Kernel Güncelleme

Başlatan wisdom, 27 Ekim 2011 - 08:15:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

wisdom

Merhaba yeni çıkan Kernel güncellemesini yapmak istiyorum.Kernel güncellemesi yaparken nelere dikkat etmeliyim? Hangi adımları takip etmeliyim?

if

@wisdom, nasıl bir güncellemeden bahsediyorsunuz? Sistem kendisi yeni bir paket varsa yükleyecektir. Sizin tek yapmanız gereken gerekli komutları vermek. Ayrıca Türkçe'de 'kernel' kelimesi yok, çekirdek kullanıyoruz onun yerine.

aurora

Bu olayı ben de merak ediyorum. En son 3.1 numaralı kararlı çekirdek yayınlanmış fakat ben bulamadım. Yani bu kararlı çekirdeği nasıl yükleyebiliriz, ekran kartı sürücülerini çekirdeği yüklemeden önce silmeli miyiz gibi soruların cevaplarını merak etmiyor değilim. :)

Gombrich

#3
Aşağıdaki linkten indirip sıra ile önce all.deb  dosyayı sonra 828 kb lık olanı en sonda 35 mb lık image dosyasını çift tıklatarak yükleyebilirsiniz.

http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.1-oneiric/


aan-han

#4
Alıntı yapılan: aurora - 27 Ekim 2011 - 16:44:57
Bu olayı ben de merak ediyorum. En son 3.1 numaralı kararlı çekirdek yayınlanmış fakat ben bulamadım. Yani bu kararlı çekirdeği nasıl yükleyebiliriz, ekran kartı sürücülerini çekirdeği yüklemeden önce silmeli miyiz gibi soruların cevaplarını merak etmiyor değilim. :)

bu soruya cevap verebilecek birileri var mı acaba?
önemli asıl soru şu:
kernel güncellemesinden evvel, ekran kartı sürücülerini kaldırmak gerekli mi?
kaldırmazsak ne olur?
ayrıca,
güncelleme penceresinden hangilerinin kernel güncellemeleri olduğunu nasıl anlarız? eğere yüklemek istemiyorsak (çekirdek güncellemelerini yüklemek istemiyorsak) bunları yüklememek için  NASIL TANIRIZ VE işaretle yükleme deriz?

heartsmagic

#5
Çekirdeği ayırt edemeyecek kadar yeniyseniz, en taze çıkan sürümü kurmak için acele etmeyin. Fazlaca bir şey katmıyorsa sisteminize zaten gerek yok. Eğer illa da deneyeceğim diyorsanız PPA eklenebilir ya da elle kurulabilir: http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/ İlgili sürüme ait dizinlere bakabilirsiniz, isteyenler tabi.

Fakat bazı sürümlere ait tüm paketler olmayabilir derlenme meseleleri yüzünden.  Temelde üç adet paket kurulmalı: linux-image(32bit veya 63bit), linux-headers(32bit veya 64bit), linux-headers_all  İlk iki paket görülebileceği üzere mimariye göre değişir, son paket ortaktır.

Grafik kartı sürücülerini kaldırmak gerektiğini sanmıyorum, artık dkms o işi kendisi yapıyor gibi. Daha önce elle kurulan sürücülerin tekrar derlenmesi gerekiyordu, son zamanlarda gerek yok, söylediğim gibi dkms yapıyor o işi muhtemelen.

Güncelleme penceresinde zaten ne olduğu açıklamalı bir şekilde yazar. İsimler belli: linux-image, linux-headers. Yüklemek istemiyorsan istediğin bir sürümde bu paketleri kilitleyebilirsin. Fakat ben önermem bunu, depolara giren çekirdekler bence kurulmalıdır.

Son not, "karnel" değil aslı "kernel"dir. Fakat Türkçe olarak rahatlıkla çekirdek diyebilirsiniz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Aequitas

Peki kernel.ubuntu.com'daki hazır .deb paketleri yerine kernel.org dan son kararlı (vanilla mı diyorlar) çekirdek kaynak dosyalarını indirip kendimiz derlesek bize bir artısı olur mu? Aklıma takılan şey şu, çekirdeği derlediğimiz bilgisayara özgü bir çekirdek derlemiş olur muyuz, yani bizim donanımımıza özgü, daha verimli çalışabilecek, ne bileyim mesela normalde çalışmayan bazı FN+FX kısayolları bu şekilde işlev kazanır mı vs gibi.. Sanırım ne demek istediğim anlaşılmıştır.


