[Çözüldü] çözemediğim problemler

Başlatan magic1, 23 Ağustos 2008 - 15:12:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ns

magic1 sende şuanda ubuntu kurulu mu?
Madem ki sen bensin, ben de senim, niceye şu senlik benlik...

magic1

hayır. dedim ya silmek zorunda kaldım ve şu an w.. yüklü. oradan yazıyorum.

Sypro

En kolay yol (bana göre) Alien adlı ufak bir program.
sudo apt-get install alien
ile programı kurun.

terminal ile indirdiğiniz .rpm uzantılı dosyanın olduğu dizine gelin,
sudo alien -k DOSYA_ADI.rpm
ile çprm 'yi .deb e dönüştürün ve son olarak
sudo dpkg -i DOSYA_ADI.deb
ile .deb formatındaki dosyayı rahatlıkla kurun.

"Milliyetin çok belirgin vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan, Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz."

magic1

iyi de bu kod nedir. nereye ve nasıl yazacağım. kodsuz halletmenin yolu yok mu.

heartsmagic

@magic1 baştan sona başlığı okudum. İsteklerinin bir kısmında haklı olsan da ne yazık ki kendini yanlış ifade ediyorsun ve yanlış isteklerde bulunuyorsun. Senin öncelikle kullanacağın sistemi iyi öğrenmen lazım. Misal RPM'nin Ubuntu altında kullanılamayacağını şimdiye kadar öğrenmiş olman gerekiyordu zira kendisi DEB tabanlı bir dağıtımdır.

Benim tavsiyem. Windowsun yanına Ubuntu'yu kur (eğer cidden bu işi öğrenmek istiyorsan). Sonra gerek bizim wikide gerek internette Ubuntu hakkındaki yazıları oku. Forumumuzdaki acemiler için olan başlığa göz at. Yaşayacağını tahmin ettiğin sıkıntılar hakkındaki bölümlere göz at. Ardından diğer isteklerine geç. Örneğin Ubuntu altında nasıl program kurulacağına dair iki tane sabit başlığımız var. Onları şu ana kadar görmen gerekiyordu.

Ayrıca Windows ile çalıştırdığın programların hepsini aynen Ubuntu altında çalıştırma gibi bir rüyaya da ne yazık ki inanma. Bu Ubuntu ya da Linux'un bir eksiği değildir, çünkü onlar Ubuntu programları değildir. Misal sen şimdi Windows üzerine Linux ile çalışan her programı çalıştırabiliyor musun? Bırak her kelimeseni hiçbir programı çalıştırabiliyor musun? Cevap belli. Ben yarın Windowsa geçsem acaba şu program orada var mı diye düşünmem, alternatif ararım. Kısacası senin yapacağın ilk şey alternatif aramaktır. Ha illa isterim diyorsan Wine'e göz atarsın. Ancak onla da olmuyorsa ne yazık ki ayak diretmenin bir anlamı yok.

Lütfen cevabımın ilk bölümünde söylediğim tavsiyelere uymaya çalış.
Aramıza hoş geldin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

heartsmagic

heartsmagic

http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?board=142.0

başlığına bakmadın mı hala?

magic1

yazdıklarınızı ilk kez okudum. dedim ya acemiyim diye. öğrenecek çok şey var. ancak anlayamadığım birşey daha ortaya çıktı. linux için indirdiğim onlareca program sanırım çöpe gidecek. sizlerin söyledğine göre linux bile kendi arasında farklılık yaratıyor. peki şimdi ben hangi linux sürümünü kullanacağım.

heartsmagic

Yazdıklarımı ilk defa okuyorsun zira ben bu başlığa ilk defa yazıyorum. Senin ilk hatan kurduğun sistem hakkında malumat edinmeden olaylara başlangıç yapman olmuş. Misal benim kafamda yazılım yükleme ile sorular olsaydı forumda ilk bakacağım yer http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?board=12.0 bölümü olurdu. Orada iki tane sabit başlığımız var. Eğer onları okusaydın program kurulumu için ilk etapta bir şey indirmene gerek olmadığını anlardın. Ubuntu'nun depoları bir hayli geniştir, aklına gelebilecek tüm programlar mevcuttur.

Sen bunu yapmak yerine doğrudan kendi düşüncelerinle hareket ettiğinden sanırım ya rpm ya tar.gz ya da başka şeyler indirdin. Haliyle bir kısmı çöp olacaktır. Diğer bir kısmı için de uğraşmana gerek yok zira depolarda var.

Ben tekrar edeyim, lütfen forumu yeterince dolaşıp okuduğuna emin ol.

magic1

uzantıların çalışmayacağı ile ilgili olanları ilk kez okudum. ben linuxa özgü programların her linuxda çalışacağını düşünmüştüm.

heartsmagic

Çalışır zaten. Düşüncen doğru ancak okudukların yarım yamalak olduğundan yanlış değerlendiriyorsun. RPM, DEB, TGZ vs. bunlar birer paketleme çeşididir. Dağıtımlar kendilerine özgün paketleme sistemi kullanırlar. Birinin kullandığını diğerinde kullanamazsın. Eğer paket şeklinde kurmak istiyorsan kendisine has paketi indirip kurman veya depolarından edinmen gerekir.

Bu paketleme nasıl yapılır?
Geliştiriciler alır kaynak kodları senin benim için paketlerler.

Ben kaynak koddan kuramaz mıyım?
Elbette kurarsın. Programın kendi sayfasından kaynak paketi çekersin. Genelde tar.gz, tar.bz2, zip vs olur. Alırsın derlersin. Haliyle hepsi her Linux dağıtımında (teorik olarak) derlenir, kurulur.

