Wayland hakkında...

Başlatan Luna, 23 Ekim 2011 - 02:03:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eribol

Bari bu eleştirini anlaşılabilir yapsaydın. Katmansal nedir mesela, platform bağımsız diye nitelemişsin ama ben ikisinin aynı şey olduğunu sanmıyorum. Zaten katmansal yapıyı da ilk defa duyuyorum.
Alıntı YapBen aynı Ubuntuma LXDE kurduğum zamanda sesi alamamıştım. Ama gnomede ses geliyordu. Forumlarda sordum soruşturdum bir sonuca varamadım.
Böyle bir şey ile bağlıyorsanız da zaten tamamen apayrı, hatta eleştirdiğiniz şeyden bile ayrı bir konuya varmışsınız demektir.
Alıntı YapAma aynı çekirdeği kullanıp, farklı masaüstü yöneticileri kurunca, birinde efektlerin olup diğerinde olmaması çok ilginç.
Niye ilginç olsun ki?

Tomas

Alıntı yapılan: eribol - 22 Ocak 2012 - 19:07:56
Bari bu eleştirini anlaşılabilir yapsaydın. Katmansal nedir mesela, platform bağımsız diye nitelemişsin ama ben ikisinin aynı şey olduğunu sanmıyorum. Zaten katmansal yapıyı da ilk defa duyuyorum.Böyle bir şey ile bağlıyorsanız da zaten tamamen apayrı, hatta eleştirdiğiniz şeyden bile ayrı bir konuya varmışsınız demektir.Niye ilginç olsun ki?

Eleştiriyi hızlı yaptım. Ufak bir görüş ekledim sadece, konuyu bu kadar dağıtacağımı bilseydim aceleye getitip yazmazdım...

Katmansal yapıyı birçok programlama kitabında da okumuştum. Şurada katmansal yapıdan kastım: masaüstü yöneticimizin linux üzerine kurulması, gerektiğinde linux (alt katmanda olduğunu düşünürsek) silinip başka çekirdek kurulabilmesi, yani esnek olmasıydı. Kullandımız sistemin katman katman kurulu olması yani...

Buradanda demek istediğim şu: gnome ve kde gibi en çok kullanılan masaüstlerinde dahi, sürücülerden faydalanamamızı etkileyen hususlar var. Örneğini verdiğim gibi lxde sesimin gelmemesi, oysa aynı ubuntuda gnomeda sesin sorunsuz çıkması... Buna benzer sorunu ekran kartımda da yaşamıştım. Sizin yazdığınızı okuyunca, bu olayın hoş olmadığını belirttim sadece. Çünkü altyapı izin verirken, açık kaynaklı diğer alternatif (örnekteki gnome) bir özelliği sağlarken, diğer masaüstünün yapamaması (veya desteklememesi) hoş olmuyor demek istedim.

rutku

Yazılım kitaplarında okuduğun n katman mimarisidir. Yazılım mimarilerinden birisidir. Bahsettiğin mimari uygulamanın verimli geliştirilmesi için kullanılan diğer mimariler gibidir. Sorman gereken uygulamalar arasındaki iletişim sorunudur. Ubuntu ses için alsa kullanıyor bütün masaüstü ortamlarında sorunsuz çalışır. Muhtemelen ayarlarda sıkıntı olmuştur.

wayland artık bu hız sorunlarını çözeceğini umuyorum. Daha basit kütüphanelerle kolay masaüstü ortamları geliştirmemizi sağlar umarım. Ne zaman masaüstü geliştirme belgelerine baksam örneklerde anlamdıramadığım olaylar dönüyor.
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

hayspat

Oneiric ile ufak bir wayland gösterisi yapabiirsiniz :P
sudo apt-get install wayland-demos
wstart
Gallium sürücüsü ile denedim, diğerler sürücülerde sorun çıkabilir.

