Dağıtım Tavsiyeleri ve Soruları

Başlatan if, 13 Eylül 2011 - 23:34:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cokomoko

#1000
@Mr_YAMYAM haklı benim işlemci 64bit olmasına rağmen önceden 32bit sürüm kuruyordum, çok da akıcı oluyordu, ama hali hazırda 32bit sürümlerin sayısı azalmaya başladı dağıtımların. Bir de bazı paketler 32bit desteğini kesti, o yüzden 64 bit kullanıyorum son seneler.
Hatta şunu da söyleyeyim, 32bit kütüphaneler diskinizde daha az alan kaplıyor, alandan tasarruf ediyorsunuz. ;D
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

mancar

Fedora 23 cinnamon'da iyi bir alternatif bence.
Dağıtım farketmez hepside Linux.

eronis

@mancar ancak fedora diğer dağıtımlardan çok farklı. Öncelikle tamamen özgür depolar kullanır, yapısal olarak çok farklı, video izlemek yada müzik dinlemek için bile codec'leri yüklemesi için araştırma yapması gerekecektir. Steam yüklemek bile ayrı bir dert. Bence korora daha az uğraştırır, fedora ile korora aynı arch ile manjaro yada debian ile ubuntu gibiler.

https://kororaproject.org/
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

md_92

Alıntı yapılan: mancar - 30 Ocak 2016 - 21:22:03
Fedora 23 cinnamon'da iyi bir alternatif bence.
@mancar önerin için teşekkür ederim.7 yıldır Linux kullanmaya çalışıyorum. ;)Bugüne kadar kullandığım dağıtımlar:Ubuntu,Mint,Manjaro,Netrunner,Deepin,Elementary,Zorin,Kaos,Kali,Apricity,Voyager,Pear,Antergos. Fedora ve Opensuse yi sadece denedim.
Daha fazla farklı dağıtım kullanmak istemiyorum.Çünkü kafa karışıklığı yapmaktan başka birşeye neden olmuyor.
Kdeconnect diye bir uygulama var.(benim için vazgeçilmez.Malesef Kdeconnect programını Manjaro'nun diğer masaüstü ortamlarında tam çalışmıyor.Ama Linux Mint de çalışıyor.Manjaro'da tam anlamıyla çalıştırabilirsem bununla devam. :))
Manjaro Kde ben de aslında kasmıyor.Sıkıntı Kde deki çöküntü hataları.Daha stabil değil.Hatta Linux Mint açıklama yaptı.Kde 5 stabil olmadığı için Kde 4 kullanıyoruz diye.
Sakın boş sözler konuşma. Boş sözler içindeki ayıpları açığa çıkarır ve yatan düşmanını uyandırır. Hz. Ali

eronis

#1004
Uzun süredir arch kullanıcısıydım. Ama artık biraz daha kalıcı ve az uğraş gerektiren bir sistem istiyorum. Linux camiasında "kararlı" yada "kişiselleştirilebilir" diye kavramlar olmadığını ve bu kavramlarla dağıtım önerilemeyeceğinin farkındayım ve bu farkındalıkla bu soruyu soruyorum.

Manjaro'ya geçmeyi düşünüyorum.

1-) Net İnstall kullanırsam bu bana paket seçimi açısından "arch'a en yakın" deneyimi verir sanıyorum, doğrumuyum ?
2-) Manjaro, arch'a göre daha iyi test edildiği için daha güvende olurum sanıyorum ? Arch'da önce yazılımlar "testing" depolarından "stable" depolarına gidiyor. Sonra o "stable" depoları üstünden 2 gün geçtikten (Test edildikten) sonra manjaro "unstable", 1 hafta süren test'ten sonra manjaro "testing", 2. hafta'nın sonunda manjaro "stable" depolarına geliyor. Kısaca manjaro'ya en az ubuntu kadar sağlam bir dağıtım diyebilirim sanıyorum ? Güncelleme sonrası çökme riski ubuntu'dan fazla değil ? (Masaüstün'den bahsetmiyorum, arayüzü değiştirmem 10 dk'mı almaz. En kötü ihtimal başka bir arayüz yüklerim)

2. soruyu sormamın nedeni manjaro'yu ana makineme kuracağım. Kısaca bir bozulma yada çökme baya canımı sıkar bu makinede. Hele ki "non-free drivers" seçeneğinden kuruyorum genellikle ve asıl bana ileride sıkıntı çıkaracağını düşündüğüm şey cataclyst ve xorg. Bir update sonrasında sistemime daha güncel bir iso kurmak zorunda kalır mıyım ?