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

if

#7
@Aequitas, performans olarak çok az da olsa katkısı olur onun dışında genelde çekirdekler normal çekirdekle çalışmayan donanımları kullanabilmek için derlenir. Sadece senin donanımına özgü bir çekirdek derleyebilirsin elbette. Fakat hatırlatayım, zordur, uzundur bu iş.

heartsmagic

#8
@if'e katılıyorum bu konuda. Ubuntu kullanıyorken eğer çok gerekli değilse çekirdek derlemenin bir anlamı yok. Çok küçük bir ihtimal ancak Ubuntu ile gelen çekirdekte bizim özel bir dağıtımımız desteklenmiyordur da yeniden derlenmesi gerekir, işte o zaman belki, çok küçük bir ihtimal yapılabilir. Bu da cidden çok uzak bir ihtimal zira Ubuntu bu nedenle son kullanıcı dostudur, hemen her şey hazır gelir veya modül düzeyinde hazırdır.

Fn kısayollarının çekirdek düzeyinde düzeltileceğini sanmıyorum, örnek olarak vermişsin ancak yine de belirteyim istedim. Yanlış biliyorsam, birisi düzeltirse ben de sevinirim.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

yakusha

kaç saat süreceğini ve sabrınızı test etmek için derleyebilirsiniz :)

lakin yazılım derlemek benim 2003 lü yıllarda beceremeyip linux e bu yıla kadar uzak kalmama sebep oldu...
Artık bu forumu kullanmıyor.

MURATSPLAT

#10
Çekirdeği kendiniz, kendi işlemci mimarinize ve kullanmadığınız özellikleri(bunun sayısı bir hayli fazladır) kapatarak derlerseniz gözle görünür bir performansı vardır. Ama bunu yapmak için bayağı bir uzman olmak gerekir. Özellikle de Ubuntu'da bunu yapmak için çok uğraşmalısınız. Bir hafta uğraşsanız belki kararlı bir çekirdek ortaya çıkabilir.

Slackware ve Gentoo kullanıcıları, en güncel çekirdeği kullanırlar. Çünkü bu sistemleri özelleştirmek çok kolay. Ubuntu'da ise bu durum tam aksine çok zordur.
Donanım:
GA-MA790XT-UD4P Anakart
AMD Phenom(tm) II X4 945 Processor
2048*2 DDR3(1333MHZ) + 2048*2 DDR3(1600MHZ) = 8 GB  Asus Nvidia GeForce GT-430 1GB DDR3 128bit Samsung HD502HJ 500 GB + Samsung HD322HJ 320 GB + Western Box USB 640 GB =1.4 TB ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) SkyStar HD 2 Digital Uydu Kartı Logitech MK250

Aequitas

Çekirdek nasıl derlenir başlığını da inceledim. Anlatımın sonunda derlediğimiz kişisel çekirdeğin nasıl kaldırılıp ubuntu varsayılan çekirdeğe geçileceği anlatılmış ve sanki bu bir gereklilikmiş gibi söylenmiş. Ve sanırım derlediğimiz kişisel çekirdeğimiz ile güncellemelerden yararlanamıyormuşuz. O yazıdan öyle bir şey anladım. Doğru mudur?


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

heartsmagic

Hangi yazıya baktın? Anlatımın sonu tam olarak neresi? Zorunluluk değildir, sadece geri dönmek isteyenlerin nasıl yapabileceği anlatılmıştır muhtemelen.

Güncelleme derken tam olarak ne kastediliyor bilmek lazım. Eğer ara sürümler arasında geçiş kastediliyorsa bu kendiliğinden olmaz tabi. Bir üst sürüme geçmek isteniyorsa ya tekrar indirilip yeniden derlenir ya da yama yapılır. Kısacası ikisini de yine kullanıcının kendisi yapmalıdır. Depolardan kullanıldığında haliyle bu işi bizim için Ubuntu yapar.

Fakat, Ubuntu kullanıyorsan zaten çekirdek güncellemeleri alınır (sürüm politikasına uygun olan seri tabi). Elle çekirdek derleyip kullanmak buna engel değildir. Elle derlenen çekirdek sadece sistemde biraz daha fazla alan ve Grub menüsünden bir (veya iki) satıra mal olacaktır sana.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Aequitas

Alıntı yapılan: heartsmagic - 26 Kasım 2011 - 10:51:50
Fakat, Ubuntu kullanıyorsan zaten çekirdek güncellemeleri alınır (sürüm politikasına uygun olan seri tabi).