Aequitas

Çıktı bile :)

Mesa warning: couldn't open libtxc_dxtn.so, software DXTn compression/decompression unavailable
couldn't open /home/aequitas/.config/weston-desktop-shell.ini
libEGL debug: Display 0x8b2e850 is destroyed with resources
aequitas@Aequitas:~$ No demo specified, running a random one
XDG_RUNTIME_DIR not set, falling back to .
failed to create display: No such file or directory
Running view
XDG_RUNTIME_DIR not set, falling back to .

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

eribol

Heyecan verici gelişmeler var :) Zaten son zamanlarda sırf olan biteni takip etmek için abone olduğum e-posta listelerine kod üstüne kod yollanıyordu. Bazı şeylerin hızlandığını hissediyordum ama tabii sadece hissediyordum. Şimdi gözle görülür farkı da görmüş olduk :)
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTA1MDc

Aequitas

Precise pangolin'de waylandı görme ihtimalimiz her gün artıyor. Cidden çok merak ediyorum, hele de şu demoları çalıştıramayınca daha da arttı merakım. Umarım atom işlemciler ve intel gma grafik işlemciler ile geçimsiz biri değildir mister wayland..

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

Aequitas

Peki bunları indirdikten sonra ne yapmamız gerek.

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

eribol

Derlenmesi gerek ama duyuruya aldanmayın, kolay iş değil derlemek. Sistemi yerle bir etmesi de muhtemeldir.

decent

yakusha

@decent, icraat da var, lakin tam faal değil.
Artık bu forumu kullanmıyor.

krwlng

MacOS bile hala bir yerinde X11 barındırıyor ve bazı uygulamalar X istiyor, Linux dağıtımları wayland'a geçerse bu bir devrim olur ama X bir yerlerde uzun süre olur sanırım.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

xxx3

Alıntı yapılan: krwlng - 11 Mayıs 2012 - 01:29:13
MacOS bile hala bir yerinde X11 barındırıyor ve bazı uygulamalar X istiyor, Linux dağıtımları wayland'a geçerse bu bir devrim olur ama X bir yerlerde uzun süre olur sanırım.
Katılıyorum wayland sistemde ilk sırayıda alsa önlem olarak biryerlerde X kalacak gibi geliyor bana eh yıllarca kahrımızı çekti öyle hemen gitmez zaten  ;)

xxx3

Konuyu belki uzatmak gibi olucak ama arkadaşlarım acaba wayland hakkında yeni gelişmeler var mı ? En son 1.0 sürümünü çıkardı diye duymuştum eğer yakından ilgilenen bir arkadaşım varsa bildiklerini paylaşır mı ?

eribol

Şu an herhangi bir önemli gelişme yok gibi. Yine de denemek isteyen olursa;
http://sourceforge.net/projects/rebeccablackos/

xxx3

Alıntı yapılan: eribol - 12 Kasım 2012 - 04:41:27
Şu an herhangi bir önemli gelişme yok gibi. Yine de denemek isteyen olursa;
http://sourceforge.net/projects/rebeccablackos/
Teşekkür ederim rebeccablackos'u duymuştum ama denemek fırsat olmadı umarım wayland bizi daha fazla bekletmez ve 13.04 gelir ya da 13.10'da  :)

decent

Alıntı yapılan: xxx3 - 12 Kasım 2012 - 04:22:16
Konuyu belki uzatmak gibi *olacak ama arkadaşlarım acaba wayland hakkında yeni gelişmeler var mı ? En son 1.0 sürümünü çıkardı diye duymuştum eğer yakından ilgilenen bir arkadaşım varsa bildiklerini paylaşır mı ?

Gelişmeler var..

EK:

xxx3

Alıntı yapılan: decent - 12 Kasım 2012 - 05:32:41
Alıntı yapılan: xxx3 - 12 Kasım 2012 - 04:22:16
Konuyu belki uzatmak gibi *olacak ama arkadaşlarım acaba wayland hakkında yeni gelişmeler var mı ? En son 1.0 sürümünü çıkardı diye duymuştum eğer yakından ilgilenen bir arkadaşım varsa bildiklerini paylaşır mı ?