Ancak ne gerek var?  Ubuntu gibi bir dağıtım kullanıyorsun ve sana yukarıda verdiğim bölümdeki benim Uygulama Kurma / Derleme /Checkinstall yazımdaki ilk paragrafı bir daha okumanı tavsiye ediyorum.

Bunlar defalarca anlatılmış şeyler, o nedenle diyorum biraz kendine vakit ayır ve şöyle bir araştır. Eğer aklına takılan şeyler olursa biz yine buradayız. Fakat sen yine araştırmadan doğrudan soru sormaya devam ediyorsun. Biz buradayız, ben olmam başka biri olur. Forum uzun bir süre daha buralarda yani.

magic1

ilginiz için teşekkürler. ama ne yalan söyleyeyim bugüne kadar hiç bir işletim sistemi için bu kadar araştırma yapmadım. sadece kurdum ve geçtim. yani kafaya takacak bir olayı yoktu. ancak sanırım linux farklı.

magic1

yukarıda verdiğiniz linke baktım da, basit bir .dat (video) dosyasının çalışabilmesi için neler yapıyorlar. sayfada da tam 10 tane yorum var. şaka bir yana linux hakikaten de tahminimin çok ötesinde.

heartsmagic

Bugüne kadar kaç tane işletim sistemi kurdun diye sorsam :)

Linux elbette farklı, çünkü eskiden kullandığın işletim sistemi değil. Sen şimdi Linux yerine MacOS, *BSD, *nix, Open/Solaris kursan araştırma yapmayacak mısın?

Elbette yapacaksın çünkü bunlarda birer Başlat simgesi olmayacak ve exeler çalışmayacak. Hepsi için nasıl program kurulduğunu öğrenmen gerekecek. Mimarisi, dosya sistemleri, işleyişini araştırman gerekecek. Linux'a haksızlık etmeyelim bence.

Not: *dat meselesi özel bir durum, o arkadaşa özel. Herkeste sorun olmadığı aşikar zaten. Ancak bazı şeylerin farklı olacağını ve problem yaşayabileceğini unutma. Sıfır sorunlu bir sistemden bahsetmiyoruz burada çünkü öyle bir sistem yok. Windows'tan neden vazgeçmek istediğini merak ediyorum ben örneğin.

magic1

senelerce mac kullandım (6 yıl). daha sonra pclere geçtim. yaklaşık olarak da 14 yıldır w.. kullanıyorum. 98, me, 2000 (en uzun kullandığım), xp, 2003 vs kullandım.

heartsmagic

Sonuçta bir Mac ardından da sadece Windows sürümleri. Eğer Mac kullandıysan ne demek istediğimi anlıyorsundur, ikisi de farklı dünyalar. Linux da haliyle farklı bir dünya. Önce biraz zaman gerekiyor, alışıp öğrendikten sonra zaten gerisi çorap söküğü gibi geliyor.

magic1

ama bu kod yazma işi falan can sıkıcı. isterdim ki w..deki gibi iki tıkla setupa gir. sonra da next next next.  ;)

heartsmagic

Anlatmaya çalışıyoruz zaten öyle bir şey var. Hatta daha güzeli var. Windowstaki gibi programı ara, sayfasına git, indir, tıkla tıkla falan yok. Aç Synaptici, ara programı, kur de kendisi kursun. Koda gerek yok diye zaten ısrarlı bir şekilde anlatmaya çalışıyoruz sana. Sen hala benim verdiğim başlıklara bakmamışsın, buradan bunu anlıyorum ben. Kod yazma sadece istisnai bir durum ve alternatif olayıdır.

magic1

synapticden bahsediyorsunuz da, orada aradığımız programları bulmak çoğu zaman mümkün olmuyor.hem, bunun için sanırım internet bağlantısı da gerekiyor. yanlış mı acaba?

heartsmagic

Elbette internet bağlantısı gerekiyor. Eğer bağlantı yoksa mecbur elle tüm bağımlılıklarıyla beraber programı indirmen ve eve gelip kendin yüklemen gerekiyor. Aynen Windows'ta olduğu gibi.

Eğer bulamadığın programlardan kastın Windows programlarıysa bunları bulmayı bekleme zaten.

magic1

heartsmagic

Rica ederiz. Dediğim gibi biz buralardayız. Windows'un yanına Ubuntu'yu kurmanı tavsiye ederim. Böylece ihtiyaçların çok uç şeylerse Windows üzerinden halledersin. Diğer zamanlarda Ubuntu kullanırsın, tabi amacın öğrenmekse.

magic1

yardımlarınız ve özellikle sabırlarınız için çok teşekkür ederim. amacım öğrenmenin ötesinde kullanmak. son bir sorum olacak. ubuntu forumdayız ama ben yine de sorayım (kendim cevaplayayım). ubuntu kullanmam daha doğru olur sanırım. diğer linuxlar (suse 11, Xandros 4.0HP, madriva vs.) işine hiç girmemek daha doğru galiba.

heartsmagic

Yok doğru olur demek pek doğru olmaz. Dağıtımlar aslında tamamen tercih meselesi. Ubuntu son kullanıcı açısından son derece isabetli bir dağıtım. Ancak diğerlerini de kullanan birçok insan mevcut. Biraz zaman meselesi bu. Linux'a aşina olduktan sonra genelde insanlar diğer dağıtımları da denemeye başlarlar. Sonunda birinde karar kılarlar. Ubuntu'nun güzelliği dediğim gibi son kullanıcı için bir çok şeyin hazır olarak gelmesi ve arkasındaki destek topluluğu. Uluslararası arenada İngilizce haricinde birçok yerel destek sitesi mevcut, burası da onlardan bir tanesi.

magic1

denemeye tekrar başlıyorum. en kısa sürede cevap yazacağım. herkese teşekkür ederim.