Wayland hakkında...

Başlatan Luna, 23 Ekim 2011 - 02:03:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Luna

Wayland'ın durumunu merak etmekteyim; fakat durumu, kararlı sürümü, depolara eklemek için kodları nedir?

Kullanabilir miyiz istesek şu an? 12.04 de gelecek mi?
İşlemci : İntel i5 750 2.66Ghz LGA 1156
Ekran kartı : GIGABYTE GTX 470 Super Overclock 1280 MB GDDR5 320 Bit
Ana Kart    : BIOSTAR H55 HD LGA1156 DDR3-1600
HDD : WESTERN DIGITAL Caviar Blue (WD3200AAJS) 3.5inç 320GB
RAM : G.SKILL Ripjaws 2 GB DDR3 1333Hz CL9 + 4 GB Team Elite 1333 Mhz
Kasa : Aerocool X Strike Mid Tower
PSU    : XILENCE Eco Series 550W

Göktürk

daha alpha sürümünde galiba geliştiriyorlar yalnız bizim xorgdan ne farkı diyeceğim, gayet stabil hızlı kararlı masaüstü server galiba ayrıca windows gibi rahat çalışıyor mu, sen biliyor musun luna?
anakart:asus intel p8h61-mlx rev 3.0
işlemci:intel pentium g620 2.60 ghz x2
ram:kingston 4gb ddr3 1333 mhz 2 adet
ekran kartı:asus ati radeon hd 6670 1 gb ddr3 Hdd: Western Dijital 750 gb 64 cache 1 adet Sata2 Western Dijital 250 gb Sata2 Seagate 500 gb sata3 16 cache  Mac os x Lion 10.7.4 tr X64 Apple Fan Hackintosh xd :)

Luna

Alıntı yapılan: Göktürk - 23 Ekim 2011 - 02:28:53
daha alpha sürümünde galiba geliştiriyorlar yalnız bizim xorgdan ne farkı diyecem gayet stabil hızlı kararlı masaüstü server galiba ayrıca windows gibi rahat çalışıyormu sen biliyormusun luna?

Benim bildiklerim en fazla seninki kadar :),

Xorg'un hantal ve çağın gerisinde kalan babadan kalma tabirle şu anki yapısının çok daha önünde, daha hızlı ve yeniliklere açık ve performanslı. Ama depoya eklemek ve denemek istiyorum. :)

heartsmagic

Alıntı YapAre Wayland packages available in the Ubuntu archive?

From natty and beyond, Wayland is available as a package in universe.

Also, Bryce Harrington is providing them in a PPA for early testers:

https://launchpad.net/~xorg-edgers/+archive/wayland/

As this is very new, there is no support provided. Patches are accepted though.

These packages are confirmed to work only on Intel graphics gm45. Other 9xx gpus might work. -nouveau and -ati are untested and probably won't work.

Or if you prefer, you can build it manually.

https://wiki.ubuntu.com/Wayland

PPA'sı mevcut. Fakat, kartların desteği var mdır bilinmez. En son Nvidia için destek yoktu mesela. Açık kaynak sürücülere çalıştırılıyordu. Deneyecek olan varsa, çıkacak sorunları nasıl halledeceğini araştırsın bence. En azından masaüstü olmadan uçbirimden iş görebiliyor olmanız lazım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eribol

Depoda mevcut ancak bağımlılık problemlerinden dolayı kurulması sistemi bozabilir. Ayrıca nvidia sürücüleri ile çalışmadığı gibi birçok uygulamada da sorunlar çıkarıyor.

Luna

Yanıtlar için teşekkürler...

aurora

Peki şu anda Wayland bir işe yarıyor mu yoksa sadece hala geliştiriliyor mu?

heartsmagic

İşe yaradığı yerler vardır muhakkak, fakat daha alacağı çok yol vardır. Geliştiriliyor kısacası.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eribol

Şu sıralar waylandın isminde değişikliklere gidilmiş durumda. Wayland yine wayland ama artık grafik sunucusu olarak kullanılan sürümüne weston denilecek. Anladığım kadarıyla gerçek bir sunucu olarak kullanım aşamasına geçildiği için "wayland-demos" olan paket ismini değiştirmişler. Tabii bu da çok büyük gelişmeler olduğunu gösteriyor.

Ayrıca Ubuntu varsayılan olarak sunmasa da 12.04 ile birlikte gerçek sunucu olarak kullanmaya başlayacak. Yani bizler de test edebileceğiz.
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTAxMTE

Aequitas

Alıntı YapWill applications need to be rewritten or modified to work on Wayland?

