[ÇÖZÜLDÜ] Ubuntu web server / dns kurulumu / apache conf

Başlatan CeRNoBiL, 23 Ekim 2011 - 00:29:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

CeRNoBiL

Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 1 aydır bu siteden bilgiler ediniyorum. Öncelikle hepinize paylaşımlar için teşekkür ediyorum.

Bu konu defalarca açıldı araştırma yapın demeyin lütfen, 1 aydır araştırıyorum :)

Ubuntu server kurdugumda siyah ekran geldigi için başlangıc olarak tam yönetemedim; sildim ve normal 11.10 ubuntu desktop sürümünü kurdum. lamp server kurdum ve başarılı bi şekilde çalıştırdım (apache mysql vs.)

bu serverda birden fazla web sayfaları yayınlamak istiyorum. araştırmalarım sonucu bunu bind ve tam emin değilim ama apache VirtualHost ile yapabilecegimi gördüm fakat kaynaklarda anlatılanlar biraz işi bilenler için anlatılmış. bir türlü yapamadım.
makinenin local ip: a.a.a.a , dış ip: b.b.b.b oldugunu varsayalım.
ekleyecegim web sayfaları ise domain1.com , domain2.com olsun. domain1.com'u var/www/domain1 , domain2.com'u var/www/domain2 klasörlerinde yayınlacagımızı varsayalım.

server'da ne gibi konfigürasyonlar yapmam gerekiyor ?
sunucuya dns serveri kurduktan sonra domain1.com veya domain2.com'un domain yönetim panellerinde dns olarak hangi ip girecegim?
bana detaylı bir bilgi / kurulum yönergesi verebilir misiniz ?
Şimdiden vaktini bu mesaj için harcayan arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.
iyi çalışmalar.

heartsmagic

http://www.belgeler.org/howto/sanal-adresleme-nasil_vh.html
http://httpd.apache.org/docs/current/vhosts/

Sadece bunun için Bind'e gerek olmayabilir. NS yönetimini kime yaptıracaksın, doğrudan sen mi yapacaksın?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

CeRNoBiL

hocam; ns yönetiminden kastınızı tam anlamış değilim fakat ben size durumumu anlatayım. domaini ve o domaine ait tüm alt domainleri başka bir insan yönetiyor. ben sadece bi kaç alt domaini kendi fiziksel makinemde barındırmak istiyorum dolayısıyla o domainleri kendi makineme yönlendirmek için dns server kurmam gerekmiyor mu ? yani şahıs sub.domain.com'a dns olarak hangi ip yazarsa benim sunucuma yönlenmiş olur ? ve ben o yönlenen domaini apache vhost ile nereden calısacagını belirtsem yeterli olur mu yoksa dns kurmalı mıyım ?

ilginiz için çok teşekkür ederim.

heartsmagic

Eğer alan adlarını sen yöneteceksen Bind'e ihtiyaç olabilir. Fakat alan adlarını yöneten birisi ayarlamaları senin kuracağın sunucuya göre yaparsa sanırım sorun yine hallolacaktır. Yani "Ben Apache'yi kurdum, sanal adreslemeleri yaptım" dersen onun yapacağı şey muhtemelen sadece senin sunucu bilgilerinle ayarlamaları yapmak olacaktır.

CeRNoBiL

hocam domainleri yöneten şahısı biliyorum. Domaini yönettigi bir win2003 sunucusu var ve orada dns server'i yüklü.1 adet ana domaini var ve altında 50 tane sub domaini var. Eğer öyleyse harika bir sonuc cıkacak benim için.Apachede sanal adresleme yapınca çalışacaktır diye düşünüyorum.. birde hocam hani şahıs sunucu bilgilerinle ayarlamaları yapacaktır diyorsunuzya benden hangi bilgileri isteyebilir  ?

birde ekstradan sormak istedigim bir şey var müsadenizle; bu apache ip si ile sunucu ipsi farklı şeyler midir aynı şeyler midir ?

heartsmagic

Hani ben de çok üstat, hoca sayılmam :) Emin ol müsait bir zamanda benden daha ehil birileri cevap geçeceklerdir bu konuya.

Şimdi, tam olarak yapıyı bilemediğim için yorum yaparken çekiniyorum. Fakat www.abc.com isminde bir alan adı var ve bu alan adını birisi yönetiyorsa, sen sadece bazı alt alan adları olarak bu alan adına hizmet vereceksen, pekâlâ dns işini yine o yönetici yapabilir. Bunu alan adı satan şirketler gibi düşün, oradan nasıl hallediyorsak alan adı meselesini, senin konu da buna benziyor.

Senden isteyeceği şey bu Apache'nin hizmet verdiği IP adresi olacaktır muhtemelen. Apache'nin IP adresi diye bir şey olmaz, Apache'nin üzerinde çalıştığı sunucunun IP adresi olur.

CeRNoBiL

hocam benden çok çok iyisiniz. bu aşikar. çalıştıgım kurumda sunucu yönetmem gerekti ve bende win makinelere hiç bulaşmak istemedim ikisinde de aynı zorulugu çekiceksem bu linux olsun ve ubuntu olsun dedim başladım :) söylediginiz şekilde çalışıo bencede, şuanda bi firmada resellerim var aynı şekilde. Domain sahibine şu ns leri gir diyorum ve kendi sunucumdan ona hesap açıyorum yani virtualhost :) tekrardan çok teşekkür ederim.

cagriemer

Alıntı yapılan: CeRNoBiL - 23 Ekim 2011 - 00:29:26
... makinenin local ip: a.a.a.a , dış ip: b.b.b.b oldugunu varsayalım.

Benim aklima takilan kisim yukarida alintiladigim yer. NAT yapan bir cihaz arkasindaysaniz, Apache icin olusturacaginiz VirtualHost'larin yereldeki IP adreslerini dinlemeleri gerekiyor, internete bakan IP adresinden erisim olmaz. Yok yapilandirma daha basit bir seyse, ornegin sadece modem arkasindaysaniz, "demilitarized zone" ya da "dmz" diye bir ayar olmali modemde. Onu kurcalamaniz gerekiyor. Eger olur da her seyi yapilandirip, sayfalara ulasamassaniz bu soylediklerimi kontrol etmenizde fayda var.

VirtualHost ayarlamalarinin nasil yapilacagi, bolumdeki anlatimlardan bazilari icinde ornekli olarak mevcut. Biraz goz atarsaniz denk gelirsiniz. Onun disinda soylenecek her seyi @heartsmagic zaten soylemis.

CeRNoBiL

hocam cvp için teşekkürler.

Metro fiber internet kullanıyoruz ve firewall arkasında çalısıyoruz. Yani nat yapan bir cihazın arkasında çalısıyoruz. Firewallda dhcp var ve sanal ip ler ile çıkış yapıyoruz nete. Söylediklerinizi dikkate alacagım önemli bilgiler bunlar. teşekkürler..