Bu, şu anda kernel.ubuntu.com da oneiric için 3.1 çekirdeğin bulunmasına rağmen son güncellemeler ile neden hala 3.0.12 çekirdeği kullandığımızı açıklar mı?

İncelediğim başlık wikideki belgeydi http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php/Nas%C4%B1l_Ubuntu'da_%C3%87ekirdek_Derleme
Bahsettiğim şey de "Dönüş Yolculuğu" kısmında geçiyor. Özetle şöyle:
Alıntı YapEğer sisteminiz bütün donanımlarla birlikte düzgün çalışıyorsa, görev başarıyla tamamlanmıştır. Artık Ubuntu'nun orijinal çekirdeğine dönme zamanı geldi.
Alıntı YapNe de olsu Ubuntu geliştiricileri çekirdek yamalarını dikkatle takip ediyor ve aralıklarla çekirdeği ve modül paketlerini güncelliyorlar. Öbür türlü, sizin yamaları kernel.org'dan takip etmeniz gerekir.


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

if

@Aequitas, "dönüş vakti" ifadesi anlatının dilinden kaynaklanıyor. Ona takılma:)

Yeni çekirdekler hemen depoya yansımaz @Aequitas. Önce 'debugging' amacıyla kullanılır üstüne Ubuntu'nun özelleştirmeleri yamanır sonra kullanıcıya dağıtılır.

Aequitas

#15
@if, muhtemelen sorduğum sorularla sizi sıkıyorum ama bu konuda pek bir şey bilmediğim için merak ediyorum, kusura bakmayın.
Şimdi güncelleştirme yöneticisi ile zaman zaman çekirdek güncellemeleri de geliyor. Fakat son gelen çekirdek güncellemesi 3.0.0.13'tü  sanırım. Fakat depoda 3.1.2 de var:
Alıntı Yaphttp://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.1.2-oneiric/
Bu depoda var olan yeni kernel üzerinde bahsettiğin "debugging" işleminin henüz yapılmadığını mı gösteriyor. Ya da yapılıp öyle depoya koyulduysa neden güncelleştirme yöneticisi ile bu sürüme yükseltilmiyor.
Eminim içinizden "yahu arkadaşım, ne yapacaksın bu işleri, zaten ubuntuya yenisin, boş ver, sana hangi güncelleştirme geliyorsa kullan işte, hayret bir şey ya" diye geçiriyorsunuzdur. Ama merak işte, kusura bakmayın tekrardan.


Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

if

@Aequitas, 'debugging'in sadece geliştiriciler yapmaz, kullanıcılar da yapsınlar diye konur. Hangi aşamadadır şu an bilemem.

heartsmagic

@Aequitas, senin verdiğin ek bir PPA. Öntanımlı depo değil kısacası, bu nedenle o PPA eklenmeden zaten yeni sürüm ne görünür depolarda ne de kurulabilir. Denemek isteyen o PPA vasıtasıyla rahatlıkla deneyebilir ancak.

Dönüş ifadesi de aslında evet Ubuntu'nun kullandığı çekirdeğe dönmek için kullanılmış. Fakat, çekirdek derlemek için kurulu olan çekirdeği kaldırmak gerekmez. Belgeyi ince ince okumadım fakat zaten kaldırılmasını söylediğini sanmıyorum. Çekirdek derlemek zaten "riskli" bir iş değildir. 8-10 adımda yapılabilecek bir mevzu bu. Wiki'deki anlatım biraz daha detay içeriyor gibi. Aksi takdirde son derece sade bir anlatım da yapılabilir. Haddizatında çekirdek derlemenin en sorunlu ve uzun süren kısmı yapılandırma ayarlardır ki bunu kimse tek tek anlatamaz. Yoksa hazır bir .config dosyası ile çekirdek derlemek hiç de zor değil.

Konuya geri döneyim, çekirdek derlenir ortaya kullanılabilecek bir çekirdek çıkar, bir adet de initrd dosyası oluşturulur ilgili yerlere kopyalanır. Grub'a ayar çekilir, sistem bu çekirdekle açılmaya çalışılır. Olabilecek en büyük sorun yanlış bir yapılandırma yüzünden yeni çekirdekle sistemin açılmaması olur. Eski çekirdek kaldırılmadığı sürece sıkıntı yaşamayız.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.