Ubuntu 11.10 Türkçe q klavye sorunu

Başlatan littlestewie, 30 Ekim 2011 - 15:41:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

littlestewie

yeni yükledim ama türkçe q klavye seçili olmasına rağmen i ye basınca ' çıkıyor.diğer harflerde de sıkıntı var.Acaba bunun çözümü var mıdır?

aurora

Yükleme esnasında öntanımlı haldeyken Türkçe Q klavye etkin olmuyor. Sağdaki klavye seçeneklerinden birini tıklayıp daha sonra tekrar ''Türkçe Q'' klavyeyi seçerek alt tarafta bulunan satırda deneme yapabilirsiniz. Yükledikten sonra ise ''Klavye Tercihleri'' menüsünden ''ekle'' butonuna tıklayarak açılan pencerede ülke ve klavye türünü seçip etkinleştirebilirsiniz. Klavye tercihlerine ulaşmak için Unity panelindeki ''Dash'' butonuna tıklayarak klavye yazarsanız alt tarafta ilgili seçenekler çıkacaktır.

Ek: Klavye seçeneklerindeki Türkçe Q dışında yer alan seçenekleri kaldırırsanız sorununuz hallolur diye düşünüyorum.

mst

Compaq Presario 2800 dizüstü kullanıyorum. Bende daha değişik bir sorun var: Klavyenin tüm tuşları yerli yerinde, hepsi doğru çalışıyor, biri hariç: "3" tuşu üzerinde yer alan "^" karakteri, yani inceltme işareti (düzeltme işareti, uzatma işareti, şapka) kullanılamıyor. Üst karakter + 3 tuşuna basınca "^" yazılıyor, ama ben "kar" yazarken a'nın üzerinde şapka bulunmasını istiyorum.
Klavyede bir arıza yok, winword ile yazarken şapka kullanabiliyorum. Winxp benim klavyeyi "Standart 101/102 tuşlu klavye" olarak tanıyor. Xubuntu'da klavye ayarlarında yer alan neredeyse bütün seçenekleri denedim, bu tuşu kullanamadım. Sonunda bana en yakın olduğu için "Dizüstü/defter Compaq (örn.Presario) genel ağ klavyesi"nde karar kıldım. Bu aksaklığı giderebilmem için bir öneriniz var mı?

if

@mst, garip gelecek ama yeniden başlatınca normal davranışına dönüyor mu tuş? Dün ben de benzer bir sorun yaşadım. Tüm tuşlar normal davranışını gösteriyordu, i tuşu hariç. Üstüne gitmedim. Yeniden başlatmadan sonra düzeldi. Bir de sistem güncel mi?

mst

@if,
İletinizi aldıktan sonra sistemi yeniden başlattım ama bir değişiklik yok. Son kurulumdan bu yana (CD'den kurulum) bir kere güncelleme yaptım, bu konuda sizin fikirlerinizi de almak istiyorum.
Ben güncelleme yaparken listedeki tüm güncellemeleri yüklemiyorum. Örneğin, Opera kullandığım için Firefox ile ilgili güncellemeleri yüklemedim. Ayrıca; BIND, MIT Kerberos, Xorg ile ilgili güncellemeleri, bunların ne işe yaradığını henüz öğrenemediğimden, yüklemedim. Kernel, ALSA ve Pulseaudio ile ilgili olanları "ses gidebilir" korkusundan, Gnome güncellemelerini xfce4 masaüstü kullandığım için, Printer ve "UNIX printing system" ile ilgili olanları yazıcım olmadığı için yüklemedim. Bu davranış şekli doğru mu?
Sizi böyle ikide birde taciz ettiğim için kusura bakmayın. Win XP konusunda bir kullanıcının bilmesi gerekenlerin çoğunu bildiğimi söyleyebilirim, ama Xubuntu'ya geçince sudan çıkmış balığa döndüm, hiçbir şeyden anlamıyorum.

if

@mst, çekirdek, alsa ve pulseaudio noktasında doğru düşünüyor olabilirsiniz; yalnız diğer güncellemeleri kurun, zararı olmaz büyük ihtimal. İhtiyacınız olmayan paketleri kaldırabilirsiniz; ama dikkat edin gerekli paketleri de kaldırmayın.

heartsmagic

@mst, inceltme içeren harfler için bizim tarafta üst karakter + 3 kullanılmıyor. Kısacası Al Gr + a yapabilirsin istediğin şey için.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mst