Manjaro'yu baya her şeyini kendim yapılandırdığım ama beni font, driver, codec'ler gibi birincil şeyleri kurma eziyetinden kurtaracak bir dağıtım olarak kullanmak istiyorum. Manjaro benim amacıma çalışır mı ?

3-) Ayrıca eski bir fedora fanıyım. Fedora ile şansımı denemelimiyim ?
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

ahmet_matematikci

Birazdan @ata1 sana doyurucu cevap verir @eronis :)) :))
♥ Kız tavlamak için kahraman olmak gerekmez. Doğru kadın zaten sizi kahraman yapar ;)

ata1

sen ne istersen onu dene  nasıl olsa onla da mutlu olmayacağın kesin ben en az senin 10 sürüm kullandığını ve hepsinde kendince bir sorun yaşadığını gördüm.
yani kısacası emin olana kadar sürüm dene ama linux içinde tek sürümde kalmadığın sürece gelişemeyeceksin  biraz ondan biraz bundan bilgilerle devam.

eronis

The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

ata1

yorumlar neye ve kime göre hangi uzman açıklamış bizde bakalım bağlantı paylaşın da uzaman yorumları görmek beni de tatmin eder.

eronis

The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

ata1

iyide arch için yazılan kötü yorum nerede ben çok iyi ingilizce bilmem ama anladığım sistemin özünü anlatıyor .Kötü bir şey göremedim

eronis

Uzmanlar övüyor demek istemiştim :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

plazma

En kötü karar kararsızlıktan iyidir. Ata 'ya katılıyorum, siz karar veremiyorsunuz. Normal kullanıcı olarak kullanıyorsunuz sanırım, mesela elektronik odaklı olarak bir dağıtım sorsanız ubuntu derdim bazı uygulamalar sadece bizim tarafta var ama son kullanıcı olarak manjaro kullanabiliriz kaldıki fedoraya göre desteği daha iyi Türkçe forum var ilk olarak, fedora da son yıllarda değişim geçirdi galiba ben ara ara bakıyorum forumlarına 1-2 sürüm öncesi daha kararlıydı gibi geliyor son haline göre. Donanım olarak sorun çıkartmıyorsa o dağıtımı kullanın, diğer konular vim misal hangisi size en kolay rahat geliyorsa o uygulamayı kullanın belki size vim iyidir bana atom başka birine gedit, burada dış etkenlerden çok kendiniz karar verin gerçekten o uygulama ihtiyaçlarınızı karşılıyor ve kullanımı kolay mı?

arpia


pwl

Merhaba Ubuntu Ailesi,

İş yerinde kullanmak amacıyla kendi makineme centOS 7 - KDE kurmayı düşünüyorum.

Uğraştığım sistemlerin çoğu linux/unix tabanlı. 2009'dan beri ubuntu kullanmışlığım da var. Bu açıdan alışmak için pek zorluk çekeceğimi düşünmüyorum. Sanalda kurdum, çokta hoşuma gitti. Donanımda yeterli.

i7 işlemci ve 16GB ram, 256GB SSD disk var. Gayet yeterli olduğunu düşünüyorum, ekran kartı tarafında da gerekli araştırmaları yaptım, herhangi bir uyumluluk sorunu yok.

Ne gibi sorunlar ile karşılaşabilirim, paketlerin geç yayımlanması demiş @heartsmagic arkadaşımız. Bu stabilite açısından olduğu için benim içinde bir sorun teşkil etmemekte. CentOS'a geçme nedenin ise RedHat gibi Enterprise ve de kararlı bir dağıtım olması. Uzun süreler sıkıntı yaşamadan kullanacağıma inanmamdır.

md_92

Yazdığınız yazının bir yeri dikkatimi çekti.Paketlerin geç veya erken yayınlanması sistemi kararlı mı yapıyor.Manjaro'da en güncel paketleri kullanıyorum.Ama bu paketler çıkar çıkmaz hemen gelmiyor.Bunların kendi içinde deneme süreçleri oluyor.
Not:Centos'u hiç kullanmadım ama kullananlardan sağlam bir sistem olduğunu duydum.:D
Sakın boş sözler konuşma. Boş sözler içindeki ayıpları açığa çıkarır ve yatan düşmanını uyandırır. Hz. Ali

neynefes

#1016
Paketlerin geç gelmesi olayını yanlış anlamayalım. En sorunsuz sürümü bulunduruyor sisteminde. Doğal olarakta bu kararlı paketler genelde eski paketler oluyor. Hani güncel paket kullanan sistemler kararsızdır demiyoruz. Hata çıkma olasılığı yüksektir.