Yes, due to the technical design differences of the Wayland protocol compared with X11, changes need to be made to client applications. In some cases, a simple recompilation using Wayland-enabled GTK+/Qt will be enough; in other cases minor changes are needed; in a few cases where extensive X11 functionality is used directly in the app, it will necessitate more extensive porting work.

Özetle wayland için uygulamaların da yeniden yazılması gerektiğini söylüyor. Sanırım bu nokta wayland için çok kritik. Ayrıca wayland ile birlikte pencere yöneticilerinin de büyük oranda elden geçirilmesi gerektiği söyleniyor. Allah kolaylık versin, ne diyeyim..

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

eribol

:) Gtk+3 port edildi, sadece stabil olması konusu geliştirilmekte. Clutter neredeyse tamam. Lighthouse projesi de qt'yi port etmek için yapılan bir proje ve tabii ki olumlu gelişmeler mevcut. Bunların yanısıra geçiş süreci sancılarını aza indirgemek için wayland içerisinde bir X istemcisi de çalıştırılabiliyor. Yani durum şu an için çok hızlı evrim göstermekte ve her araç wayland için özel olarak ilgilenmekte.

Aequitas

Zaten Shuttleworth uzun bir süre daha X'den ayrılmayı düşünmediklerini söylemiş. Sanırım tam anlamıyla sorunsuz şekilde wayland projesine geçiş yapılsa dahi wayland içinde bir yerde X hep var olacak. Hoş, tüm araçlar aktarıldıktan sonra X'e ihtiyaç duyulur mu orası meçhul. Ama sonuçta sıfırdan geliştirilen çok yeni bir yöneticiden bahsediyoruz, sancılar umarım uzun sürmez.

Bu arada konuya çok aşina değilim, bir yerde apple'ın da bir süre önce X'i bırakıp wayland gibi direk 3D desteği veren yeni bir grafik arayüzüne geçtiğini okumuştum, bunun apple'ı bu konuma getiren en büyük artısı olduğundan bahsediyorlardı. Wayland GNU/Linux dünyasına beklenilen hareketliliği getirir umarım.

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

eribol

Alıntı YapZaten Shuttleworth uzun bir süre daha X'den ayrılmayı düşünmediklerini söylemiş.
Bunu çooook uzun zaman önce söylemişti, yani şu an o kadar uzakta değiliz. En kötü ihtimalle 12.10'da seçimlik olabilir.

Aequitas

12.10 da hazır olmasa da kullanıcıların denemelerine olanak verecek şekilde seçilebilir olacağını okumuştum sanki başka bir yerde.. Çok mu unutkan oldum ben yine yahu..
Bir de, Meego'da, ki birincil olarak tablet benzeri cihazlar için tasarlanmış bir sistem sanırım, wayland ile çalışıyormuş.. Henüz gelişme aşamasındaki waylandı nasıl oluyor da son kullanıcıya sunuyorlar anlamadım. Sorun yaşamıyor mu acaba Meegocular?

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

matrax_41

Alıntı yapılan: Aequitas - 18 Ocak 2012 - 20:01:46
12.10 da hazır olmasa da kullanıcıların denemelerine olanak verecek şekilde seçilebilir olacağını okumuştum sanki başka bir yerde.. Çok mu unutkan oldum ben yine yahu..
Bir de, Meego'da, ki birincil olarak tablet benzeri cihazlar için tasarlanmış bir sistem sanırım, wayland ile çalışıyormuş.. Henüz gelişme aşamasındaki waylandı nasıl oluyor da son kullanıcıya sunuyorlar anlamadım. Sorun yaşamıyor mu acaba Meegocular?

Megoo geliştirme aşaması değil. Nokia, megoo'yu n9'da kullandı.

Aequitas

Geliştirme aşamasında derken Meego'yu değil de wayland'ı kastetmiştim..