Gelişmeler var..

EK:

Yarım yamalak ingilizcemle anladığım kadarıyla daha bekleriz biz paylaşım için teşekkür ederim @Decent.Eğer yalnış hatırlamıyorsan wayland hakkında ilk iletiler 11.10'a kadar gidiyordu şu anda sürüm numarası 12.10 bu kadarlık bir geçikme çokmu yoksa işletim sisteminde temelden birtakım şeylerin değişecek olması sebebiyle normalmi gerçekten tartışılır.

krwlng

@xxx3, şahsi görüşüm 14.04 ile gelirse iyi bile sayılır, daha önce gelmesi benim için mucize bile olur diyebilirim. Grafik motorunu değiştirmek kolay iş değildir, bütün uygulamaların o motora göre port edilmesi yani aktarılması gerekmektedir, şuan bile istense Weston ile çalışan bir sistem hazırlayabilir Ubuntu ekibi, ama uygulamalar hazır değil, alt yapı hazır değil yani sorun sadece grafik motorunun hazırlanıp yayınlanması da değil, bütün sistemin bu motora uygun hale getirilmesi. Daha önceki iletilerimden birinde MacOSX örneğini vermiştim, MacOSX yıllar yıllar önce Quartz/Extreme grafik motoruna geçmiş olmasına rağmen daha bu sene X masaüstünü sisteminden tamamen kaldırmaya cesaret edebildi, bu ölçüde düşünürsek Wayland/Weston gelse bile daha uzun bir süre geçiş işlemleri devam eder gibi geliyor bana.
http://twitter.com/yusuFBrn

Ali İsmail Korkmaz, FENERBAHÇE Yıkılmaz!

xxx3

Alıntı yapılan: krwlng - 12 Kasım 2012 - 15:07:37
@xxx3, şahsi görüşüm 14.04 ile gelirse iyi bile sayılır, daha önce gelmesi benim için mucize bile olur diyebilirim. Grafik motorunu değiştirmek kolay iş değildir, bütün uygulamaların o motora göre port edilmesi yani aktarılması gerekmektedir, şuan bile istense Weston ile çalışan bir sistem hazırlayabilir Ubuntu ekibi, ama uygulamalar hazır değil, alt yapı hazır değil yani sorun sadece grafik motorunun hazırlanıp yayınlanması da değil, bütün sistemin bu motora uygun hale getirilmesi. Daha önceki iletilerimden birinde MacOSX örneğini vermiştim, MacOSX yıllar yıllar önce Quartz/Extreme grafik motoruna geçmiş olmasına rağmen daha bu sene X masaüstünü sisteminden tamamen kaldırmaya cesaret edebildi, bu ölçüde düşünürsek Wayland/Weston gelse bile daha uzun bir süre geçiş işlemleri devam eder gibi geliyor bana.
İşin teknik detayını bilmiyorum ama tahmin edebiliyorum bu projenin birde gönüllü olarak yürüdüğünü düşünürsek geliştiricilere allah sabır versin. :) tek taraflıda birşey değil gerçekten ekran kartı üreticilerininde destek olması lazım ama kaldı ki hala nvidia tarafında açık kaynaklı sürücülerle wayland çalışabiliyor dediğiniz gibi birde işin port kısmı var gerçi gtk için port tamam gibi denmişti ama oturması elbet sürecektir yorumuz için teşekkür ederim.

matrax_41

İş sadece Ubuntu'nun Wayland'e geçmesiyle bitmiyor. Özgür yazılım havuzundaki tüm yazılımların bunu yapması gerekiyor.

Aaron

Wayland nedir, ne değildir? Buna cevap veren bir başlığımız var mı?

matrax_41