Başlığı uygun yere alıyorum bu arada.

eronis

#1017
@neynefes hocam bir şey farkettim. Acaba kararlılık lafını hepimiz yanlış kullanıyor olabilir miyiz ? İnternet çapında ? Kararlı az hatalı/hatasız mı demektir ? Stable ingilizcede sabit, kararlı, tutarlı gibi anlamlara gelir. @md_92 arkadaşımızın da dediği gibi ne arch'da ne manjaro'da çöken, hatalı bir sistem ile hiç karşılaşmadım. Buna bakarsak Debian ve Cent OS gibi dağıtımlar en "*kararlı" dağıtımlar olarak görülüyorlar. Pek çok yerde linux'un sizi güncelleme yapmaya zorlamadığı yazar. Kısaca bazı dağıtımlar (debian yada cent os gibi) paketleri alıp, sorunları ve açıkları yamalar ile halletmeye çalışıyor olabilirler mi ? Misal en basit örneği cataclyst. Cataclyst xorg 1.16(gibi birşeydi sanırım) üstünü desteklemediği için Arch Linux'ta kurması tam bir dram. Benim gözlemimde paketlerin son versiyonu değil, sonradan paketlerin çıkardığı uyumsuzluklar dağıtımı bozuyor. Demin verdiğim cataclyst örneği de dahil. Bu genelde dağıtımın değil, geliştiricinin hatası oluyor ama macera aramak istemeyen kullanıcılar "kararlı" dağıtımlarda, yani "paketlerin belli versiyonunda kalıp, sadece önemli güncelleme ve yamaları veren dağıtımlara" yöneliyor. Kararsız değil hatalı "buggy" kelimesi genelde kullanılıyor internette. Sanki bu alanda bir anlam karmaşası içindeyiz.

Özetle, kararlı kelimesini dinamiğin/hareketlinin/değişkenin zıt anlamlısı olarak kullanmamız daha doğru olmaz mı ? Böyle bakarsak "rolling release"'lerin hepsi kararsızdır, çünkü sistem sonraki güncellemeden sonra uygulamalar arasında büyük değişmeler olabiliyor. Ayrıca ubuntu gibi "fixed release" dediğimiz dağıtımlar ise oldukça kararlıdır böyle bakarsak. Bayadır düşüyordum bunu, siz ne düşünüyorsunuz ?
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

md_92

Bana göre kararlı ve sorunsuz sistem yoktur.Her sistemde hatalar vardır ve çözümü de vardır.Önemli olan insanın kendinin kararlı olmasıdır.Bir hatada sistemi veya dağıtımı değiştirmek yerine sorunu çözmeye çalışılmalıdır.O kadar para verilerek alınan ve binlerce çalışanı olan Microsoft da bile hatalar mevcut değil mi?:D
Sakın boş sözler konuşma. Boş sözler içindeki ayıpları açığa çıkarır ve yatan düşmanını uyandırır. Hz. Ali

eronis

@md_92 demek istediğimi tamamen yanlış anlamışsın :D Kararlı lafını yanlış kullandığımızı düşündüğümü söyledim. Stable - Kararlı, Durağan, Sabit gibi anlamlara gelir. Kısaca kararlı kelimesinin aslında değişken olmayan anlamına geliyor olabileceğini öne sürdüm. Kararsız kelimesini ise arch linux gibi yuvarlanan sürüm, yani 1 aydan kısa süre içinde sistemin içinde büyük çaplı değişiklikler olabilecek dağıtımlardan geldiğini düşünüyorum. Tamamen kelimeyi yanlış yorumladığımızı düşünüyorum. Çünkü debian "kararlı" bir dağıtımdır, ubuntu "kararlı" bir dağıtımdır ama bu "%100 sorunsuz" demek değil, -çünkü debian'da bile bazı bug'lar görüyorum- "sistemde minimal değişiklik yapan ve mevcut çalışan sistemi olduğu gibi bırakan" anlamında kararlı olduğunu düşünüdüğümü söyledim. Genelde kararsız dağıtımları ise en son paketleri denemek isteyen yada "maceracı" arkadaşlarımız kullanıyor.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