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

Aequitas

Az önce güncelleştirmeler ile "wayland compositor infrastructure(libwayland0)" isimli bir paket yüklendi. Daha önceden var mıydı sistemde bilmiyorum ama birden heyecan yapmadım desem yalan olur :)

Öfkelenmeyin.
           Hz. Muhammed (sav)

eribol

Geçenlerde Ubuntu kernel hatası vermeye başlayınca tutup Kubuntu kurdum. Hiçbir ek sürücü kurmadım ama buna rağmen Kde'nin tüm efektlerini çalıştırabildim. Arch için de tutup nvidia sürücülerini kaldırdım ve yine Kde'nin tüm efektleri çalışır durumdaydı. Yani eğer wayland gelirse nvidia kullanıcıları için hiçbir sorun olmayacak zira nouveau sürücüleri mükemmel iş çıkarıyor. Tek sorun wayland'ı denemek ama bakalım ne zaman sonuç alacağız.

Ubuntgy

Bir büyük dağıtım geçtiğinde wayland'ın gelişim süreci 2'ye , 3 'e katlanır. Unity'de yaptıklarını wayland'da yapmak istemiyorlar. Depoya girer, herkes depodan kurar fakat ilk geçecek dağıtım tahminim o ki Fedora'dır.

Ardından bir kaç dağıtım daha gelir, geri bildirimler artar ve olay çözülür. Wayland 'ın stabil olması tamamıyla geri bildirimlere bağlı. Burada Linux Mint, Ubuntu, Debian gibi dağıtımlara iş düşüyor. Sonuçta Wayland Linux dünyası için büyük bir gelişme.

eribol

Bana archlinux ve gentoo daha avantajlı görünüyor. Bir kişi derler veya Aur'a yükler bir de wiki belgesi hazırlar, gerisi gelir.

Ubuntgy

Alıntı yapılan: eribol - 22 Ocak 2012 - 16:39:55
Bana archlinux ve gentoo daha avantajlı görünüyor. Bir kişi derler veya Aur'a yükler bir de wiki belgesi hazırlar, gerisi gelir.

archlinux, gentoo ve debian kullanıcılarını diğerlerine göre daha elit görüyorum. BU ynalış anlaşılmasın, bilgi, birikim ve geri bildirim konusunda. O yüzden eğer onlar ilk etapta girişirse daha iyi olur dediğiniz gibi.

Diğer dağıtımlar daha çok son kullanıcı dağıtımları olduğu için daha fazla verim alınamayabilir ama bildirim sayısı çoğalır yine de.

hayspat

https://wiki.archlinux.org/index.php/Wayland
http://trac.enlightenment.org/e/wiki/Wayland
http://community.kde.org/KWin/Wayland

Tam anlamıyla Wayland'ı destekleyen bir masaüstü ortamı yok zannedersem. Şuanda en iyi seçenek E17 gibi duruyor.
Arch üstünde E17+Wayland'ı deneyeceğim, bakalım sonuç ne olacak.

Tomas

Alıntı yapılan: eribol - 22 Ocak 2012 - 15:33:45
Geçenlerde Ubuntu kernel hatası vermeye başlayınca tutup Kubuntu kurdum. Hiçbir ek sürücü kurmadım ama buna rağmen Kde'nin tüm efektlerini çalıştırabildim...

İşte bu iyi değil. En azından olmaması gereken bir şey diye düşünüyorum. Linux ve diğer özgür yazılımlar hep esnek yapılmaya, platformdan bağımsız yazılmaya (yani katmansal yapı ile hazırlanmaya) gayret ediliyor. Ama aynı çekirdeği kullanıp, farklı masaüstü yöneticileri kurunca, birinde efektlerin olup diğerinde olmaması çok ilginç. Bu durum sadece bir hatadan (bug) ibaretse kabul edilebilir, ama altyapının desteklediği bir şeyin üst katmanlarda desteklenememesi kötü. Ben aynı Ubuntuma LXDE kurduğum zamanda sesi alamamıştım. Ama gnomede ses geliyordu. Forumlarda sordum soruşturdum bir sonuca varamadım. Neyse ki şu anda LXDE kullanmıyorum.

eribol

@Tomas, yazdıklarının amacını anlayamadım. Benim yazdıklarımla senin eleştirdiklerin arasında bir bağ kuramıyorum. Wayland ile uzaktan yakından bir alakasını da kuramadım açıkçası.

Tomas

Alıntı yapılan: eribol - 22 Ocak 2012 - 17:38:06
@Tomas, yazdıklarının amacını anlayamadım. Benim yazdıklarımla senin eleştirdiklerin arasında bir bağ kuramıyorum. Wayland ile uzaktan yakından bir alakasını da kuramadım açıkçası.

Waylandla alakası yok. Sadece masaüstü yöneticilerinde böyle bir durum olması üzücü olduğunu belirttim.