. Mint ekibinin asıl katma değeri LMDE XFCE sürümü ile ortaya çıkmıştır. Sağlam Debian tabanını ve hızlı, stabil XFCE masaüstü ortamını esas alan LMDE XFCE bence hızla yükselecektir. Ubuntu Unity ve Gnome Shell ile kan kaybetmeye devam eder... Aslında bu noktada Xubuntu, Ubuntu'ya sağlam rakiptir ;)

Ayrıca isimler üzerinden dağıtım seçmek çok anlamsız değil mi? yoksa bana mı öyle geliyor :P

heartsmagic

Alıntı yapılan: mahira - 13 Kasım 2011 - 22:31:57
Ubuntu Unity ve Gnome Shell ile kan kaybetmeye devam eder...

Kan kaybetmek bir yana, birkaç sene içerisinde muhtemelen ortalığın tozunu attıracaktır. Buna Gnome Shell'i özelleştirerek, güzelleştirerek gelen her dağıtım da dahildir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.