md_92

Alıntı yapılan: eronis - 09 Şubat 2016 - 23:01:17
@md_92 demek istediğimi tamamen yanlış anlamışsın :D Kararlı lafını yanlış kullandığımızı düşündüğümü söyledim. Stable - Kararlı, Durağan, Sabit gibi anlamlara gelir. Kısaca kararlı kelimesinin aslında değişken olmayan anlamına geliyor olabileceğini öne sürdüm. Kararsız kelimesini ise arch linux gibi yuvarlanan sürüm, yani 1 aydan kısa süre içinde sistemin içinde büyük çaplı değişiklikler olabilecek dağıtımlardan geldiğini düşünüyorum. Tamamen kelimeyi yanlış yorumladığımızı düşünüyorum. Çünkü debian "kararlı" bir dağıtımdır, ubuntu "kararlı" bir dağıtımdır ama bu "%100 sorunsuz" demek değil, -çünkü debian'da bile bazı bug'lar görüyorum- "sistemde minimal değişiklik yapan ve mevcut çalışan sistemi olduğu gibi bırakan" anlamında kararlı olduğunu düşünüdüğümü söyledim. Genelde kararsız dağıtımları ise en son paketleri denemek isteyen yada "maceracı" arkadaşlarımız kullanıyor.
@eronis seninle aynı fikirdeyim.Ben sadece her sistemde sorunlar olabileceğinden bahsettim.
Sakın boş sözler konuşma. Boş sözler içindeki ayıpları açığa çıkarır ve yatan düşmanını uyandırır. Hz. Ali

arpia

Alıntı yapılan: pwl - 09 Şubat 2016 - 14:49:15
Merhaba Ubuntu Ailesi,

İş yerinde kullanmak amacıyla kendi makineme centOS 7 - KDE kurmayı düşünüyorum.

Uğraştığım sistemlerin çoğu linux/unix tabanlı. 2009'dan beri ubuntu kullanmışlığım da var. Bu açıdan alışmak için pek zorluk çekeceğimi düşünmüyorum. Sanalda kurdum, çokta hoşuma gitti. Donanımda yeterli.

i7 işlemci ve 16GB ram, 256GB SSD disk var. Gayet yeterli olduğunu düşünüyorum, ekran kartı tarafında da gerekli araştırmaları yaptım, herhangi bir uyumluluk sorunu yok.

Ne gibi sorunlar ile karşılaşabilirim, paketlerin geç yayımlanması demiş @heartsmagic arkadaşımız. Bu stabilite açısından olduğu için benim içinde bir sorun teşkil etmemekte. CentOS'a geçme nedenin ise RedHat gibi Enterprise ve de kararlı bir dağıtım olması. Uzun süreler sıkıntı yaşamadan kullanacağıma inanmamdır.

İş yerindeki bilgisayarımda bir kaç yıldır Ubuntu kullanıyorum. Gerektiğinde hem Linux hem Windows sunucularıma bağlanıp işlerimi hallediyorum. Hiç sorun yaşatmadı sağolsun, memnunum. CentOS kurulu sunucumda var aslında ama paket yöneticisi ve kullanım kolaylığı bakımından istemci bilgisayarda Ubuntu tercih ediyorum.

heartsmagic

#1022
@eronis, bir uygulama veya dağıtım sürümü ne kadar uzun süre kullanılırsa, ne kadar fazla kişi tarafından test edilirse o kadar çok hatası düzeltilmiş olur. Haliyle bu eski sürümler yeni sürümlere nazaran daha kararlı ve daha sorunsuzdurlar. Kararlılık elbette sorunlarla doğrudan alakalıdır. Bir uygulamanın veya dağıtımın daha kararlı olması, daha az sorun çıkartması anlamına geliyor. Bu da bazı dağıtımlar tarafından, eski ama kararlılığı yeni olanlara göre ispat edilmiş eski sürümleri kullanarak sağlanıyor. Kavram kargaşası yok bence, bu bir politika.

Kararlılık göreceli bir meseledir. Bir X dağıtımı bir başka Y dağıtımına göre daha kararlı olabilir, öyle olduğu söylenebilir. Yuvarlanan sürümlerin, arada sürüm çıkartan dağıtımlara göre daha kararsız oldukları da söylenebilir. Bazılarına göre kesinlikle böyledir, diğerlerine göre tartışılabilir. Tam tersini ısrarla iddia edeni pek görmedim ama :)

@pwl, göreceğin üzere "kişisel" öneriler haricinde eline fazlaca bir şey geçmez. Masaüstünde Centos kullanır mıyım? Hayır. Ancak sen kullanmak istersin ve kullanırsın. Bana Ubuntu bazı nedenlerden dolayı daha rahat geliyordur, sen belki Centos tarafında bulacaksın bu rahatlığı. Ubuntu'ya aşinaysan eğer Centos'u deneyerek bunu kendin tecrübe edebilirsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

caferkaandebana

Amd 64bit 2.6 çift çekirdek 1GB Ekran kartı 2GB RAM kullanıyorum

heartsmagic

@caferkaandebana, kurup deneyebilirsin. 2GB ile sorun yapmamalı Ubuntu. Grafik kartının bellek miktarından ziyade, markası modeli, kısacası çipseti önemli bizler için.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.